Jump to content

о анђелима и демонима...


Препоручена порука

Св. Јован Дамаскин говори да не само да су душе смртне већ су и Анђели смртни. Тачније он говори да су и људске душе и Анђели смртни по својој природи али да имају бесмртност по Божијој благодати. De fide orth... II,3:`ου φυσει `αλλα χαριτι

На више места можемо прочитати да Бог неће смрт грешнику већ жели да се и он спасе. ТО имамо и у псалмима и у мудросној књижевности. Такође по 1 књизи Мојсијевој када је Бог погледао све што је стоворио видео је да све беше веома добро. Дакле нигде се не каже да је Бог демоне издвојио из своје творевине као нешто зло. Сама реч ђаво нам говори да је неко клеветник. Односно да има извитоперен разум, ум а не своју природу. Дакле и ђаволи су по својој природи добри. Међутим сами су се побунили против Бога и одвојили од Његове свете воље.

Јасно нам је онда да и демони и анђели живе по Божијој благодати. ТАчније Бог не жели да уништи своју творевину зато и допушта да постоје демони. Сад се поставља питање зашто Бог не жели да уништи отпала створења од његове воље? То је проста ствар због тога што Бог апсолутно поштује слободну вољу на избор коју је дао и анђелима и људима али и демони имају слободну вољу. ЗАто се и каже да они не могу да се покају, јер су толико омрзнули на Бога да је та злоба у њима постала њихова природа и сад је немогуће да се они исправе.

Ако би Бог уништио ђаволе и пале људе- грешнике он би онда присилио анђеле и светитеље да га они на силу воле. Овако свако има право да одлучи шта и како хоће.

Св. Јован Златоусти тумачећи посланицу Ефесцима питасе какав би то брак био кад би муж држао своју жену на силу у браку. он каже да тад она не би била други део његове личности већ би била роб. Тако и овде ако би Бог нас на силу натерао да га волимо онда би ми били или робови или некакви роботи али сигурно не би смо били људи. Тако исто и анђели и ђаволи. Онда они не би били слободни.

У том случају онда би ђаво и имао некакав изговор јер би могао да каже ето Бог ме убија јер мислим другачије од Њега, или морам да га волим јер ми он неда да будем личност, а створио ме је таквог. А и људи би онда имали исти тај изговор, јер би рекли па ми смо морали да грешимо јер смо тако направљени. Е зато постоји слободна воља, па лепо бирај шта желиш.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постојање независно од Бога, постојање створеног силом логоса властите природе, јесте ђавоље учење. Јер, ђаво је рекао прародитељима, ако не послушају Бога: "Нећете ви умрети већ ћете бити као богови." Размишљајмо мало о овоме - бесмртност по себи, по створеној природи, јесте ђавоља превара. Ништа створено не може постојати ван живототворних енергија Божијих. Рекосмо, заото и исповедамо да је Бог не само Творац и Сведржитељ (Пандократор).

Link to comment
Подели на овим сајтовима

?? ??. ??????? ????? ? ??????????? ???? ?? ?? ?????? ? ?? ??? ??? ?? ??? ??? ???? ?? ?????.

?? ?? ???? ???? ???? ?? ???????? ?? ?????, ???????????? ? ?????? ??? ?????????? ????????. ??, ?? ?? ????? ?? ??? ??? ?????????? ??????????????? ????????? ? ????? ????????. ???????? ??? ?? ???? ? ?????????? "???? ??? ?? ????, ??? ?? ?? ? ? ???? ???????? ?? ???". ?? ???? ?? "???????? ??", ?? ????????? ? ?????? ?????????. ?????, ???????? ?? ???????? ?? ?? ????????? ?????? ?? ??? ?????? ?????? ??????????????? ??????????. ? ???? ??????  ????? ???. ??????????, ???., ???? ?????, ????, ???? ????????????, ?????? ????? ????????? ????? (? ??????? ????????).

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 7 months later...

Jednostavno treba shvatiti sta je teznja demona. Postati samobitno bice kao Bog tvorac.

Da oni postoje sami svojim energijama onda ne bi vise bili demoni nego bi bili bogovi, ostvarili

svoje ciljeve.

Ni ljudska dusa ni andjeli ni demoni nemogu postojati mimo Boga.



 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 years later...

207. Писмо

"Љубитељу истине": О злим духовима

 

Кажеш, како верујеш у Бога, али никако не верујеш, да постоје демони. Има прича о неком страном човеку, који дошавши у Мисир хтеде пошто-пото окупати се у реци Нилу, ради успомене. Говорили му мештани, да у Нилу има крокодила, и да не плива на дубину. Но он није веровао, да постоје крокодили, па се насмејао тој "бапској" причи и, као добар пливач, поуздан у себе, заплива далеко у мутни Нил. Наједном крокодил уздигне главу, и својим тестерама од зуба пресече пливача на пола. И тако тај храбри бедник нити је за живота веровао у постојање крокодила нити је у смрти имао времена да поверује.

Одричући ђаволе ти одричеш и велики део јеванђелских истина. Одричеш да је ђаво кушао Христа, и да је Христос изгонио зле духове из људи, и да је Он скршио власт демона над људима. Јер најближи ученик Господњи, свети Јован, тврди да је Христос дошао у свет, да уништи власт ђаволску над људима говорећи: зато се јави Син Божији, да разори дјела ђавоља (1 Јн. 3, 8).

Рекао је један велики песник:

Више има ствари између неба и земље

Него што то човек и сањати може (Шекспир).

Ти одричеш ђаволе не што ти то хоћеш, него што ђаво тако хоће. Јеси ли био у рату? Свака војска прави заседе и вешто се скрива, да би непријатељ помислио, да је нема. За једног војсковођу најрадоснија је вест, да непријатељ поверује, да ни њега ни његове војске нема. Некада се ђаво отворено јављао људима и страхом ловио их у своје мреже. У наше пак време његова је тактика скривања; његово задовољство, да га људи одричу и мисле као да он и не постоји. Но бојим се, да ђаво никоме није ближи до ономе ко тврди, да ђавола нема. На овоме свету ми смо као на бојишту, у борби против непријатеља и јавних и тајних. Тешко нама, ако одрекнемо тајне непријатеље. Шта ће нам користити победа над вуцима и медведима, ако нас уједе змија из траве?

 

Св. Николај Велимировић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да ли постоји ђаво ?

 

Један Хришћанин је рекао старцу: „Не вјерујем да постоји ћаво!“  Након што га је овај довољно поучио о томе  из Светог Писма, рекао му је: „Ако још увијек не вјерујеш да постоји ђаво, иди у пустињу, усуди се да постиш и молиш, и он ти неће дати мира.“

 

Старац Клеопа

Link to comment
Подели на овим сајтовима

metafara..svaki covek bi u pusutinji, jos izolvan imao fataorgane i halucinacije...

 

За Хришћанина НЕМА СУМЊЕ. Ти ако ниси Хришћанин, мисли шта хоћеш.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...
Otvori bas.Dosta je ovih politickih tema.Te Ameri protiv Rusa,liberali protiv konzervativaca.Treba vise duhovnih tema.A sta ces bolje od Bog vs djavo?
 

 

Ajde malo da razglabamo i na ovu temu, o kojoj sam razmisljao ovako u slobodno vreme. :)

Naime, primetio sam jedan cudan fenomen, upoznavajuci se sa nekim osnovama nase vere, citajuci neke tekstove itd... A to je uloga andjela i demona u nasim zivotima. 

Ne znam da li je to samo moj utisak, ali, stalno se pridaje paznja "borbi" protiv demona, zatim se prica o tome kako oni jedva cekaju priliku da smute coveka, ubace mu neke misli, nagovore ga. 

Kada govorimo o covekovoj odgovornosti za greh, uvek spada na coveka naravno. Iako se greh cini pod uticajem necistih sila. 

Sa druge strane, svako dobro delo pripisujemo Bogu. Cesto sam sretao ono smireno "nista to nije moja zasluga". Znaci, dobro nije nase, zlo je nase. 

Ali jos jedan bitniji fenomen o kome sam razmisljao je kao ovaj u naslovu teme. Gde su ti andjeli?
Ako demoni vitlaju oko nas i staraju se da napravimo nesto lose, zar ne bi trebali andjeli da cine suprotno?

Ja nikada nisam naleteo na takav tekst. Bas suprotno, neretko je osnova ono da je "djavo vladar ovoga sveta".

Prosto se postavi pitanje, pa ko je onda "Jaci". Da li nas je Bog onda pustio da se borimo ovde, pa ko "izdrzi" ide negde tamo kod njega ili, kako funkcionisu te stvari, sta vi mislite? :) 
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...