Trinaesti učenik Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Pozdrav svima. Voleo bih da podelim neka iskustva na ovoj temi. Kao i svi balkanci, pojma nisam imao o CH. Znao sam ono što se uvek ponavlja- precizni, (pre)bogati i hladni. Naravno, znao sam i još neke teorije zavera kako su sve to postigli. Da skratim, kako to biva u životu, preko noći sam se našao u CH. Ne želim javno pisati o pozadini, ali nije ništa bolja od ostalih balkanaca. Prema onome što sam dosad video, osetio, posetio, dobio, ... apsolutnom se ne slažem sa svim auslanderima koji se žale na život u CH. Možda je drsko da to javno napišem, ali, u najmanju ruku- nisu zahvalni ni Bogu ni građanima CH. S druge strane, i ovi na Balkanu preteruju kada sve nas ovde zamišljaju kako svaki dan napunimo po neki sef u neku banku. Možda kuknjavu da ovde prolazimo kroz trnje nekima služi kao odbrana od naših na Balkanu, ali većina auslandera i vređa i ne poštuje CH. Kratko rečeno, ovde u CH niko ne može da dokaže da živi ispod standarda zbog samog sistema ili švajcaraca. Prema tome, krajnje je nehumano, nepošteno, nečasno, ... to što većina auslandera psuje, vređa, demolira, mrzi, ... Švajcarsku i švajcarce koji su im pružili šansu koja je, nažalost, privilegija. Šansu da žive i prožive jedini život normalno, dostojno ljudskom biću, bez straha za budućnost. A, evo zašto se kuknjava čuje iz CH:U 80% slučajeva, kada balkanci dođu u CH - prvi cilj su im PARE. A, upravo im tada CH nudi 100% besplatno školovanje. Kursevi jezika svih nivoa su prvo što se svakome ponudi. To je obavezno. Ali, "... Gde ću ja sad u školu, bolje da zaradim koji dinar dok možem. Itd." Ili, "šta će meni škola?!" I, onda rade na crno, zarađuju ili samo dangube i tako protraće vreme predviđeno za učenje jezika i školovanje. Kasnije, kada zarade koju svotu i uvide koju su grešku napravili, već su se zapetljali u sistem. Jezik su naučili, ali nemaju certifikat. Svašta su radili, neki imaju i zanat, ali nemaju certifikat. I, onda moraju da obavljaju slabo plaćene poslove, jer ovde postoji samo ono što je na papiru i overeno. E, sad, samo tako guraju iako imaju doživotnu šansu da se školuju. Bolje biti na socijali, i dalje raditi na crno nego ići u školu. Ili, samo trošiti socijalu i dangubiti. Dakle, svi se nađu u situaciji da ne mogu zarađivati dovoljno jer su nekvalifikovani. Pokušavaju nedostatak nadoknaditi sa radom na crno. Međutim, problem je izbalansirati rad na belo i na crno. I, onda govore istinu da su preopterećeni životom u CH. Ali, nek krivicu ne svaljuju na CH. Kratko rečeno, ako ovde ne radiš glavom, neće ti biti sjajno. Млађони and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Ма нек пропишу одма 5000 евра минималац па да се живи ко у Монаку... Само законом да пропишемо нешто и ето решења. Ја предлажем да поред минималних плата пропишемо законом да сви морају да имају минимум двособан стан, гарантовано од државе и посао, такође гарантовано од државе. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Jel zna neko nekoga ko se zaposlio u germaniji preko one plave karte u IT struci? mnogi su se zaposlili u drugim oblastima al ti je princip isti za sve, moras imati poslodavca ili da ti ga agencija nabavlja i sve ide poreko svabske ambasade u srbiji, prvo te istrazuju ko veterinar pecenje pa onda odlucuju trebaju li te ili ne, sam postupak je brutalan i za tebe i za poslodavca pa se rijetko ko na to od poslodavca odlucuje , imam ja jednu prijateljicu koja je skoro prosla kroz sve to, vuku je za nos vise od pola godine i jos nista ne zna.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 mnogi su se zaposlili u drugim oblastima al ti je princip isti za sve, moras imati poslodavca ili da ti ga agencija nabavlja i sve ide poreko svabske ambasade u srbiji, prvo te istrazuju ko veterinar pecenje pa onda odlucuju trebaju li te ili ne, sam postupak je brutalan i za tebe i za poslodavca pa se rijetko ko na to od poslodavca odlucuje , imam ja jednu prijateljicu koja je skoro prosla kroz sve to, vuku je za nos vise od pola godine i jos nista ne zna.... Imam i ja jednog poznanika koji je isto tako prosao, i na kraju kad su mu ponudili cifru bila je nesto malo veca nego sto sad zaradjuje ovde. kordun је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Pozdrav svima. Voleo bih da podelim neka iskustva na ovoj temi. Kao i svi balkanci, pojma nisam imao o CH. Znao sam ono što se uvek ponavlja- precizni, (pre)bogati i hladni. Naravno, znao sam i još neke teorije zavera kako su sve to postigli. Da skratim, kako to biva u životu, preko noći sam se našao u CH. Ne želim javno pisati o pozadini, ali nije ništa bolja od ostalih balkanaca. Prema onome što sam dosad video, osetio, posetio, dobio, ... apsolutnom se ne slažem sa svim auslanderima koji se žale na život u CH. Možda je drsko da to javno napišem, ali, u najmanju ruku- nisu zahvalni ni Bogu ni građanima CH. S druge strane, i ovi na Balkanu preteruju kada sve nas ovde zamišljaju kako svaki dan napunimo po neki sef u neku banku. Možda kuknjavu da ovde prolazimo kroz trnje nekima služi kao odbrana od naših na Balkanu, ali većina auslandera i vređa i ne poštuje CH. Kratko rečeno, ovde u CH niko ne može da dokaže da živi ispod standarda zbog samog sistema ili švajcaraca. Prema tome, krajnje je nehumano, nepošteno, nečasno, ... to što većina auslandera psuje, vređa, demolira, mrzi, ... Švajcarsku i švajcarce koji su im pružili šansu koja je, nažalost, privilegija. Šansu da žive i prožive jedini život normalno, dostojno ljudskom biću, bez straha za budućnost. A, evo zašto se kuknjava čuje iz CH: U 80% slučajeva, kada balkanci dođu u CH - prvi cilj su im PARE. A, upravo im tada CH nudi 100% besplatno školovanje. Kursevi jezika svih nivoa su prvo što se svakome ponudi. To je obavezno. Ali, "... Gde ću ja sad u školu, bolje da zaradim koji dinar dok možem. Itd." Ili, "šta će meni škola?!" I, onda rade na crno, zarađuju ili samo dangube i tako protraće vreme predviđeno za učenje jezika i školovanje. Kasnije, kada zarade koju svotu i uvide koju su grešku napravili, već su se zapetljali u sistem. Jezik su naučili, ali nemaju certifikat. Svašta su radili, neki imaju i zanat, ali nemaju certifikat. I, onda moraju da obavljaju slabo plaćene poslove, jer ovde postoji samo ono što je na papiru i overeno. E, sad, samo tako guraju iako imaju doživotnu šansu da se školuju. Bolje biti na socijali, i dalje raditi na crno nego ići u školu. Ili, samo trošiti socijalu i dangubiti. Dakle, svi se nađu u situaciji da ne mogu zarađivati dovoljno jer su nekvalifikovani. Pokušavaju nedostatak nadoknaditi sa radom na crno. Međutim, problem je izbalansirati rad na belo i na crno. I, onda govore istinu da su preopterećeni životom u CH. Ali, nek krivicu ne svaljuju na CH. Kratko rečeno, ako ovde ne radiš glavom, neće ti biti sjajno. Гдје има бесплатан курс? Ја сам то тражила, ал кажу да нема тога. Платила сам око 630 франака Deutsch Intensivkurs y Migros klubschule, 18 дана Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 mnogi su se zaposlili u drugim oblastima al ti je princip isti za sve, moras imati poslodavca ili da ti ga agencija nabavlja i sve ide poreko svabske ambasade u srbiji, prvo te istrazuju ko veterinar pecenje pa onda odlucuju trebaju li te ili ne, sam postupak je brutalan i za tebe i za poslodavca pa se rijetko ko na to od poslodavca odlucuje , imam ja jednu prijateljicu koja je skoro prosla kroz sve to, vuku je za nos vise od pola godine i jos nista ne zna.......ko veterinar pecenje.... e nek si nam se vratio na forum, zivio Лидија Миленковић, Млађони and feeble је реаговао/ла на ово 3 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Pozdrav svima. Voleo bih da podelim neka iskustva na ovoj temi. Kao i svi balkanci, pojma nisam imao o CH. Znao sam ono što se uvek ponavlja- precizni, (pre)bogati i hladni. Naravno, znao sam i još neke teorije zavera kako su sve to postigli. Da skratim, kako to biva u životu, preko noći sam se našao u CH. Ne želim javno pisati o pozadini, ali nije ništa bolja od ostalih balkanaca. Prema onome što sam dosad video, osetio, posetio, dobio, ... apsolutnom se ne slažem sa svim auslanderima koji se žale na život u CH. Možda je drsko da to javno napišem, ali, u najmanju ruku- nisu zahvalni ni Bogu ni građanima CH. S druge strane, i ovi na Balkanu preteruju kada sve nas ovde zamišljaju kako svaki dan napunimo po neki sef u neku banku. Možda kuknjavu da ovde prolazimo kroz trnje nekima služi kao odbrana od naših na Balkanu, ali većina auslandera i vređa i ne poštuje CH. Kratko rečeno, ovde u CH niko ne može da dokaže da živi ispod standarda zbog samog sistema ili švajcaraca. Prema tome, krajnje je nehumano, nepošteno, nečasno, ... to što većina auslandera psuje, vređa, demolira, mrzi, ... Švajcarsku i švajcarce koji su im pružili šansu koja je, nažalost, privilegija. Šansu da žive i prožive jedini život normalno, dostojno ljudskom biću, bez straha za budućnost. A, evo zašto se kuknjava čuje iz CH: U 80% slučajeva, kada balkanci dođu u CH - prvi cilj su im PARE. A, upravo im tada CH nudi 100% besplatno školovanje. Kursevi jezika svih nivoa su prvo što se svakome ponudi. To je obavezno. Ali, "... Gde ću ja sad u školu, bolje da zaradim koji dinar dok možem. Itd." Ili, "šta će meni škola?!" I, onda rade na crno, zarađuju ili samo dangube i tako protraće vreme predviđeno za učenje jezika i školovanje. Kasnije, kada zarade koju svotu i uvide koju su grešku napravili, već su se zapetljali u sistem. Jezik su naučili, ali nemaju certifikat. Svašta su radili, neki imaju i zanat, ali nemaju certifikat. I, onda moraju da obavljaju slabo plaćene poslove, jer ovde postoji samo ono što je na papiru i overeno. E, sad, samo tako guraju iako imaju doživotnu šansu da se školuju. Bolje biti na socijali, i dalje raditi na crno nego ići u školu. Ili, samo trošiti socijalu i dangubiti. Dakle, svi se nađu u situaciji da ne mogu zarađivati dovoljno jer su nekvalifikovani. Pokušavaju nedostatak nadoknaditi sa radom na crno. Međutim, problem je izbalansirati rad na belo i na crno. I, onda govore istinu da su preopterećeni životom u CH. Ali, nek krivicu ne svaljuju na CH. Kratko rečeno, ako ovde ne radiš glavom, neće ti biti sjajno. nisam znao da oni na diplomu gledaju ko komunisti, ja koliko znam ja ko preduzetnik mogu da zaposlim koga hocu, ja cu da mu odredim kvalifikaciju u mojoj firmi a nece neko drugi zar ne ? druga stvar je sto preduzetnik mora imati bar jedno strucno lice za neku oblast , al mu sigurno niko ne odredjuje za radnike ko je kvalifikovan a ko nije, to nema veze sa realnoscu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Гдје има бесплатан курс? Ја сам то тражила, ал кажу да нема тога. Платила сам око 630 франака Deutsch Intensivkurs y Migros klubschule, 18 дана Zavisi od statusa i provedenih godina u CH. Koji ausweis imate i koliko ste u CH?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Гдје има бесплатан курс? Ја сам то тражила, ал кажу да нема тога. Платила сам око 630 франака Deutsch Intensivkurs y Migros klubschule, 18 дана Zavisi od statusa i provedenih godina u CH. Koji ausweis imate i koliko ste u CH?! Pa koliko kosta kurs za nekoga ko je tek dosao u Svajcarsku? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Гдје има бесплатан курс? Ја сам то тражила, ал кажу да нема тога. Платила сам око 630 франака Deutsch Intensivkurs y Migros klubschule, 18 дана Zavisi od statusa i provedenih godina u CH. Koji ausweis imate i koliko ste u CH?! Рекли су да то уопште нема везе, да ли имаш аусвајс б, ц ... да курсеве сам себи мораш да плаћаш, једино на Раф можеш да се пријавиш па да ти нађу неку праксу за неки посао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Pa koliko kosta kurs za nekoga ko je tek dosao u Svajcarsku? http://www.klubschule.ch/Kurse почетнички курс, мислим за почетнике, а1 ниво Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Samo mi vi recite, ako nije tajna, koji ausweis imate da bih vam mogao objasniti. Vi ste tražili privatni kusr, zato je nebitan status. Niko vas ne pita koji status imate kada kupujete hleb u Migros ali vas pitaju kada uzimate po hum. organizacijama. U tome je razlika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 http://www.klubschule.ch/Kurse почетнички курс, мислим за почетнике, а1 ниво Ovde ja ne vidim nista gratis...oko 650 franaka kosta u Baselu kurs A1 nemackog jezika ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Samo mi vi recite, ako nije tajna, koji ausweis imate da bih vam mogao objasniti. Vi ste tražili privatni kusr, zato je nebitan status. Niko vas ne pita koji status imate kada kupujete hleb u Migros ali vas pitaju kada uzimate po hum. organizacijama. U tome je razlika. Па б Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Па б Не, у Гемајнде су ми рекли да држава не плаћа курсеве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука