Milan Nikolic Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Svi koji se sablazne treba lepo u manastir. Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Dali je heroj je stvar perspektive. Што се херојства тиче, ево како су се Принцип и његови пријатељи држали на суђењу: СУЂЕЊЕ: Гаврило Принцип је, као и остали, у истрази све признао не због страха већ да не страдају невини. Суђење за атентат је почело 12. октобра. Војне судске власти су настојале да оптуже званичну српску власт да је умешана у атентат, да га је организовала и да је знала за њега. А све то да би имали повод за рат са Србијом. На оптуженичкој клупи било је 25 људи. Од шест атентатора, само је један био пунолетан. Оптужени су се држали одважно и неустрашиво. Многи су на себе преузимали већи дио кривице — да би олакшали положај својим друговима. На питање судије дали се сматра кривим, Гаврило је одговорио „Нијесам злочинац, јер сам уклонио онога који је чинио зло“. Аустроугарска је оптужила Србију за атентат и упутила јој ултиматум са захтевом да њени људи истражују кривце по Србији. Србија је, као часна држава која држи до себе, одбила тај ултиматум. Казна за одбијање стигла је 28. јула у форми објаве рата. Тако је почео Први светски рат. Пресуде Гаврилу Принципу и друговима изречене су 29. октобра. Атентатори су осуђени на смрт вешањем или на тешку тамницу. Гаврило, Недељко и Трифко осуђени су на тамницу коју су издржавали у Сарајеву и, касније, у Терезину, у данашњој Чешкој. А што се мучеништва тиче, ево како је дочекао смрт: СМРТ: Слаба храна, окови, самица…, утицали су да се Гаврило разболи. Најгоре му је падало што му нису дозвољавали да чита. Тровали су га преко хране, оболео је од туберкулозе, ампутирали су му десну руку. Свој крај очекивао је мирно и стоички. Умро је 28. априла 1918, неколико месеци пре распада Аустро-угарске царевине, не дочекавши њен крај. Државне власти Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца су 1921. године пренеле тела атентатора у Сарајево и сахранили их у заједничку гробницу. http://www.poreklo.rs/2014/01/04/poreklo-gavrila-principa/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Svi koji se sablazne treba lepo u manastir. А ови други, несаблажњиви на то, треба лепо у "Лазу". Juanito and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 fala bogu dok je gavrila principa medju nasim narodom, ovih danasnjih i onih buducih nece moci niko lako da nas gazi, jos je po nesto ostalo u nama od onih osobina kojima su se proslavili nasi pretci... covjek koji je u stanju da ubije ferdinanda medju "iljadu zandara" i zrtvuje sebe za vise ciljeve svog rodjenog naroda je za mene junak i uvijek ce gavrilo za mene biti u tom aspektu junak, kad dajes sebe za svog bliznjeg u muci a ne iz objesti to je nesto najace medju ljudskim osobinama koje nam dade bog, druga stavr je sto razne profuknjace uopste nemaju ideju o cemu se tu zapravo radi jer jednostavno nisu takvi duhom...oni i ne vide od sebe samog nista vise, sirovi individualci Дејан-Марковић, Натан and Тања1 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 @, U kom svetu vi živite. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 fala bogu dok je gavrila principa medju nasim narodom, ovih danasnjih i onih buducih nece moci niko lako da nas gazi, jos je po nesto ostalo u nama od onih osobina kojima su se proslavili nasi pretci... covjek koji je u stanju da ubije ferdinanda medju "iljadu zandara" i zrtvuje sebe za vise ciljeve svog rodjenog naroda je za mene junak i uvijek ce gavrilo za mene biti u tom aspektu junak, kad dajes sebe za svog bliznjeg u muci a ne iz objesti to je nesto najace medju ljudskim osobinama koje nam dade bog, druga stavr je sto razne profuknjace uopste nemaju ideju o cemu se tu zapravo radi jer jednostavno nisu takvi duhom... Kakav junak, kad je samo odradio to sto su mu ubacili u um, pa ne da su nas zgazili nego su nas pregazili, to je bilo veliko klanje. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 @@Milan Nikolic, У којег Христа ви верујете. Милан Ракић, Grizzly Adams and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 @@DYNABLASTER, Bolje je izgubiti glavu nego dušu. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Нема сумње да је убиство Франца Фердинанда и Софије у најоштријој супротности са Јеванђељем и ту нема збора, то је за нас хришћане више него довољно. Јел,а два дечка кад се мазе ,онда се траже изговори,покајање,разумевање,генетика и слично. Дајте бре народе,не будимо толики лицемери! Н И Н Е, Дејан-Марковић and Sasa Kolbas је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 @@Milan Nikolic, У ког Христа ви верујете. Jedan je Hristos. Nemoj da preteruješ. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Sad se setih,na ovo pominjanje mucenistva prvih Hriscana,jednog zitija sto sam odavno citao,ne znam kako se zvao svetitelj koji je predstavljen kao neki novozavetni David u borbi protiv Golijata. Borio se kao gladijator protiv nekog rimskog opakog baje i vodjen gnevom zbog mnogog stradanja svojih bliznjih (tako je pisalo),razbucao ga kao potpuni autsajder Sto se tice ovog pitanja zasto Hristos nije isao i ubijao,pa to je valjda logicno,on je imao mnogo pametnije "oruzje"-vaskrsenje. Da ubija moze i covek ali da uradi ono sto je i on,to niko nije mogao.Tako da je to po meni sasvim nepotrebno poredjenje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Ја нисам пацифиста. Залажем се за потпуно слободно поседовање оружја (без икаквих "регистрација", "провера" итд.) и неограничено право на самоодбрану. Вероватно сам гори "дивљак" по том питању од свих вас овде заједно. Не ради се о томе... Да је била буна, рат, битка, да је тај човек знао да иде на бојно поље, онда би то била сасвим "легитимна војна акција" па ком опанци том и џери. Али свега тога није било. Они су мучки убили човека који није ништа од тога очекивао, чак је повео и жену са собом. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Kakav junak, kad je samo odradio to sto su mu ubacili u um, pa ne da su nas zgazili nego je to bilo veliko klanje. ajde ne mislis valjda da je zbog gavrila poceo prvi svjetski rat.... to jednostavno nije istina. gavrilo je borac za slobodu, junak, to je bio pucanj za slobodu, dosta su se smjenjivali razni okupatori nad srbima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Смејеш се. Барем нека корист од мог писања. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Jedan je Hristos. Многа су заблудна тумачења. Чувај се Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука