Лазар Нешић Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Ништа није ново да су биле ђаконисе, али овде говоримо о свештеницама Ђаконство је, колико је бар мени познато, свештени чин. Дакле, било је свештеница. Да ли је било и жена презвитера? Не знам да је било. Ево овде има рад о. Зорана: http://www.zorandjurovic.com/tekstovi/index.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Како би то објаснио? Зашто мислиш да би и жене могле да буду у свештеничком чину? Па зашто не би могле да буду? Ето имали смо ђаконисе, а сад не...Ако је главна служба свештеника да служи Литургију, а у Царству неће бити ни мушког ни женског и ако већ сада "нема (или не би требало да буде) ни мушког ни женског него смо сми једно у Христу Исусу" онда се поставља питање због чега то не би могле бити жене? Ако неко каже да се Бог оваплотио као мушкарац и да Христос није позвао ни једну жену да му буде ученица онда се у хришћанству жели истаћи примат мушкараца у неком онтолошком смислу. А то не желимо? Лазар Нешић and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Што би један момак(ово наглашавам јер је мушко изјавило) рекао.Рађање је врхунско стваралаштво,па су мушкарци исфрустрирани тиме што не могу да рађају и онда морају свачиме другим да се баве.Тако да је мени ово безвезе,треба пустити мушкарцима нешто да буде само њихово у чему ће се остварити,ми и онако имамо најузвишеније биолошко стваралаштво. Интегра, Volim_Sina_Bozjeg, Лазар Нешић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Иначе сам тотални антифеминиста и ово нема везе с тим. Ово се тиче нас у Цркви Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 @@Панарет, Свиђа ми се твоје размишљање. Али, неко би ти на то рекао следеће: али ми немамо у предању да су жене биле свештенице? Христос је изабрао мушкарце за своју свету службу, а не жене? Шта би тада рекао? (ја иначе још увек нисам наишао на добар противразлог за рукополагање жена, иако нисам баш неки заговорник истог, чисто размишљам) Срђан Шијакињић and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Bese davno slicna tema. https://www.pouke.org/forum/topic/15058-rukopolaganje-zena/ Лидија Миленковић, Саша од Москве and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 17, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Што се тиче ђакониса Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Ево, има и ово: http://www.womenpriests.org/ (Ја само постављам тему, не заговарам рукоплогање жена, само чекам да коначно сазнам добар разлог што се жене не рукополажу) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Али, неко би ти на то рекао следеће: али ми немамо у предању да су жене биле свештенице? Христос је изабрао мушкарце за своју свету службу, а не жене? Шта би тада рекао? Рекао бих да је то површно тумачење предања и да се оно и сада конституише. И поменуо бих рецимо Марију Магдалину равноапостолну Јефимија Крунић, DankaM and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 17, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Ево, има и ово: http://www.womenpriests.org/ (Ја само постављам тему, не заговарам рукоплогање жена, само чекам да коначно сазнам добар разлог што се жене не рукополажу) Можда све има везе и са избором мушкараца за апостоле (мислим на најужи круг) и Цркве као иконе будућег стања. Такође, свештенство има и своје корене у историји,, почев од Арона. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Ако смо имали ожењене епископе, па је то забрањено, имали смо жене-ђаконе па је то укинуто, зашто са нечим новим не бисмо могли да отпочнемо, наравно саборно, на васељенском нивоу? Није да мислим да је то нешто неопходно, али не мислим ни да није у складу са "домостројем спасења". Sherlock H. and DankaM је реаговао/ла на ово 2 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Ништа није ново да су биле ђаконисе, али овде говоримо о свештеницама. Мислим да не постоји запис о томе. Бар ја нисам на то наишао. Код Мајендорфа у Империјално јединство и хришаћнске деобе, сам прочитао о постојању презвитера (женски род) у раној Цркви. О детаљима нисам упознат. DankaM, Панарет, Лазар Нешић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Ovo je Tove Norrfelt, sveštenica Švedske crkve. Lepa je i simpatična je dok služi Misu. Agnostik, DankaM, Лазар Нешић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 17, 2014 Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Pitanje zena u svestenstvu potice ni od cega drugog nego od naopakog i bolesnog pojma tzv. jednakosti polova. Polovi ne mogu da budu jednaki, inace ne bi bili polovi. Polarisano stanje zivota je i jedino moguce stanje zivota, gde komplementarnost (nadopunjavanje ne-istih polova) igra kljucnu ulogu u odvijanju zivota uopste, pa samim tim i u najsustinskijim aspektima zivota kao sto je svestenoprinosenje svega za sve. Da je trebalo da zene budu unutar tajne svestenstva, tj. da prinose najsvetiji Prinos, svakako da bi najpre Hristos uvrstio neke od njih u najuzi krug svojih Apostola. A On to - jasno - nije ucinio. Drugim recima, djakonise svakako jesu postojale, ali sa kakvom tacno sluzbom? Jesu pomagale u Crkvi i po parohijama (ima o tome mnogo napisanog vec), ali nisu ucestvovale u samom prinosenju i sluzenju Evharistije, kao sto to rade djakoni muskarci. Dakle, samo pitanje o navodnim zenama svestenicima je za Crkvu de facto nepostojece... LISA, Orthophill, Trifke and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 17, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2014 Код Мајендорфа у Империјално јединство и хришаћнске деобе, сам прочитао о постојању презвитера (женски род) у раној Цркви. О детаљима нисам упознат. Да ли можда Мајендорф не мисли на супруге свештеника? Данс се често за попадије каже "презвитера". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука