Jump to content

Гаврило Принцип и Православље?

Препоручена порука

Ево шта је рекао и апостол Петар: " Budite dakle pokorni svakoj vlasti čovečijoj, Gospoda radi: ako caru, kao gospodaru; Ako li knezovima, kao njegovim poslanicima za osvetu zločincima, a za hvalu dobrotvorima. Jer je tako volja Božija da dobrim delima zadržavate neznanje bezumnih ljudi."

Па ту је Петар рекао да треба бити покоран царевима и кнезовима, а не убијати их.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 282
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Бог зна шта је урадио. Сигурно није као онај Фердинанд из цртаћа мирисао цвеће и седео под дрветом.

Па добро ако Бог зна - нек му Бог и суди, а не Гаврило Принцип који га је убио из идеолошких разлога.

Хтео сам да укажем на сам чин освете над зликовцима. То је библијски оправдано, ако се заиста ради о зликовцима.

Па овде не знамо да ли се заиста ради о зликовцу.. знмо да се ради о сукобу идеологија и да је он важн фигура у будућности те "друге" анти југословенске идеологије, али за сад не знам да ли је урадио нешто чиме је заслужио да му се "осветнички" свети.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Strah Boziji je nesto sto je najteze razumeti, ali u tome je Istina.

To se ustvari i ne moze razumeti, nego samo pojmiti.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Био је јунак и мученик, а јунаштво и мучеништво су неке од многих одлика Православних Хришћана кроз читаву историју Цркве.

On po sopstvenom svedocanju nije verovao u boga. 

Dali je heroj je stvar perspektive.

Подели на овим сајтовима

Мало ми труло,како   овде све пршти и пуца од позива на еванђеље и Христово учење , али само кад је у питању живот овог мученика Гаврила, а шта сте ви, и сви ми учинили да тај пут следимо?

Друга ствар,можда методе атентата нису ни хришћанске , а још више у политичком смислу нису делотворне,али свакако појам о слободи и жртвовање за исту, су подвизи вредне сваке пажње и части...

И још једна битна ствар,ови што се сад тако срчано залажу за еванђељске врлине,уствари само пројектују своје политичке ставове,уопште световне ставове,мада се то може рећи и за ове који од Гаврила праве светца...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Па овде не знамо да ли се заиста ради о зликовцу.. знмо да се ради о сукобу идеологија и да је он важн фигура у будућности те "друге" анти југословенске идеологије, али за сад не знам да ли је урадио нешто чиме је заслужио да му се "осветнички" свети.

Ljudi izgleda jos nisu naucili da se uvek radi o zmiji sa vise glava...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

А не да се кукавички пресретне и убије човек на улици који се не нада.

Znači trebao je da zakaže dvoboj. :) Verujem da bi Princip to i hteo.

Šta god da je Princip, kukavica nije. Neka ga Gospod pomiluje.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Interesantno je da kad Pedja ili neko drugi od ateista kaze da je hriscanstvo zlocinacka ideologija pozivajuci se na ovaj citati ti mu sasvim lepo objasnijs da se ovo ne cita bukvalno nego

da je ovo jedna metafizicka istina koja govori o neprijateljima vaskrsenja citave tvorevine. Dok sada ti prelazis na bukvalizam zbog kojeg sa pravom kritikujes Pedju i ateiste.

Зато што није злочиначка религија. А да ће Исус казнити зликовце на Суду то никада нисам порекао. Може се полемисати о методама казни, да ли су буквалне или симболичке. Међутим, пре него дође Суд и Исус са овим речима које сам цитирао ми се требамо борити против зликоваца. Апостоли о томе уче.

Шта би ти радeо?  Седео и одбијао оружје као Јеховини сведоци док нас све не опљачкају, поробе или потамане ? Дај не зезај.

Подели на овим сајтовима

Нема сумње да је убиство Франца Фердинанда и  Софије у најоштријој супротности са Јеванђељем и ту нема збора, то је за нас хришћане више него довољно.

Сасвим друга ствар је што многи западни научници лажно и тенденциозно приказују сарајевски атентат као узрок (!) Првог светског рата.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Ви не разумете да Христос сваког човека посматра као личност, а не колективистички (марксизам, нацизам, расизам итд.) кроз "припадност групи" или неке апстрактне појмове.

Сам човек, без заједнице с другим људима, не може да буде личност. - (Православни Катихизис разред осми).

Породица је такође колектив, наши вољени, наши ближњи.

Па ти ниси завршио ни осми разред, дете, што не кажеш! :)

• Волим 1

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Нема сумње да је убиство Франца Фердинанда и  Софије у најоштријој супротности са Јеванђељем и ту нема збора, то је за нас хришћане више него довољно.

Сасвим друга ствар је што многи западни научници лажно и тенденциозно приказују сарајевски атентат као узрок (!) Првог светског рата.

Pa i jeste "uzrok" tj. izgovor/pokrice, koji su sami lukavo napravili, to se radi ispiranjem mozga, kao sto se i svakodnevno radi.

Подели на овим сајтовима

Зато што није злочиначка религија. А да ће Исус казнити зликовце на Суду то никада нисам порекао. Може се полемисати о методама казни, да ли су буквалне или симболичке. Међутим, пре него дође Суд и Исус са овим речима које сам цитирао ми се требамо борити против зликоваца. Апостоли о томе уче.

Шта би ти радeо?  Седео и одбијао оружје као Јеховини сведоци док нас све не опљачкају, поробе или потамане ? Дај не зезај.

Stvar je u tome sto je kazna na sudu nesto toliko sustinski razlicito od kaznjavanja u pravosudju ili nekoj slicnoj zemaljskoj instituciji da je to naprosto nemoguce porediti. Bas zato taj citat nema sta da trazi u ovoj rasprai gde govorimo o jednom cistom politickom ubistvu. Ali to je tesko objasniti vama koji Carstvo Bozije zamisljate bukalno kao sliku ovih carstava kroz istoriju a Boga kao nekog cara na nekom maginom tronu. Dok ne shvatite da simb(v)oli u Hriscanstvu nisu ni "samo metafore" ni bukvalne slike nego odrednice za nesto nerizrecivo zamljski kategorijama dotle cemobiti u oakvim rasprvama.

Tacno je da hriscanstvo nije zlikovaca ideolgija ali bi bila ako bi bukvalno tumcili Hristove reci iz ovog citata.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...