Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:500963-Hrvatska-usvojila-gej-brakove У Хрватској је изгласан Закон о животном партнерству. У ту заједницу моћиће да ступају истополни партнери, али без права на усвајање деце. Шта знам, мени је ово неко комрпомисно решење "и вук сит и овце на броју". Брак је остао заједница мушкарца и жене и нема могућности да хомосексуални парови усвајају децу. То је, мислим, суштина онога што бисмо и имали да приговоримо тим "заједницама". Е сад, ако мене питате, ја бих се залагао да држава призна брак као такав који је склопљен и у Цркви. Односно, да се хришћани ослободе обавезе да брак склапају пред државом него да исту само обавесте да су брак склопили у Цркви. А да држава, разуме се, призна тај брак као валидан. И инда нас хришаћне дефинитивно не би било брига кога држава "свечано венчава" у својим канцеларијама. Баба, DYNABLASTER, nana and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Мислим да ми хришћани треба да у својој свести развијају појам о браку као светој тајни и да се боримо да он за нас само то и буде. Не треба уопште да нас интересује никакв грађански појам те заједнице. У том смисли, како сам горе написао, треба да се боримо да се венчавамо искључиво и само у Цркви. Од државе захтевати само да тај брак призна. И онда имамо наш појам брака који нико не може угрозити, релативизовати и отуђити. Дакле, да буде када кажеш брак да те одмах мисао води на свету тајну а не на грађански уговор. Manolis, lab_man and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Шта знам, мени је ово неко комрпомисно решење "и вук сит и овце на броју". facenew22222222 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 facenew22222222 Да, али се бојим да идеолози новог доба неће стати. Они ће се свим силама трудити да ствари даље релативизују, да изједначавају брак и ту животну заједницу. Биће ту можда и мушкараца у венчаницама , млада у оделима , "кумова", бидермајера и сл., све са циљем да се та заједница поистивети са браком. Зато мислим да хришћани треба једноставно да иступе из тог система. Мислим да у Грчкој држава признаје црквено венчање. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Од државе захтевати само да тај брак призна. И онда имамо наш појам брака који нико не може угрозити, релативизовати и отуђити. Дакле, да буде када кажеш брак да те одмах мисао води на свету тајну а не на грађански уговор. Немој замерити, али мени ово што си написао изгледа као и оно активистичко залагање за геј брак - као испирање мозга. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Немој замерити, али мени ово што си написао изгледа као и оно активистичко залагање за геј брак - као испирање мозга. Не, не замерам ти. Мислим да би ствари биле много боље за све да хришћани изађу из тог система и да свој појам брака остварују у Цркви. За хришћане брак и јесте света тајна а не просто уговор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Најбоље би било кад се држава уопште не би мешала у то ко са ким живи и зашто. Juanito, Manolis, DYNABLASTER and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Најбоље би било кад се држава уопште не би мешала у то ко са ким живи и зашто. Ма, мора држава то да верификује да би људи остваривали своја права (наследство, здравствено осигурање, пензија и сл.) Зато и кажем, за нас хришћане венчање је у Цркви - држави само предати папир да си се венчао. Никакве свечане цеременоје по општинама не треба више да нас интересују. И онда ће, око ових питања, ствари бити у реду. Што људи кажу, нама наше њима њихово и лепо свима. Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Да, али се бојим да идеолози новог доба неће стати. Они ће се свим силама трудити да ствари даље релативизују, да изједначавају брак и ту животну заједницу. Биће ту можда и мушкараца у венчаницама , млада у оделима , "кумова", бидермајера и сл., све са циљем да се та заједница поистивети са браком. Pazi, kumove u opštini smo mi izmislili Mi, heteroseksualci. Kumovi su samo najobičniji svedoci koji moraju da budu prisutni, tako da će svakako imati ,,kumove''. Kumovi u crkvi su, pretpostavljam, druga priča, stvarno ne znam ništa o tome. A što se tiče muškaraca u venčanicama, teško, mada bi bilo zabavno videti i to Mada, u zemljama gde su istopolni brakovi duže vreme praksa, nema mnogo muškaraca koji se venčavaju u venčanicama, niti mnogo žena koje se udaju u ,,muškim'' odelima. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Aleksandre, obecaj da neces zakljucati ovu temu kad nagrnu ateisti Manolis, Александар Милојков, Ћириличар and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Kumovi su samo najobičniji svedoci koji moraju da budu prisutni, tako da će svakako imati ,,kumove''. Kumovi u crkvi su, pretpostavljam, druga priča, stvarno ne znam ništa o tome. Управо. Зато то и треба раздвојити. Држава нека спаја уговоре истоплних а Црква нека венчава и супер. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 А Грандовци ће се већ побринути да свадбе буду на нивоу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Мали се шалим, не замерите. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:500963-Hrvatska-usvojila-gej-brakove У Хрватској је изгласан Закон о животном партнерству. У ту заједницу моћиће да ступају истополни партнери, али без права на усвајање деце. Шта знам, мени је ово неко комрпомисно решење "и вук сит и овце на броју". Брак је остао заједница мушкарца и жене и нема могућности да хомосексуални парови усвајају децу. То је, мислим, суштина онога што бисмо и имали да приговоримо тим "заједницама". Разумијем да је аргумент како дјетету требају биолошко-психолошки мушки и женски родитељ како би се правилно развило у здраву и потпуну личност. Што се мене тиче, само тај аргумент против права хомосексуалних парова да усвајају дјецу може бити валидан. Други аргументи попут "гејеви би онда вршили идноктринацију дјеце и наметали им само своје свјетоназоре" су смијешни. Сви родитељи "намећу" своје ставове својој дјеци. То се зове васпитање. Али, чисто да би се покренула расправа ( и ја можда нешто ново научио из ње... себични интереси прије свега ) поставићу питање - које је оправдање за недавање права на усвајање хомосексуалним паровима? Ја сам до сада само чуо један аргумент који је ваљан - дјеци требају и мушки и женски родитељ, у биолошком и у психолошком смислу. Мада, не мислим да је много истраживања рађено на ову тему, на примјер каква су дјеца одрасла у хомосексуалним паровима у односу на дјецу из хетеросексуалних породица? Један тексашки универзитет је објавио резултате свог истраживања које је показало да су дјеца из хомосексуалних парова благо иза дјеце из хетеросексуалних бракова у свему, од интелигенције до физичких особина. Мада је то само истраживање под великом сумњеом с обзиром да има мјеста сумњи да истраживање није било потпуно непристрасно, или дослиједно спроведено. Са друге стране, постоје многе особе у САД-у одрасле у хомосексуалној породици које су израсле у сасвим уобичајене, већином хетеросексуалне особе. Дакле, који су аргументи за и против овдје? Е сад, ако мене питате, ја бих се залагао да држава призна брак као такав који је склопљен и у Цркви. Односно, да се хришћани ослободе обавезе да брак склапају пред државом него да исту само обавесте да су брак склопили у Цркви. А да држава, разуме се, призна тај брак као валидан. И инда нас хришаћне дефинитивно не би било брига кога држава "свечано венчава" у својим канцеларијама. Александре, дослиједном примјеном Ваше идеје, то би значило да држава треба да признаје све религијске бракове и да само констатује њихово склапање у религијским установама. Питање - шта онда са атеистима и осталима који не желе да склопе брак у религијској установи? Ако се онда само за њих направи изузетак, онда то не би бло дослиједно, а ни правично у неку руку ( јер би држава правила разлику између својих грађана ). По мени, постојање грађанског и религијског брака упоредо је добра ствар, а ни не видим да се јављају икакви проблеми. Црквени брак, говорећи конкретно сад о хришћанском браку, јесте нешто између супружника међусобно и између њих и Бога. Сама суштина и важност црквеног брака неће се промијенити, додатно осигурати нити ће на било који начин на њега утицати спровођење Ваше идеје. Црквени брак је нешто сасвим друго од грађанског брака и он има своје посебне услове. На примјер, грађански брак у Србији за циљ има заједницу живота, што произилази из самог слова закона. Циљ хришћанског брака јесте љубав и стапање двоје супружника у једно ( нисам баш вичан догматици, па ме слободно исправите ако гријешим гдје ). Грађански брак у Србији не може се развести из разлога невјерности супружника. Вјерност није услов за постојање грађанског брака, што је, мислим, сушта супротност од црквеног брака. Не може се изједначити грађански и црквени брак и добро је што постоје одвојено. Грађански брак је ту због лакшег остваривања права супружника и брачног пара као цјелине, а црквени брак је већ више ствар духовне, а не практичне природе ( иако је и сам у ранијој повијести имао изузетно практичну примјену ). Панарет and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 "и вук сит и овце на броју". Ако је вук сит, тешко да су овце на броју, мој Ацо. DYNABLASTER, feeble and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука