Jump to content

„Литургија - кретање ка Царству Божијем“

Оцени ову тему

Препоручена порука

pomiluj nas Boze po velikoj milosti svojoj....

aman covece sta pricas? rec je o prostoj stvari, priroda koja je u nama i nasa, u velikoj vecini slucajeva projavljuje se kao strasna. stajanje muskaraca i zena odvojenih na nekih 80-90 minuta je samo preventivna mera kako bi bar za to vreme (a sve po nasoj slabosti) kolko tolko celim svojim bicem uperili pogled u Boga Oca e ne u ....

vamo su nam puna usta samopriznanja necrkvenosti naroda u crkvi (laktanje u redu, idolatrija, sindrom "valja se", psihicki poremecaji, etnofilizam, guruizam i jos trista stvari) a kad se spomene jedna slabost uslovljena prirodom kojoj su u vecoj ili manjoj meri podlozni svi (da ne apostrofiram gore opisani upravo ovaj i ovakav "crkveni" narod) onda se pravimo ludi i odjedanput smo svi emancipovani isamosvesni malte ne ko prvi hriscani. cudno, nije mi jasno odakle ovakava diskrepanca, i koja to logkia moze da pomiri?

• Волим 1

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Наш владика забранио исповест за време литургије :cheesy2:

Blago tebi! A meni moj sveštenik rekao da se ispovedim na sledećoj liturgiji. Pa kako ću znati kad je ispovest kad pratim liturgiju? Inače, rošli put sam se ispovedila lepo i natenane i nikada nisam prisustvovala "kolektivnoj ispovesti." šta treba da kažem pred svim tim ljudima??? Da ih sablaznim pričajući o svojim gresima?

Подели на овим сајтовима

Blago tebi! A meni moj sveštenik rekao da se ispovedim na sledećoj liturgiji. Pa kako ću znati kad je ispovest kad pratim liturgiju? Inače, rošli put sam se ispovedila lepo i natenane i nikada nisam prisustvovala "kolektivnoj ispovesti." šta treba da kažem pred svim tim ljudima??? Da ih sablaznim pričajući o svojim gresima?

шта је то колективна исповест?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1322687496' post='536098]

шта је то колективна исповест?

Ako se dobro secam, valjda svestenik nad svima procita molitvu ili tako nesto, i to je to.

Doduse, ja to nikad nisam video, pa je ovo sto znam iz prica drugih.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ako se dobro secam, valjda svestenik nad svima procita molitvu ili tako nesto, i to je to.

Doduse, ja to nikad nisam video, pa je ovo sto znam iz prica drugih.

какво понижавање свете тајне ...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1322687336' post='536096]

драгиша, уопште нисам скапирао шта си написао, ајде мало појасни ...

svakako:

Dios tenga misericordia de nosotros según tu gran misericordia ....

hombre aman lo que estás hablando? Se trata de cosas simples, la naturaleza que está en nosotros y nuestra, la gran mayoría de los casos se manifiesta como pasión. hombres parados y mujeres separados en algunos 80-90 minutos la única medida preventiva que impediría durante ese tiempo (todos a las nuestras debilidades) ¿Cómo Tolko látigo señaló su punto de vista de Dios el Padre no está en ....

vamo nos bocado samopriznanja necrkvenosti personas en la iglesia (pushiness derecho, la idolatría, el síndrome de "debe ser" trastornos mentales, etnofilizam, guruizam y las cosas de otro centenar) y cuando se habla de una debilidad causada por la naturaleza de la que son más o menos susceptibles a la todos (no sólo por encima de esto y hace hincapié en este pueblo "religioso") para que sea loco y de repente estábamos todos emancipado Malta isamosvesni que no es de los primeros cristianos. extraño, no entiendo donde esta discrepancia, y que se puede conciliar logkia?

http://translate.google.com/

Spanish

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Гости

"Колективна" исповест није нешто ново. То је постојало још на почетку историје Цркве. Исповест је била јавна и сви су јавно исповедали грехе. Но, кроз историју овакав начин исповедања је изгубио на значају и почиње исповедање онако како данас видимо. То што некада свештеници обављају групне исповести је ствар нужности јер некад једино тако могу да обаве исповест, па макар то било само читање разрешне молитве. Дакле, не бих рекао да је то унижавање Свете тајне већ ствар праксе која није баш примерена. Свакако, има толико ствари које праве много веће проблеме поимању Цркве него овај.

Подели на овим сајтовима

"Колективна" исповест није нешто ново. То је постојало још на почетку историје Цркве. Исповест је била јавна и сви су јавно исповедали грехе. Но, кроз историју овакав начин исповедања је изгубио на значају и почиње исповедање онако како данас видимо. То што некада свештеници обављају групне исповести је ствар нужности јер некад једино тако могу да обаве исповест, па макар то било само читање разрешне молитве. Дакле, не бих рекао да је то унижавање Свете тајне већ ствар праксе која није баш примерена. Свакако, има толико ствари које праве много веће проблеме поимању Цркве него овај.

Tako je oce. Nekad zaista nemaju vremena, pa je to jedina opcija.

