Grizzly Adams Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Пракса РПЦ по питању разлога за развод брака Ствар је у томе да ПЦ не би могла никако да присили некога да остане у било каквој заједници, овде браку, ако то не жели. А не би ни било хришћански... И изгледа да је ту неспоразум. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Ствар је у томе да ПЦ не би могла никако да присили некога да остане у било каквој заједници, овде браку, ако то не жели. А не би ни било хришћански... И изгледа да је ту неспоразум. Наравно. И тако се и поступа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 - завођење снахе WTF?! Vaske, RYLAH, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Јер људи и даље размишљају у контексту "привилегија" (погрешно названих "права") које "државни брак" доноси па онда имаш ситуацију да ти "Црква не да развод" па то има правне последице на појединца. Поента је - избацити државу потпуно из тога, заједно са свим "привилегијама" које даје. Ко одређује "да ли сам у браку" - ја. И нико други. Нема шта неко да ми "даје развод". Ја сам одлучујем да ли са неким живим или не. П.С Овде наравно говорим из "непристрасног" угла државе. Зна се шта је за нас хришћане брак и која је одговорност у питању. Да није само "ја". Али то је наша ствар, не може да буде државни закон. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 WTF?! Документ изворно потиче из 1918. године, а додани су му само разлози који прате и савремено доба (сида, алкохолизам, наркоманија). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Ја сам одлучујем да ли са неким живим или не. Да, али држава одлучује да ли ће ти оверети књижицу, дати женину пензију и сл. И ту је зачкољица. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Да, али држава одлучује да ли ће ти оверети књижицу, дати женину пензију и сл. И ту је зачкољица. Управо то сам коментарисао изнад - то све треба регулисати независним уговорима. "Књижица" - то је здравствено осигурање које треба да буде приватно. Као и пензија. И онда има уговор који се потпише, па људи могу да бирају овако или онако. А држава само спроводи поштовање потписаних уговора. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Поента је - избацити државу потпуно из тога, заједно са свим "привилегијама" које даје. А расподела имовине после развода? А алиментација? Како ћете се договорити око деце коме ће припасти? Ко ће бити гарант и заштита права и обавеза и једне и друге стране? Има колико хоћеш потенцијалних проблема који могу проистећи ако нема државе, тј. закона, и наступио би хаос...пребрачни уговори нису довољни а и у том случају опет је потребна држава,..неизбежна је у сваком случају. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 А расподела имовине после развода? А алиментација? Како ћете се договорити око деце коме ће припасти? Ко ће бити гарант и заштита права и обавеза и једне и друге стране? Има колико хоћеш потенцијалних проблема који могу простећи и ако нема државе, тј. закона, наступио би хаос. Већи хаос од овог сад са државом не мож` да буде... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Документ изворно потиче из 1918. године, а додани су му само разлози који прате и савремено доба (сида, алкохолизам, наркоманија). Nije mi jasno ko tu zavodi snajku i kome je dozvoljen razvod zbog tog zavođenja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Већи хаос од овог сад са државом не мож` да буде... Ок, пусти шалу, озбиљно те питам? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Nije mi jasno ko tu zavodi snajku i kome je dozvoljen razvod zbog tog zavođenja? Па супружнику. Вероватно је било случајева да свекар заводи снају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Ко одређује "да ли сам у браку" - ја. И нико други. Нема шта неко да ми "даје развод". Ја сам одлучујем да ли са неким живим или не. Нико те не тера. Ванбрачна заједница је у свему изједначена са брачном, сем што за регулисање права из ванбрачне заједнице треба да се доказује постојање и континуитет ванбрачне заједнице. Ако ти није мука да се цимаш и доказујеш постојање ванбрачне заједнице, слободан си да никада не ступиш у брак. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Па супружнику. Вероватно је било случајева да свекар заводи снају. Било, имо то и у пракси. Има тога и данас. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 ило, имо то и у пракси. Има тога и данас. Па да, канонско право Цркве ни не настаје "уанпред", већ на сонову искуства. Односно, јави се пробле, реши се. па добро решење постане канон. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука