Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Katolik sam ja. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Ako nema neizvesnosti, to bi onda značilo da se Bog svesno upušta u nešto što je unapred osuđeno na propast i da bez razloga muči čoveka, samo da bi ga još gore osudio. Meni to liči na sadizam. Uvek ćeš dobiti odgovor da je Bog transcendentan. Kao da je to čarobna reč. Reći će ti da Bog iz perspektive večnosti zna sve šta će biti. Međutim, problem je u tome što se tu krije izvesno ,,odstranjenje'' tvorevine od Boga. Primetićeš da niko ne pruža objašnjenje kako Bog upravlja tvorevinom. Zato cela priča nema rezultat. Nemoj puno da se ljutiš na nas. Da bismo objasnili ovo pitanje potrebno je govoriti o Bogu i načinu Njegovog postojanja, a priznaćeš da to nije lako jer treba neki podvig za to. Vidim da si primetio da nešto nije u redu kod naših shvatanja. Među nama - verujućima -, takođe, postoji nesaglasnost. Moje mišljenje je da postoje dva problema, jedno je neznanje a drugo je štrebersko znanje. Po meni, tanka je linija, ako uopšte postoji, između neznanja i ''hard-disk'' teologije. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Где у Писму и Предању стоји да Христос као Богочовек није знао своју будућност? Све је предсказао као и своје страдање,тако и издајника у ученицима Својим, али је потпуно јасно да ништа није хтео мењати не кварећи управо ту слободну вољу у човеку. Све је учинио да покаже ко је Пут,једино срећом није учинио да нас завеже као лутке и марионете и да нас управља рукама. Ту стварно не би било слободе. nana је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 A u SZ je otvrdnuo srce faraonu.Onda ispada da Bog utice na ljudske odluke. A ja ću učiniti da otvrdne srce Faraonu, te ću umnožiti znake svoje i čudesa svoja u zemlji Misirsko Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 A u SZ je otvrdnuo srce faraonu.Onda ispada da Bog utice na ljudske odluke. A ja ću učiniti da otvrdne srce Faraonu, te ću umnožiti znake svoje i čudesa svoja u zemlji Misirsko Како је то делало у пракси? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Ево још. И христос каже (парафразирам) Сад ћу васкрснути Лазара и онда иде драма, да ли ћу успети, да ли имам добру формулу за живот у ђепу,шта ако Отац не прими моје дело итд итд... Права драма пуна неизвесности. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Где у Писму и Предању стоји да Христос као Богочовек није знао своју будућност? Све је предсказао као и своје страдање,тако и издајника у ученицима Својим, али је потпуно јасно да ништа није хтео мењати не кварећи управо ту слободну вољу у човеку. Све је учинио да покаже ко је Пут,једино срећом није учинио да нас завеже као лутке и марионете и да нас управља рукама. Ту стварно не би било слободе. e sad postoji (negde sam čula) mišljenje da bi Hristos Judi oprostio da se on pokajao i molio za oproštaj. Moguće da Gospod zna donekle šta ćemo mi uraditi, jer zna naše slabosti, da ćemo kiksnuti na određenom događaju - to bi bilo donekle predodređenost, mada ja mislim da to nije moglo da se predodredi u potpunosti, nego da je postojala mogućnost koja je postajala sve izvesnija jer u ličnosnom odnosu njih dvojce se u jednom trenutku videlo da neće moći da odoli iskušenju (Juda). Možda je on znao da postoji u svim učenicima po neka slabost koja bi mogla biti uzrok izdaji, jer smo svi mi nesavršeni. To je čisto moja teorija. Dalje ne slažem se sa tim da Bog zna šta ćemo mi učiniti. Evo zašto. Čemu trud? On ti daje vreme daje ti datost u kojoj ćeš ti delati, možda on zna samo koliko si ti slab i koliko ćeš grešiti, ali mislim da ni to ne zna, jer je greh (kada ga uvidimo) prilika za ispravljanje - nekako mi je potpuni promašaj da taj ličnosni odnos koji od nas želi i kroz koga se javlja i ljubav i oproštaj već određen, mogu da zamislim da je intenzitet tog odnosa određen, a da li će se ostvariti ne može da zna jer to onda nije sloboda. Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Kakva divna premudrost Božja,koja je spremila naša tela za život večni ali samo ako mi sami to zatražimo. Tu robovlasnički odnos ne postoji, postoji Ljubav Tvorca toliko uzvišena, da sluša molbe i želje svog stvorenja.U takvom stanju stvari slobodna volja ima smisao i budućnost koju sami odredjujemo. ...... Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Новембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2014 Bog moze sve sto hoce ali Bog nece sve sto moze. Kako god. Verujem da Prvovaskrsli i Prvovazneti, moze samo zbog nas uci u problematiku neizvesnosti, upravo zbog fenonemonologije slobode. Drugo, previdelo se u ovom pristupu da mada On Sam buduci iznad vremena i prostora, u odnosu na Trojicnost Bica unutar Sebe - nema neivesnosti, ali da prateci dinamizam nepostojanosti ljudske slobode Bog ulazi u neku vrstu neizvesnosti samim tim sto prati coveka na svima usponima i padovima njegovim. Za Judu je znao unapred da ce ga izdati, ali to ne znaci da ga nije pozivao u pokajanje, jer je tri godine govorio o tome da ce ga jedan od 12 -ce izdati. Stavise, to radikalno istice na Tajnoj veceri. Imamo i drugi primer, kada Hristos govori da se molimo u "one dane" da ne bude vecih tragedija, jer ocigledno ukazuje da su neke stvari smestene samo u nase ruke, dok molitvenost za "te dane" ukazuje na neizvesnost da li ce se kretati linijom veceg ili manjeg stradanja buduci da molitvenost treba nekako "umesati" Boga u delatnost istorijskog kretanja ka eshatonu. Плутон and Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 2 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2014 Jednom rečju, Bog nije negativac. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2014 Бог је Бог , он није ни негативац , ни позитивац. Те речи описују људске особине. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2014 То је радикално. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2014 svesno uradio nešto što nije bilo najbolje moguće kako si ovo zaključio Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2014 Zato sto je za Judu Iskariotskog rekao da je bolje da se nije ni rodio, a u njegovoj vlasti je bilo da se Juda ne rodi. Људи нису аутомати, слободна су бића (наравно, не апсолутно) и као таква сносе одговорност за своје поступке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2014 Ali im je unapred odredjeno sta ce da urade. Koju odgovornost ima Antihrist kada se jos nije ni rodio, a vec se zna sta ce i kako ce da uradi? O kakvoj ti slobodi govoris? Мораш да престанеш,да играш игрице. Има и нешто што се зове другачије него супер марио. Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука