Jump to content

Русија против УСА - добре и лоше стране.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Јесте битно, јер треба да знамо на кога да се угледамо у свом унутрашњем уређењу.

Мислим да није битно нама, јер унутрашње уређење великих сила зависи од њихове спољне политике.

Од тога им зависи цела индустрија.

Ово уопште није тачно. Та империјална политика почела је тек након Другог светског рата, пре тога САД, а посебно пре WWI, се уопште није мешала у тођа посла. Мирољубива спољна политика је била идеја њихових оснивача које су се држали до тада.

То је зато што не знам историју... :)

Ти рече.  :D

Подели на овим сајтовима

@,

A kako mislis da uopste iznadjemo neki odgovor kad je tu rec, po onome sto si stavio u uvodni post, o vrednosnim sudovima? Dakle koja je poenta diskutovati o vrednosnim sudovima?

Sta to mozemo da iznesemo od onoga sto jeste sto bi podrzalo bilo ciji stav ka onome sto smatra da treba da bude. Svi manje vise znamo kako i gde ko stoji sa stavovima po pitanju drzava,

kultura, civilizacija i ne vidim da ikakve cinjenice ma kolik istinite bile mogu nekome promenti stav o tome za sta treba da se zalaze.

Изнесите своје ставове о томе шта вам се свиђа шта не свиђа код САД вс Русија. Може од политичког система, преко спољнополитичког деловања, до тога како се граде улице...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Монро није "отац оснивач". Ја сам рекао да су оци оснивачи имали на уму мирољубиву спољну политику и то је неоспорна историјска чињеница. Има њихових цитата колико год `оћеш. А ти по обичају само настави да наводиш "доказе" који са мојим тврђењем немају никакве везе... Читаћемо се на некој другој теми.

Њихове идеје, које се могу наћи у цитатима, веома поштујем и сматрам нечим најузвишенијим чега сваки човек, био верник или не, треба да се држи. Амерички устав је доајен и углед међу уставима, и свако ко је правник, а није идеолошки острашћен на било који начин, може само да скине капу. Али је исто тако и чињеница да САД никада нису поштовале оно што су оци нације прокламовали као циљеве. Већ је Медисон, који је отац нације, почео да ради другачије на многим пољима. А и пре тога, непосредно након револуције, ал да не ширимо тему безвезе кад је замишљена другачије.

И да будем у потпуности јасан: овде не улазим уопште у вредносне судове - да ли је све то било оправдано. Са становишта оних народа који су трпели такво понашање, то није било оправдано, али велике државе се не праве другачије, једино експанзијом. То је као да гледаш да ли је колонијализам био "бреме белог човека" који је донео цивилизацију или "угњетавање црнаца", зависи од угла гледања. Само сам рекао да то да су били мирољубиви од свог постанка, па су од првог или другог рата постали ово што су данас у свету, није тачно, и да чињенице то демантују.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

U cemu je problem???

Ili znas sta su radili za Irokezima za vreme i posle americke revolucije??

U tvom nerazmisljanju, sto se moglo videti kad is potegao rec "neoliberal". Zato sto to nema nikakve veze sa politikom jos manje sa necim sto bi bilo genocidno. Bilo je raznih zlocina ali generalnog kolektivnog genocida nije bilo, naravno pod uslovom da ne relativizujemo rec genodic do potpunog besmisla.

Da je bilo bilo kakvog genocida bilo koje kolonijalne sile francusko-indijanski rat uopste ne bi tekao kako je tekao a jos manje bi se tako zvao.

Подели на овим сајтовима

Ako bi se malo razumeo Akvilus znao bi da je termin genocida prosiren u zadnjih 20 godina, da nije tako nijedan srpski general ne bi sedio u Hagu zbog genocida. 

Naprimer smatra se unistenje etnicke grupe na odredjenom prostoru kao genocid. Ili sve akcije za ukidanje iste. 

Inace reko sam maltene pa tako vec i ublazio. 

Naravno i Rusi su svakakve slicne stvari radili. 

Inace francusko-indianski rat se odvijao pre osnivanje SAD. 

Dobro ako ti je termin genocid vezan za ono sta se desilo Jevrejima u 21. veku onda je termin genocid preteran. 

Подели на овим сајтовима

Мислим да није битно нама, јер унутрашње уређење великих сила зависи од њихове спољне политике.

Од тога им зависи цела индустрија.

Ja мислим да силно грешите. У принципу, причате напамет, уопште немате бројке колико зараде "спољном политиком" и како ви тврдите експлоитацијом, а колико овако.. "поштено"...

Политичка економија није баш толико интуитивна колико људи мисле да јесте. Зато јхе комунизам и пропао, јер се базирао на интуитивној идеји да ако све конце економије држиш у рукама то је најбоље - а испоставил осе као нетачно.

исто важи за експлоитацију.

Уса, конкнретно, није имала пуно шта да експлоитише некад.. а ни данас не експлоитише ништа скоро сем нафте. 

Eво ти одакле УСА увози нафтне деривате:

energy07.png

Подели на овим сајтовима

Ako bi se malo razumeo Akvilus znao bi da je termin genocida prosiren u zadnjih 20 godina, da nije tako nijedan srpski general ne bi sedio u Hagu zbog genocida. 

Naprimer smatra se unistenje etnicke grupe na odredjenom prostoru kao genocid. Ili sve akcije za ukidanje iste. 

Inace reko sam maltene pa tako vec i ublazio. 

Naravno i Rusi su svakakve slicne stvari radili. 

Eto jos jedan primer gde se ne slazemo oko vrednosnih sudova. Ja se ne slazem sa time da je to genocid, jeste strasan i uzasan zlocin ali nije genocid.

To igranje sa velimi terminima, maltene, vise nego maltene, manje nego maltene nije dobro narocito kad je ovaj tip rasprava u pitanju gde mnogi ljudi ulaze ideoloski ostrasceni. Ne mislim na tebe nego uopste.

Подели на овим сајтовима

@@Agnostik,

Сетио сам се једну ствар. Ти си нешто причао око заштите индустрије. Ево сад размишљам, УСА је штитила своју аутоиндустрију и сада важи за једну од најгорих аутоиндустрија икада. Једино форд нешто ваља и остале компаније које имају европске фирме и светско тржиште.. а ови остали који су се фокусирали на америчко тржиште су због те заштите правили крш ауотмобиле...

Ето ти како "заштита" упропашћује индустирју.

Подели на овим сајтовима

Ja мислим да силно грешите. У принципу, причате напамет, уопште немате бројке колико зараде "спољном политиком" и како ви тврдите експлоитацијом, а колико овако.. "поштено"...

Политичка економија није баш толико интуитивна колико људи мисле да јесте. Зато јхе комунизам и пропао, јер се базирао на интуитивној идеји да ако све конце економије држиш у рукама то је најбоље - а испоставил осе као нетачно.

исто важи за експлоитацију.

Уса, конкнретно, није имала пуно шта да експлоитише некад.. а ни данас не експлоитише ништа скоро сем нафте. 

Eво ти одакле УСА увози нафтне деривате:

energy07.png

Добро 'ајде, да ти поставим просто питање:

Шта мислиш, тј. јел имаш податке, колико САД реално може да заради да би намирила своје потребе, а колико мора да дрпа са стране?

Подели на овим сајтовима

Eto jos jedan primer gde se ne slazemo oko vrednosnih sudova. Ja se ne slazem sa time da je to genocid, jeste strasan i uzasan zlocin ali nije genocid.

To je stvar definicije. Ali malo gledaj sta je danas sve klasificirano kao genocid, tu je sve sta se radili prema indianskim narodima svakako opravdano. Da ne bude zablude nazivao bi i isterivanje Cerkeza od strane Rusije u 19. veku istim terminom. 

Inace niti volim SAD niti Rusiju samo malo sam se umesao u diskuziju. 

Grizzly:

Inace mogu i da postavim citate ljudi koji su stvorili Srbiju i po njima Bosnjaci bi bili Srbi Muslimani totalno integrisani u srpsko drustvo i Albanci nasi najbolji prijatelji koji su srecni da su Srbi njih oslobodili turskog zuluma. 

Mnogi nacionalni pokreti su poceli kao delo humanista i idealista i na kraju bilo katastrofa. 

Подели на овим сајтовима

@@Agnostik,

Сетио сам се једну ствар. Ти си нешто причао око заштите индустрије. Ево сад размишљам, УСА је штитила своју аутоиндустрију и сада важи за једну од најгорих аутоиндустрија икада. 

Stitila je nju kad je bila kriza ova zadnja a GM se oporavio. Inace glavni konkurenti americke autoindustrije su isto dobili pomoc svojih drzava. Toyota je sve dok je pravila konzerve na cetiri tocka dobijo podrsku japanske vlade. A VW je cak osnovan od nacisticke drzave. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...