Juanito Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Уљудна самоувереност. Млађони and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Koliko sam skontao, to je nešto kao 'samouveren u okvirima socijalnih normi'. Znači neko ko se ne povlači pred drugima i ume da im se suprotstavi kad misli da je potrebno, ali bez agresivnosti i ugrožavanja drugih, kao i uz poštovanje tuđih stavova. (al' sam napisao čitav paragraf za jednu reč ) Pritom, glupo je teziti takvoj osobini. Nagazi dileju, bre, da vidi da ne moze kao sto je navikao. Da li je o. Joil asertivan? Nije! I sta mu fali, ima ga po netu kolko volis! Млађони and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Може ли се истовремено бити асертиван и понизан? Мислим да је одговор на ово питање уједно и одговор на наслов теме. Млађони and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Може ли се истовремено бити асертиван и понизан? Мислим да је одговор на ово питање уједно и одговор на наслов теме. Moze. Zato sto nas nasa vera ne uci da budemo ponizni svakome i svacemu. Zar ne vazi ono mudar kao zmija,bezazlen kao golub? E, to ti je asertivnost. "Ako svakom gledas da ucinis na volju,sigurno ces sebi uciniti nevolju" Otac Tadej. Млађони, JESSY, Иван ♪♫ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 mogli bi još da nazovemo integritet, lični integritet, samodoslednost integritet je dobra reč jer svojom asocijacijom i samim svojim zvučanjem intuitivno opisuje pojam asertivnosti još bolja reč i uopšte cilj kome treba da težimo je smirenje, ali to je pojam koji je bez iskustva teško, ako ne i nemoguće shvatiti ali izbor reči ovde nije toliko bitan, bitno je da razumemo o čemu pričamo i diskusija o samoj temi Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Може ли се истовремено бити асертиван и понизан? Мислим да је одговор на ово питање уједно и одговор на наслов теме. Ne mozes biti. Ili ces biti ponizan i trpiti da te svaka budala gazi jer velika ce onda plata biti tvoja na nebesima, ili ces biti donekle asertivan i u odredjenim situacijama odbraniti sebe i svoja ujverenja i postupke te stati azdaji na rep. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгиња Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Драго ми је што је текст о постављању ЗДРАВИХ граница доспео на православни форум! Али, док сам га спремала за објављивање на мом блогу, била сам свесна да је тема превише ограничавајућа; да не живимо ми по дефиницјама и списковима Како да (How to)... Није то баш добро, јер како је неко у коментарима написао: “Кад би живот био тако једноставан... у реалном животу наше границе се преплићу са безброј туђих.” “То је тачно”, одговорила сам, “али важно је у том преплитању наћи смисао, а то је тешко, ако не покушамо да разумемо зашто се преплићу, како се преплићу и докле се преплићу." То би био основни мотив објављивања текста.Иначе, што се асертвиности тиче у строго психолошком смислу већ је неколико вас то одлично дефинисало и поткрепило примерима. Текст о асертивности који је овде линкован сасвим лепо објашњава ту вештину и како се она стиче. По мени је ЈУАН најбоље свео тај писхолошки термин на уљудну самоуверност, али Деки992 ју је заправо оплеменио и кратко дефинисиао шта је то православна асертвиност: “будите мудри као змије и безазлени као голубови.” Или још боље онај цитат од старца Тадеја "Ako svakom gledas da ucinis na volju, sigurno ces sebi uciniti nevolju” ... То је суштина читаве приче.Ниџока је поставио/ла питање може ли се истовремено бити асертиван и понизан? Не. По мом мишљењу понизност укључује емоцију страха. Ко се боји, не може бити асертиван. Али, може се бити кротак и асертиван, или боље речено, православна асертивност је у крајњем случају хођење путем врлина кротости и смирења. Deki992, Млађони and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Samopotvrdjivanje Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 По мом мишљењу понизност укључује емоцију страха. Зар се не може бити понизан из поштовања? Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 @@Драгиња, drago nam je sto ste dosli na nas forum i na taj nacin doprineli razvijanju teme.... Deki992 and Драгиња је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгиња Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Зар се не може бити понизан из поштовања? Заиста не може, ако једнако разумемо реч понизност или карактеристику бити понизан. Лакше ће бити, ако покушаш да размислиш који је за тебе антоним за понизност. За мене су антноними охолост, напраситост, другим речима гордост. Следствено, понизност и поштовање не иду никако заједно, већ ако покушаш да их ујединиш добијеш сервилност и полтрноство. Добар пример су људи који су јако фини, увиђавни, ма мед точе са онима који су им у неком смислу надређени, а исти ти се показују у сасвим другом светлу према себи подређенима или једнакима тј. могу да буду веома незгодни и нимало пријатни. Овим се потеже и тема властољубља, али хајде да се ограничим за сад @Драгиња, drago nam je sto ste dosli na nas forum i na taj nacin doprineli razvijanju teme.... Хвала Вам пуно на добродошлици! Читамо се! JESSY, Deki992 and Фидер је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Заиста не може, ако једнако разумемо реч понизност или карактеристику бити понизан. Лакше ће бити, ако покушаш да размислиш који је за тебе антоним за понизност. За мене су антноними охолост, напраситост, другим речима гордост. Следствено, понизност и поштовање не иду никако заједно, већ ако покушаш да их ујединиш добијеш сервилност и полтрноство. Добар пример су људи који су јако фини, увиђавни, ма мед точе са онима који су им у неком смислу надређени, а исти ти се показују у сасвим другом светлу према себи подређенима или једнакима тј. могу да буду веома незгодни и нимало пријатни. Овим се потеже и тема властољубља, али хајде да се ограничим за сад Уф бре, што не волим ове тешке теме где мора да се размишља Са неким стварима се не би сложио, не желим брзоплето да одговарам па чим нађем времена да на танане одговорим ето ме поново на теми п.с. шалим се за прву реченицу, тема је :good2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Зар се не може бити понизан из поштовања? Mislim da ovde prvo treba da definisemo sta je poniznost Н И Н Е, Фидер and Млађони је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Ниџока је поставио/ла питање може ли се истовремено бити асертиван и понизан? Не. По мом мишљењу понизност укључује емоцију страха. Ко се боји, не може бити асертиван. Али, може се бити кротак и асертиван, или боље речено, православна асертивност је у крајњем случају хођење путем врлина кротости и смирења. Нисам мислио на такву понизност, већ на хришћанску, без страха. Као кад Христос опере ноге својим ученицима. "Кад вам, дакле, опрах ноге, ја Господ и Учитељ, и ви сте дужни једни другима прати ноге. Јер сам вам дао примјер да, као што ја учиних вама, и ви чините." (Јн. 13, 14-15) Zar ne vazi ono mudar kao zmija,bezazlen kao golub? E, to ti je asertivnost. "Ako svakom gledas da ucinis na volju,sigurno ces sebi uciniti nevolju" Otac Tadej. Свиђа ми се ово али нисам сигуран да се то може уклопити у дефиницију асертивности као "агресивне" самоуверености, ако је превод уопште добар. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Да би био хришћанин прво мораш да будеш личност и да знаш шта `оћеш. Понизност је онда надградња. Ово млако стање духа, што се често у неким нашим круговима проповеда као "понизност", са тим нема никакве везе. Рече Христос - "ниси ни хладан ни врућ". Н И Н Е, JESSY and Deki992 је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука