Walter Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 У чему је смисао помазивања уљем испред целивајуће иконе за време Евхартистије и где су референце, да тако кажем, за ту праксу? Такође и исповест за време Литургије, колико је то оправдано? Често постоји опасност (а та опасност је стварна) да Цркву толико изопачимо да она од иконе Есхатона, иконе Царства Божијег, постане икона пакла. То чине јеретици. Ако је јерес озбиљна и смртоносна ствар, то је управо зато што изопачује икону Есхатона, чини је другачијом и уводи некакво иконично изображавање које не потиче од Царства Божијег, него од онога што није Царство Божије; а то је пакао. Црква врло лако може да буде изопачена у икону пакла, а да тога и не буде свесна. Због тога треба да негодујемо сваки пут када се она изопачује, а нарочито када се изопачује света Евхаристија. Због тога ми се често дешава да доспевам чак до типолатријских агонија. Када, на пример, видим да се сечење артоса (= хлеба) врши после светог Причешћа, или када видим да поједини свештеници не причешћују вернике, .... Коначни циљ, а то је учествовање у Трпези Царства Божијег, заједничарење у животу Божијем – а ка њему нас води целокупна света Евхаристија – претвара се у нешто друго, у некакво другачије искуство коме, како се чини, није циљ ово учествовање у Трпези Царства, у животу Божијем, у животу Свете Тројице, него му је циљ нешто друго. Дакле, свему овоме треба да приступамо са страхом и трепетом. Јер постоји опасност да Црква престане да буде икона Царства Божијег. митр. Јован Зизјулас, Еклисиолошке теме, Беседа, Нови Сад 2001, 85 -87 Јефимија Крунић and sleki је реаговао/ла на ово 2 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan i Jelena Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Bi ste li mi objasnili sta znaci to Eshaton cula sam oko 10000 puta, a nemam pojma sta znaci 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Bi ste li mi objasnili sta znaci to Eshaton cula sam oko 10000 puta, a nemam pojma sta znaci 0409_feel Па дајмо мало труда има тога и на нету толико ... Па... ''Последњи догађај'' ... у историји ....испуњење времена... крај времена и обистињење божанског плана, ...одигравање онога што је наговештено пророчанствима; заправо ми живимо за тај догађај и жељно га ишчекујемо... Сва перспектива погледа, једног верујућег човека, требала би бити сконцетрисана на ''тај догађај'' и кроз његову призму би се требало посматрати на пређашње догађаје..како прошле , тако садашње..и дакако, будуће који требају да се тек догоде... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan i Jelena Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Па дајмо мало труда има тога и на нету толико ... Па... ''Последњи догађај'' ... у историји ....испуњење времена... крај времена и обистињење божанског плана, ...одигравање онога што је наговештено пророчанствима; заправо ми живимо за тај догађај и жељно га ишчекујемо... Сва перспектива погледа, једног верујућег човека, требала би бити сконцетрисана на ''тај догађај'' и кроз његову призму би се требало посматрати на пређашње догађаје..како прошле , тако садашње..и дакако, будуће који требају да се тек догоде... Hvala Walter! Nadjoh nesto na vikipediji, sad su mi neke stvari jasnije. Otvorili su mi se novi horizonti ccvige w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Hvala Walter! Nadjoh nesto na vikipediji, sad su mi neke stvari jasnije. Otvorili su mi se novi horizonti ccvige цоол .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
manastir Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Cini mi se da se obicaj mirosanja za vreme Liturgije ukorenio iz razloga sto mnogi vernici nisu bili na bdeniju i eto kao i oni da se pomzau Svetim uljem. Svakako da ovo ne treba ciniti. Mi savetujemo verne da dodji na bdenije ako im njihove obaveze dozvoljavaju, kada i bude, posle citanja Jevandjelja mirosanje i da se tada i ispovede, ako za to imaju potrebu, a u nedelju onda Pricesce. Ispovesti nekada budu pre liturgije za one koji dodji sa sela pa bi zeleli da se u manastiru ispovede i priceste, a onima koji cesce dolaze i sa kojima imamo vec uspostavljen kontakt, savetujemo da se ispovedaju kod svoga svestenika, i da sa njime uspostave duhovnicku relaciju ali nikoga ne odbijamo. S obzirom da jos uvek nije obicaj pricescivanja na svakoj Liturgiji, neki prebegnu kod nas da se priceste, ali u toku Liturgije ne ispovedamo cak ni prve nedelje Velikoga Posta kada dodje i do 4000 vernika da se priceste. Tada bude opsta pometnja. obi-wan, Sherlock H., JESSY and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
СИНОВИ СЛОБОДЕ Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 код мене је то пракса одувек... идем у један од најстаријих храмова у Београду, храм Св.Илије у Миријеву и увек се верници мирошу у току Литургије немам неко објашњење зашто да и зашто не али тако је откад идем у храм, и ја се надам да ће неко написати објашњење. Што се тиче исповести током Литургије, све је мање људи који то траже од свештеника јер свештеник увек каже да је боље да дођу раније или после вечерње службе. ---------------------------------------------- СИНИ СЈАЈНО СУНЦЕ СА КОСОВА, НЕ ДАМО ТЕ ЗЕМЉО ДУШАНОВА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 30, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Мислим да је лепо објашњење дао отац под ником "манастир". Једино тако могу да прихватим ову праксу. Опет, не значи да треба да истрајавамо у томе већ да истрајавамо на причешћивању верних. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 ... Ne treba se opterecivati, ali bi mi jako smetalo da se zene poslednje pricescuju, ne znam bas koliko bih mogla da se pomirim sa tim.... i ja sam o ovoj i slicnim "ne uobicajenim" stvarima, karakteristicnim za crkveni pogled, imao slicno misljenje. medjutim moram priznati da mi je na ovo pitanje jedna knjiga bacila potpuno drugo svetlo. knjiga je dosta osporavana a i ja sam imam nekih zamerki ali u osnovi iznosi neke teze koje zaista pruzaju razmisljanja koja se ne mogu tako lako osporiti, naravno preduslov je da covek pridje sa otvorenim stavom i shvatanjem da danasnji trenutak i stanje stvari ne mora da znaci ujedno i neko vrhunsko dostignuce (cak sta vise moze biti i degradacija). rec je o knjizi "Jednom za ceo zivot". kroz celu knjigu se objasnjava smisao ove postavke da su u Hriscanstvu svakako muskarci i zene jednaki, ali sa druge strane i da je muskarac "glava" zeni. ukratko poenta je u sledecem: u duhovnom smislu dakle u onome koliko se ko moze "pribliziti" Bogu postoji apsolutna ravnopravnost, medjutim u fizickom i psiholoskom smislu postoje razlike koje ukoliko zena zeli biti zena i muskarac zeli biti muskarac, moraju biti ispostovane. mislim da se to najbolje vidi u primerima gde pisac odgovara zasto je ta hijararhija bitna i dovodi to u vezu kako sa zdravljem i ostvarenjem samih muskaraca i zena tako jos vise sa zdravim odnosom prema deci i u prenesenom smislu zdrav odnos u drustvu (gde mora postojati neko postovanje). procitaj 9. i 11. glavu knjige. opet, kazem, treba prici otvorenim stavom i sa svescu da su danasnji trendovi potpuno izvrnuli sve na glavacke (ne kazem da u nekim stvarima i nisu trebali nesto menjati) ali se isto tako treba zapitati cekaj da li u ovoj prici u globali ima neke istine, neke proste logike? u krajnjem slucaju ljudi su vekovima ziveli po ovim ili slicnim pravilima i bili mnogo spremniji za sve. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/JednomZaCeoZivot/JednomZaCeoZivot11.htm http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/JednomZaCeoZivot/JednomZaCeoZivot14.htm dusha је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Па кад попа каже има да слушаш Не треба се оптерећивати. Ал ако ти је баш мерак стани у средину gringrin такве ствари нема нико обавезу да слуша јер немају никакво смислено утемељење а поготово благодат није различита на левој или десној страни, али треба да послуша да не би реметила мир и Литургију. с друге стране, ако је то и традиција (пошто не може бити типик) једне црквене заједнице, треба и то испоштовати, зарад љубави. Е ако је због Меде попа би морао да покаже мало више разумевања Све су то формалности. Немају никакву суштинску важност. то јес, него је поред мене стајала због објашњавања поретка Литургије. кад мало боље размислим, капирам да му је то више сметало него њена женственост ... Sinergija је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 i ja sam o ovoj i slicnim "ne uobicajenim" stvarima, karakteristicnim za crkveni pogled, imao slicno misljenje. medjutim moram priznati da mi je na ovo pitanje jedna knjiga bacila potpuno drugo svetlo. knjiga je dosta osporavana a i ja sam imam nekih zamerki ali u osnovi iznosi neke teze koje zaista pruzaju razmisljanja koja se ne mogu tako lako osporiti, naravno preduslov je da covek pridje sa otvorenim stavom i shvatanjem da danasnji trenutak i stanje stvari ne mora da znaci ujedno i neko vrhunsko dostignuce (cak sta vise moze biti i degradacija). rec je o knjizi "Jednom za ceo zivot". kroz celu knjigu se objasnjava smisao ove postavke da su u Hriscanstvu svakako muskarci i zene jednaki, ali sa druge strane i da je muskarac "glava" zeni. ukratko poenta je u sledecem: u duhovnom smislu dakle u onome koliko se ko moze "pribliziti" Bogu postoji apsolutna ravnopravnost, medjutim u fizickom i psiholoskom smislu postoje razlike koje ukoliko zena zeli biti zena i muskarac zeli biti muskarac, moraju biti ispostovane. mislim da se to najbolje vidi u primerima gde pisac odgovara zasto je ta hijararhija bitna i dovodi to u vezu kako sa zdravljem i ostvarenjem samih muskaraca i zena tako jos vise sa zdravim odnosom prema deci i u prenesenom smislu zdrav odnos u drustvu (gde mora postojati neko postovanje). procitaj 9. i 11. glavu knjige. opet, kazem, treba prici otvorenim stavom i sa svescu da su danasnji trendovi potpuno izvrnuli sve na glavacke (ne kazem da u nekim stvarima i nisu trebali nesto menjati) ali se isto tako treba zapitati cekaj da li u ovoj prici u globali ima neke istine, neke proste logike? u krajnjem slucaju ljudi su vekovima ziveli po ovim ili slicnim pravilima i bili mnogo spremniji za sve. http://www.svetosavl...aCeoZivot11.htm http://www.svetosavl...aCeoZivot14.htm чак и она неофитна схвата еманципацију оба пола од смрти а ти образован сводиш теологију на приземље. нашо си шта ћеш да уносиш у Литургију, икону есхатона - поделу на полност тамо где нема ни Јеврејина ни Грка, ни мушког ни женског, ни богатог ни сиромаха ... ево, прочитај тумачење тог стиха у Галатима од светог Јустина (под 3,28) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/Galatima/Galatima03.htm сем тога што књига има катастрофалан почетак, негира појединачну и уникатну личност као и брак из љубави а све је остало црно-бело и буквално тумачено ... ко хороскоп. Natasa. је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 елем, што се мирошу људи на бденију уопште? код мене у Цркви стоји истакнуто обавештење да се неће исповедати нико за време Литургије и да не траже тако нешто од свештеника али то се само поштује кад је настојатељ храма ту или неки архијереј на служењу ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322666278' post='535773] такве ствари нема нико обавезу да слуша јер немају никакво смислено утемељење а поготово благодат није различита на левој или десној страни, али треба да послуша да не би реметила мир и Литургију. с друге стране, ако је то и традиција (пошто не може бити типик) једне црквене заједнице, треба и то испоштовати, зарад љубави. то јес, него је поред мене стајала због објашњавања поретка Литургије. кад мало боље размислим, капирам да му је то више сметало него њена женственост ... Mislis da mu je smetalo sto mi objasnjavas poredak Liturgije? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Ajde sto je razdvojio Medu i mene, ali sta da dodje porodica, muz desno, zena levo, beeeeezveeeeeeeezeeeeeeee... http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Mislis da mu je smetalo sto mi objasnjavas poredak Liturgije? ма не бре, што смо причали за време Литургије. можда је неком око нас сметало, па нас је раздвојио да њима не бисмо сметали ... ко зна, на крају крајева, не читам мисли а ни не интересује ме, могу само да претпостављам. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука