Jump to content

Свештеничка служба и посао

Оцени ову тему

Препоручена порука

Кад већ маштамо, да и ја нешто предложим:

- на ПБФ-у увести факултативни предмет - програмирање - за све оне који немају сигурну везу да се запопе и добију неку добру парохију, увек ће бити посла па макар и фриленсинг тако да могу да издржавају своју породицу. Сваки свршени теолог који није постао свештеник сведочиће веру хришћанску у средини у којој се буде налазио и биће задовољан својом ситуацијом и неће кукати на цркву што му није нашла намештење...

-за ђаконе узимати само искрено мотивисане хришћане, већ запослене и професионално остварене, финансијски стабилне, тако да не оптерећују буџет парохије

- редовни свештеници да буду само свештеници и да живе од прилога верника (уколико је то могуће) - хоћу да мој парох буде мени доступан током целог дана да могу да га позовем и да има времена за мене и моју породицу, и да нам стави до знања да смо му битни (јер између осталог - приходи му зависе од парохијана). Наравно, уколико неки попа може све своје обавезе да испуњава и да паралелно ради још неки частан посао, не би га требало спречавати у томе.

Ето :)

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

А и како да одређујемо ко је верујући или није, ко више верује или мање, па сходно томе да му улазимо у кућу. Постоје разни људи, али се никада не зна када ће их лупити луда љубав Божија. Зато увек треба радити са свима и молити се за свакога.

Направи се званична црквена апликација за андроид и онда се верник скенира камером смарт телефона, претрагом у централној бази се провери колико је пута присуствовао литургији у претходних годину дана, колико се пута причестио, какав је човек, да ли дели милостињу, какве су му мисли а какав му је живот и то све... И онда на екрану испише - ФАИЛ - лажњак ;)

Подели на овим сајтовима

Увек је лакше наћи оправдања и изговоре него признати да нешто не ваља и треба да се мења.

Што се мене тиче - верујем у Христа васкрслог и баш ме брига за све то. Свештенство има проблем. СПЦ има проблем. Само констатујем. Превише сам стар да се нервирам, превише млад да одћутим.

Певам свој блуз без намере битне... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Служити са незнабошцима и ићи код незнабожаца су 2 различите ствари. Свештеник иде да проповеда, а не да служи са њиховом службом.

Иде да одради формалност у коју га је жалосно стање ствари у СПЦ увалило, па покушава да умири савест и свему да неки смисао. У најбољем случају...

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Како жели?

Нико никога не тера, а и не траје 5, већ 3 и 4, тако је било до скоро, осим ако се није променило нешто. То од 5 година иду они јадничци (много је 

Dobro nisam znao ne znam dobro srpsko skolsko. Moj drug zeli da svestenstvo radi jedan posao a zapoveda pored toga.

5000 дин није супер плата, осим ако за тебе није, али онда благо твом послодавцу и благо оном код кога живиш, јер од толико се не живи. Е сада, постоји разлика тражити и узети. Нису сви свештеници лопови, нити сви возе добра кола, не треба генерализовати и треба разликовати видео стварно и чуо сам од некога.

Nije ali za Srbiju su 50 evra koliko je tada bilo za dan i za pripovedanje od 15 Minuta dobro. Nema svako u Srbiji cerku koja radi u inostranstvu pa moze lako da plati.

Подели на овим сајтовима

Онда најбоље да укинемо свештенике, парохије и остало

!? :.mislise.

Извини, а ко је то уопште рекао?

Или је у питању класично завлачење да случајно себи не признамо да је цар го...

Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа,

Учећи их да држе све што сам вам заповједио; и, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека. Амин. Мт. 28, 19-20

Него је требао да им каже: Ви сте једини прави, шта има да се мучите са незнабошцима, то је све формалност ако идете међу народ.

Наравно. И ја кажем да треба да идемо међу народ и проповедамо. Само што ми сада то скоро уопште не радимо.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Иде да одради формалност у коју га је жалосно стање ствари у СПЦ увалило, па покушава да умири савест и свему да неки смисао. У најбољем случају...

Таки попа се сам увалио кад је одабрао своје занимање. Богу хвала нисам срео много таквих!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...