Odahviing Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Italijanske freske koje su nedavno otkrivene u katakombama Prisile iz Rima možda su dokaz da su u ranoj hrišćanskoj crkvi sveštenici bile i žene. Ovu teoriju, međutim, Vatikan je odlučno odbacio, nazvavši je “senzacionalističkom bajkom“. Prisiline katakombe u kojima su pronađene freske sa navodnim sveštenicama Prisiline katakombe koje su nastale između drugog i petog veka čine kompleks podzemnih lavirinata koji se proteže u severnom delu Rima. Dve freske za koje neki tvrde da prikazuju žene sveštenice pronađene su u jednoj od odaja. Prva freska: Euharistijska gozba sa ženom kao sveštenicom Prva se nalazi u grčkoj kapeli oker zidova i predstavlja, naizgled, grupu žena u toku obreda pričešća. Druga se nalazi u Odaji žena pod velom i na njoj je prikazana ženska osoba u raskošnoj odori sa epitrahiljem, koja širi ruke u položaju sličnom onom kad se sveštenik moli u toku liturgije. Druga freska: Žena širi ruke poput sveštenika u toku liturgije Feministička organizacija neobičnog imena, "Udruženje rimokatoličkih sveštenica" smatra da su ove dve slike dokaz da su u periodu ranog hrišćanstva i žene mogle da budu sveštena lica. Fabricio Viskonti, upravnik vatikanske arheološke komisije smatra da je takvo tumačenje promašeno. Navodna euharistijska gozba zapravo je pogrebna, tvrdi on, dok za drugu sliku koja prikazuje ženu u molitvi kaže da je ništa više od toga: žena koja se moli. Kroz Prisline Katakombe moguće je prošetati se uz pomoć Gugl mapa Vatikan je svešteničku službu rezervisao za muškarce isključivo, koristeći kao glavni argument to što je Isus za svoje apostole izabrao samo muškarce. Prvi put su rimske katakombe postale dostupne svima koji žele da ih posete, i to zahvaljujući Gugl mapama. Izvor: Blic.rs Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Мислим да има година или више дана како је отац Зоран Ђуровић објавио документован и аргументован текст о томе да су жене - у раној Цркви - биле рукополагане за ђаконе. gothic88nika, Интегра, w.a.mozart and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 upoznat sam sa, po meni nategnutim, objasnjenjima zasto zene ne mogu biti svestnici(e), ali zaisat mislim da ne postoji realan razlog zasto one to ne bi mogle biti. druga je stvar kako bi to bilo sada primljeno i sve reakcije...itd ali istorijski mislim da su nepravedno zapostavljene. svi smo mi ikone Boga pa time i potencijalni sluzitelji tj svestenici. Ronald and Филозоф је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Колико сам ја читао, а може бити да је недовољно, могле су бити ђаконисе и презвитериде, али нису моге савршавати св.Тајне. Уколико неко може да ме упути на релевантну ширу литературу или текст који садржи литературу о тој теми, био бих захвалан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Izvor: Blic.rs = KURIR Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 <br /><br />Moze biti reci samo o djakonisama, novinama treba senzacija zato i pisu ovakve tekstove , koji su prosto izmisljeni<br /><br /> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Ne znam vam ja ništa, niti me ovo mnogo interesuje, nego videh, pa reko da prosledim ovde. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko123 Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Ово је стварно више превршило меру , осећа се очигледна немоћ немања никог да каже " ОДБИ БАГРО" , новинарима управо због оваквог стања све пролази и успева па чак и креирање мисли и свести неких нових ревнитеља и познавалаца Епископа , Канона и Типика а све из пера Ж Јефтић и браће јој и сестара по перу !. . . . http://glasistine.ml Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 DankaM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Могао си неке лепше да ставиш (мада ја нисам релевантан ) . Иначе подржавам жене свештенице ! Лазар Нешић, ines and gothic88nika је реаговао/ла на ово 3 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Иначе подржавам жене свештенице ! Како би то објаснио? Зашто мислиш да би и жене могле да буду у свештеничком чину? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 17, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Imamo li u istoriji Crkve da su zene bile svestenice? Da li je ovo samo moda i pokusaj nekakve price o ravnopravnosti polova ili ima utemeljenje u etosu Crkve? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Imamo li u istoriji Crkve da su zene bile svestenice? Отац Зоран Ђуровић је писао научни рад у коме је показао да су жене рукопологане за ђаконе у ранијој историји Цркве. Ако се он јави, можда може да постави свој рад. Da li je ovo samo moda i pokusaj nekakve price o ravnopravnosti polova ili ima utemeljenje u etosu Crkve? Можда је мода, не знам. А можда је и друго. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 17, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Ништа није ново да су биле ђаконисе, али овде говоримо о свештеницама. Мислим да не постоји запис о томе. Бар ја нисам на то наишао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука