Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

''Какав је став Цркве према проблему брачног стерилитета? Да ли је прихватљиво лечење неплодности савременим медицинским методима (сурогат-мајке, донатори ћелија, оплодња већег броја јајних ћелија пре ембриотрансфера и замрзавање ембриона)?

- Будући да Оци не посматрају брачни стерилитет као Божју казну (св. Јован Златоусти: „Не можемо говорити да је неплодност последица греха..." Беседа на Постање, XLIX 1-2), то је и став Цркве према његовом превазилажењу лечењем позитиван. При томе је неопходно да се (за разлику од полних ћелија, које се посматрају као ткиво), ембрион посматра као одушетворен од момента зачећа, односно да се третира као јединка са личним идентитетом (св. Максим Исповедник: „У њему (ембриону) од момента зачећа постоји умна и разумна душа." Питања и потешкоће, 28). У том смислу, у складу са православним етосом је биомедицински потпомогнута оплодња у којој су пацијенти искључиво брачници, искључује се учешће трећег лица (као донора ћелија или сурогат-мајке), и пожељна је оплодња највише три јајне ћелије пре ембриотрансфера (враћање ембриона у материцу). Замрзавање ембриона је дискутабилно, док је замрзавање јајне ћелије и семених ћелија прихватљиво.''

Ђакон др Петар Дабић ради као интерниста-кардиолог у Институту за кардио-васкуларне болести на Дедињу.

Подели на овим сајтовима

хвала Ратко, што си поставио. Пре годину дана, то предавање ми је дало ветар у леђа да се осмелим на тај корак, звани вто. И направих договор са тимом лекара о броју јај. ћелија и ембриона. Хвала Господу, који је услишио моје молитве, те ми посла само 2 јајне ћелије и поред 100 (округло!!) примљених инјекција у само 10 дана. "Не бој се, веруј!"

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Успут, Захарије и Јелисавета беху без деце, а Господ им дарова Јована. Ово помињем не да укорим већ да охрабрим. Мислим да Богу није потребна ВТО. Не осуђујем парове већ лекаре јер то није лечење већ довођење у озбиљну опасност здравља жене. Да ли је то дужност лекара? Такође то је велики бизнис и то је оно што лекаре мотивише. Не би било први пут да лекари обузети својом амбицијом, а да би исту остварили, пруже "научна" оправдања за неприхватљиве ствари. Сетимо се немачких лекара из 2.Св.рата (част изузецима).

Подели на овим сајтовима

па то је сада исто питање да ли је реч злоупотреба адекватна. Човек је ту створен као посредник између  створеног и нествореног дакле он је створен да употребљава природу. Чак и ако је злопотреби уз помоћ Божију може да је присаједини Богу.

... о злоупотреби СЛОБОДЕ рекох... саме СЛОБОДЕ не природе...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

-За Православно хришћанство није прихватљив ниједан дијагностички или терапијски метод који би, делимично или у потпуности, односно на било који начин угрозио биолошки опстанак људске личности. За Цркву лични идентитет (појам „душе живе") имају како ембрион од момента спајања мушке и женске полне ћелије, тако и фетус, новорођенче, дете и сваки човек без обзира да ли болује од излечиве или неизлечиве болести.

Ђакон др Петар Дабић

Ништа чиме би се могло оправдати ускраћивање шансе једној личности (од ембриона до старца) да живи, воли и буде вољена; јер се вредност сваке личности мери из есхатолошке перспективе, мером Божје љубави и реалности долазећег Царства Небеског, а не пропадљивим аршинима овога века, над којима царује смрт.''

Ђакон др Петар Дабић

Е ту је оно што је суштина недоумице.... А замрзавање ембриона је потпуна непознаница...

То је то...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Лично сам мишљења да се ипак своје дете, макар за нијансу, воли више од усвојеног, али,ето,то је моје мишљење које важи само за мене.

Сви су људи различити. Неке мајке оставе рођено дете, а неке воле туђе као да су га родиле. Знам такве примере. Ипак, пуно је брачних парова којима су лекари рекли да никада не могу имати своје дете па су се одлучили да усвоје и пруже љубав неком детету које нису родили, а онда потпуно неочекивано, након годину или две, добију и своје дете. Мора да је то од Бога дар за показану несебичну љубав. Тако, подижу двоје деце јер, вера и нада и љубав су у Бога. Моје лично мишљење је да ко уме да воли тај воли било своје или туђе, а ко не, ниједно.
:nene:

Такође је долазило и до лактације код мајки које су усвојиле бебе.Замислите! sHa_sarcasticlol

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Лично сам мишљења да се ипак своје дете, макар за нијансу, воли више од усвојеног, али,ето,то је моје мишљење које важи само за мене.

Сви су људи различити. Неке мајке оставе рођено дете, а неке воле туђе као да су га родиле. Знам такве примере. Ипак, пуно је брачних парова којима су лекари рекли да никада не могу имати своје дете па су се одлучили да усвоје и пруже љубав неком детету које нису родили, а онда потпуно неочекивано, након годину или две, добију и своје дете. Мора да је то од Бога дар за показану несебичну љубав. Тако, подижу двоје деце јер, вера и нада и љубав су у Бога. Моје лично мишљење је да ко уме да воли тај воли било своје или туђе, а ко не, ниједно.
dada

Такође је долазило и до лактације код мајки које су усвојиле бебе.Замислите! :cheesy:

:)

Подели на овим сајтовима

Потпомогнутом оплодњом се само настоји надоместити тамо где оно што би требало бити по природи није у потпуности присутно и делатно. A и приликом природног зачећа  деси се да доже до оплодње више јајних ћелија, и тада неке од оплођених ћелија веома брзо умру, а неке нешто касније.

Дешава се да се ембрион развије у фетус, умре и бива апсорбован од стране другог фетуса, или мајке.

Зар су то све људи, а ови други заметци који их апсорбују и мајка,  људождери?

Онда мајка када роди треба да убраја у нерођену децу и ембрионe који се развију у фетус па онда буду апсорбовани од стране мајке или другог фетуса. Дакле,треба одговорити тачно на питање:

у ком времену  је развитак заметка довршен  у конкретно биће са душом. Тај  тај моменат по свему судећи није приликом ополодње ћелије.  Семе мора да се развије, да из њега никне прва жила, да задобије сокове живота итд. У чему нема људског срца то још није човек.  Неутрални период траје најмање две недеље. Човек јесте човек од зачећа, али у смислу тренутка када се зачне људско биће са душом и свим осталим својствима људске природе, а то по много чему судећи није у самом тренутку зачећа заметка.

Неко може извући закључак да онда намерни прекид трудноће око друге недеље није убиство,

али намерни прекид трудноће до 2 недеље и није могућа.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

погледајте клип:

Постављена слика

То је крштење мог сина Теодора, пре два дана. Затруднела сам на вантелесној. Имате неко питање?

:cheesy:

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Потпомогнутом оплодњом се само настоји надоместити тамо где оно што би требало бити по природи није у потпуности присутно и делатно. A и приликом природног зачећа  деси се да доже до оплодње више јајних ћелија, и тада неке од оплођених ћелија веома брзо умру, а неке нешто касније.

Да, али у том настојању се жени прво блокирају неки хормони, а потом се додају како би се јајници потакли да произведу десетак и више зрелих јајних ћелија. Тај третман озбиљно нарушава хормонални статус жене, а то може изазвати веома опасне последице. Конкретно, једној мојој колегиници су јајници услед тих терапија тако букнули да је хитно завршила на операционом столу те јој је један јајник одстрањен, а други једва сачуван. Да ли доктори упозоравају на такве и сличне ризике или само обећавају бебу.

Подели на овим сајтовима

итекако упозоравају, веруј ми! и на све се ставља потпис. како мужа, тако и жене. ни са чим се не креће док се пацијенткиња не упозна са тим да чак може и да умре у току процеса.

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Потпомогнутом оплодњом се само настоји надоместити тамо где оно што би требало бити по природи није у потпуности присутно и делатно. A и приликом природног зачећа  деси се да доже до оплодње више јајних ћелија, и тада неке од оплођених ћелија веома брзо умру, а неке нешто касније.

Дешава се да се ембрион развије у фетус, умре и бива апсорбован од стране другог фетуса, или мајке.

Зар су то све људи, а ови други заметци који их апсорбују и мајка,  људождери?

Онда мајка када роди треба да убраја у нерођену децу и ембрионe који се развију у фетус па онда буду апсорбовани од стране мајке или другог фетуса. Дакле,треба одговорити тачно на питање:

у ком времену  је развитак заметка довршен  у конкретно биће са душом. Тај  тај моменат по свему судећи није приликом ополодње ћелије.   Семе мора да се развије, да из њега никне прва жила, да задобије сокове живота итд. У чему нема људског срца то још није човек.  Неутрални период траје најмање две недеље. Човек јесте човек од зачећа, али у смислу тренутка када се зачне људско биће са душом и свим осталим својствима људске природе, а то по много чему судећи није у самом тренутку зачећа заметка.

Неко може извући закључак да онда намерни прекид трудноће око друге недеље није убиство,

али намерни прекид трудноће до 2 недеље и није могућа.

Ни у ком случају се не слажем са тобом!

''Посебно су погубни абортивни контрацептивни методи (спречавање уградње у зид материце већ зачетог ембриона - интраутерине протезе тзв. „спирале" и „јутро после" пилула) као и сам абортус, који се сматрају децоубиством.'' - Ђакон др. П. Дабић

Подели на овим сајтовима

итекако упозоравају, веруј ми! и на све се ставља потпис. како мужа, тако и жене. ни са чим се не креће док се пацијенткиња не упозна са тим да чак може и да умре у току процеса.

Буба, желим ти свако добро од Господа и честитам ти од свег срца. Схвати ме, ја говорим као мајка одрасле кћери. Никада јој то не бих препоручила и на све начине бих покушала да је одговорим. Када узмем у наручје моју малу кумицу, осећам је као моје дете. Свака беба може пробудити мајчински инстинкт, ако он постоји. Сад кад си ми рекла да упозоравају и траже потписе још сам чвршћа у свом убеђењу да се томе не треба подвргавати. Знам да се нећеш сложити са мном јер сад имаш своје дете које ко зна да ли би имала да се ниси томе подвргла. Не замери ми бар.  :cheesy: :)

Подели на овим сајтовима

Ни у ком случају се не слажем са тобом!

Чедоморство или абортус јесте грех, убиство човека.

Међутим,

треба преиспитати  учење (које није догмат и Православне Цркве) да се човеком треба сматрати

сам тренутак након оплодње ћелије.

По неком суду, о настанку човека можемо говорити тек након друге-треће недеље.

Што се тиче ове теме, крилатица:

У чему нема срца људског не може се назвати човеком.  

А то је основно.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...