Jump to content

Закон о животном партнерству у Хрватској

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пракса РПЦ по питању разлога за развод брака

Ствар је у томе да ПЦ не би могла никако да присили некога да остане у било каквој заједници, овде браку, ако то не жели. А не би ни било хришћански...

И изгледа да је ту неспоразум.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе да ПЦ не би могла никако да присили некога да остане у било каквој заједници, овде браку, ако то не жели. А не би ни било хришћански...   И изгледа да је ту неспоразум.

Наравно. И тако се и поступа. 

Подели на овим сајтовима

Јер људи и даље размишљају у контексту "привилегија" (погрешно названих "права") које "државни брак" доноси па онда имаш ситуацију да ти "Црква не да развод" па то има правне последице на појединца. Поента је - избацити државу потпуно из тога, заједно са свим "привилегијама" које даје. Ко одређује "да ли сам у браку" - ја. И нико други. Нема шта неко да ми "даје развод". Ја сам одлучујем да ли са неким живим или не.

П.С

Овде наравно говорим из "непристрасног" угла државе. Зна се шта је за нас хришћане брак и која је одговорност у питању. Да није само "ја". Али то је наша ствар, не може да буде државни закон.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

WTF?!

Документ изворно потиче из 1918. године, а додани су му само разлози који прате и савремено доба (сида, алкохолизам, наркоманија).  

Подели на овим сајтовима

Ја сам одлучујем да ли са неким живим или не.

Да, али држава одлучује да ли ће ти оверети књижицу, дати женину пензију и сл. И ту је зачкољица. 

Подели на овим сајтовима

Да, али држава одлучује да ли ће ти оверети књижицу, дати женину пензију и сл. И ту је зачкољица.

Управо то сам коментарисао изнад - то све треба регулисати независним уговорима.

"Књижица" - то је здравствено осигурање које треба да буде приватно. Као и пензија. И онда има уговор који се потпише, па људи могу да бирају овако или онако. А држава само спроводи поштовање потписаних уговора.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Поента је - избацити државу потпуно из тога, заједно са свим "привилегијама" које даје.

А расподела имовине после развода? А алиментација? Како ћете се договорити око деце коме ће припасти? Ко ће бити гарант и заштита права и обавеза и једне и друге стране?   Има колико хоћеш потенцијалних проблема који могу проистећи ако нема државе, тј. закона, и наступио би хаос...пребрачни уговори нису довољни а и у том случају опет је потребна држава,..неизбежна је у сваком случају.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

А расподела имовине после развода? А алиментација? Како ћете се договорити око деце коме ће припасти? Ко ће бити гарант и заштита права и обавеза и једне и друге стране?   Има колико хоћеш потенцијалних проблема који могу простећи и ако нема државе, тј. закона, наступио би хаос.

Већи хаос од овог сад са државом не мож` да буде...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Документ изворно потиче из 1918. године, а додани су му само разлози који прате и савремено доба (сида, алкохолизам, наркоманија).

Nije mi jasno ko tu zavodi snajku i kome je dozvoljen razvod zbog tog zavođenja? :)

Подели на овим сајтовима

Nije mi jasno ko tu zavodi snajku i kome je dozvoljen razvod zbog tog zavođenja?

Па супружнику. Вероватно је било случајева да свекар заводи снају. 

Подели на овим сајтовима

Ко одређује "да ли сам у браку" - ја. И нико други. Нема шта неко да ми "даје развод". Ја сам одлучујем да ли са неким живим или не.

Нико те не тера. Ванбрачна заједница је у свему изједначена са брачном, сем што за регулисање права из ванбрачне заједнице треба да се доказује постојање и континуитет ванбрачне заједнице. Ако ти није мука да се цимаш и доказујеш постојање ванбрачне заједнице, слободан си да никада не ступиш у брак.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

ило, имо то и у пракси. Има тога и данас.

Па да, канонско право Цркве ни не настаје "уанпред", већ на сонову искуства. Односно, јави се пробле, реши се. па добро решење постане канон. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...