Jump to content

Кухињица - боје и мириси...

Оцени ову тему

Препоручена порука

KAKO NAPRAVITI DOMAĆE KORE ZA PITU?

Pripremiti testo na sledeći način:

U vanglicu staviti pola kg brašna i kašičicu soli.Zatim lagano dodavati 2,5 dl mlake vode i mesiti rukama masu.Testo je umešeno kada es celo odlepljuje od vanglice.Radni sto posuti sa malo brašna i na njega staviti testo,oblikovati ga kao veknicu i podeliti na 12 loptica.Svaku lopticu razvijati u koru veličine pleha ili tepsije koju ćete kasnije koristiti za pripremanje.Svaku tako razvučenu koru staviti na aluminijsku foliju pa na vruć šporet po 7-8 sekundi, tek da se prosuši i malo ispecka sa obe strane.Ovakve kore se mogu koristiti za sve vrste pita.

Подели на овим сајтовима

UNIVERZALNI PRELIV ZA SALATE

Umutiti 3 kašike ulja, 1-2 kašike sirćeta ili soka od limuna, malo soli, na vrh noža šećer, manju glavicu struganog crnog luka, malo bibera i kašičicu sitno iseckanih začinskih trava (peršun, celer, mirodjija, domaća menta, majčina dušica)

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Sastojci

potrebno Vam je:

otprilike 1 kg. glatkog brašna

1 žl. soli

1 žl. octa

mlake vode

ulje

Priprema

Zaista mi je teško napisati točne mjere za tijesto , jer ja to radim onako iz ruke po osjećaju. Ali kad radim burek onda razvučem tijesto kao na slici.

Pouljim gornju površinu i na jednu stranu stavim smjesu od sira-

(1 sir , 8 jaja, vrhnje, sol ) Sira ostavim uvijek toliko koliko je potrebno jer tijesto stalno prebacujem dok ne dobijem veličinu pleha u kojem pečem.

Površinu tijesta opet pouljim i stavim peč.

Kad je gotova , moja svekrva je znala reći- razbolila se pita :()

jer je bila visoka od jaja. To joj se sviđalo.

Za pitu od krumpira radim uvijek od ovog istog tijesta tri lopte.Tada nije ovako veliko razvučeno.

Kad razvučem tijesto isto pouljim površinu

(krumpir izribam, 1 luk izribam, sol , biber ) te razbacam krumpir i sad rolam i jednu i drugu stranu i dvije role stoje jedna do droge u jednom komadu i slažem u okruglu pleh.pouljim i pečem .Za vrijeme pečenja pred kraj zalijem s malo -blago posoljenom vodom ,onda se napravi lijepa korica.

Tajna u izradi tijesta je po mom iskustvu -vrijeme.

Kad radim pitu ili burek tijesto zamijesim ujutro , pokrijem folijom i ono se odmara .Ponovo svaku kuglu zamjesim ,pokrijem folijom i ono se odmara i odmara …...

E, takvo tijesto se da razvlačiti onako kako vi želite .

A jesam ga razvukla …. mislim tekst.

0202_238  Лично  нисам  сама  развлачила  коре.

Подели на овим сајтовима

0202_238 :( klapklap Баш си ме насмијала с овим  - РАЗБОЛИЛА СЕ ПИТА. Моја мајка има обичај тако да каже. А и ја правим на исти начин питу.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Цитат

:( klapklap smej.gif Баш си ме насмијала с овим  - РАЗБОЛИЛА СЕ ПИТА. Моја мајка има обичај тако да каже. А и ја правим на исти начин питу.

Баш  сам  хтела  да  те  питам  Милева да ли си  ти  развлачила  коре,хвала  ти  што  си  се

јавила  да  не  помислиш  да  те  гоним  по  овим  темама. 0202_238

Подели на овим сајтовима

Цитат

0405_feel 0202_238 crvenilo

Јела, гледала а нисам развлачила...

Хвала ти мирођијо!

Није  касно  Оља, као  што  и  сама  знаш,  тесто  тражи  време.

Заправо, то  значи, да  што  чешће  правиш  нешто  од  теста, све

је  лакше  и  боље.

Када  још нисам  била  вична  гледајући  мајку, мислила  сам  да  никад

нећу  знати  да  умесим  хлеб,  или  славски  колач.

Мало  по  мало,  све  се  научи.

Није  важно  ако  не  успева, успеће  други  пут. :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера
  Цитат

Cim razvlacite kore za pitu? Rukama da budu tanje ili oklagijom da budu malo deblje.

Како сам ја гледала, оклагијом док може, после рукама...док не буду ко папир. Крајеви (који су дебљи), могу се уклонити и премесити.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Ево... 0104_cheesy

Постављена слика

Кисељ од овса и мазуња: право руско јело!

Кисељ од овса, који се може сећи ножем, мазуња – десерт од рендане репе са медом, њања – овчији желудац, пуњен кашом од хељде... Све то, а не само усољена харинга и усољени краставци – јела су традиционалне руске кухиње, тврди Максим Сирников. У највећој књижари у Москви, Библио-глобусу, одржана је презентација његове књиге Право руско јело.На питања аутор је одговарао са очигледним задовољством, јер кување је скоро тридесет година његово омиљени хоби, чак начин живота.

Све је почело у детињству. Прве медењаке сам испекао са 9 година. Родитељи се до данас тога сећају, са осмехом говори Максим, посебно не акцентујући пажњу на тако мале детаље: да су судови били скроз уништени, али медењаци су испали укусни. Касније се појавило интересовање за припремање хране, затим за историју кулинарства и тако даље...После школовања на московском Институту за културу Максим Сирников је завршио мноштво кулинарских школа, али професионални кулинар постао је захваљујући интернету. Између осталог, издавачка кућа Сксмо, која је објавила књигу Сирникова, одређује га као главно отркиће руског Интернета. Издаваче је и порвукао блог кувара аматера, који је радо износио у мрежи своје необичне старинске рецепте. А самог Максима је интересовање интернет читалаца, међу којима су се нашли и власници ресторана, избацио на нови ниво кувара-истраживача и он се концентрисао на проучавању практично заборављених јела руске кухиње, као што је на пример ботвиња - супа која се служи уз избор црвених риба и са ледом, или перепечи – врста отворене пите са месом и печуркама. Рецепте Максим Сирников сакупља по читавој земљи, понекада иде у забачена места, где се захваљујући старицама чувају давне традиције припремања просте, али врло укусне хране....Знате, 1821. године изашла је књига Василија Левшина, која се звала Руска куварица. Пре скоро 200 година! И у предговору аутор је написао да су многи рецепти, нажалост, заборављени, узвикује Максим Сирников. Замислите шта се може рећи тим поводом данас. Наравно, шта су то мазуње и перепечи већина не може да каже, али практично сви знају шта је то расољник, сољанка, растегај. Док ми то волимо, никада то неће нестати.Глинене посуде, тигањи, машице и други прибор, амбари и подруми – књига Сирникова није само збрика рецепата, колико велики разговор о националној кухињи и сеоском домаћинсву, у којем до данас псотоје многе особености, везане за поимање и припремање хране, као и са религиозном обредном културом. На пример, дочекујући пролеће, у северним руским селима до данас се пече 40 малих фигурица од теста – ждралића. Ако не испечеш, нећеш пролеће дочекати, сматрали су наши стари.Кувар се посебно односи према руској пећи, нежно је називајући националним огњиштем Рсуије. Само у њиј се може припремити прави руски шчи, сматра он. Између осталог, обичну рерну на гас у свом стану он је обложио изнутра печеном циглом, направивши потребан ефекат, и са задовољством пече у њој ражани хлеб и колаче у виду замка. Припремање он не поверава никоме, све ради сам!Покушајте да пробате једну од најједноставнијих руских посластица по рецепту Максима Сирникова – кокурски. Од киселог теста направите лоптице, јако их притисните, сместите у средину кувано очишћено јаје, затворите крајевима теста и стегните на врху. Поставите кокурки шавом надоле на подмазан плех. За 30-40 минута још једном намажите путером и пеците у рерни на температури од 250-270 степени 10-15 минута. Пријатно!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...