Manolis Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Титула Патријарха Срба почиње са Архиепископ Пећки, Митрополит Београдско - Карловачки па тек онда Патријарх Српски. Српска Патријаршија те Српска архиепископија су само модернизовани називи за некад нешто што је имало придјев "Пећки". Али нека мисли свако како му воља. Измислили смо и "Србе пре амеба" па што не би и остало. Али не почиње са патријарх Пећки. Архиепископ наравно, због традиције. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Ако је национални идентитет од кључне важности за Цркву, онда би ми морали под хитно да признамо МПЦ и ЦПЦ... Мени искрено није јасно... колико год да сам против тога..мене збуњује чињеница да Црква признаје да постоје неке измишљене нације попут Бошњака, Македонаца и Црногораца... у чему је проблем да се онда призна и МПЦ и ЦПЦ.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Izvini a i bez izvini N. Petroviću, pretjeruješ da se sve praši, i prenemažeš se. Nigdje nisam pročitao tamo ono što si ti pročitao u Midrashevom tekstu. Vrlo zlonamjerno i vrlo bezobrazno. Tako ne izgleda nikakav dijalog. Ako vas to toliko zabavlja onda slobodno tako nastavite pričat dalje, no bez nas. Za to vam mi ne trebamo, to ovako možete i sami. Prvo nas pozivate i to na nekoliko postova a kad naš sveštenik, istudirani teolog napiše šta misli iskarikirate to do besmisla, zaista bezobrazno. Gospodine Josipe. Sve zakljucke koje sam izvukao iz posta svestenika Midrasa, se vrlo lako mogu pronaci u njegovom postu. Ni za trunku vise nisu zlonamerniji i bezobrazniji od samog njegovog teksta. To sto vas je zacetnik ove teme pozvao na dijalog ne znaci da mozete doci i na fini nacin popljuckati narod govoreci da " Gde je problem i kako ga rešiti? Po meni - problem je što se "institucionalne" Crkve malo bave pravom edukacijom vernika (kod vas najnoviji primer Artemija i naroda koji sebi uzima za pravo da sudi o stvarima o kojima nemaju pojma " Ja se ne bavim dijalogom, i to ubacivanje po par tudjica u svakoj recenici, da bi iste dobile na vaznosti, mi je totalno strano, te zato i pozvah teologe da vam odgovore u duhu postojeceg dijaloga i da vas na isti fini nacin spuste malo na zemlju, jer sam ja sam nekulturan po tim pitanjima. I da, gospodine Bibicu, prenemazem se. Ne samo da se prenemazem vec se i presavijam od bola u srcu jer mi se Crkva cepa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 колико год да сам против тога..мене збуњује чињеница да Црква признаје да постоје неке измишљене нације попут Бошњака, Македонаца и Црногораца... Sve nacije su izmisljene i drustvene tvorevine. Sto ih ne cini manje stvarnim ali opet ne cini ih ni vise realnim od nekih kasnije izmisljenih. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Свети Сава је био архиепископ српских и приморских земаља! Није био жички, пећки или било шта друго. feeble, nedeljko and Михајло је реаговао/ла на ово 3 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Мени искрено није јасно... колико год да сам против тога..мене збуњује чињеница да Црква признаје да постоје неке измишљене нације попут Бошњака, Македонаца и Црногораца... у чему је проблем да се онда призна и МПЦ и ЦПЦ.. Проблем је то што се аутокефалност не додељује народима. Принцип аутокефалности је много дубљи. Јерусалимску патријаршију воде Грци иако је већина верујућих арапског и семитског порекла. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Ако је национални идентитет од кључне важности за Цркву, онда би ми морали под хитно да признамо МПЦ и ЦПЦ... Баш зато не бисмо смели.Зато што су вардарска Македонија и Црна Гора српске земље и делови канонске територије Српске Цркве. А довољно је послушати Небеску Литургију или прочитати "Српски народ као Теодул" Св. Николаја Српског и Свеправославног и видети колико је далеко од реалности тврдња да је Српска Црква само административни ентитет. feeble је реаговао/ла на ово 1 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Gospodine Josipe. Sve zakljucke koje sam izvukao iz posta svestenika Midrasa, se vrlo lako mogu pronaci u njegovom postu. Ni za trunku vise nisu zlonamerniji i bezobrazniji od samog njegovog teksta. To sto vas je zacetnik ove teme pozvao na dijalog ne znaci da mozete doci i na fini nacin popljuckati narod govoreci da " Gde je problem i kako ga rešiti? Po meni - problem je što se "institucionalne" Crkve malo bave pravom edukacijom vernika (kod vas najnoviji primer Artemija i naroda koji sebi uzima za pravo da sudi o stvarima o kojima nemaju pojma " Ja se ne bavim dijalogom, i to ubacivanje po par tudjica u svakoj recenici, da bi iste dobile na vaznosti, mi je totalno strano, te zato i pozvah teologe da vam odgovore u duhu postojeceg dijaloga i da vas na isti fini nacin spuste malo na zemlju, jer sam ja sam nekulturan po tim pitanjima. I da, gospodine Bibicu, prenemazem se. Ne samo da se prenemazem vec se i presavijam od bola u srcu jer mi se Crkva cepa. Po meni - problem je što se "institucionalne" Crkve malo bave pravom edukacijom vernika (kod vas najnoviji primer Artemija i naroda koji sebi uzima za pravo da sudi o stvarima o kojima nemaju pojma - ali nije njihova krivica). I šta je sad tu N. Petroviću nejasno, netačno i uvredljivo? Evo ne upotrebljavam nikakve strane riječi. To što vam se cijepa crkva i jeste plod neznanja i neobaviještenosti, ničeg drugog. Jer neinformirani, neobavješteni i teološki neškolovani ljudi daju sebi za pravo određivati šta je crkva a šta crkva nije i još o tom poučavati vladike i čitav Sveti Arhijerejski Sinod SPC: To je taj vaš problem. Ništa drugo. A tko je krivcem za takvo nisko stanje eklisiološke svijesti kod Srba je drugim problemom. Presavijati se danas ne bi morao niko od vas da ste na tom poradili na vrijeme i ti i svako drugi koga to tako sad boli, tj. da ste se svi savijali na vrijeme i gdje treba tj. kopajuć i oruć na njivi Božijoj. Bez sjetve nema ni žetve a na zapuštenoj njivi i svakojaki korov brzo izraste i obezvrijedi sve, cijelu njivu, zemlju i imanje i učini je neupotrebljivom. Džaba plodna zemlja bez održavanja, bez njege i ta najplodnija se zapusti, zaraste i neprohodnom džunglom postane. A tamo onda radi šta ko hoće i šta mu prvo padne na pamet jer misli da to tako treba i da je baš samo on u pravu. Niko drugi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Izvini a i bez izvini N. Petroviću, pretjeruješ da se sve praši, i prenemažeš se. Nigdje nisam pročitao tamo ono što si ti pročitao u Midrashevom tekstu. Vrlo zlonamjerno i vrlo bezobrazno. Tako ne izgleda nikakav dijalog. Ako vas to toliko zabavlja onda slobodno tako nastavite pričat dalje, no bez nas. Za to vam mi ne trebamo, to ovako možete i sami. Prvo nas pozivate i to na nekoliko postova a kad naš sveštenik, istudirani teolog napiše šta misli iskarikirate to do besmisla, zaista bezobrazno. Ја сам вас позвао и нисам вређао , немој говорити у множини када нема потребе за тим, позвао сам вас јер имам разлог за то. Glede prve poruke, slažem se sa svime osim sa - dužnost Crkve da čuva nacionalni identitet. Nije to dužnost Crkve, dužnost Crkve je da spašava duše koje jesu deo i nacionalne zajednice i na taj način da poštuje taj identitet, potpomaže i koristi za spasenje, ali nije njena dužnost da se brine za nacionalni identitet. Nažalost, to nas dovodi do ovoga što se dešavalo i još se dešava na balkanu i još ponekom delu sveta, pa imamo da se Crkva više brine o nacionalnom identitetu nego o spasenju. Oprostite na sledećem, ali i ja sam deo ovog naroda - primer: SPC više govori o Kosovu nego o korupciji, opštoj nekulturi, našoj bahatosti i samoživosti. Kosovo nas neće spasiti bilo u Srbiji bilo van Srbije, a ovo drugo direktno utiče na spasenje. Косово ће нас спасити, хоће . Тебе неће, ти више не припадаш косовком завету. Можда дужност је Цркве између осталог да чува и национални идентитет. Наравно да јесте , и наравно није јој то примарна дужност, нисам тако ни навео да се мисли да јој је то примарна дужност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Косово ће нас спасити, хоће . Како нас то Косово може спасити? Поред царева за неке, сад могу и територије и завјети да спашавају? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Како нас то Косово може спасити? Поред царева за неке, сад могу и територије и завјети да спашавају? Завет једино и спасава ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Завет једино и спасава ! Мислио сам да је спасоносан једино завјет којег Христу дајемо на крштењу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Мислио сам да је спасоносан једино завјет којег Христу дајемо на крштењу. А после удри бригу на весеље ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 А после удри бригу на весеље ? Не мораш ударати бригу, све остало је установљено кроз литургију, искуство Цркве, свештеном предању и правилима духовног живота, шта је чини хришћанину да би напредовао ка обожењу. Нисам сигуран да су потребни додатни завјети, осим Новог, додатна страдања осим Христовог, и додатних спаситеља осим самог Христа. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Otac Midrash je inače načeo vrlo zanimljivu a isto tako i vrlo važnu temu, umjesto da je N.Petrović bezrazložno napao njegovo pisanje (eto Željo, sad ne govorim čislom množestvenim, hahahaha) bolje bi bilo da je pogledao malo bolje šta tamo on ustvari piše ustanovio bi da je pitanje ekstrema i ekstremista zaista aktualno u Crkvi, za kršćanstvo i Crkvu su jednako pogubni i krajnji klerikalistički koncepti bez povezanosti s narodnim bićem i krajnje etnofiletistički koji ometaju jevađeljsku misiju i guše Crkvu u korijenu. To je to igranje s vatrom koje je imao na umu o. Midrash, i jedno i drugo škodi Crkvi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука