Vaske Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Kada se govori o Božijoj nemoći, tu se prije svega misli na čuvanje slobode drugog tj. čovjeka, međutim sama sloboda je itekako "uslovljena" samim čovjekovim razumjevanjem, sebe samog i svijeta kome pripada. Pošto razumjevanje, opet, izvire iz komunikacije s drugim, znači posredno ili neposredno iz komunikacije s Bogom, Božije "prisustvo" zapravo vazda jeste darivanje slobode i nikako njeno uskraćenje. Nemoć ovde znači ne apsolutnog vadanja i nikako bespomoćnost. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Isto mislim. Potpuno slobodno, svojom voljom kaze(mo): "Neka bude volja Tvoja". Kako je samo teško doći do toga i prosto se radujem da tako duboko promišljaš svoju slobodnu volju. (nagradu za to ne možeš ni da opišeš koliko je lepa i večna) Hristos posredi nas! (vaistinu si me obradovala) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Deluje mi da je to isti paradox (volja i moc). Mi, zapravo, ne "odsecamo svoju volju" poslusanjem (Gospodu, duhovnom ocu, bliznjima), vec je unapredjujemo, jacamo i cinimo je slobodnom od nasih licnih (ljudskih) zelja, fantazija, strahova. Postajemo licnosti, a ne ostajemo robovi ("Stojte, dakle, u slobodi kojojm nas Hristos oslobodi"). Mozda se isto to moze primeniti na ovu nasu diskusiju o nemoci. :.mislise. Жика and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 sa fbooka, od o. Djoga Око поноћи објавио је лажни аскета:„Време је да оставим свој дом и да потражим бога.Ах, ко ме је тако дуго задржавао овде у заблуди?“Бог му дошапну: „Ја“; али уши тога човека бејаху затворене.Са успаваним дететом на недрима лежала је његова женаспавајући мирно на једној половини кревета.Човек рече: „Ко сте ви што сте ме тако дуго правили будалом?“Глас поново рече: „Бог“; али он не чу.Дете дрекну, пробуди се и припи чврсто уз матер своју.Бог заповеди: „Стани, лудаче, не остављај свој дом“, али он не чу.Бог уздисаше и јадиковаше: „Зашто ме оставља слуга моји одлази од мене да би ме тражио.“ Р. Тагоре, Градинар Kaludjerovic Sreten, ИгорМ, Жика and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Deluje mi da je to isti paradox (volja i moc). Mi, zapravo, ne "odsecamo svoju volju" poslusanjem (Gospodu, duhovnom ocu, bliznjima), vec je unapredjujemo, jacamo i cinimo je slobodnom od nasih licnih (ljudskih) zelja, fantazija, strahova. Postajemo licnosti, a ne ostajemo robovi ("Stojte, dakle, u slobodi kojojm nas Hristos oslobodi"). Mozda se isto to moze primeniti na ovu nasu diskusiju o nemoci. :.mislise. Potpuno isto. Ako si zaista predao svoju volju Njemu koji je Jedini izvor moći i slobodne volje onda volja ima smisla(u izvoru je) a nemoć postaje svemoć. Izvan zajednice sa Bogom ne postoji slobodna volja u potpunoj definiciji iste (nije u svom prirodnom stanovništvu). Niti život u Božjoj zajednici dozvoljava nemoć u njenoj potpunoj definiciji. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Slobodna volja je dogmatska kategorija i to je veza sa Bogom...jer je Bog takodje stvar verovanja a ne znanja. Inace zdravorazumski gledano slobodna volja je apsurd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 zdravorazumski gledano slobodna volja je apsurd. Zašto apsurd? Misliš li da je apsurd zato što istinska slobodna volja postoji samo u Bogu? Čini mi se da si to nekako povezao... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Пеђо , шта би по теби била слободна воља , а да није апсурд ? Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Zašto apsurd? Misliš li da je apsurd zato što istinska slobodna volja postoji samo u Bogu? Čini mi se da si to nekako povezao... Zato sto ne mogu da biram sadrzaj svoje svesti. Kada ne mogu da izaberem sta ce mi obitavati u glavi kakvu slobodu imam? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Пеђо , шта би по теби била слободна воља , а да није апсурд ? Taj koncept je nezamisliv. Dalke ako neko to ima onda je to Bog...koji je i sam nezamisliv.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Zato sto ne mogu da biram sadrzaj svoje svesti. Kada ne mogu da izaberem sta ce mi obitavati u glavi kakvu slobodu imam? Meni nije tako u glavi. Pravi pravcati istinski po nas sadržaj svesti se nalazi samo u bezbrojnim večnim neizbrojanim i istinskim životnim sadržajem u Bogu. To što u Bogu ili raju kako hoćeš imaš pravo na slobodan izbor, ne znači da ćeš posle izbora biti i potpuno slobodan. Primera radi možeš slobodno da biraš u Bogu da ostaneš ili odeš van samoga Boga ali toliko već i ti znaš da takav izbor i život bez Boga ne nude potpunu slobodu,već te vodi u greh i smrt naprimer,čega u samom Bogu nema. Srećom pa postoji i milost samoga Boga koji posle tvog i takvog pokajanja prima naše duše nazad u potpunu slobodu samoga Boga gde ona i "živi". Život van Boga ne pruža slobodu,jer nema ko da ti je daruje,pa koliko vidimo ni ti ili mi sami sebi. Djavo takodje nema pod vlašću slobodu niti može da ti je daje. Čovek bez Boga ne pojmi slobodu. Djavo takodje ne pojmi slobodu. A Bog budući slobodan tebi daruje slobodnu volju i pravo na izbor pa i onu da se odrekneš Boga. Nikad ti Bog nije rekao da ćeš posle svog odricanja uživati onu slobodu koju svi pojmimo i znamo. Tako nešto ne postoji. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Meni nije tako u glavi. Pravi pravcati istinski po nas sadržaj svesti se nalazi samo u bezbrojnim večnim neizbrojanim i istinskim životnim sadržajem u Bogu. To što u Bogu ili raju kako hoćeš imaš pravo na slobodan izbor, ne znači da ćeš posle izbora biti i potpuno slobodan. Primera radi možeš slobodno da biraš u Bogu da ostaneš ili odeš van samoga Boga ali toliko već i ti znaš da takav izbor i život bez Boga ne nude potpunu slobodu,već te vodi u greh i smrt naprimer,čega u samom Bogu nema. Srećom pa postoji i milost samoga Boga koji posle tvog i takvog pokajanja prima naše duše nazad u potpunu slobodu samoga Boga gde ona i "živi". Život van Boga ne pruža slobodu,jer nema ko da ti je daruje,pa koliko vidimo ni ti ili mi sami sebi. Djavo takodje nema pod vlašću slobodu niti može da ti je daje. Čovek bez Boga ne pojmi slobodu. Djavo takodje ne pojmi slobodu. A Bog budući slobodan tebi daruje slobodnu volju i pravo na izbor pa i onu da se odrekneš Boga. Nikad ti Bog nije rekao da ćeš posle svog odricanja uživati onu slobodu koju svi pojmimo i znamo. Tako nešto ne postoji. Ja se trudim sto prizemnije da govorim sto razumljivije i prostije a ti pises neke nerazumljive teoloske disertacije, Konstantovao sam prostu cinjenicu da misli koje me opsedaju ne biram ja. Svakoga dana imam napade i niko me nista ne pita. Nista od ovoga sto mi je u glavi nisam trazio. Ne zelim da mislim i ne zelim da osecam to sto mislim i osecam. Kakvu slobodu imam kada navala crnih misli i osecanja rusi sve pred sobom kao poplava?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Ja se trudim sto prizemnije da govorim sto razumljivije i prostije a ti pises neke nerazumljive teoloske disertacije, Konstantovao sam prostu cinjenicu da misli koje me opsedaju ne biram ja. Svakoga dana imam napade i niko me nista ne pita. Nista od ovoga sto mi je u glavi nisam trazio. Ne zelim da mislim i ne zelim da osecam to sto mislim i osecam. Kakvu slobodu imam kada navala crnih misli i osecanja rusi sve pred sobom kao poplava?? Najozbiljnije te pitam: Šta ti Bog kaže na to? Nisi naišao na pomoć Božju preko Svetog Pisma i Predanja? Šta te udaljava od vere da ćeš pobediti nekontrolisani napad pomisli. Pretpostavljam da si se obratio za medicinsku pomoć,pretpostavljam da si se obratio i za duhovnu pomoć u Crkvi. Pretpostavljam da piješ lekove i moliš se koliko ti snaga dozvoljava. Dakle šta te udaljava od vere da ćeš ti pobediti napade pomisli? Kad mi kažeš ja ovo stanje nisam želeo, da ne zaboravljaš možda da nešto drugo nisi uradio a da je ovo posledica ili misliš da te Bog malko zeki jer mu je dosadno pa želi da ti zakomlikuje život? Ja pouzdano znam da ovo tvoje stanje može da se popravi ili barem svede na dobar nivo kontrole. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Najozbiljnije te pitam: Šta ti Bog kaže na to? Nije me jos kontaktirao. Nisi naišao na pomoć Božju preko Svetog Pisma i Predanja? Šta te udaljava od vere da ćeš pobediti nekontrolisani napad pomisli. Nisam naisao na pomoc Bozju preko Pisma i Predanja. Ne znam sta me udaljava od vere...jednostavno je nema. Pretpostavljam da si se obratio za medicinsku pomoć,pretpostavljam da si se obratio i za duhovnu pomoć u Crkvi. Pretpostavljam da piješ lekove i moliš se koliko ti snaga dozvoljava. Dobro pretpostavljas. Kad mi kažeš ja ovo stanje nisam želeo, da ne zaboravljaš možda da nešto drugo nisi uradio a da je ovo posledica ili misliš da te Bog malko zeki jer mu je dosadno pa želi da ti zakomlikuje život? Pa zaista ne znam sta sam skrivio i kako to mogu da saznam i popravim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Pa zaista ne znam sta sam skrivio i kako to mogu da saznam i popravim. Pa da probaš onda na prava dva moja citata lepo da odgovoriš. Kažeš da si tražio duhovnu pomoć, da počnemo od nje. Nisi dobio nikakav odgovor i savet ili te jednostavno u momentu nisu zadovoljili pa si ih kao takve odmah odbacio.? Oko medicine isto pitanje.. da li si dobio pomoć u smislu psihijatriske obrade i medikamenata, pa takodje nisi bio zadovoljan i sve to napustio? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука