Млађони Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Сасвим се слажем и исто тако верујем... Онда слободу не треба тражити дубље, можда је то настројење, од или према Љубави, на неки недокучив начин слободно, а у свему осталом (ово што се види, понашању, моралу итд) можда мало слободе има... Но , није тема... Ја слободу доживљавам као однос према себи и према свету око себе. Не толико шта ћеш да радиш, већ како ћеш да посматраш и доживљаваш ствари око себе и чему ћеш да тежиш како желиш да доживљаваш ситуације, свет и себе. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Ја слободу доживљавам као однос према себи и према свету око себе. Не толико шта ћеш да радиш, већ како ћеш да посматраш и доживљаваш ствари око себе и чему ћеш да тежиш како желиш да доживљаваш ситуације, свет и себе. проблем је само што не видим да ико бира шта ће желети... :/ Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Некад се питам где је онда ту слобода човека? Где одговорност... Ако је као у цитату... Који је онда критеријум по коме ће Бог "судити" ако нам је тако тешко да видимо како је то човек слобода и како може бити крив за било шта... Можда је тај критеријум тајна... Шта Бог тражи од нас? Ne znam, zaista, ali, mislim da je odgovor ovde negde: Ne moze to covek sam od sebe da "bira" ( moze da "prokocka" datu mu blagodat i darove (talante) Bog je Inicijator svega, On pravi "prvi korak", a na coveku je sta ce i kako ce dalje. Hoce li da odgovori sa "da" ili "ne" na priziv Boziji. Mladic koji je odbio da krene za Hristom nije jedan od apostola, ali ne mora da znaci da nije postao verujuci. Samo nije mogao da se odrekne svega (kao ostali Ucenici). Kao sto ni mi nismo svi monasi i monahinje... Valjda... Tako nekako vidim... :.mislise. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Bog je Inicijator svega, On pravi "prvi korak", a na coveku je sta ce i kako ce dalje. Онда би било логично претпоставити да Бог тај први корак једном направи према сваком човеку, без изузетка? у сваком случају, чини ми се понекад, да је људски план за човека много шири (самим тим нама и недокучивији) од хришћанства. не зато што хришћанство није најдиректнији пут ка Богу или што није најпотпунија истина о Богу аз коју човек зна, већ зато што већина људи у историји једноставно нису били хришћани... највећи део планете никад није, а ни дан данас се не односи ка Богу кроз хришћанску Цркву, а опет има неки однос према Њему... Мора бити да је све то део плана... Џуманџи and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Pa, ono... "Duh Sveti dise gde hoce"... Ni Apostolima nije bilo bas sve otkriveno u nekim trenucima. Imamo Petra koji, i nakon silaska Duha Svetoga gresi (odbija da jede "prljave" zivotinje u viziji; raspravlja sa Pavlom o obrezivanju). Gospod se i dalje otkriva covecanstvu... Mozda nije ni poenta da svi budu Hriscani, jer, sta je sa ljudima, narodima, plemenima, do kojih Pravoslavlje jos uvek nije stiglo (da se tako izrazim)? Sumnjam da ce ih Gospod ostaviti da propadnu... Nama (Hriscanima) je najvise dato, zato ce se od nas najvise traziti... w.a.mozart, Volim_Sina_Bozjeg and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 проблем је само што не видим да ико бира шта ће желети... :/ Мислим да ту грешиш, сам бираш скоро све што ћеш желети осим неких импусла и нагона. Типа за храном, за парењем(сексом) итд. А чак и ти импулси могу да се контролишу. Укратко једно је бол друго је патња. Сви који осећају патњу су у болу, али нису сви који осећају бол у патњи. Ако ме разумеш. Бол је физичка сензација коју не бираш, али је патња однос према болу - што бираш. И ту је поента слободне воље. Ниси слободан да бираш да ли ће да те боли зуб али си слободан да бираш да ли ћеш због тог бола да будеш у неком лошијем или бољем стању. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Ниси слободан да бираш да ли ће да те боли зуб али си слободан да бираш да ли ћеш због тог бола да будеш у неком лошијем или бољем стању. можда би било добро да смо ово наставили на оној теми о слободи... мислим да је ту проблем, када те заболи зуб, ти онда бираш како ћеш се поставити, али та жеља за одређеним избором је нешто што ниси бирао... то да ли желиш да будеш у неком лошијем или бољем стању је нешто тајанствено дато... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Немоћан је када,човек својом (слободном) вољом упада у гордост,егоизам ..итд. Бог је свемогућ , али допушта да ми сами бирамо пут и да на крају убирамо плодове пута који смо изабрали . какви ће плодови бити зависи од нас и пута који смо изабрали . Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 (Иначе, што се тиче Старог Завета, вероватно због моје духовне незрелости (још нисам за тврду храну претпостављам), једини начин да верујем је да добар део СЗ-а схватим митолошки, као причу која носи поруку, али не обавезно и чињенице... ) Dovoljno je da se setiš ono što znaš, a to je, da je Hristos došao da ispuni zakon starog zaveta i daruje čovečanstvu potpuno Novi Zavet Boga sa čovekom, a kruna je vaskrsenje i pobeda smrti koju kroz blagodat (dar) Bog više ne daje kroz proroke već je svojim Telom i Krvlju iskupljuje radi čoveka i Carstva Božjeg, koji je ništa drugo do Apsolutna Ljubav Njegova i radi Apsolutne Ljubavi Njegove, dar. Џуманџи and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Pa, ono... "Duh Sveti dise gde hoce"... Ni Apostolima nije bilo bas sve otkriveno u nekim trenucima. Imamo Petra koji, i nakon silaska Duha Svetoga gresi (odbija da jede "prljave" zivotinje u viziji; raspravlja sa Pavlom o obrezivanju). Gospod se i dalje otkriva covecanstvu... Mozda nije ni poenta da svi budu Hriscani, jer, sta je sa ljudima, narodima, plemenima, do kojih Pravoslavlje jos uvek nije stiglo (da se tako izrazim)? Sumnjam da ce ih Gospod ostaviti da propadnu... Nama (Hriscanima) je najvise dato, zato ce se od nas najvise traziti... Baš lepo sagledavanje! Inače dodao bi da nama Hrišćanima dato je više, mnogo više nego "ostalima" i to nosi onu odgovornost, da ako jesi Hrišćanin ponašaj se po dogmatima i kanonima i zaista nećeš imati Spasenje ako ne živiš Hrišćanskim životom. Dakle ako jesmo Hrišćani i to shvatamo kao dar, bez obzira što verujemo i da će se "drugi" spasiti mi moramo živeti kako Hristos traži od nas i ne uporedjivati Hrišćansko Spasenje sa Spasenjem "ostalih" praštaj bio sam možda nepotrebno preopširan.... Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 А како то личност може да претходи природи, ако за Бога не важи време? Говорим о Божјој природи. Zato sto nije rec o hronoloskom predhodjenju nego ontoloskom. U naseme slucaju, ljudi, osnova bitisanja nase licnosti, kao kup psiholoskih osobina, je priroda a kod Boga obratno. Kako je to moguce kad je to strano onome sto mi mozemo zamisliti? Ne znam! Niti iko zna, zato je i trijadologija deo apofatickog bogoslovlja. Mozemo govoriti o tome sta Bog nije a o onome sto jeste znamo samo koliko nam on otrkije jer je potpuno transcendentan. Већ сам и споменуо, ако је Бог немоћан, то онда значи да није ни слободан, барем не апсолутно. Јер ако нема моћ да нешто уради, то онда угрожава Његову слободу да то уради. Како онда није ни свемоћан, а не апсолутно слободан, онда није ни апсолутно биће. Могао би се сврстати на ранг грчких богова нпр. Занимљива је та слобода која је ограничена Ако слобода уопште може бити ограничена, некако је контрадикторно. Мада може се замислити као добро и зло у теорији привације. Ми са том ограниченом слободом би било негде у средини, а крајности би биле апсолутна слобода и апсолутно ропство. Можда је проблем у томе што покушавамо људским појмовима свемоћ и немоћ да опишемо Оног који се не може баш тако описати. Ми имамо само неку представу о Богу и како је Он толико удаљен од нашег ограниченог сазнања и схватања, покушавамо да му припишемо оне особине које ми људи сматрамо супериорним. Можда грешим. U ovom drugom postu si sam sebi jako lepo odgovorio. Bas je to ono sto sam ja mislio pod fantazijama kad sam o tome na pocetku pisao. Biti nemocan, biti svemocan, slobodan pa apsolutno slobodan su reci pod kojima razni ljudi isfantaziraju ranze pojmove pa to pripisuju Bogu i kazu on je ovakav ili onakav. To je u sustini igranje tenisa bez mreze. A pred time takvim igracima je nemocan i Bog i Novak Djokovic. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Evo jednog teksta http://upodobljavanje.wordpress.com/2014/05/25/%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%98%D0%BE%D1%98-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%9B%D0%B8/ Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 U licima onih koji pate vidiš Boga... Draži mi je nemoćni Bog, nego hladni, racionalni, ravnodušni Bog-posmatrač... "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 U licima onih koji pate vidiš Boga... Draži mi je nemoćni Bog, nego hladni, racionalni, ravnodušni Bog-posmatrač... А пошто је бог свемогућ, а не немоћан, онда испада да јесте равнодушни бог посматрач. Али пошто је и сведржитељ, онда прво изазове несреће, па тек онда равнодушно посматра. И мени је дражи немоћни бог, али таквог бога хришћанство не проповеда већ овог другог. Наравно, пошто нико не жели да верује у таквог бога, онда се развијају читаве вилософије које оправдавају страдање и налазе смисао у њему. Прво за себе, а онда се проповедају даље другима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Није тачно да Господ равнодушно посматра , Он нас воли и све што нам се дешава , дешава се са разлогом. Јуан постави ћу ти једно питање који на први поглед нема никакве везе са темом. Да ли ти можеш да добијеш плату а да не радиш ? Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука