w.a.mozart Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Цитат Непричешћивање жена у циклусу су остаци и утицај Старог завета. ...što biva u žena mislim da je to izraz iz starog zaveta i da,potpuno se slažem sa dibidusom... i ne samo to već i ikonostas... nije problem u ikonama već u pregradi koja odvaja oltar od naroda... https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2255.msg48332.html#msg48332 ako neko želi,eto linka za temu Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Цитат У крајњем случају, најбоље је послушати свог свештеника. Не постоји неки јединствен одговор на ову тему. Постоје огромни разлози зашто жена треба да се причешћује и када је у циклусу док има оних који мисле да не треба то чинити. Оно што сам читао код Светог Кирила Јерусалимског ме је утврдило у овоме првом. Реч је о тумачењу "насушног хлеба" у молитви "Оче наш": "Обичан хлеб није насушни, а овај свети хлеб јесте насушни, односно, он производи дејство на суштину душе. Овај хлеб не смешта су у утробу и не излази кроз ефедрон, него се дарује читавом твоме саставу на корист душе и тела." Јасно је да, ако не излази кроз "ефедрон" не излази ни кроз прљавштину телесну. Овај став Кирила Јерусалимског сматрам да је данас неприхватљив. Наиме, литургијски дарови се хемијски не разликују од обичног хлеба и вина, па како би се онда могли разликовати у погледу проласка кроз цревни тракт? "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 2, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Зашто је ово неприхватљиво? Зар ниси схватио о чему говори свети Кирило Јерусалимски? Говори управо о томе да Хлаб насушни- Христос, није било која храна. Због тога он на овај начин износи свој став. Наравно да су хемијски елементи литургијског хлеба и вина (помешаног са водом) исти као и било који други хлеб и вино, али нису исти (и управо о овоме разликовање Тела и Крви Христове од хлеба и вина говори и свети апостол Павле) по њиховом дејству "на суштину душе" (тј. на наше спасење). Ако једемо обичан хлеб и пијемо вино, то нас неће спасити од смрти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Наиме, литургијски дарови се хемијски не разликују од обичног хлеба и вина, па како би се онда могли разликовати у погледу проласка кроз цревни тракт? --------------------------------------------------------------------------------------------------------- ne mozemo hemijski poistovecivati ono sto se sushtinski razlikuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Ono sto se primi svetim priceshcem, ne napusta telo, laicki receno. Nemojte samo da duhovne stvari sada secirate i pretvarate u jeftinu hemijsku robu..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 (ovo je bilo upuceno komentaru o prolasku kroz crevni trakt i takotoooooo) facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 2, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Цитат Ono sto se primi svetim priceshcem, ne napusta telo, laicki receno. Nemojte samo da duhovne stvari sada secirate i pretvarate u jeftinu hemijsku robu..... Одлично запажање које је, заправо имао и свети Кирил када је ово написао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 facenew22222222 a vec se pokudih kud se upushtam u diskusiju .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Цитат Ono sto se primi svetim priceshcem, ne napusta telo, laicki receno. Nemojte samo da duhovne stvari sada secirate i pretvarate u jeftinu hemijsku robu..... 1001 facenew22222222 mislim da svodjenje tela Hristovog na hleb i vino od strane verujućih jeste ironija per se... ajd onda da vidimo-ako se liturgijski darovi hemijski ne razlikuju od hleba i vina-što je tačno-zar oni nisu nešto više od hemije... ako jesu-čemu pominjanje trakta... ako nisu-zar pričešće truli (Bože me prosti,kad baš moram da crtam) problem je u glavama i puritanskom shvatanju Boga... pa ne možemo mi uprljati Hrista pa taman da svi imamo menstrualni ciklus (Bože me prosti,kad baš moram da crtam) dakle,Bog je ljubav a ne služba hemijskog čišćenja Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 i još nešto... da li sveštenik slučajno kaže-na isceljenje duše i tela- prilikom pričešćivanja vernih... da li je to presedan -da ne kažem sefte- u našoj praksi (Bože me prosti,kad baš moram da crtam) ili ima dubljeg značaja,Bože me prosti Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Цитат link=topic=4135.msg475796#msg475796 date=1309635987] Цитат Ono sto se primi svetim priceshcem, ne napusta telo, laicki receno. Nemojte samo da duhovne stvari sada secirate i pretvarate u jeftinu hemijsku robu..... 1001 facenew22222222 mislim da svodjenje tela Hristovog na hleb i vino od strane verujućih jeste ironija per se... ajd onda da vidimo-ako se liturgijski darovi hemijski ne razlikuju od hleba i vina-što je tačno-zar oni nisu nešto više od hemije... ako jesu-čemu pominjanje trakta... ako nisu-zar pričešće truli (Bože me prosti,kad baš moram da crtam) problem je u glavama i puritanskom shvatanju Boga... pa ne možemo mi uprljati Hrista pa taman da svi imamo menstrualni ciklus (Bože me prosti,kad baš moram da crtam) smej.gif dakle,Bog je ljubav a ne služba hemijskog čišćenja -------------------------------------------------------------------------------------------- Boze me prosti, ti postavi citavu izlozhbu crtezha confused bleh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Bože me prosti, nisu mu loši crteži "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 2, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Цитат link=topic=4135.msg109201#msg109201 date=1265565282]moj sveštenik kaže da postoji kanon koji brani pričešćivanje ženi koja ima ciklus.... inače,to se potkrepljuje time što ženi izlazi krv iz tela pa nije zgodno da se pričešćuje.... oni zaboravljaju da se mi pričešćujemo božijim energijama a ne realnom krvlju...zaista je tužno da neko sebe liši pričešća zbog ciklusa...to kao kad se neko ne bi pričestio zato što ima palac na nozi.... Ова порука од пре годину и по дана је врх! facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Жена када роди дете? Нечиста? Жена када има м.ц.? Нечиста? Такав концепт чисто-нечисто може се везати само за старозаветно поимање (и многих дохришћанских паганских вера), а не видим неку везу са новозаветним концептом чисто-нечисто. Архипастир је ту, мислим, био јасан, обраћајући се фарисејомислећима: (парафразирам) не прља те, човече, оно што долази од тела, него из срца. Цитат link=topic=4135.msg475799#msg475799 date=1309636045]da li sveštenik slučajno kaže-na isceljenje duše i tela- prilikom pričešćivanja vernih... dada ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Цитат Цитат link=topic=4135.msg109201#msg109201 date=1265565282]...zaista je tužno da neko sebe liši pričešća zbog ciklusa...to kao kad se neko ne bi pričestio zato što ima palac na nozi.... Ова порука од пре годину и по дана је врх! dada .please. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука