Jump to content

Личности - Митрополит Иларион Алфејев

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

• Одговори 668
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије иде у посету Србији

3RIA-564018-Preview.jpg

30.03.2011

Поводом посете председника ОСЦВ Московске Патријаршије Митрополита Илариона Србији

Од 31. марта до 2. априла протећи ће посета председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополита Волоколамског Илариона Србији. На програму посете његовог Високопреосвештенства су сусрети са Патријархом Српским Иринејом и члановима Светог Архијерејског Синода СПЦ, као и руководством земље. Детаље смо сазнали од секретара за везе међу православним црквама ОСЦВ оца Игора.

У посете СПЦ путују редовно и владика председник и други архијереји РПЦ. То одлично карактерише онај ниво односа који је успостављен међу нашим црквама. Циљ актуалне посете су преговори о руском учешћу у украшавању Храма Светог Саве на Врачару. Овој теми ће бити посвећен састанак са председником Србије Борисом Тадићем, који је председник попечитељског савета за изградњу поменутог храма. Сада се ради на унутрашњем уређењу храма, неке површине зидова и плафона ће бити украшене мозаиком. Претпоставља се да ће на томе радити руски мајстори.

Планиран је такође сусрет са министром иностраних послова Вуком Јеремићем, то ће бити узвратна посета и наставак дијалога са господином министром, који је пре извесног времена посетио Одељење за спољне црквене везе, истиче отац Игор. Вук Јеремић је велики верник, он и владика председник имају планирано мноштво тема за преговоре.

Како је саопштило Гласу Русије Одељење за спољне црквене везе, митрополит Иларион такође ће одржати предавање на богословском факултету Београдског универзитета и обавиће литију поред споменика руским војницима на Руском гробљу у српској престоници. Планира се литургија у манастиру Раковица са литијом поред гроба Патријарха Српског Павла.

Последњи пут Митрополити Иларион је био у Србији у октобру, на церемонији интронизације Његове светости патријарха Српског Иринеја. Тада, вративши се са Косова, његово високопреосвештенство дало је интервју за Глас Русије у којем је изнео своје виђење ситуације у покрајини. По његовим запажањима, локално становништво на Косову врло се негативно односи према Србима и православљу. Митрополит Иларион је истакао да православне светиње Косова треба да се налазе под међународним протекторатом и да их чувају интернационалне снаге. У суштини, видео сам покрајину која је колевка спрског Православља и која је данас изгубљена за Цркву, рекао је председник Одељења за спољне црквене везе и изразио уверење да би РПЦ, која има данас преко 800 манастира, могла да осигурава братску подршку обитељима СПЦ које се налазе на Косову.

Занимљиво је то што се датум посете Србији подударио са другим важним датумом – управо 31. марта 2009. године тада још архиепископ Иларион стао је на чело Одељења за спољне црквене везе.

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

Хвала на заиста лепој вести.

Ем православни Митрополит, ем Рус.  0203_cool

Ем наш велики пријатељ  0205_whistling

Више о њему  и активностима одељења које води, писали смо у посебној теми...Велика радост и част за српски народ. Митрополит је веома значајна личност у РПЦ.

Подели на овим сајтовима

a koncert ne pominju?

За то нисам чула, али Митрополитова дела су синфонијска и није их лако брзо припремити.

ja sam cuo da ce koncert biti na Kolarcu..

То би  било предивно. Има ли неко линк ка вести?

Подели на овим сајтовима

a koncert ne pominju?

За то нисам чула, али Митрополитова дела су синфонијска и није их лако брзо припремити.

ja sam cuo da ce koncert biti na Kolarcu..

То би  било предивно. Има ли неко линк ка вести?

evo na RTS-u ide najava za prenos koncerta u petak uvece, Stradanje po Mateju!

tko leti vrijedi

tko vrijedi leti

tko ne leti ne vrijedi

babushka_sm.gif

Подели на овим сајтовима

петак, 25. мар 2011, 16:22 -> 12:57

"Страдање по Матеју" у извoђењу Хора и Симфонијског оркестра РТС

Гудачки корпус Симфонијског оркестра РТС 01.априла представиће се публици као део вокално-инструменталног састава у изведби православне пасије. Ово је изузетна прилика за публику да ужива у датој, историјски врло ретко заступљеној, музичкој форми, чија је интерпретација необичан подухват и велики изазов постављен пред извођаче.

Дело Пасија по Матеју митрополита и композитора Илариона (Алфејева) јединствено је у традицији руске духовне музике по томе што је засновано на специфичном споју иначе знатно различитих музичких и, уопште, службених пракси западне и источне цркве. У Пасији по Матеју долази до „сусрета" и интеграције репрезентативних, широко препознатих амблема западне и источне црквене музике: жанра пасије, облика фуге, као и руског, односно црквенословенског језика.

Жанр пасије је на Западу развијан од читања јеванђеља током службе још у IV веку до протестантских пасија у XVII веку, од којих су најпознатије Бахове пасије као врхунац развоја жанра, заснован на споју хорског певања и инструменталне пратње, те чисто инструменталних одсека чије је полифоно ткање доведено до савршенства кроз облик фуге. У пракси Православне Цркве, пасија се није искристалисала као засебан вид црквене музике, али је заступљено читање јеванђеља током служби. Пасија по Матеју писана је за гудачки оркестар, хор и солисте и има баховску форму - 48 нумера, међу којима су четири арије, више хорова и рецитатива и четири оркестарске фуге које представљају окосницу сваког дела Пасије. О Христовим мукама и смрти, онако како их је описао Свети апостол и јеванђелиста Матеј, приповеда се кроз четири дела композиције: кроз епизоду о Тајној вечери, Страшном суду, Распећу и Христовом погребењу. Певани одсеци углавном су рађени на црквенословенске текстове преузете из служби Православне Цркве током Велике Недеље, а постоје и делови на руском језику које рецитује протођакон. Одређене нумере писане су за соло оркестар, друге за хор а капела, док у многим деловима хор и оркестар наступају заједно, допуњујући се. На описане начине, митрополит Иларион створио је сасвим особен спој форме богослужења и кроз свој облик духовне музике понудио занимљиву интерпретацију приче о Христовом страдању.

Извор: РТС

Подели на овим сајтовима

Јустина ме увек обрадује torta torta :(:) poklon

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Muzicka+produkcija/story/64/Вести/864874/"Страдање+по+Матеју"+у+извoђењу+Хора+и+Симфонијског+оркестра+РТС.htm

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Јустина ме увек обрадује 0102_laugh :) 0205_whistling dobar decko 0102_laugh

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Muzicka+produkcija/story/64/Вести/864874/"Страдање+по+Матеју"+у+извoђењу+Хора+и+Симфонијског+оркестра+РТС.htm

kakva bre Justina  not_i, to sam ja javio, ja, ja  prstgore

;) :bla:

tko leti vrijedi

tko vrijedi leti

tko ne leti ne vrijedi

babushka_sm.gif

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...