Jump to content

Да ли је св. владика Николај Велимировић био масон?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па ништа, морали би да признамо да масони нису архи-непријатељи хришћанства и да је већина таквих прича измишљена да би се људи плашили алама и караконџулама, како то већ по правилу бива у недостатку праве духовности.

Ако пажљиво погледате, већину таквих књига писали су људи који су после завршили у разним расколничким групама.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 8. 7. 2014. at 18:23, Grizzly Adams рече

Па ништа, морали би да признамо да масони нису архи-непријатељи хришћанства и да је већина таквих прича измишљена да би се људи плашили алама и караконџулама, како то већ по правилу бива у недостатку праве духовности.

Ако пажљиво погледате, већину таквих књига писали су људи који су после завршили у разним расколничким групама.

Dobar pokusaj Just_Cuz_19

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 8. 7. 2014. at 18:23, Grizzly Adams рече

А можда и сами масони.

П.С. ефекат забрањеног воћа

Подели на овим сајтовима

Па може бити да је у младости, док је студирао по Европи и Британији, постао масон, па после када се замонашио то оставио као и све друге световне "активности" како је ред. Само нагађам, наравно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 6. 7. 2014. at 20:41, Жељко рече
На сајту велике националне ложе масона 2004. године освануо је текст у коме се између осталих српских великана наводи и да је владика Николај био члан њиховог удружења, наводно члан ложе "Побратим" у Оријенту Београд.

Eto vidiš otkud je ta idea! 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Свако ко је читао о светом Владици Николају Велимировићу и који је читао његова дела не видим како може уопште помислити да је био масон.
Имате сабрана дела за 50 евра па можете почети :)

Цитат
Вера нам треба да би се могли надати, нада да би могли живети, а љубав да би могли као културан народ живети.
Подели на овим сајтовима

Najbolje ce se razresiti ova dilema tako sto cemo pitati nekog od sadasnjih vladika masona,

da nam da odgovor na ovo pitanje?

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

On 8. 7. 2014. at 11:57, w.a.mozart рече

Pitanje je mnogo šire i vladika u ovom kontekstu nije bitan već je bitno koje su posledice činjenice da je neki kanonski svetac SPC bio mason? Verovatno je glavno pitanje kojoj od 2 struje je bio iskreno naklonjeniji tj. u kojoj vrsti duhovnosti se je pronašo a za vladiku verujem da mu je pravoslavlje bilo bliže. Takodje, treba imati na umu da su sveci ljudi od krvi i mesa i to je mnogo bolje primetno kod novijih svetaca nego kod otaca 3,4,5 itd veka koje zamišljamo kao neka polubožanstva a oni tamo daju neki mito i šta ti ja znam LOL

razuman mi je odgovor,a kako mislis daju mito?

Подели на овим сајтовима

prica se i danas za neke vladike da su masoni,i za mog vladiku Irineja se price da je mason,ali niko nema dokaz.Cim je neko veoma obrazovan i intelektualno u velikoj meri prevazilazi vecinu,odmah mora da je mason ili vec da pripada nekoj svetskoj organizaciji,koja upravlja svetom.

Moje misljenje je da zasita za takve tvrdnje su potrebni cvrsti dokazi i kao zreli hriscani ne treba da bezimo od istine vec da naucimo kako sa njom da se nosimo.Ako neko tvrdi,neka to i dokaze,mi ne bezimo da se sa tim suocimo...a mislim da cak i da je Sv.Nikolaj bio mason,onda je to iz nekog razloga njemu poznatom,mozda je mogao da dobije neka znanja ,kao sto covek iz vere se bavi ozbiljno naukom ili umetnoscu,i sa tih izvora dobija saznanja,koja ne bi dobio u crkvi,a  koristi ih  na izgradnju  sebe i cele Crkve.

Ko je slab u veri i ko slabo poznaje veru,treba da je oprezan,a ko je jaci u veri,moze bolje da filtrira,mislim da i ako je i bio mason,da je sve sto je cinio,cinio radi Crkve,u to sam sigurna.

Подели на овим сајтовима

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 22. 9. 2014. at 22:42, w.a.mozart рече

bas mi je sablazan,mislim,prva reakcija...al sta znam,valjda se pokajao covek,a ne znam ni da li smem da izgovorim misao koju ne znam da li je i neko drugi mozda nekad pomislio-Imam sumnju da mozda nisu sve kanonizacije istinite.Za neke Svetitelje i u susretu sa mostima i kada sam citala o Njima,kao sto je Sveti Nektarije ili Sveti Serafim Sarovski,celim bicem mi je jasno da su Sveti,za neke nemam takav dozivljaj,a posebno kada citam ovakve stvari,ne kazem sad za konkretnog Svetitelja,jer o njemu nista drugo ne znam.Imam utisak da su mozda neka proglasenja politicka,tokom ratova i slicno.Ne sumnjam u njihovo spasenje,ali Svetost dozivljavam kao mnogo vise,obilje vere,ljubavi,cestitosti,blagodati...,da li su svi oni zaista Sveti?

Ako se neko sablaznjava o ove moje reci,neka mi oprosti i neka mi Bog oprosti sto naglas govorim svoju sumnju.No mozda se neko o slicnom pitao i ima odgovor.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...