Vaske Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Zbilja je teško kazati bilo šta, što bi pretendovalo na to da zvuči kao savjet, pouka ili kako god. Moj jedini savjet je da potražiš nekog starijeg BRATA koji je već prošao tvoj put, njegova iskustva i priča će ti sigurno biti od veće koristi nego bilo šta što ću ti reći ja ili bilo ko ovde, iako je bilo jako dobrih odgovora ili komentara. I upravo su me ti dobri odgovori ili komentari ponukali da postavim sledeće pitanje koje je možda i za posebnu temu. Elem, sabirno mjesto za sve grijehove jesu sedam smrtnih grijehova. Smrtnih bi ovde značilo isto što i zajednički imenitelj, to jest temelj svakog grijeha. U sedam smrtnih grijehova spada ju: -gordost -škrtost -zavist -proždrljivost -gnjev -lijenost -blud Ako izuzmemo poslednji smrtni grijeh, zajednički temelj preostalih grijehova bi se mogao označiti kao egoizam, jer u svakom od ovih grijehova dominira JA kao kao centralno mjesto i smasao svakog zbivanja. To implicira da bi suština grjehovnosti bluda bila u istom, u egoizmu, u poništavanju svake drugosti naspram sebstva, naspram JA kao centralnog mjesta razumjevanja svakog smisla. E sad, svaki od ovih grijehova je jasan sam po sebi sem bluda, jer pod bludom smo mislili štošta tokom godina , pa i tokom, kako bi Željko rekao, razvoja Crkve, ali ako temelj grjehovnosti postavimo u specifičnost egoizma, (a to znači (NE) prihavatanja,(NE) razumjevanja drugosti drugog), onda homoseksualizam kao grijeh postaje taman i nejasan. Lično nemam nekakav etički stav o homoseksualizmu, ali razmišljajući iz ovog ugla, sama homoseksualnost ne mora da znači po-grešnost, čak bi se "nemoralnijim" trebali smatrati heteroseksualni odnosi u kojima je žensko biće držano kao biće drugog reda( u konkretnom: biće čiji su seksualni prohtjevi i želje apsolutno nebitni, to jest biće koje se razumjevalo u čisti reproduktivnom smislu, to jest u produktivnosti mojeg JA) Meni ostaje upitna po-grešnost homoseksualizma. Neprirodnost je neupitna ali grešnost itekako jeste!? Џуманџи, Срђан Шијакињић, DankaM and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јун 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Сад те ништа не разумем. Говорим на другом нивоу. Ако се руководимо неким системом онда морамо унутар тог система размишљати. Очигледно овде систем не даје одговор, зато говорим ван система. На крају Бог и јесте ван система, системи су људска мудролија. није проблем у старим црквеним дефиницијама греха, проблем је што то сада треба дићи на виши ниво, стари више не задовољава, не даје решења и није потпун. При том не мислим на неку нову систематизацију. Ja tebe savršeno razumijem Govorili smo grijehu, ti si ga označio kao promašaj, u svakom slučaju to je nešto što nas udaljava od Boga, nešto što se ispriječilo između čovjeka i Boga, i to možemo da uzmemo kao načelo na osnovu koga nešto razumijemo kao grijeh. Ja sam samo postavio pitanje, na osnovu čega homoseksualnost razumijemo kao prepreku između čovjeka i Boga. Ja u ovom čovjeku ne vidim grijeh i nije mi jasno kako bi to prihvatajući vlastitu prirodu, koja je takva kakva je, sebe uskratio Bogu. Лазар Нешић and Панарет је реаговао/ла на ово 2 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јун 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 @@feeble, Da ali nam nije jasno po kojem načelu se odlučuje šta nas odvaja od Carstva Nebeskog i kako su na tu listu dospjeli svi pobrojani, to jest po kom principu. A što se tiče tog muželožništva, ne razumijem se baš u tu materiju ali pretpostavljam da ima popriličan broj onih koji su u toj priči iz čiste objest, što bi moja baka rekla. Onih koji su u tome iz gladi za svakojakim pretjerivanjima, kojima je smisao života upravo protkan tom "glađu za ničim" pa usled toga ulaze u svakakve vrste bizarnosti i bluda. Ako ovde pričamo o takvima, onda svakako govorimo o svojevrsnom promašaju. Ali ne, mi ovde govorimo o ljudima koji su naprosto bačeni u to. I ako bi neko takav na kraju i pristao na homoseksualni život, ja ga ne bih gledao kao nekoga ko voli da se valja u blatu, već nekoga ko hoće da skine sa sebe jedno opterećenje da bi na izvjestan način bio slobodan i za druge stvari u životu, pa i za vjeru na kraju krajeva. seks je najnebitniji posle seksa Срђан Шијакињић, Лазар Нешић, Deki992 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Тко је за то да се тема закључа, сад је отишла млого дулеко од почетне приче ? Сад пошто је Васке показао да је сва прича о хомосексуализму као греху само празна слама? Може, све је јасно. Бар мени. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Онда, да наставимо овде ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Да, као наставак оне исповести која је толико привукла пажњу на форуму настављамо причу на овој теми с тим што се нећемо освртати на саму исповест која је пре свега личне природе. Овде дакле доказујемо или оспоравамо поставку да је хомосексуализам сам по себи као стање човека грех или не. Лазар Нешић, Драшко, keka and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Zru ipak ne moze bez teme o Homoseksualzimu...koja je ovo tema po redu?Jeste razmislili da otvorite PDF!?Oseca se latentno prisustvo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Таман посла да је грех.То је природно стање оног који пребива у томе и не зна за друго. (К)аналишући своју потребу на начин њему "једино познатом",шта је он крив у томе? И да ово није сарказам или моје лоше расположење,можда би и могло да прође као истина...ко зна... Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 @Melhisedek88 Није то латентно присуство него директно и отворено као што приметиш људи се јасно сами изјашњавају да су педери. Значи немој да филујеш Драшко and Рилски је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Таман посла да је грех.То је природно стање оног који пребива у томе и не зна за друго. (К)аналишући своју потребу на начин њему "једино познатом",шта је он крив у томе? И да ово није сарказам или моје лоше расположење,можда би и могло да прође као истина...ко зна... Ти то из искуства или ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Ти то из искуства или ? Не лупетај. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Не лупетај. Докажи! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 У чему се састоји дилема?Дрво које не рађа плод сече се и у огањ баца.Какав плод рађа хомосексуализам?Љубав?Мушко и мушко или женскои женско не могу да се надопуњују као мушко и женско,фали им други део слагалице. ИгорМ, Manastir Bradaca, obi-wan and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Докажи! Тешко да могу да докажем да лупета онај који има преко 18000порука.Ипак си ти лига шампиона за ову скромну домаћицу. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јун 18, 2014 Пријави Подели Написано Јун 18, 2014 Као склоност није грех, зато што не видим на који начин то деградира личност и где је ту његова/њена одговорност. Као пракса-био сам убеђен да јесте, а сада више нисам толико сигуран. Лепо је то образложио Васке, с тим што се не слажем с њим да је хомосексуалност неупитно неприродна (онда је и орални секс између мушкарца и жене неприродан; и ако кажемо да урођена склоност нечија природа како то онда може бити неприродно?...додуше то и није тема)... Можда не бисмо судили погрешно када би наше хришћанство било мање оптерећено сексом. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука