brana Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Ти ме изгледа добро познајеш , види рећићу на крају. A ja da čumrim do u sitne sate? ode ja spavati, vreme za emancipaciju isteklo. Laku noć, svima. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Да. И да ли је то суштински, светотајински променило Цркву, у односу на време када нисмо имали аутокефалију? Да ли су се Срби мање причешћивали Христом пре аутокефалије? Ја не спорим тај догађај као значајан за нашу државност и идентитет, али ми овде говоримо о суштини Цркве. "Српска" није суштинска ства у Цркви, као ни "Грчка", "Румунска", "Бугарска",... Назив "Српска" говори о месту обитвања Цркве у свету, као што је апостол Павле говорио: Цркви која обитава (странствује, грчки: парихуса) у Галатији, у Коринту, итд. Глагол "парихуса" значи странствује, обитава као странац - јер Црква није од овога света. Не за државни, мислим какве то везе има са државом , па ми смо тада променили име државе у Југославија(тј. нешто касније) , то пре свега има везе са нашим црквеним идентитетом, јер је то Црква Срба. Зато има префикс Српска, значи Црква претежно Срба . Бити Србин значи бити човек на српски начин. Бити Србин у СПЦ значи бити православац на српски начин . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Ви ме, насмијавате брате звонимире. Следећи логику ваше приче на крају би пазили вратнице дома културе. зар нису обичаји настали у окриљу вере? Зар није вера вјековима диктирала и наше обичаје, и лепо људско понашање? Па не диктира Црква обичаје. Обичаји су сусрет народа и Цркве. А када се двоје сретну, они не остану заувек на том једном месту, него живе заједно, селе се, мењају послове, рађају децу... Значи то је један процес који траје, није непокретна слика која се једном наслика и закачи на зид. Значи Црква би требало да има тај однос са народом који се у неком историјском тренутку изражава кроз једне обичаје, у другом можда кроз друге. Ево наш народ је променио језик, па је онда нормално да се и Црква - као брачни друг - томе прилагоди. Не као уступак, него као знак љубави. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Ако рецимо у Требињу буде крштен довољан број Кинеза који би пратили Литургију, па да међу њима постане и свештеника, што да повремено не постоји служба и на кинеском или мијешано? Владика Иринеј Бачки је једном приликом служио на цинцарском или ромском језику у Новом Саду..ето то је лијепо од њега било. Шта ако рецимо буде Кинеза који се замонаше, па постану епископи, па постану кандидати за патријарха, јел би ово било забрањено или противзаконито Богу? Вјерујем да би многи скочили на овакву помисао, јер би то било противно њиховој визији "светосавске Цркве", Цркве Срба, чуварице српског идентиета итд...Све то говори у прилог да Цркве треба да буду наднационалне, отворене за свакога, и са основном мисијом да људима пројављују Царство Небеско обожење и спасење. Замисли да читав свет буде православан и да се замонаши... ШБКБ можемо ми да маштамо до миле воље... али док се то не догоди...зар треба да се отуђи Црква од сопственог народа... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Владика Николај је недвосмислено показао да је идентитет православног Србина једна трансцедентна симбиоза народне заједнице и Божје објаве. Михајло, feeble, Ignjatije and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Владика Николај је недвосмислено показао да је идентитет православног Србина једна трансцедентна симбиоза народне заједнице и Божје објаве. Па јесте али ми се данас реформишемо од Николаја... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Има ли Римокатолика на овом форуму ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Има ли Римокатолика на овом форуму ? Биће, радимо на томе... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Биће, радимо на томе... Верујем... Па кад има нек се јави неки ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Не, она мора да буде СрБска.... Тужно... You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Верујем... Па кад има нек се јави неки ! U vezi s čim? Nije mi jasno šta vas zanima kod nas? Naše mišljenje o predmetu teme ili kako je to uređeno kod nas? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Не, она мора да буде СрБска.... Тужно... У чему је проблем да се црква српског народа зове СПЦ? Да ли то некоме значи да је забрањено да људи који нису Срби припадају тој истој цркви? Да ли то има у Уставу СПЦ? Црква је широка и мислим да смо ми отворен народ, тако да не видим како то смета. Ја све православне народе гледам као своје, и ако бих се нашао напољу не бих имао проблема да идем у румунску цркву, грчку, антиохијску. Све је то једна Света, саборна, апостолска црква. Национални префикс ту не може да представља никакву сметњу. Ономе ко стварно жели да иде у цркву. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Eto još jednog katolika Ovo je veliki problem jer je veza Crkve i naroda nezaobilazna veza ali i jedno veliko igranje sa vatrom iz koga malo njih izađe neopečen. Koliko ja vidim, najveći je problem sa "graničnim" crkvama - onima koje se graniče sa drugom nacijom ili drugom verom. Kod njih je taj problem najveći jer se često desi da nacija potisne Isusa na drugo mesto po važnosti. Kod vas se to ogleda u etnofiletizmu, koji se dodatno pojačava autokefalnošću koja se shvata kao pravo svake nacije da čim stvori državu odmah ima i nezavisnu Crkvu od bilo koga (makedonija, CG...a ima i u svetu dosta toga). Nas malo kontroliše centralna uloga pape, ali daleko od toga da smo imuni. Crkva u Hrvata, poljska Crkva i njima slične su krate nacionalizmom, koji često ume da pređe u šovinizam. Gde je problem i kako ga rešiti? Po meni - problem je što se "institucionalne" Crkve malo bave pravom edukacijom vernika (kod vas najnoviji primer Artemija i naroda koji sebi uzima za pravo da sudi o stvarima o kojima nemaju pojma - ali nije njihova krivica). Kao i kod vas, i kod nas je prisutna sveopšta "ritualizacija" vere. Dovoljno je ići na liturgiju (kad ti padne na pamet), obavljati povremeno kakvu pobožnost i "zaslužio" si ulazak u Carstvo nebesko. Nemamo prave zajednice vernika - pravih vernika, koji znaju šta je to vera i kako je živeti i svedočiti, a dok toga nema, onda je lako proturiti naciju i svašta nešto usput. Koliko ljudi dolazi na "rituale" (svakako, liturgija je vrhunac našeg života, ali ako se ne shvati šta je to liturgija i šta ona znači za vernika - bez obzira šta ona zaista jeste, postaje samo ritual, lepši ili manje lep), a koliko ljudi uspeš da skupiš na bilo kojem obliku katehizacije ne samo početnika, već i onih koji su već u veri. Koliko ljudi iskreno i redovno sami proučavaju svoju veru? E, to nas sve košta ovoga što se dešava oko nas. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 У чему је проблем да се црква српског народа зове СПЦ? Да ли то некоме значи да је забрањено да људи који нису Срби припадају тој истој цркви? Да ли то има у Уставу СПЦ? Црква је широка и мислим да смо ми отворен народ, тако да не видим како то смета. Ја све православне народе гледам као своје, и ако бих се нашао напољу не бих имао проблема да идем у румунску цркву, грчку, антиохијску. Све је то једна Света, саборна, апостолска црква. Национални префикс ту не може да представља никакву сметњу. Ономе ко стварно жели да иде у цркву. Ume i te kako da bude problem. Recimo, u Segedinu postoji divna crkva SPC u samom centru grada, ali liturgija je u njoj jednom u mesec dana, ako i tada - zašto - pa jedan je sveštenik na mnogo mesta, a drugi razlog nema vernika - a nema ih jer je u sred mađarske liturgija na srpskom, koga su i srbi polako prestali da govore. Da se neko doseti da liturgiju govori na mađarskom bila bi crkva puna i Srba i Mađara i barem svake nedelje a ne samo jednom, ako i tada, u mesecu. Onome ko stvarno želi da ide u Crkvu nije problem, ali malo je jakih u veri. Slabima treba pomoći da uzrastu do trenutka kad će im biti sve jedno kojim jezikom se govori ili kako se zove i kojem narodu "pripada" Crkva. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 U vezi s čim? Nije mi jasno šta vas zanima kod nas? Naše mišljenje o predmetu teme ili kako je to uređeno kod nas? Паааа тако некако, заправо занима ме ваше мишљење да ли сам рекао добро и где сам погрешио ако сам погрешио. Или што би рекли Срби - да ли сам у праву ? Дакле везано за прву поруку на овој теми : https://www.pouke.org...ка/#entry645511 Исто питање и за попа Аца (Мидраша) . Шта кажу Римокатолички клирици , то ме првенствено занима , али и шта лаици на ову тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука