NinaD Написано Октобар 7, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2011 velika rasprava na ovoj temi ja bi mozda da sam na mestu zene koja ne moze da rodi dete pa mora da ide na vto trazila blagoslov od duhovnika ,i stvarno me ne bi intresovalo nista od ovog sto ste napisali ,vec bi njega poslusala oprostite mi ,ali ja tako mislim 319.gif To je zaista, sa stanovišta nas vernika, naispravniji stav, ali to ne znači da ne trebamo ništa reći o tome šta nas muči po ovom pitanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 7, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2011 Jesi sigurna da bi ga poslušala kad je reč o neplodnosti a imaš veliku želju da imaš decu? Razmisli još jednom pa odgovori. Zanimljivo je da se opcija usvajanja napustene dece gotovo i ne pominje na ovoj temi... porazno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Октобар 7, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2011 Mis'im..tek koliko da se ne zaboravi da "istina" uvek ima dva kraja... 1000000001010 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Октобар 8, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2011 Zanimljivo je da se opcija usvajanja napustene dece gotovo i ne pominje na ovoj temi... porazno... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 8, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2011 Zanimljivo je da se opcija usvajanja napustene dece gotovo i ne pominje na ovoj temi... porazno... Vestacka oplodnja ti daje mogucnost da ostvaris sopstveni porod... i bioloski i prirodno je to imperativ u odnosu na usvajanje koje zaista jeste jedan od najplemenitijih cinova... Ali koliko god bili filantropi, mogucnost imanja sopstvenog potomstva ce uvek biti ispred usvajanja... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Октобар 8, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2011 Vestacka oplodnja ti daje mogucnost da ostvaris sopstveni porod... i bioloski i prirodno je to imperativ u odnosu na usvajanje koje zaista jeste jedan od najplemenitijih cinova... Ali koliko god bili filantropi, mogucnost imanja sopstvenog potomstva ce uvek biti ispred usvajanja... Али само ако си Србин! БРЕ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Октобар 8, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2011 Ивице, приметио сам .. да од када си отишао у америке... си постао стручњак од хемије до молекуларне биологије...те гинекологије....и археологије...те ботанике и гатања у филџан? Колико си мастера до сада скупио? Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Октобар 14, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2011 Eво једног од ВЕЋИХ ДОПРИНОСА овој нашој теми о ВТО, и то са највишег мијеста... Владика Давид - епископ крушевачки Прво што бисмо испољили било би у вези са проблемом вештачке оплодње. Схватајући проблем стерилитета и саучествујући у жалости супружника који немају порода, ми лично испољавамо своју зебњу, оправдану зебњу, па и језу, и тек на крају неслагање са неким начинима долажења до порода. Конкретно, ми се не слажемо са свим оним што се дешава у процесу вештачке оплодње ради доласка нових људских бића на свет. Зашто бисмо били наивни па олако прелазили преко чињенице да приликом појаве и заживљења једног фетуса који има душу, најскупљу цену готово редовно плаћају управо други фетуси, односно зиготи са душом; та цена је њихова лична смрт и уништење. А ти проблеми наступају због ризика који у себи носи сами процес оплодње, одржање плода и његово домогавање живота. У стварности материца будуће мајке једном зиготу и једном фетусу са душом постаје постеља живота, док другом или другима она постаје самртничка постеља, гроб, па и депо биолошкога шкарта; чак козметички елдорадо. Све би дакле било идилично и безболно да зигот и фетус немају душу и да од момента спајања сперматозоида и јајне ћелије, од момента оплодње, они нису људска личност; наравно, личност у суштини, и у потенцији; дакле ипак личност! Претећим проблемима вештачке оплодње треба изаћи у сусрет далеко пре њихове појаве! Никако каскати за њима! Конкретно, не може неко чинити абортус, или предузимати серију абортуса у периоду када је могуће зачеће, па затим некога ко се онеспособио за зачеће подвргавати оним начинима који не доводе до њега него изазивају стресове и оптерећују савест. С друге стране, ако се није запало у смртни грех чедоморства, а проблем неплодности се ипак појавио, чему другом служе молитве Свемоћном Богу Духу Светом Животодавцу и свете Тајне Цркве него омогућењу појаве живота. Но ако ни тада не буде настао живот, наравно, и тада по промислу Божијем, преостају друга богоугодна средства решења неплодности: усвојење детета или деце; разноврсна помоћ дечијим установама: новцем, одећом, храном, заштитом и покровитељством, те мисија добре воље међу децом. Коначно, помоћ решењу неплодности супружника видимо и у непретпостављању изопачене љубави према кућним љубимцима насушној љубави према деци. Изађимо из теснаца овог осврта на стресну тему видом следеће опсервације. Данашњи свет је хемијска лабораторија у којој сваки човек врши експерименте да би пронашао камен мудрости, еликсир младости и оружје непобедивости. А где су у томе деца?! Не сви! - али многобројни људи и жене неће децу све док могу да их имају; исти они хоће децу, али када више не могу да их имају. Зато сe прибегава лабораторијским експериментима, па шта буде in vitro, или: Шта епрувета да! Али колико зигота и фетуса са душом, и колико њих опет као људских личности треба да пострада, све док иста епрувета, или материца не да, и не донесе бар једно, или само једно будуће дете?! Ако се то дете и добије лабораторијским путем, хоће ли оно када одрасте, када се ожени и уда, хоће ли оно моћи да има свога порода? Поставимо и овакво питање: Како ће се лабораторијски добијено дете снаћи у лавиринту емоција и савести када једнога дана као одрасло буде схватило да је његово рођење коштало смрти неколико других зигота или фетуса са људском душом?! Односно њих као људских личности?! Из интервјуа ''ПОБЕДИ'' .. http://www.eparhijak...-за-ПОБЕДУ.html игорсима, e2rdavid, dusha and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
игорсима Написано Октобар 14, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2011 Eво једног од ВЕЋИХ ДОПРИНОСА овој нашој теми о ВТО, и то са највишег мијеста... Владика Давид - епископ крушевачки Прво што бисмо испољили било би у вези са проблемом вештачке оплодње. Схватајући проблем стерилитета и саучествујући у жалости супружника који немају порода, ми лично испољавамо своју зебњу, оправдану зебњу, па и језу, и тек на крају неслагање са неким начинима долажења до порода. Конкретно, ми се не слажемо са свим оним што се дешава у процесу вештачке оплодње ради доласка нових људских бића на свет. Зашто бисмо били наивни па олако прелазили преко чињенице да приликом појаве и заживљења једног фетуса који има душу, најскупљу цену готово редовно плаћају управо други фетуси, односно зиготи са душом; та цена је њихова лична смрт и уништење. А ти проблеми наступају због ризика који у себи носи сами процес оплодње, одржање плода и његово домогавање живота. У стварности материца будуће мајке једном зиготу и једном фетусу са душом постаје постеља живота, док другом или другима она постаје самртничка постеља, гроб, па и депо биолошкога шкарта; чак козметички елдорадо. Све би дакле било идилично и безболно да зигот и фетус немају душу и да од момента спајања сперматозоида и јајне ћелије, од момента оплодње, они нису људска личност; наравно, личност у суштини, и у потенцији; дакле ипак личност! Претећим проблемима вештачке оплодње треба изаћи у сусрет далеко пре њихове појаве! Никако каскати за њима! Конкретно, не може неко чинити абортус, или предузимати серију абортуса у периоду када је могуће зачеће, па затим некога ко се онеспособио за зачеће подвргавати оним начинима који не доводе до њега него изазивају стресове и оптерећују савест. С друге стране, ако се није запало у смртни грех чедоморства, а проблем неплодности се ипак појавио, чему другом служе молитве Свемоћном Богу Духу Светом Животодавцу и свете Тајне Цркве него омогућењу појаве живота. Но ако ни тада не буде настао живот, наравно, и тада по промислу Божијем, преостају друга богоугодна средства решења неплодности: усвојење детета или деце; разноврсна помоћ дечијим установама: новцем, одећом, храном, заштитом и покровитељством, те мисија добре воље међу децом. Коначно, помоћ решењу неплодности супружника видимо и у непретпостављању изопачене љубави према кућним љубимцима насушној љубави према деци. Изађимо из теснаца овог осврта на стресну тему видом следеће опсервације. Данашњи свет је хемијска лабораторија у којој сваки човек врши експерименте да би пронашао камен мудрости, еликсир младости и оружје непобедивости. А где су у томе деца?! Не сви! - али многобројни људи и жене неће децу све док могу да их имају; исти они хоће децу, али када више не могу да их имају. Зато сe прибегава лабораторијским експериментима, па шта буде in vitro, или: Шта епрувета да! Али колико зигота и фетуса са душом, и колико њих опет као људских личности треба да пострада, све док иста епрувета, или материца не да, и не донесе бар једно, или само једно будуће дете?! Ако се то дете и добије лабораторијским путем, хоће ли оно када одрасте, када се ожени и уда, хоће ли оно моћи да има свога порода? Поставимо и овакво питање: Како ће се лабораторијски добијено дете снаћи у лавиринту емоција и савести када једнога дана као одрасло буде схватило да је његово рођење коштало смрти неколико других зигота или фетуса са људском душом?! Односно њих као људских личности?! Из интервјуа ''ПОБЕДИ'' .. http://www.eparhijak...-за-ПОБЕДУ.html Амин. Рече човек и спаси своју душу. И то рече сам од себе а да га нико ништа није питао. Свака част. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Октобар 14, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2011 Eво једног од ВЕЋИХ ДОПРИНОСА овој нашој теми о ВТО, и то са највишег мијеста... Владика Давид - епископ крушевачки Зашто бисмо били наивни па олако прелазили преко чињенице да приликом појаве и заживљења једног фетуса који има душу, најскупљу цену готово редовно плаћају управо други фетуси, односно зиготи са душом; та цена је њихова лична смрт и уништење. У стварности материца будуће мајке једном зиготу и једном фетусу са душом постаје постеља живота, док другом или другима она постаје самртничка постеља, гроб, па и депо биолошкога шкарта; чак козметички елдорадо. Све би дакле било идилично и безболно да зигот и фетус немају душу и да од момента спајања сперматозоида и јајне ћелије, од момента оплодње, они нису људска личност; наравно, личност у суштини, и у потенцији; дакле ипак личност! Претећим проблемима вештачке оплодње треба изаћи у сусрет далеко пре њихове појаве! Никако каскати за њима! Конкретно, не може неко чинити абортус, или предузимати серију абортуса у периоду када је могуће зачеће, па затим некога ко се онеспособио за зачеће подвргавати оним начинима који не доводе до њега него изазивају стресове и оптерећују савест. Али колико зигота и фетуса са душом, и колико њих опет као људских личности треба да пострада, све док иста епрувета, или материца не да, и не донесе бар једно, или само једно будуће дете?! Ако се то дете и добије лабораторијским путем, хоће ли оно када одрасте, када се ожени и уда, хоће ли оно моћи да има свога порода? Поставимо и овакво питање: Како ће се лабораторијски добијено дете снаћи у лавиринту емоција и савести када једнога дана као одрасло буде схватило да је његово рођење коштало смрти неколико других зигота или фетуса са људском душом?! Односно њих као људских личности?! Из интервјуа ''ПОБЕДИ'' .. http://www.eparhijak...-за-ПОБЕДУ.html Па овако то бива када Неко промишља на прави начин, т.ј. одговорно.. Интересантна су нова питања која је поставио Преосвећени Давид.. заиста... Јер добар део њих су, за мене бар, најоригиналнија до сада..а на ову тему ..притом, далеко су од нечега што је пуста хипотеза-колико да се каже нешто, него заиста суштинска-пастирска брига просто исијава из њих... Браво Валтер за интервју и заиста хвала.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 14, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2011 Па овако то бива када Неко промишља на прави начин, т.ј. одговорно.. Интересантна су нова питања која је поставио Преосвећени Давид.. заиста... Јер добар део њих су, за мене бар, најоригиналнија до сада..а на ову тему ..притом, далеко су од нечега што је пуста хипотеза-колико да се каже нешто, него заиста суштинска-пастирска брига просто исијава из њих... Браво Валтер за интервју и заиста хвала.. amen za sve što je vladika rekao, no, ne stoji da to isto ovde već nije rečeno. Ali dobro, vladika valjda ima autoritet pa će barem njega možda i zagovornici veštačke oplodnje da saslušaju bez ostrašćenosti, a ako Bog da i da poslušaju. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Октобар 14, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2011 amen za sve što je vladika rekao, no, ne stoji da to isto ovde već nije rečeno. Ali dobro, vladika valjda ima autoritet pa će barem njega možda i zagovornici veštačke oplodnje da saslušaju bez ostrašćenosti, a ako Bog da i da poslušaju. Мени се чини да је ово други случај да се неко од српских Владика и Теолога изјасни директно, да - нема сумње да се ради о укидању слободе те одузимању права на живот, фетусу ..зиготу..дакле оплођеној јајној ћелији... која је ни мање ни више, него комплетна личност дакле нови човек, а то се једино може тумачити као убојство... или грешим.. ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Октобар 14, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2011 za sve što je vladika rekao, no, ne stoji da to isto ovde već nije rečeno. Ali dobro, vladika valjda ima autoritet pa će barem njega možda i zagovornici veštačke oplodnje da saslušaju bez ostrašćenosti, a ako Bog da i da poslušaju. Тешко. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Октобар 14, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2011 Inače hrišćani dobijaju blagoslov od svojih sveštenika za vto.Tako da ova polemika je već čini mi se izgubila smisao. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Октобар 14, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2011 Па чини ти се - лепо запажаш. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука