Срђан Ранђеловић Написано Септембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2013 Православна изложба посвећена је 1025-годишњици Крштења Русије. Лик Господа Исуса Христа у иконографији никад није била тако широко и потпуно приказана у Белорусији. Девет музеја из Белорусије, Русије, Србије и Украјине представиће две стотине икона које приказују живот Господа Исуса Христа од Рождества до Вазнесења. Најстаријаа међу православним иконама је једна руска из 15. века. Државна галерија Третјаков и приватни музеј руских икона у Москви излажу ову икону. Први пут ова изложба излаже и иконе са Балкана. Белоруска икона припада 17. веку. Музеј старе белоруске културе Академије наука, музеји у Гродном и Полотску изложили су примере иконографије. Белоруски епархијски музеј први пут излаже предмете међу којима су личне ствари Митрополита Филарета, који обележава 35 година своје архипастирске службе ове године. Изложба ће трајати до 5. децембра текуће године. СПЦ Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Септембар 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 27, 2013 Са радошћу Вас позивамо да у суботу 28. септембра узмете учешћа у отварању изложбе слика која ће се одржати у изложбеном простору Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке, ул. Краљице Наталије 76, са почетком у 19 часова! Изложба је продајног карактера, а сав приход ићи ће Дому за децу са посебним потребама при Манастиру Св. Петка Изворска код Параћина. Милан Ракић, JESSY and Anette је реаговао/ла на ово 3 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2013 сав приход ићи ће Дому за децу са посебним потребама при Манастиру Св. Петка Изворска код Параћина. :aplauz: ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Септембар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Eto prilike da pomognemo. Svi znamo kako je tesko sestrinstvu manastira i kakav posao rade. JESSY and Anette је реаговао/ла на ово 2 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Одлична иницијатива. До када је изложба? Иначе тек сам овде сазнао за њу, будући да имам веома добре везе са манастиром у који често одлазим и са којим сам у редовној телефонској вези. Продајна изложба ће бити мали али веома битан допринос деци коју негују сестре у манастиру. 8086.gif JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Септембар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Izlozba je otvorena do 5. oktobra. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Пратећи програм у оквиру изложбе „Велика Иза“ У Великој галерији Дома Војске данас је, у оквиру изложбе „Велика Иза Влаха Буковца“, одржан пратећи програм. Посетиоци су имали прилику да допуне своја знања двема причама – о сликару и о слици. Прво предавање „Бјађо Фађони, Пол Андре и коначно Влахо Буковац“ одржала је др Јасна Јованов, управница „Спомен-збирке Павла Бељанског“ из Новог Сада. Она је говорила о животном путу сликара и позвала присутне да уживају у слици и након ове поставке, када слика буде поново изложена у „Спомен-збирци Павла Бељанског“. О самој слици, њеном настанку, стилу, рестаурацији и коначној намени говорила је историчарка уметности Маја Марковић на предавању „Ла Гранде Иза на париском Салону 1882. године“. „Можемо видети како је Павле Бељански продужио намену слике у савременом свету када је 1965. године дело поклонио Спомен збирци и тим чином је установљена награда за најбољи дипломски рад националне историје уметности, која ће, ове године, бити додељена по завршетку изложбе у Дому Војске", рекла је Марковићева. У оквиру пратећег програма најмлађи су учествовали у дечијој радионици на којој су могли да искажу своје сликарско умеће, али и да науче како се треба понашати у посети музеју, а на основу модела приказаног у књижици „Први пут у музеју“. МЦО Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Изложбом Завети и поруке. Стефан Немања – девет векова Народни музеј у Београду обележава годишњицу рођења Стефана Немање, родоначелника лозе Немањића и утемељивача српске средњовековне државе. Стефан Немања, један је од најзначајнијих српских владара, чија владавина представља преломни период у историји и култури српског народа, уједно је и један од утемељивача Српске православне цркве која га слави као Светог Симеона Мироточивог. Поред живота и дела Стефана Немање, кроз најлепша дела уметности и заната средњовековне Србије из збирки Народног музеја, изложбом ће бити представљено и доба његових наследника. Обележавање овог изузетног јубилеја српске културе прилика је да се публици поново прикаже Јеванђеље хумског кнеза Мирослава, брата рашког великог жупана Стефана Немање, познато као Мирослављево јеванђеље, које је, као најстарији српски илустровани ћирилични рукопис, актом Народне скупштине 1979. године проглашено за културно добро од изузетног значаја, а затим 2005. године уписано у Листу светске културне баштине Унеска – Регистар Памћење света. Поставка ће бити реализована у галеријском простору на првом спрату Народног музеја, који ће, за ту прилику, бити одговарајуће адаптиран и после десет година поново отворен за јавност. Изложба се отвара у уторак, 8. октобра 2013. у 18 сати. Завети и поруке. Стефан Немања – девет векова Почетак: 8. октобар 2013. Крај: 1. март 2014. Простор: Први спрат, Народни музеј у Београду Адреса: Трг Републике 1а, Београд, Србија Народни музеј Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Pozivam vas da dođete na ovu izuzetnu izložbu u Narodnom muzeju gde ćete biti u prilici da vidite predmete koji su pripadali našim vladarima i saznate ono što niste znali iz istorije rane Srpske države. Imaćete priliku da stručnom vodiču postavljate pitanja od vašeg interesa i da pogledate petnaestominutni film u vezi aktuelne tematike koju izložba obrađuje. Zvezda izložbe je i Miroslavljevo jevanđelje.Ne propustite! http://www.narodnimuzej.rs/event/zaveti-i-poruke-stefan-nemanja-devet-vekova/ Ja,Sudija,ću takođe biti srtručni vodič,pa ko želi da dođe da sluša moje stručno vođenje neka mi se javi na pp zbog rasporeda mog vođenja. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Имамо већ објављену најаву за изложбу. Хоћеш да спојим теме? Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Имамо већ објављену најаву за изложбу. Хоћеш да спојим теме? Spoj teme,naravno,samo moju stavi na prvo mesto,čisto zbog zvaničnosti Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Договорено Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Није испало како сам 'тео. Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Није испало како сам 'тео. Nema veze,dobro je i ovako! Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Spoj teme,naravno,samo moju stavi na prvo mesto,čisto zbog zvaničnosti To nece da moze, Panticu, forum je nepristrasan po tom pitanju, i spaja teme prema vremenu kad je sta postavljeno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука