Jump to content

Razlika izmedju vere i praznoverja - dijalog sa ateistima

Оцени ову тему

Препоручена порука

Tj. obe stvari su po meni nastale da bi u jednom slučaju umetnici, a u drugom vernici rekli: "Vidi mi smo bolji od njih". A suštinski nikakve rezlike nema.

Разлике свакако има, само се не да математички изразити. Мада би било интересантно урадити МРИ верника и празноверника односно уживалаца уметности и уживалаца кича. Нешто ми говори да би различити делови мозга били активни...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 326
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Разлике свакако има, само се не да математички изразити. Мада би било интересантно урадити МРИ верника и празноверника односно уживалаца уметности и уживалаца кича. Нешто ми говори да би различити делови мозга били активни...

Ima razlike, kao što ima razlike i između različtih pravaca u umetnosti, ne govorim o tome. Kažem da je suština ista rade istu stvar, ne možeš da kažeš da je nešto bolje ili lošije univerzalno (možeš samo možeš subjektivno) za nekoga koga umetnosti ne pridaje nikakav značaj i kič i umetnost bi bila ista stvar. Kao što je za ateiste vera i praznoverje ista stvar. 

Tako da te subjektivne podele mogu da važe samo ukoliko si "unutra". 

Jeste istina je da različiti su ljudi koji vole umetnost različiti od onih koji vole kič, različiti su im ukusi interesovanja itd. Ali zar nije to tako između svakog pravca što se umetnosti tiče? Videćeš razliku i između ljudi koji voli techno i između onih koji vole klasičnu muziku.

Dakle kič je samo još jedna vrsta umetnosti, koja se meni lično ne sviđa ali ne možeš da kažeš da nije umetnost. Možeš da kažeš da je loša umetnost (što je subjektivna stvar ne objektivna).

Ali ukoliko uopšte nisi čovek koji sluša muziku npt. za tebe neće biti razlike između kiča i između umetnosti. Kao što za ateistu nema razlike između vere i praznoverja. Tj. ono što se naziva praznoverje je samo vrsta vere, a odvajaju je od vere subjektivni osećaji vernika. Kako ateista nema subjektivne osećaje verniak za njega ova podela ne postoji. 

Подели на овим сајтовима

Subjektivni osćeaji vernika. Upravo o čemu pričam. Nešto što ateista ne može, kao neko kome je svaka vera (u natprirodno) suvišna, da razlikuje.

Мислим да тога има и код атеиста.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@@Odahviing,

Da kazem i ja jednom kao Obi Wan, ovo sto ti pises je kolosalni promasaj! Ukratko vera se od sujeverja/praznoverja razlikuje u tome sto poseduje u sebi niz tehnika (meditacija, molitvi, ceremonija) koji transformisu um tako da on prevazilazi svoje slabosti a izrazava svoje vrline. Praktikujuci te tehnike i ceremonije praktikant tokom jednom perioda primecuje da je manje podlozan strahu, besu, lenjosti, sklonosti ka ocajanju, neumerenosti svake vrste a da je vise sklon hrabrosti, izdrzljivosti, samokontroli, jednom optimistickom stvaralackom instiknku koji ga vodi. To je ono sto veru razdvaja od sujeverje jer samo verovanje da nesto sto nije potvrdjeno postoji ne vredi nista i kad osim toga u religijama/kultovima ne bi postojalo nista vise onda zaista i ne bi bilo razlike izmedju vere i sujeverje/praznoverja.

Подели на овим сајтовима

@@Odahviing,

Da kazem i ja jednom kao Obi Wan, ovo sto ti pises je kolosalni promasaj! Ukratko vera se od sujeverja/praznoverja razlikuje u tome sto poseduje u sebi niz tehnika (meditacija, molitvi, ceremonija) koji transformisu um tako da on prevazilazi svoje slabosti a izrazava svoje vrline. Praktikujuci te tehnike i ceremonije praktikant tokom jednom perioda primecuje da je manje podlozan strahu, besu, lenjosti, sklonosti ka ocajanju, neumerenosti svake vrste a da je vise sklon hrabrosti, izdrzljivosti, samokontroli, jednom optimistickom stvaralackom instiknku koji ga vodi. To je ono sto veru razdvaja od sujeverje jer samo verovanje da nesto sto nije potvrdjeno postoji ne vredi nista i kad osim toga u religijama/kultovima ne bi postojalo nista vise onda zaista i ne bi bilo razlike izmedju vere i sujeverje/praznoverja.

o misliš da kod sujeverja određene radnje ne transformišu um.

Ili je jednina razlika između između vere i sujeverja da li jedno transformiše um ili ne?

Po da li je nešto vera ili ne zavisi isključivo od toga da li je imala uticaj na nekoga, pa tako u slučaju da liturgija nekome promeni um onda hrišćanstvo vera, ali u slučaju da ne promeni onda nije. Tj po tvom da li je nešto verra zavisi isključivo od čoveka i ista stvar u isto vreme (kod različitih ljudi) može biti i vera i sujeverje. 

Isto kao i kod onoga što vi nazivate sujeverje, nekome će i to da promeni um.

Ali kako meni kao ateisti ni jedno ni drugo neće promeniti um ni vera ni sujeverje. za mene ta podela ne postoji. I opet dolazimo da je ta pdoela nije objektivna već subjektivna stvar koja zavisi od čoveka za čoveka ukoliko je vernik, a ukoliko je ateista ne postoji.

Подели на овим сајтовима

@@Odahviing,

Da kazem i ja jednom kao Obi Wan, ovo sto ti pises je kolosalni promasaj! Ukratko vera se od sujeverja/praznoverja razlikuje u tome sto poseduje u sebi niz tehnika (meditacija, molitvi, ceremonija) koji transformisu um tako da on prevazilazi svoje slabosti a izrazava svoje vrline

Ako je to tako sto onda vernici nisu bolji ljudi. 

Pored toga da korist od nekih praktika ne znaci da je metafizika na koju se oslanja tacna. 

Подели на овим сајтовима

o misliš da kod sujeverja određene radnje ne transformišu um.

Ili je jednina razlika između između vere i sujeverja da li jedno transformiše um ili ne?

Po da li je nešto vera ili ne zavisi isključivo od toga da li je imala uticaj na nekoga, pa tako u slučaju da liturgija nekome promeni um onda hrišćanstvo vera, ali u slučaju da ne promeni onda nije. Tj po tvom da li je nešto verra zavisi isključivo od čoveka i ista stvar u isto vreme (kod različitih ljudi) može biti i vera i sujeverje. 

Isto kao i kod onoga što vi nazivate sujeverje, nekome će i to da promeni um.

Ali kako meni kao ateisti ni jedno ni drugo neće promeniti um ni vera ni sujeverje. za mene ta podela ne postoji. I opet dolazimo da je ta pdoela nije objektivna već subjektivna stvar koja zavisi od čoveka za čoveka ukoliko je vernik, a ukoliko je ateista ne postoji.

Ozbiljno? Ti nemas slabosti? Mislis da postoji iko ko nema? Neke lose aspekte svoje licnosti koje bi zele oda prevazidjes? Koliko znam pre par meseci si pokrenuo temu bas na temu tvojih slabosti. Gde je tu subjektivnost??? Svako ali bukvalno svako ima slabosti koje bi hteo da prevazidje. A to da tebi nijedna vere nece promeniti um u smislu prevazilazenja slabosti je zato sto nisi ni probao. Isto kao neki debeli lik koji gleda/slusa fitnes trenera i bez da proba kaze ma sve je to laz nista od toga meni nece dati 6 pack abs. Pa naravno da nece kad nista od toga nisi ni probao ni na mesec dana a kamoli vise. Tako i ti. Preobrazaj uma nista nesto sto ti poverujes pa to utice na tvoje ponasenje i to si potpuno pogresno razume. Preobrazaj uma je kad potpuno drugaicje dozivljas stvari i dogadjaje oko sebe. Recimo covek ide autom i pokvari se usred neke nedodjije. I sad nije sujeveran niti veruje u naivne price da ce neki Bog sve da sredi nego zna da mora sam da krene da ga popravlja. Ali celu tu stvarnu realu situaciju sagledava umom koji je izuzetno skron tromosti, lenjosti i apatiji. Tako on se prvo izbedaci, pa se nervira sto mu se to desilo, pa ga onda mrzi da krene u popravku pa i kad krene pocne opet da se nervira pa se jos i povredi i na jedvite jade popravi. Dok neko ko je vise meseci/godina praktikovao neki niz tehnika/ceremoniaj koje preobrazvaju um mogao to da uradi sa minimalnim nerviranjem i sa mnogo vise optimistickog elana zato sto bi on svu tu realnost, u kojoj ne ocekuje nista natprirodno, sagledao i dozive na drugaciji nacin. Zato se ne bi nervirao niti bi ga mrzelo da krene da popravlja auto bas zbog toga drugacijeg dozivljaja cele te situacije. A do te motgucnosti tog novog dozivljaja je dosao upravo tim tranformativnim tehnikama. 

Nikakvo uverenje o tome sta jeste a sta nije, nista sto je u domenu epistemologije nista sto zahteva validaciju iskaza, ne moze da promeni um ni na priblizno takav nacin kao ovo cemu govorim. Ta promena uma je toliko drasticno razlicita od svega sto se dozivljavao koliko i ograzam od default stanja uma. Moras da dozivis bar na cas da znas o cemu pricam.

Подели на овим сајтовима

Ako je to tako sto onda vernici nisu bolji ljudi. 

Pored toga da korist od nekih praktika ne znaci da je metafizika na koju se oslanja tacna. 

Koji vernici? Neki jesu neki su mnogo gori. Isto kao neki koji idu u teretanu izlgedaju mogo bolje od onih koji ne idu a opet neki zeznu stvar sa hemijom pa izlgedaju mnogo gore.

Tacno da ne znaci samo ovo nije tema o tome da se dokaze tacnost metafizike nego da se ukaze na razliku izmedju vere i sujeverja i bas zato sto vera ima sadrzaj koji je NEZAVISAN OD BILO KAKVIH ISKAZA je

ta prica o tacnosti bilo cega deplasirana.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...