Melhisedek88 Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Jedan od vecih neprijatelja . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Jedan deo da, dal vecina tesko tu se mora zagledati koji su to segmenti gde ima rad na crno. Trgovina i usluge dal bi te stvari bili manje trazeni da je sve prijavljeno, mozda jedan deo. Sve ne. Ovako imas situaciju da je trzisna utakmica totalno nepravdena. Onaj koji placa poreze mora svoje usluge da nudi skuplje i da ima dosta tezi polozaj na trzistu. Na kraju ili i on ide u sivu zonu ili propadne. Tako ti je situacija i koji to argument da me ubedi da nije tako. Није тако. Зато што су у сивој зони управо мање фирме које не могу то да постигну да плаћају. Прописи, регулације и високи порези увек највише погађају најслабије и најмање фирме. Не знам да ли ти је познато да велике и јаке фирме увек лобирају за више регулација а не за мање. Znam da si pristalica Fridmana i ostalih ekonomije austriske skole (inace skola koju sama Austrija nikad nije primenila), moje je misljenje da gresis. Мала исправка. Аустријска школа се зове због "историје" а не због државе, то јест због локације универзитета. Фридман је чикаго школа. Иако су обе школе либертаријанске постоје значајне разлике. Чикаго школа примењује више већ проверених система и принципа, аустријска школа се води девизом моралности. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Није тако. Зато што су у сивој зони управо мање фирме које не могу то да постигну да плаћају. Прописи, регулације и високи порези увек највише погађају најслабије и најмање фирме. Не знам да ли ти је познато да велике и јаке фирме увек лобирају за више регулација а не за мање. I sta je resenje 100 % siva zona, dobro onda to moze s uraditi, a i zatvoriti katanac drzavi (koliko je ona nesposobna bolje nego anarhija). Opet moj pitanj kako ce onaj koji je posten da podnese Мала исправка. Аустријска школа се зове због "историје" а не због државе, то јест због локације универзитета. Фридман је чикаго школа. Иако су обе школе либертаријанске постоје значајне разлике. Чикаго школа примењује више већ проверених система и принципа, аустријска школа се води девизом моралности. Tacno tako. Doduse meni iz istorije su samo par izolovanih primera drzava poznate koje su se za cigago skolom usrecili (Hongkong naprimer). Dosta koji su postali bogate drzavnoj intervenciji SAD, Nemacka, Juzna Koreja, Japan i.t.d. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 I sta je resenje 100 % siva zona, dobro onda to moze s uraditi, a i zatvoriti katanac drzavi (koliko je ona nesposobna bolje nego anarhija). Opet moj pitanj kako ce onaj koji je posten da podnese не знам чему генерализација, али видимо да велико мешање државе никако не ваља......значи решење је минимално мешање државе... тамо где се зна да има ефеката например тамо г де постоје природни монополи. А не да држава у свакој привредној чорби буде мирођија... acno tako. Doduse meni iz istorije su samo par izolovanih primera drzava poznate koje su se za cigago skolom usrecili (Hongkong naprimer). Естонија је применила доста тога из Чикаког, исто тако и Чиле, па и сингапур. Данска је покупила чикаго систем образовања фриедманов. Русија порески систем.. итд. Dosta koji su postali bogate drzavnoj intervenciji SAD, Nemacka, Juzna Koreja, Japan i.t.d. немој молим те.... причали смо већ о томе.. ниједна земља није постола богата захваљујући државној интеревенцији... Мислим све те земље када су кренуле да постају богате и када су имача највећи раст имале су најслободнију привреду. Узми погледај податке привредног раста и колико им је привреда била регулисана у том тренутку. Ја ти гарантујем екстремну корлацију између слободе привреде и привредног раста... то јест да што је привреда слободнија то је раст био већи што је привреда добијал све више и више намета то је раст био слабији... Али гарантујем... потражи податке ако те заиста занима... Ја могу да ти нађем за скандинавију и норвешки "социјализам" како то зову, податке кроз историју.... исто могу за САД да ти ископам.... они су највише расли када су имали највећи ласер фри. Оне државне интеревенције у виду неких забрана увоза извоза су заиста смешна ствар да би се поредиле са државним интервенцијама које постоје сада...... сваљивати економски развитак на забране увоза и извозва.. је по мени крајње неозбиуљно и черипикинг... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Не знам шта је ту нелогично...ако је систем лош и дисфукнционалан, сива еконимија представља природну и логичну последица истог, тј. за многе представља спасоносни излаз...не знам зашто је то тешко схватити. GeniusAtWork, Плутон, Grizzly Adams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Milosavljevicu moja kritika se tice i uvoza i izvoza. To je moja kritika vasingtona konsensa. Ja isto sam za to da drzava bude sto nevidljiva za obicnog malog poslodavca. Sta bi preuzeo od Fridmanovog modela je svakako jako liberalan model za osnivanje firmi koji od predlaze, nemam i nista protiv niskih stopa, tu se mora i znati da nema ni mnogo davanja kao i dugacak radni vek. Ali zato bi ljudi trebali i da rade. Tako ima dobrih stvari u konceptu liberalizma koji treba slediti. Naprimer jaka licna odgovornost za sebe i svoju porodicu. Druga je stvar ekonomska politika zvana cekaj i gledaj u nebo i nadaj se da ce neko doci da ti otvori fabriku. Inace kako ti mozes da tvrdis da su restrikcije, carine i cuvanje sopstvene privrede sprovedeni od drzava koje sam naveo mala stvar. Ili je zabrana uvoza televizora od strane Juzne Koreje mala stvar. Estonija primer uspeha??? Ne bi reko. Cile takodje uvodene cikagoske skole je dovelo do Toga da osim rudnika bakra i poljoprivrede nema nista, jer je jeftinije uvoziti nego proizvesti. Na kraj krajeva opet moje pitanje dal nije nepravdeno da onaj koji posteno placa poreze i doprinose je u tezoj situaciji nego neko koji ne placa nista??? Sto bi neko uopste jos placao poreze, koji bi razlog imao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Ali zato bi ljudi trebali i da rade. Tako ima dobrih stvari u konceptu liberalizma koji treba slediti. Naprimer jaka licna odgovornost za sebe i svoju porodicu. Druga je stvar ekonomska politika zvana cekaj i gledaj u nebo i nadaj se da ce neko doci da ti otvori fabriku. па добро то седи и гледај у небо ти је државна интервенција која се дешава код нас.. набили су нам порезе и регулације не можеш ни да кренеш у посао ни да опстанеш ако ниси у "сивој Зони" све што можеш ван тога јесте да чекај да држава субенционише и намоли неког да дође којекаквим штетним уговорима..... Inace kako ti mozes da tvrdis da su restrikcije, carine i cuvanje sopstvene privrede sprovedeni od drzava koje sam naveo mala stvar. Ili je zabrana uvoza televizora od strane Juzne Koreje mala stvar. Ал то није државна интервенција у оном смислу у ком ти ја говорим. ТО је оно што ти не разумеш. Нисам истраживао тај аспект међународне трговине, и то је ствар за шесту дебату, али није привреду то издигло већ ниске регулације, не гажење привредника, не оптерећивање привреде порезима итд... То су главне проблематичне државне регулације, и оне су те које коче привреду. Ти кад кажеш државна регулација... то као да си ми реко.. ок је 20 % порез... Estonija primer uspeha??? Ne bi reko. Па ти генерлано мож да кажеш шта оћеш али Естонија је можда најбоља европска привреда. Најбрже расте, највиши раст има итд... Мислим цела европа у кризи естонија једина има пораст БДП у најгорим периодима ти кажеш да то није "пример успеха".... НА основу чега то није пример успеха... Cile takodje uvodene cikagoske skole je dovelo do Toga da osim rudnika bakra i poljoprivrede nema nista, jer je jeftinije uvoziti nego proizvesti. http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Chile 36 та земља по бдп.... одма иза сингапура, практично су јуче изашли из економских проблема а већ су 36ти... теби је то "лоше" незапосленост 6 %... извозе мало више него што увозе... Не знам које ти критеријуме узимаш за успех.. ал мени је земља која је изнад финске са бдп економски успешна.... Deki992 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Reko sam bakar je cilenski spas i poljoprivreda. Industriska proizvodnja slaba. Tako da nije primer za Srbiju. Sta se tice Estonije ona je imala ogroman pad i posle se i jako oporavila. Sad dacu ti gafiku kad sam opet na mom leptopu (trenutno sam na drugim pa mi nesto nece). Estonija kao takva ima slicne probleme mladi beze iz zemlje ostaju starci, plate su u odnosu na ostatak evrope mizorni. Gde su bolji je budzetska disciplina. 20 % poreza okej samo za to bi u Srbiji najverovatnije trebalo ukinuti penzije pored smanjenje administracije (makar trenutno). A ja mislim cak i tad bi kod nas bilo siva ekonomija. Inace austriski Srbi su isto skloni da zeznu drzavu iako je sistem u redu. Misleti da to nema veze za mentalitetom je meni smesno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Reko sam bakar je cilenski spas i poljoprivreda. Industriska proizvodnja slaba. Tako da nije primer za Srbiju. Sta se tice Estonije ona je imala ogroman pad i posle se i jako oporavila. Sad dacu ti gafiku kad sam opet na mom leptopu (trenutno sam na drugim pa mi nesto nece). Estonija kao takva ima slicne probleme mladi beze iz zemlje ostaju starci, plate su u odnosu na ostatak evrope mizorni. Gde su bolji je budzetska disciplina. 20 % poreza okej samo za to bi u Srbiji najverovatnije trebalo ukinuti penzije pored smanjenje administracije (makar trenutno). A ja mislim cak i tad bi kod nas bilo siva ekonomija. Inace austriski Srbi su isto skloni da zeznu drzavu iako je sistem u redu. Misleti da to nema veze za mentalitetom je meni smesno. Пардонирам, госн. Агностиче, али пише се индустриЈска и аустриЈска . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Hvala Dragana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Hvala Dragana. Морам мало да се умијешам, тема вам је постала превише озбиљна, и свађалачки настројена, па морам и ја мало да се убацим, не замјери. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Sta se tice Estonije ona je imala ogroman pad i posle se i jako oporavila. Који је пад имала естонија? КОмунистички? ПА оно што је узрок тог опоравка је управо то што бирократија више није могла ништа да уради.. осим да пусти привреду да се развија на миру. Чист доказ да је минимум државе најбољи за привреду. Чак је и Русија ископирала од Естоније флет-рејт (једнак порез за све) када је видела ефикасност. Estonija kao takva ima slicne probleme mladi beze iz zemlje ostaju starci, plate su u odnosu na ostatak evrope mizorni. Gde su bolji je budzetska disciplina. А какве то везе има са тиме што је још увек у већини европских земаља боље? Те земље у које млади естоније беже тачно тренутно имају бољи статус, али неће још дуго. Ипак је естонија изашла из комунизма пре 30 год а те земље су тада већ имале високо развијену привреду. 20 % poreza okej samo za to bi u Srbiji najverovatnije trebalo ukinuti penzije pored smanjenje administracije (makar trenutno). A ja mislim cak i tad bi kod nas bilo siva ekonomija. Inace austriski Srbi su isto skloni da zeznu drzavu iako je sistem u redu. Misleti da to nema veze za mentalitetom je meni smesno. Има везе са менталитетом али пар чињеница 1. Менталитет није генеткси 2. Менталитет није наследан 3. Менталитет се мења. 4. (најважнија) менталитет се прилагођава систему. Промени систем и променићеш и менталитет код већине људи. Не за дан два, али за десет година биће приметан значајни напредак. Не знам што све сваљујеш на менталитет. Reko sam bakar je cilenski spas i poljoprivreda. Industriska proizvodnja slaba. Tako da nije primer za Srbiju. А шта има везе која им је главна грана? Зашто чиле мора да има индустрију телевизора??? Или аутомобилску!? ВАљда је битно да људи раде поштене послове, пружају робу и услуге а не коју робу и услуге. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 То је глупа логика.... као што рекох, државе нису људи.. немају "осећања" па да имају "непријатељства" и да се не воле. То су ентитети са интересима који некад опстају дуже некад краће.. непријатељ ти је онај ко има супротни интерес. Ја се у принципу слажем, само што ваља поменути да се са неким државама интереси српског народа редовно слажу, а са неким другим само по изузетку... Још битније је какав је одговор на питање шта се деси када дође до разилажења интереса нас и одређене земље, па тако нас историја учи да замерање Немцима обично плаћамо главама, а замерање Русима, например, још нас није стајало жртава... У сваком случају културолошке сличности и разлике се не смеју превидети, постоје народи који би се јако тешко дали убедити да дођу у Србију и убијају, као рецимо Грци и народи за које је очекивати да живот људи на Балкану не вреднују превише... Знаш ону стару шалу која кружи у медијском свету, као коментар на питање шта је људима у САД битно да виде на вестима - "смрт једног ватрогасца у Бруклину је вредна колико погибија 5 лондонских бобија, а 5 бобија је интересантно колико 250 Арапа а 250 Арапа опет као 500 Африканаца"... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Ја се у принципу слажем, само што ваља поменути да се са неким државама интереси српског народа редовно слажу, а са неким другим само по изузетку... Још битније је какав је одговор на питање шта се деси када дође до разилажења интереса нас и одређене земље, па тако нас историја учи да замерање Немцима обично плаћамо главама, а замерање Русима, например, још нас није стајало жртава... Па не бих баш рекао редовно и без изуетка. Око чега Срби и Руси имају да се сукобе? Имаш ли неку било какву идеју? Замерање Немцима плаћамо главама јер смо са Немцима имали око чега озбиљног да се сукобимо.. са друге стране са Русима нисмо... јер живе људи пет држава од нас... Мислим око чега смо ми и Руси имали укрштен интерес, ал да је неко озбиљно питање? А са мађарима и аустријанцима и њиховим савезницима немцима - смо се вазда опасно сукобили око битних ствари... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 Који је пад имала естонија? КОмунистички? ПА оно што је узрок тог опоравка је управо то што бирократија више није могла ништа да уради.. осим да пусти привреду да се развија на миру. Чист доказ да је минимум државе најбољи за привреду. Чак је и Русија ископирала од Естоније флет-рејт (једнак порез за све) када је видела ефикасност. А какве то везе има са тиме што је још увек у већини европских земаља боље? Те земље у које млади естоније беже тачно тренутно имају бољи статус, али неће још дуго. Ипак је естонија изашла из комунизма пре 30 год а те земље су тада већ имале високо развијену привреду. Dobro Ceska, Slovacka, Poljska su jos bolji a komunizam je isto toliko mlad. Inace video sam sada koliko je razlika izmedju poreza Estonije i polukomunisticke Srbije. Razlika 3 %. http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending Има везе са менталитетом али пар чињеница 1. Менталитет није генеткси 2. Менталитет није наследан 3. Менталитет се мења. 4. (најважнија) менталитет се прилагођава систему. Промени систем и променићеш и менталитет код већине људи. Не за дан два, али за десет година биће приметан значајни напредак. Не знам што све сваљујеш на менталитет. Mentalitet se menja jako sporo, niko to nije osporio. A nije genima nego u vaspitanju. К А шта има везе која им је главна грана? Зашто чиле мора да има индустрију телевизора??? Или аутомобилску!? ВАљда је битно да људи раде поштене послове, пружају робу и услуге а не коју робу и услуге. Naravno da je vazno Cile u odnosu na svoja prirodna bogastva je siromasna zemlja, da Srbija ima toliko bakra ko Cile tesko da bi imala tolike probleme ko sada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука