Jump to content

Кухињица - боје и мириси...

Оцени ову тему


Препоручена порука

  Цитат
  Цитат

Свака  теби  част, сама подижеш  своју  ћеркицу, поново си  трудна и  јако  си  храбра  жена.

Одакле ти то да сама подижем децу?

И, што сам храбра? Што рађам децу?

    Очито  да  се  не  разумемо.Претпостављам  да  немаш  ништа  лично  против  мене  јер  су  ми

    твоја  питања  бритка.

    Само  сам  те  похвалила, ако  ти  смета,  извињавам  се, нисам  злонамерна.

Link to comment
Подели на овим сајтовима



:cheesy2:

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  Цитат
  Цитат
  Цитат

Свака  теби  част, сама подижеш  своју  ћеркицу, поново си  трудна и  јако  си  храбра  жена.

Одакле ти то да сама подижем децу?

И, што сам храбра? Што рађам децу?

    Очито  да  се  не  разумемо.Претпостављам  да  немаш  ништа  лично  против  мене  јер  су  ми

    твоја  питања  бритка.

    Само  сам  те  похвалила, ако  ти  смета,  извињавам  се, нисам  злонамерна.

Што бих имала ишта против тебе, свашта, па ни не знамо се.

Него не рече ми откуд ти то да сама подижем децу, баш ме занима?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

     

        Помаже  Бог  Машо!

        Стекла  сам  утисак  из  твојих  неких  постова,  да  немаш  бака  сервис.

        На  то  сам  мислила, а  не  да  сама  подижеш  децу,  у  смислу  без

        мужа или  својих.

        Тако  сам  нешто  мислила, ја  имам  само једно  дете, и свидело ми се твоје

        размишљање када  си  једном  написала  да  желиш  да  твоја  ћеркица  има 

        што  пре  сестру  или  брата, што  поздрављам, да  јој  не  би  било  монотоно

        у  друштву, нас  одраслих.

        Ја  нисам  могла  да останем  жива  од  бака и  дека, јер  је и мој  муж  јединче.

        Деци  треба  дечије  друштво. Ето, само то.

        Поздрав. :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

              Cokoladna  Riza

  Potrebno je:

    * 100 gr pirinča

    * 300 ml vode

    * 1 kesica želatina

    * 100 gr posne bele čokolade

    * 100 gr posne crne čokolade

    * 100 ml biljne slatke pavlake

    * 2 mandarine

    * 1 kašika ulja

    * prstohvat soli

Pirinač naliti sa vodom u koju ste dodali prstohvat soli. Kada voda proključa, pokriti posudu u kojoj se kuva, smanjiti temperaturu i kuvati dok pirinač ne omekša i ne upije svu tečnost. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti na strani da nabubri. Slatku pavlaku staviti da provri dva-tri ključa, zatim skloniti sa vatre, dodati nabubreli želatin, izlomljenu belu čokoladu i topli pirinač. Sve promešati da se lepo sjedini. Podeliti smesu na tri dela.

Na radnu površinu staviti rastegljivu foliju,a onda na nju  naneti trećinu smesu u obliku pravougaonika,debljine prsta.

Po sredini, celom dužinom stavljati kriške mandarine,a zatim uz pomoć folije urolati  kolač. Tako uradite i sa preostala dva dela. Ostavite preko noći u frižideru.

Kada su se rolati stegli i ohladili,sklonite foliju i isecite rolate na parčiće. Crnu čokoladu otopite sa kašikom ulja i jedan kraj kolača umačite u čokoladu. Slažite kolače na papir za pečenje dok se čokolada ne stegne,a onda ih servirajte na tanjir.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

    Posna  :cmizdrenje:  Trouglovi

Potrebno za tri patišpanja:

    * 250 gr brašna

    * 100 ml ulja

    * 300 ml vode

    * 100 gr smeđeg šećera

    * 300 gr mlevenih lešnika

    * 1 prašak za pecivo

    * prstohvat sode bikarbone

Fil:

    * 150 gr smeđeg šećera

    * 150 gr mlevenih oraha

    * 4 kašike džema od kajsija

    * 4 rebra posne crne čokolade

Krem za ukrašavanje:

    * 150 ml biljne slatke pavlake

    * 30 gr posne crne čokolade

    * 2 kašike džema od kajsija

    * malo mlevenih oraha

Čokoladni trouglovi:

    * 100 gr posne crne čokolade

    * 1 kašičica margarina

Patišpanji:Sjediniti brašno, šećer, mlevene lešnike, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, a zatim dodati vodu i ulje. Sve lepo promešati da se sjedini a onda podeliti na tri jednaka dela. Okrugli pleh sa obručem veličine 24 cm obložiti sa papirom za pečenje i sipati smesu za prvu koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta. Tako uraditi i sa preostale dve smese.

Fil: Kuvati šećer sa 4 kašike vode. Kada provri, kuvati još 2-3 minuta pa u to dodati mlevene orahe i izlomljenu čokoladu. Skloniti sa vatre i dodati džem, dobro promešati i prefilovati patišpanje. Sa džemom premazati tortu sa svih strana, a onda okolo posuti mlevenim orasima.

Ukrašavanje: Čokoladu istopiti i prohladiti, a onda je dodati u umućenu slatku pavlaku i još malo izmiksati. Kremu staviti u poslastičarsku kesu i sa njom ukrasiti na mestima gde će biti čokoladni trouglovi.

Čokoladni trouglovi:Skinuti obruč od pleha i postaviti ga na papir za pečenje. Čokoladu istopiti sa margarinom i onda  izručiti na papir i izravnjati do ivica obruča. Ostaviti 10-15 minuta da se čokolada malo stegne,skinuti obruč i sa oštrim nožem iseći na 12 delova. Čokoladne trouglove ukoso stavljati na krem sa kojim je pre toga ukrašena tortica. Ne sredinu ukrasiti sa kremom i kandiranom višnjom/trešnjom.

Постављена слика

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Potrebno je:

    * ½ kg tankih kora za pitu

    * 3 struka praziluka

    * 150 gr pirinča

    * so

    * biber

    * ulje

    * kisela voda

U posoljenoj vodi skuvajte pirinač, zatim procedite i ostavite na strani da se prohladi. Praziluk isecite na kolutove i prodinstajte na malo ulja. Sjedinite praziluk i pirinač, zatim posolite i pobiberite po ukusu.

Stavite ulje i kiselu vodu da provri, zatim sklonite sa vatre.

Prve dve kore premažite sa uljem i kiselom vodom, treću koru takođe, ali na nju rasporedite i fil od praziluka i pirinča. Urolajte i stavite u pleh na koji ste pre toga stavili papir za pečenje. Isto tako uradite i sa preostalim korama i filom.

Rolate premazati sa uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C  oko 25-30 minuta,dok ne porumeni.

Kada se pita malo prohladi, iseći  na parčiće i poslužiti.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Potrebno je:

    * 1 glavica karfiola

    * 500 gr krompira

    * 400 gr šampinjona

    * 2 kašike brašna

    * 1 kašika prezli

    * ½ veze peršuna

    * 50 gr biljnog margarina

    * mešavina začina

    * 300 ml vode( za šampinjone)

    * biber

    * so

Karfiol oprati, odvojiti "cvetove" i obariti u posoljenoj vodi. Krompir oljuštiti, oprati, iseći na kockice i posebno skuvati u posoljenoj vodi. Kuvani krompir procediti, viljuškom izgnječiti, zatim dodati margarin i izmiksati kao za pire.

Isečene šampinjone na listiće propržiti na malo ulja. Proprženim šampinjonima dodati brašno i naliti vodu. Kuvati dok se ne dobije sos srednje gustine. U sos naseckati peršun, začiniti mešavinom začina i biberom.

Vatrostalnu posudu podmazati margarinom, sipati krompir i izravnjati ga. Preko krompira složiti obaren i proceđen karfiol, a zatim i pripremljen sos od šampinjona i posuti prezlama.

Zapeći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 15-20 minuta.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Правићу први пут ''малина торту'' - иначе малине су ми омиљено воће, а рецепт је коре за торте, филовање слатком или ко воли, киселом павлаком и шлагом, ред малина, коре и последње да буде шлаг. Припрема траје 15 минута, што је исто добра страна торте.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  Цитат

Постављена слика

Potrebno je:

   * ½ kg tankih kora za pitu

   * 3 struka praziluka

   * 150 gr pirinča

   * so

   * biber

   * ulje

   * kisela voda

U posoljenoj vodi skuvajte pirinač, zatim procedite i ostavite na strani da se prohladi. Praziluk isecite na kolutove i prodinstajte na malo ulja. Sjedinite praziluk i pirinač, zatim posolite i pobiberite po ukusu.

Stavite ulje i kiselu vodu da provri, zatim sklonite sa vatre.

Prve dve kore premažite sa uljem i kiselom vodom, treću koru takođe, ali na nju rasporedite i fil od praziluka i pirinča. Urolajte i stavite u pleh na koji ste pre toga stavili papir za pečenje. Isto tako uradite i sa preostalim korama i filom.

Rolate premazati sa uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C  oko 25-30 minuta,dok ne porumeni.

Kada se pita malo prohladi, iseći  na parčiće i poslužiti.

Мммм питееее!

То ради мој босански ген  :drugarstvo:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

×
×
  • Креирај ново...