Гости Guest Написано Октобар 23, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 ево један коментар ζιζιούλας 21/10/2014 at 05:13 Није ми јасно око чега се у тексту расправља? Да ли о томе где је ко студирао,шта и како је о папи писао или питање ожењеног епископства! Владика Игњатије је рекао да испуњење заповести и чување моралних норми није циљ хришћанства као таквог! То исто колико видим каже и свети Серафим допуњавајући да је циљ задобијање Духа Светога! Тако нешто говоре и Ламе и Шамани и Гуруи да је аскеза и морал средство за сједињење са космичким Умом а не циљ по себи!!! Марија је дакле бољи део изабрала да седи и да слуша науку Христову ,тј. да му посвећује пажњу! Марта би требало да представља закон гостопримства спољашњу форму,етику или шта већ у вези са истим!Еп игњатије хоће да каже да је Христос као васкрсење и живот старији и важнији од заповести,закона,моралних норми итд. Еп. Игњатије лепо каже:” Крше се догмати о Христу као гаранцији наше вечне младости и живота а уцењују се људи моралним нормама које постају неприкосновене”! Ово писмо Еп. бачког(ако је уопште аутентично) представља инквизиторску уцену због ствари за коју Еп Игњатије није ни најмање крив! Био је млад,перспективан,желео је епископство као добру ствар да би остварио неке своје идеје и снове да би се доказао да би допринео! Али на самом почетку одмах ПРЕПРЕКА: Одреци се потомства! Као и Уцена: Не можеш постати Епископ ако се не замонашиш”! Много пре него се Еп Игњатије и родио трулски сабор је превазишао Св. Ап. Павла и ,по ,својој прилици, за рачун грчког политичког фактора у царству донео одлуку да је Епископство искључива привилегија монаштва због њихове ДЕВСТВЕНОСТИ! Весталке се после шест векова поново враћају на власт преко НЕВИНОГ монаштва! Префињен Дух Еп. Игњатија и пре свега надпросечна интелигенција није могла да се помири са таквом стварношћу и то је још више подстакло Његов научни елан! Схватио је да се моралне норме полако издижу изнад Бога прождирући основнме истине наше вере! У том смислу је и ово писмо латентно чедоморно,другим речима,писмо прети да ће малом Матији УБИТИ ОЦА ако овај не буде био послушан НЕВИНОМ монаштву!!! Кад је човек квалитетан и надпросечан тада мишеви човеку налазе разне мане управо позивајући се на моралне или сличне норме. Тако су мене кад сам са гостима нашега града разговарао Немачки и француски прозвали: “То је оном чистачу син” Оца су ми уцењивали комунисти јер је деда био четник! Свака шуша је могла да заврши оне курсеве и добије квалификацију самоје мој Отац морао да остане хигијеничар… Тако невино монаштво преко норми уцењује и полако уклања најпре Св. Апостола Павла(Епископ да буде једне жене муж) а потом и самога Бога ( Рађајте се и множите се)! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Испод овог тупавог текста на линку (пажња, линк је ка црквено-расколничком сајту), у коментарима има интересантан коментатор ζιζιούλας http://srbinaokup.info/?p=49804 Ови интриганти нису нормални. Интересантно је да мучена душа практично није рекла ништа о тексту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 23, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Ови интриганти нису нормални. Интересантно је да мучена душа практично није рекла ништа о тексту. А шта да каже? Кад си ишта слушали од вл. Игнатија? Једино оно што им сецирано наметну ови квази-цркеени сајтови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Владика Игњатије је рекао да испуњење заповести и чување моралних норми није циљ хришћанства као таквог! То исто колико видим каже и свети Серафим допуњавајући да је циљ задобијање Духа Светога! Naravno da moralne norme nisu Duh Sveti,evo da se podsetim priče iz blage vesti: Sećamo se svi pretpostavljam mladića koji je prišao Hristu i pitao ga kako zadobiti Carstvo Božje (cilj). Sećamo se da je Hristos rekao kako mladić mora držati zapovesti tj.zakon. Mladić je rekao da se pridržava zakona,na šta mu je Hristos rekao i cilj: podeli siromasima svo bogatstvo svoje(po meni a u vezi teme mogu slobodno reći bogatstvo=snaga držanja moralnih načela)pa hajde zamnom,reče Hristos. Mladić je tužan otišao od Hrista na šta nam je Hristos dao pouku da će bogataši (ja nikad nisam mislio samo na finansije) teško ući u Carstvo Nebesko. Inače ja sam tek sad shvatio da neko stavlja moralna načela pre vere u zadobijanje Duha Svetoga,odnosno da izjednačava moral sa Duhom.( smrzava me pomisao da to neko čini) Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 самоје мој Отац морао да остане хигијеничар Nećeš verovati kako sam ja zavoleo posao higijeničara, od kad je moj um spustio Isusovu molitvu u srce moje, a duša ustreperila i osvetlila posao koji mi omogućava neprekidnu molitvu. Ne znam zašto ti ovo pišem, možda samo da iskoristim tvoje reči,kako ja gledam na poslove koji mi omogućavaju neprestanu Isusovu molitvu. Praštaj. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Moralizam je jeres iz ugla pravoslavne duhovnosti, jer postaje zamena za život u Hristu. Moralni ljudi slede zakon , shodno tome postaju patološki arogantni. Koliko god da su njihova spoljašnja dela ok, njihovo duševno stanje nije adekvatno da bi zadobili spasenje. Sam odgovor se nalazi u Hristovom životu na zemlji i životu apostola. Iza Hrista nije ostao nikakav moralan zakon, ništa napisao nije, nikome nije rekao da bilo šta napiše, iza Hrista je ostala Liturgija. Liturgija koja je temelj i izvor Crkve. Neki protestanti imaju bibliju za temelj crkve, nama pravoslavnima je biblija deo predanja, nikako temelj. Da svako sveto pismo nestane sa lica zemlje Crkva će opet postojati, jer je Liturgija temelj Crkve. Druga ključna stvar ovde je praznika Silaska Duha Svetog na apostole. Duh je sišao na apostole, ispinio njihova srca, dakle ovo je ključni momenaat, preobrazio ih, tek tada su shvatili, tačnije osetili, Bog im se otkrio, ko je zapravo Hristos i koja je njegova misija, počeše da govore jezike, čine čuda, izgone demone, i za ovu temu najvažnije, počeše da pišu poslanice. Božiji zakon ,u početku, pisan je nekoliko decenija nakon Hrista, odnosi se na poslanice, nisu ga svi Hrišćani dobili, već neke zajednice, sveto pismo objedinjeno nekoliko vekova nakon Hrista. Dakle, prva tri veka za koje smatramo da su zlatni periodi i najautenntičniji vekovi hrišćanstva, nemaju Božijeg zakona napisanog onako kako ga mi danas imamo. Zato i postoji nebrojano primera u ova dva milenijuma Hrišćanstva, da ima ljudi koji nikada zakon pročitali nisu, možda nisu ni čuli da postoji zakon, ali su ispunili sve zapovesti. Ispunili su ih , jer su ipunili cilj hrišćanskog života,zj.,stekli su Duha Svetoga pa im se Hristos otkrivao u srcima. Pravoslavna Duhovnost ne negira moral, smao ga jasno pozicionira, on je nesuiljena, spoljašnja, vidiljiva projava dobrote. Ljubav, odnosno dobrota, radja odgovornost, nešto što kod nas u narodu postoji u tragovima, a odgovornost vas često dovede u situaciju, obzirom da često nas život stavi u situaciju da izmedju dva zla moramo da biramo ono manje, i da ruke okrvavimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Moralizam je jeres iz ugla pravoslavne duhovnosti, jer postaje zamena za život u Hristu. Da, potpuna suprotnost od svakog slova blage vesti i svetog predanja. Od svakog slova.... ako nešto postoji gore od jeresi onda je to sigurno to. Pa čoveče Božji nisam verovao da toga ima u svet,još ne mogu da se načudim.... Zamisli samo uporedjivanje "bontona" sa prizivom onoga koji Jeste??? Dakle da bi znao ko je Duh Sveti i da bi te opšte Duh Sveti prizvao ti moraš da sačekaš prvo da se naučiš moralnom ponašanju. Pa priziv je Blagodat rodjaci a ne zasluga naša.... (ako sam u kontekstu) ako ne praštajte ovo su prve moje misli na ovu temu i nisu starije od 5 minuta.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Dakle da bi znao ko je Duh Sveti i da bi te opšte Duh Sveti prizvao ti moraš da sačekaš prvo da se naučiš moralnom ponašanju. s ovim se ne bih složio, ili se nisi izrazio adekvatno ? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 s ovim se ne bih složio, ili se nisi izrazio adekvatno ? Pohvataj kontekst u mojim rečima odnosno bilo je u formi pitanja kako neko sme i može da izjednačava moral sa Duhom Svetim. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Moralizam je jeres iz ugla pravoslavne duhovnosti, jer postaje zamena za život u Hristu. Moralni ljudi slede zakon , shodno tome postaju patološki arogantni. Koliko god da su njihova spoljašnja dela ok, njihovo duševno stanje nije adekvatno da bi zadobili spasenje. Sam odgovor se nalazi u Hristovom životu na zemlji i životu apostola. Iza Hrista nije ostao nikakav moralan zakon, ništa napisao nije, nikome nije rekao da bilo šta napiše, iza Hrista je ostala Liturgija. Liturgija koja je temelj i izvor Crkve. Neki protestanti imaju bibliju za temelj crkve, nama pravoslavnima je biblija deo predanja, nikako temelj. Da svako sveto pismo nestane sa lica zemlje Crkva će opet postojati, jer je Liturgija temelj Crkve. Druga ključna stvar ovde je praznika Silaska Duha Svetog na apostole. Duh je sišao na apostole, ispinio njihova srca, dakle ovo je ključni momenaat, preobrazio ih, tek tada su shvatili, tačnije osetili, Bog im se otkrio, ko je zapravo Hristos i koja je njegova misija, počeše da govore jezike, čine čuda, izgone demone, i za ovu temu najvažnije, počeše da pišu poslanice. Božiji zakon ,u početku, pisan je nekoliko decenija nakon Hrista, odnosi se na poslanice, nisu ga svi Hrišćani dobili, već neke zajednice, sveto pismo objedinjeno nekoliko vekova nakon Hrista. Dakle, prva tri veka za koje smatramo da su zlatni periodi i najautenntičniji vekovi hrišćanstva, nemaju Božijeg zakona napisanog onako kako ga mi danas imamo. Zato i postoji nebrojano primera u ova dva milenijuma Hrišćanstva, da ima ljudi koji nikada zakon pročitali nisu, možda nisu ni čuli da postoji zakon, ali su ispunili sve zapovesti. Ispunili su ih , jer su ipunili cilj hrišćanskog života,zj.,stekli su Duha Svetoga pa im se Hristos otkrivao u srcima. Pravoslavna Duhovnost ne negira moral, smao ga jasno pozicionira, on je nesuiljena, spoljašnja, vidiljiva projava dobrote. Ljubav, odnosno dobrota, radja odgovornost, nešto što kod nas u narodu postoji u tragovima, a odgovornost vas često dovede u situaciju, obzirom da često nas život stavi u situaciju da izmedju dva zla moramo da biramo ono manje, i da ruke okrvavimo. Можеш ли само да појасниш шта конкретно ти сматраш под моралом? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Volim_Sina_Bozjeg, on 23 Oct 2014 - 17:00, каже: Dakle da bi znao ko je Duh Sveti i da bi te opšte Duh Sveti prizvao ti moraš da sačekaš prvo da se naučiš moralnom ponašanju. s ovim se ne bih složio, ili se nisi izrazio adekvatno ? Dakle da budem jednostavniji, ni ja se ne slažem sa tim što stoji u mojoj rečenici,osim ako ta rečenica a jeste nije sarkastična izvedenica šta se desi ako moral i Duha Svetoga poistovećuješ. No da se ne uvlačim i dalje .... samo da vam kažem koliki sam koštunica, ja sam tek danas saznao da neko ima hrabrosti da poistoveti moral i Duha Svetoga. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Inače oče Zorane tek sad su mi malo bliže vaše slike onih žena na vašim platnima.... Mislim da se bavite očuvanjem onih "najmanjih" ljudi koji misle, da su čitavog života nedostojni Carstva Nebeskog ali imaju ono malo zrno gorušičino vere koje je u nas Hristos posadio a to je,da zadobijanje Carstva nije po zasluzi kako govore bogataši,već po blagodati Božjoj koja Hristu umiva noge suzama svojim nedostojnim. Takva vera je nevidljiva za bilo koji Crkveni Čin a svaki sveštenik zna da postoji. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Можеш ли само да појасниш шта конкретно ти сматраш под моралом? neusiljen, spoljašnja vidljiva projava dobrote...iz ugla Hrišćansvta, Koza Nostra se ne bi složila Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 neusiljen, spoljašnja vidljiva projava dobrote...iz ugla Hrišćansvta, Koza Nostra se ne bi složila A i mjenja se,sa vremena na vreme Dogmat nije sigurno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 I rekoše mu "pravednici" moraš proći kroz špalir morala, koji je po našoj meri pre no što udješ u dom molitve Oca Nebeskog..... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука