Jump to content

Русија против УСА - добре и лоше стране.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ок бре људи. Некад је почело, није битно кад. Хтео сам да кажем да није тачна тврдња да су такве биле "од самог почетка".

Читајте шта су о томе писали оци оснивачи САД. Њихови савети били су да гледају своја посла и не мешају се нигде. Што су и поштовали доста дуго.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kakve su istoricki tekstovi na trzisno resenje mozes da pomislis da je nepoznavanje istorije jedan od preduzlova da budes neoliberal. 

:ani_biggrin:  :ani_biggrin:  :ani_biggrin:  :ani_biggrin:  

Да сам ја рекао, људи би погрешно схватили :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Kakve su istoricki tekstovi na trzisno resenje mozes da pomislis da je nepoznavanje istorije jedan od preduzlova da budes neoliberal. 

Pored istoricara ko Neil Fergurson koji je neoliberal do koske, a ima naprimer stav da je velika steta za evopu da prvi svetski rat nisu pobedili Nemci. 

Trzisno resenje nije skup nekih homogenih stavova. Tamo, ako procitas komentare, ima bar toliko trvljenja i neslaganja kao ovde na forumu ako ne i mnogo vise.

Подели на овим сајтовима

Читајте шта су о томе писали оци оснивачи САД. Њихови савети били су да гледају своја посла и не мешају се нигде. Што су и поштовали доста дуго.

http://www.sparknotes.com/history/american/westwardexpansion/section10.rhtml

http://www.ushistory.org/us/21.asp

http://en.wikipedia.org/wiki/Monroe_Doctrine

Крени одавде. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Па то није "непознавање историје" него политички/идеолошки став...

Ko je reko da on ne poznaje istoriju. 

On se i razume tako da makar njega su mogli da citiraju a ne da ekonomisti pisu neke gluposti ili da fakte tako interpretirau kako njima prilagodi ko sto je Jankovic kad sam ja i drugi njega kritikovali za tekst oko Gavrila. 

Sta se tice SAD i imperializma kao jedna vrsta imperijalizma se moze i svatiti da Amerikanci na nijedan ugovor za indianskim narodima nisu se drzali (sta Britanci jesu i to je jedan od neslaganja bilo sto je dovelo do rata za nezavisnost). Doduse tu su Rusi cesto nisu bili mnogo bolji naprimer njihovo surovnost prema Cerkezima. 

Подели на овим сајтовима

Хвала Риле! Знао сам да имаш спремну литературу за мене... :)

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ko je reko da on ne poznaje istoriju. 

On se i razume tako da makar njega su mogli da citiraju a ne da ekonomisti pisu neke gluposti ili da fakte tako interpretirau kako njima prilagodi ko sto je Jankovic kad sam ja i drugi njega kritikovali za tekst oko Gavrila. 

Ја тебе бро слабо разумем... Ако можеш мало јасније да се изражаваш био бих ти веома захвалан.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@,

A kako mislis da uopste iznadjemo neki odgovor kad je tu rec, po onome sto si stavio u uvodni post, o vrednosnim sudovima? Dakle koja je poenta diskutovati o vrednosnim sudovima?

Sta to mozemo da iznesemo od onoga sto jeste sto bi podrzalo bilo ciji stav ka onome sto smatra da treba da bude. Svi manje vise znamo kako i gde ko stoji sa stavovima po pitanju drzava,

kultura, civilizacija i ne vidim da ikakve cinjenice ma kolik istinite bile mogu nekome promenti stav o tome za sta treba da se zalaze.

Подели на овим сајтовима

Хвала Риле! Знао сам да имаш спремну литературу за мене... :)

А добро, сад испада глупо јер јавно причамо, ал следећи пут могу и у пвт да ти пошаљем.

Не ради се о томе да ти нешто набијам на нос, него стварно волим историју и можемо много из ње да научимо, и зато се оволико штрецнем кад видим неке ствари које уопште не стоје, јер се обично пласирају прво као идеолошка матрица, па се онда често и усвоје као историјска чињеница, а да неко стварно и не провери да ли је то тако заиста и било.

Опрости ако је сада испало као да желим нешто лоше, или ако сам те овим увредио, стварно ми то није била намера.

Подели на овим сајтовима

@@Aquilius Cratus,

Мислим да је циљ његове теме само да се разлучимо неке ствари које се обично мешају, а не да се "мењају мишљења". Свако нека има своје мишљење, али треба да се разликује "спољна политика" од "унутрашње" и сл.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@@Aquilius Cratus,

Мислим да је циљ његове теме само да се разлучимо неке ствари које се обично мешају, а не да се "мењају мишљења". Свако нека има своје мишљење, али треба да се разликује "спољна политика" од "унутрашње" и сл.

Dobro ali koaj je poenta dokazivati da li je bilo imperijalizma ili nije kad se nema jedinstva o tome da li je imperijalizam, i koja vrsta, dobar ili los. Razumes? To je kao sto nema smisla nekome

nabrajati sto je bio sa puno zena  kad on u promiskuitetu ne vidi nista lose, naprotiv.

Подели на овим сајтовима

@@ RYLAH,

Нема проблема, навикао сам се већ на те твоје испаде. Обично си разуман човек, али око неких ствари се цимаш па кренеш у проваљивање без потребе...

Монро није "отац оснивач". Ја сам рекао да су оци оснивачи имали на уму мирољубиву спољну политику и то је неоспорна историјска чињеница. Има њихових цитата колико год `оћеш. А ти по обичају само настави да наводиш "доказе" који са мојим тврђењем немају никакве везе... Читаћемо се на некој другој теми.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

A kad da stavimo pocetak Rusije za vreme Kievske Rusije ili Novogrodske Republike ili za Ivanom Groznijem. Da ustanovimo odkad su oni imperialisti.

Inace sve je relativno politika prema Indiancima SADa je od samog pocetka bila maltene genocidna a i oci osnivaci su Indiance smatrali ne ljudima. 

Подели на овим сајтовима

A kad da stavimo pocetak Rusije za vreme Kievske Rusije ili Novogrodske Republike ili za Ivanom Groznijem. Da ustanovimo odkad su oni imperialisti.

Inace sve je relativno politika prema Indiancima SADa je od samog pocetka bila maltene genocidna a i oci osnivaci su Indiance smatrali ne ljudima. 

Otvorio si blog na trzisnom resenju?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...