Ipak, cini mi se da je sa vremenom kod nekih svestenika to postalo svakodevna praksa, a ne izuzetak.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

крајње непримерено и недостојно човека, а камоли свете тајне. а тих фамозних првих хришћана је било 5 и вероватно су живели заједно, сваки дан се малтене причешћивали и исповедали па је могао исповедник да реши сваку недоумицу док си реко кекс.

ако је разрешна молитва поента, што ми свештеник одвоји понекад и два сата да ме саслуша и да ми одговоре на сва жива питања и савет како и шта даље? ја не могу да дођем код њега за савет стално јер има незамисливо парохијана и обавеза, увек му је пуна канцеларија и нотес, не живим са њим, мобилни је скоро увек поподне заузет, како да чујем нешто онда паметно? шта мислиш што сам више на форуму и од њега научио за две године него за осталих 10 у Цркви?

која је поента декламације греха и разрешне молитве које сам учинио ако изостане поука која је потребно да буде индивидуалне и приватне природе, ако не и интимне природе за неке ствари? Бог ионако зна шта сам учинио, зна и моје срце и да ли их признајем ил блебетам.

реално, онда је то формалност која нема никакву дубину.

тандара мандара и следећи.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

svakako:

Dios tenga misericordia de nosotros según tu gran misericordia ....

hombre aman lo que estás hablando? Se trata de cosas simples, la naturaleza que está en nosotros y nuestra, la gran mayoría de los casos se manifiesta como pasión. hombres parados y mujeres separados en algunos 80-90 minutos la única medida preventiva que impediría durante ese tiempo (todos a las nuestras debilidades) ¿Cómo Tolko látigo señaló su punto de vista de Dios el Padre no está en ....

vamo nos bocado samopriznanja necrkvenosti personas en la iglesia (pushiness derecho, la idolatría, el síndrome de "debe ser" trastornos mentales, etnofilizam, guruizam y las cosas de otro centenar) y cuando se habla de una debilidad causada por la naturaleza de la que son más o menos susceptibles a la todos (no sólo por encima de esto y hace hincapié en este pueblo "religioso") para que sea loco y de repente estábamos todos emancipado Malta isamosvesni que no es de los primeros cristianos. extraño, no entiendo donde esta discrepancia, y que se puede conciliar logkia?

http://translate.google.com/

Spanish

ју, шта ти би ... проговорио на уши.

занимљив овај шпански, латински им је баш "оправио" језик ... кад смо већ код тога, јелда ниси поборник црквенословенског? :)

ок, ајде овако:

јел знаш да је та полна подела у оригиналу од старозаветних Јевреја, стоје мушкарци и жене подељени у храму који је правоугаоне основе са две колоне стибова и са неколико редова ко где и зашто стоји?

а пошто су прве хришћанске цркве биле ротунде, кружне основе уместо крста, са олтарским делом у средини и сви би стајали у круг и гледали шта се дешава на подједнакој удаљености (јесте, баш због тога што нема ни Грка ни Јевреја, ни мушког ни женског, ни богатог ни сиромашног, итд) од приуготовљеног престола (стола на коме се савршава Литургија и врши сама епиклеза, силазак Духа Светог на приуготовљене дарове), па ми објасни где је ту лево и десно стајање пошто су људи стајали окренути и према западу и према југу и према северу ... и тако до 7. века. шта, свети Оци нису знали да је исток богоугодан и подела на полове? та немојте касти ...

па кад су онда кренули цркве да праве у облику крста па су унели тумачење да је то подељеност одраз једнакости свих у Богу, пошто су мушкарци удаљени од олтара колико и жене од олтара колико и једни од других. а од првих ротунди потиче кружни простор у наосу цркве, поткуполни простор, а олтарски простор померен ка истоку, а не на централном делу испод куполе. чак је Литургија добила и амвон уместо олтара на том месту. тек после иконобораца добија иконе и двери, победе над јереси, славе и светости ради. и оно чувено клапарање дверима које данас исто има неко ново значење међу онима који служе "по старем".

да не помињем симболику звонца и тропар трећег часа, не дај Боже рипиде.

и шта би онда са тим обећаним ново вино у нове мехове, јер не одговарају стари ...

ма хајде да заборавимо и све то што сам ја написао, реци ти мени нешто смислено, немој ми писати како Црква не подржава грех блуда.

а и што су фрескописали онолике зидове да човек може да блуди умом за време Литургије ... пошто блуд није телесне природе, већ умне и не односи се само на полност и гениталије већ и на све друге прилике из живота ...

блуд, овај лутања ума су разна кад се не концентрише човек на оно што треба, него је пријемчивост на неки лични грех путоказ у коме ће смеру лутати, овај, блудити.

а очи само фурају по свему живом, па где се залепе што је срцу мило ...

Подели на овим сајтовима

ti toliko umes da zakomplikujes i oprosti na izrazu ali isfilozofiras jednu prostu i ociglednu stvar i od nje napravis jedan pravi mali nucni traktat bez ikakvog kontakta sa najprostijom realnoscu. ja ti prosto i sazeto odgovorim zasto smatram neke stvari dobrim postignucima (i u krajnjoj linij zasto su kako mi se cini i uvedena neka pravila kroz istorijski razvoj Crkve) a ti onda trazis da ti to jos nekako pojasnim. oprosti ali od ovoga ne mogu biti jasnij. mislim da sam bio dovoljno jasan i da ne moram spanski da pricam da bi me razumeo.

а пошто су прве хришћанске цркве биле ротунде, кружне основе уместо крста, са олтарским делом у средини и сви би стајали у круг и гледали шта се дешава на подједнакој удаљености (јесте, баш због тога што нема ни Грка ни Јевреја, ни мушког ни женског, ни богатог ни сиромашног, итд) од приуготовљеног престола (стола на коме се савршава Литургија и врши сама епиклеза, силазак Духа Светог на приуготовљене дарове), па ми објасни где је ту лево и десно стајање пошто су људи стајали окренути и према западу и према југу и према северу ... и тако до 7. века. шта, свети Оци нису знали да је исток богоугодан и подела на полове? та немојте касти ...

па кад су онда кренули цркве да праве у облику крста па су унели тумачење да је то подељеност одраз једнакости свих у Богу, пошто су мушкарци удаљени од олтара колико и жене од олтара колико и једни од других. а од првих ротунди потиче кружни простор у наосу цркве, поткуполни простор, а олтарски простор померен ка истоку, а не на централном делу испод куполе.

i sta sa ovim? pa ti ovim upravo osporavas svoj stav. muskarci i zene i ako stoje razdeljeni podjednakao i ravnopravno ucestvuju u Liturgiji kao Ikoni Carstva Nebeskog. kako toi po tebi stajanje muskaraca i zena razdvojeno jedni na levu a drugi na desnu stranu ugroziava tu Ikonu Carstva Nebeskog? nikako! rec je samo o snishodjenju nasim slabostima koje mogu ometati i nista drugo. pravimo od proste stvari rokit sajns.

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1322698501' post='536196]

кад смо већ код тога, јелда ниси поборник црквенословенског? :)

te detalje kojima se ti bavis ostavljam tvojoj sveznajucoj masti na imaginaciju, posto si mi nakrpio i "zvonce" i "vrta" i svasta nesto sto uopste nisam ni spominjo...pa reko da ti nekvarim taj projektor (ringispil) u glavi. samo cu reci u globalu pobornik sam prostog i zdravog razuma, a on je nekad crkvenoslovenski um nekad moderan um a nekad ni jedno od toga nego nesto trece.

Подели на овим сајтовима

аман, заман.

НЕМА ПОДЕЛЕ У ЕСХАТОНУ.

НЕМА НАЦИЈЕ, НЕМА ПОЛА, НЕМА РАЗЛИЧИТОГ ЈЕЗИКА, НЕМА ЦЕПАЊА РИЗЕ ВИШЕ, ЈЕДНО ЈЕ ТЕЛО ХРИСТОВО.

Литургија је ИКОНА ЕСХАТОНА, СЛИКА БУДУЋЕГ ЦАРСТВА а НЕ овоземаљског света. есхатон је оно где НЕМА ЖЕНСКОГ И МУШКОГ, итд.

и како ти онда стојиш као мушко или женско на тој Литургији?

http://zivimeshaton....0-%D0%BE%D0%B4/

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

u vezi javne ispovesti, da se ne bi ja pravio mnogo pametan ili opet ispadalo da imam nesto licno protiv tebe, valjalo bi da neko objasni sustinu cina ispovesti. moje vidjenje je da je u nasem shvatanju ispovesti nekako doslo do pogresnog shvatanja, da je naaaajbitnije u celoj ispovesti da svestenik cuje sve tvoje grehe; jer ako to ne cuje svestenik, onda nece biti ni oprosteni.

mislim da je to malo iskrivljena percepcija onoga sta je ustvari najbitnije za ispovest, a to je pokajnicki duh!!! to je centralno u ispovesti.

svestenik je svedok (sto je verovatno u proslosti bila cela zajednica) tvog pokajanja, a ne svedok ispovesti i svakog tvog greha. njegovo svedocenje (tvog pokajanja) po meni ima smisao samo pred zajednicom, gde on moze svima p o s v e d o c i t i da si se ti zaista pokajao i da te zajednica prima nazad kao pokajanog, a ne da je on izmedju tebe i Boga nekakav neophodan svedok ili nedaj Boze porota (a i takva percepcija postoji). stoga mislim da je javna ispovest sasvim validna. nije javna ispovest cin gde svi svima govore sta su uradili, nego je to masovan cin POKAJANJA (akcenat je na masovan) gde u sustini niko i nemora da cuje sta onaj do njega ispoveda sebi u bradu, ali zato svako zna da sta got je taj neko do njega uradio (cime je fakticki bio odvojen od tela Hristovog) sada pokajan zbog toga pred Bogom i ljudima, opet prisajedinjen, i to svi mogu potvrditi kao zajednica koja prisustvuje i ucestvuje u svemu tome.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...