Агница Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 По мени је вантелесна оплодња нешто као "играње Бога", као кад се дјеца играју учитељице или доктора... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 DankaM je u pravu. Čitala sam i razgovarala i prisustvovala predavanjima upravo onih u našoj Crkvi koji se bave bioetikom. Dopušta se vantelesna oplodnja ukoliko ne vodi uništenju oplođenih jajnih ćelija. Svaki stvoreni embrion mora dobiti šansu za život. To je jedna stvar. Druga stvar je odlično pitanje "dokle ići?" u jednom procesu koji jeste i težak i mučan i ponižavajući. Mora li svaka žena da se podvrgne mučenju da bi imala biološku decu? Zašto? To je više stvar kulture koja ženi nalaže da ima decu inače nema vrednost. Tu kulturu je hrišćanstvo bar delimično dovelo u pitanje. Ja imam troje dece i jedino što od toga imam jeste sigurno znanje da nisam bolja niti mi je život bolji zbog toga. Možda sam malo više sebična i uplašena, malo manje revnosna i darežljiva prema drugima kada je u pitanju moje vreme, moj trud, moj novac. Podržavam svaku ženu koja kaže "ne" ogromnim količinama hormona i invazivnim procedurama. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Vantelesna oplodnja je ako ćemo po biblijski kršenje božije volje jer kako je tamo opisano Bog ,,otvara matericu,, i daje fertilnost. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Несташна Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Vantelesna oplodnja je ako ćemo po biblijski kršenje božije volje jer kako je tamo opisano Bog ,,otvara matericu,, i daje fertilnost. Nisu u pravu, telo je od roditelja duša od Boga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Несташна Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Zoran Đurović Одговор пре 55 минута Дуго је са нама Члан 1272 Поруке Neutešna, on 18 Nov 2015 - 17:35, каже: Oče, ovako glasi jedna tema na forumu: Postovani, Kao pravoslavni lekar, duznost mi je da vam kazem, da je vantelesna oplodnja jednaka multiplom abortusu, tj. Nije Bogom blagoslovena. Izvolite proverite i obavestite se o svemu pre nego sto se odlucite za taj potez. Šta vi mislite o tome? Без обзира што много волим нашу браћу католике, мислим да је овај став суманут. Ту ми бркамо ствари. Наиме, нити је сперматозиод особа, нити је оплођена јајна ћелија особа. Бог би био први масовни убица у сваком случају. Милијарде сперматозоида свакодневно се губе. Такође и оплођене ћелије, као и плодови у поодмаклом добу. Да ли то значи да уведемо питање кривице зашто је жена побацила? То је монструозно. Зато одобравам и абортусе у посебним околностима. То је увек било и биће и у оквиру је природе. Држимо Бога ван тих наших кретенских размишљања. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
19горан80 Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 колегиница је дуго боловала од канцера,после дужег времена,слава Богу,излечена је...пошто није могла да има деце (мислим да је то данас,нажалост,све учесталији проблем) покушавала је вантелесну...и елем пре 3 месеца ме обрадује да је трудна,људи,не можете да замислите њену срећу...а опет имам и пример једног скрушеног благочестивог пара који је имао исти проблем али га је "решио" на други начин : лоза светог симеона са свете горе...чудни су путеви Господњи...и баш ми је драго што је тако Дијана., Несташна and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 постоји већ тема https://www.pouke.org/forum/topic/34193-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%9B%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D1%83-%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%9A%D1%83/ Иван Ивковић, Милан Ракић and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Може се спојити... JESSY, Kaludjerovic Sreten and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Написала сам на оној теми за "Неутешну" ако поново остане у другом стању,да обавезно носи појас Пресвете Богородице,благослов манастира Ватопед. Што се тиче ове теме,не знам како људи могу тако хладно да пишу о овоме и да соле ову тему својим крајњим незнањем и равнодушношћу. Неко овде написа,да је снисхођење Цркве,крштење деце која су зачета вантелесном оплодњом а ја мислим,да је учињено крајње снисхођење крштењем оног ко прича овакве глупости јер то није хришћанин,на првом месту. О овој теми,рада сам,већ много година уназад,да разговарам,ако ми Бог да ту прилику,са Митрополитом Метсогеје Николом.Ако је неко компетентан да да исправан одговор по овом питању,онда је то овај човек а остале молим,да се уздрже од коментара који не приличе нама хришћанима. Ја не знам ни једну жену која је родила децу вантелесном оплодњом,да је рекла: Хоћу само две оплођене ћелије да ми се врате,остале замрзните или побијте,свеједно ми је! Ја не знам ни једну такву,напротив..... Ево баш пре неки дан имали смо част,да нас назове човек кога површно познајемо и замоли нас за услугу,да позајмимо наш ауто,који има има доста седишта ,не би ли водио своје тројке на контролу у Бг. Дакле,мало лакше са осудама и критикама....не знате ви...данас си плодна мајко и рађаш ко од шале а сутра твоје дете има проблем....Добро збори и добром се надај! Милан Ракић, Несташна and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Спојено. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 @Макрина Izvinjavam se ako sam bilo koga uvredila ili povredila. Odgovarala sam na Sanjinu poruku 1) tvrdnjom da VTO nije greh pod određenim uslovima, po nekom konsenzusu koji se može naći i 2) slaganjem da žena ne mora da se podvrgava mučenju da bi imala decu - da je dobro upitati se vredi li to. Moja jedina želja ovde je da žene što manje pate. Ako sam omašila, praštajte. Макрина је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 @Макрина Izvinjavam se ako sam bilo koga uvredila ili povredila. Odgovarala sam na Sanjinu poruku 1) tvrdnjom da VTO nije greh pod određenim uslovima, po nekom konsenzusu koji se može naći i 2) slaganjem da žena ne mora da se podvrgava mučenju da bi imala decu - da je dobro upitati se vredi li to. Moja jedina želja ovde je da žene što manje pate. Ako sam omašila, praštajte. Нема пролема сестро Жене које немају децу,много пате...памтимо то... Несташна and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Нема пролема сестро Жене које немају децу,много пате...памтимо то... Volela bih da žene uopšte što manje pate, imale ili nemale decu. Često mi se čini da se majčinstvo idealizuje i postavlja na nekakav pijedestal u društvu, kulturi, medijima, crkvi. Za to često vidim da su odgovorne i same žene koje imaju decu. Zato sam pokušala to prosto nekako da demistifikujem. Volela bih da svi što više prihvatimo da žena sama po sebi ima vrednost i može itekako imati srećan i ispunjen život, bez obzira na to ima li ili nema decu. Da što više smanjimo društveni pritisak koji je na ženama. Da žena bar može potpuno slobodno da odluči da li će da uzme na sebe krst VTO. Verovatno sam opet nešto pogrešno rekla, pa me slobodno prozivaj za to. Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Često mi se čini da se majčinstvo idealizuje i postavlja na nekakav pijedestal u društvu, kulturi, medijima, crkvi. Za to često vidim da su odgovorne i same žene koje imaju decu. То је патријархат. Занимљив је однос нама који чачкамо по историјским књигама, према женама на западу у протестантском друштву све до викторијанског доба. Код нас такве суровости није бивало иако је био патријархат. Оно што десничари данас проповедају "Он да брани, Она да рађа" је буквално био принцип пуританског друштва до викторијанског доба, па и до почетка ХХ века у Еглеској и другим протестантским земљама. Однос према деци је био још гори. Деца су се сматрала нечистом и у власти првобитног греха те су буквално бивала дресирана као пси и друге домаће животиње. Али о томе ћу или написати тект или покренути посебну тему. Paradoksologija, Лапис Лазули and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Ако жена,сама по себи,сматра да је узвишена пред Богом и ако није мајка,то је за похвалу.Видимо да и монахиње имају материце али не рађају али ако жена пати због неимања деце,треба разумети а не осуђивати. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука