marija Написано Април 18, 2010 Пријави Подели Написано Април 18, 2010 tema je vrlo kompleksan, mada se sve teme u ovom forumu na neki način prepliću ogromna je razlika prihvatiti čoveka ali ne i greh, isto kao što treba da znamo da se čovek ne poistovećuje sa svojim grehom može li s eprihvatiti čovek ali ne i njegov greh? kako napraviti tu razliku odbaciti čoveka zbog greha ili prihvatiti i čoveka a samim tim i njegov greh.. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Април 18, 2010 Пријави Подели Написано Април 18, 2010 Цитат Мени близак по срцу Владика Атанасије Јветић је говорио у једном свом чланку "О светости" да не може и да не жели да прихвати другог какав јесте ако такав не жели да се промени на боље од оног горег у којем се налази, увлачећи и друге у своја лудила....Ако сам добро разумела: неко ко не прихвата друге какви јесу, ни сам себе нема намеру да мења?Мало нелогично звучи, можда нисам разумела? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 Цитат Мени близак по срцу Владика Атанасије Јветић је говорио у једном свом чланку "О светости" да не може и да не жели да прихвати другог какав јесте ако такав не жели да се промени на боље од оног горег у којем се налази, увлачећи и друге у своја лудила.... :cheesy2: :) Да неко, ко случајно није читао овај чланак, не помисли да се ради о осуди, поента је опет та фамозна петословна реч Љубав. Наиме, ако ја не прихватам некога због сопствене жеље да доминирам, или евидентне инфериорности по било ком питању у односу на њега, онда су у бити гордост и завист. Али, ако ми срце, прецизније, Он у срцу, говори да, својом стрпљивошћу и истрајношћу, као основним помагачима Љубави, показујем том другом сву сопствену и искрену жељу да бар покуша себе да преиспита, и када на тај вапај нема одговора, онда је, како год то не изгледало, Љубав и отворено неприхватање другог...наравно, увек постоји прича о Каину, 7 Х 77, односно, неостављање тог другог, већ опет и опет, увек и само из Љубави, а она нам долази од Безграничног, Безрезервног, што значи да у жељи да будемо и сами као Он, враћамо се и дајемо се... 1405_love 0442_feel "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lion Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 И себе човек треба да прихвати таквим какав је, односно да буде оно што јесте. И у психологији то је исто почетак оздрављења личности. Треба скинути све маске, јер најгоре је лагати себе. Ко упозна истински себе и другима ће бити ближи. "Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 Цитат И себе човек треба да прихвати таквим какав је, односно да буде оно што јесте. И у психологији то је исто почетак оздрављења личности. Треба скинути све маске, јер најгоре је лагати себе. Ко упозна истински себе и другима ће бити ближи. 0442_feel 1405_love :cheesy2: Потписујем... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 Yes, ali ja mislim da pored toga u coveka treba VEROVATI, kao da pred sobom vidite ono najbolje sto on moze biti. I isti takav odnos i prema sebi... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 Цитат И себе човек треба да прихвати таквим какав је, односно да буде оно што јесте. И у психологији то је исто почетак оздрављења личности. Треба скинути све маске, јер најгоре је лагати себе. Ко упозна истински себе и другима ће бити ближи. Слажем се, али нажалост нема свако ту ослобађајући христолошку свест о себи и другима. Како неко ко има нагон да чини ствари које нису у складу ни са етиком, а камоли новом онтологијом у Христу, може да прихвати себе или друге - на пример, убица, геј, агресиван човек? Другим речима, као да се гаси динамизам усавршавања личности, било етички или благодатно, код онога ко се мири са оним што јесте. Већина људи које познајем нису црквене личности и оне иако јадикују у ономе што јесу немају намеру да буду бољи од онога што јесу. Демаскирати себе је подвиг и психологије и Духологије. Ни ми хришћани нисмо оно што јесмо већ оно што тек требамо да постанемо у Есхатону, отуда и код нас толико психичких ломова. Да није тако, онда бисмо већ достигли обожење, а ко је достигао обожење када се свеопште Васкрсење још није догодило? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 Ako čovek jednostavno prihvati sebe onakvim kakav jeste u biti onda znači nema ni potrebu ni želju da s emenja , da bude bolji Znam mnoge kojji su upali u tu zamku, prihvatanja sebe takvim kakvi jesu prihvatiti sebe čak i u psihologiji znači suočiti se sa sobom i želeti promeniti sebe, a ako ne sebe onda bar stav prema okolini, jer mnogi ne mogu promeniti sebe ali mogu promeniti svoj stav prema svetu oko njih ovo je vrlo kompleksna i slojevita tema Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lion Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 Цитат Слажем се, али нажалост нема свако ту ослобађајући христолошку свест о себи и другима. Како неко ко има нагон да чини ствари које нису у складу ни са етиком, а камоли новом онтологијом у Христу, може да прихвати себе или друге - на пример, убица, геј, агресиван човек? Другим речима, као да се гаси динамизам усавршавања личности, било етички или благодатно, код онога ко се мири са оним што јесте. Већина људи које познајем нису црквене личности и оне иако јадикују у ономе што јесу немају намеру да буду бољи од онога што јесу. Демаскирати себе је подвиг и психологије и Духологије. Ни ми хришћани нисмо оно што јесмо већ оно што тек требамо да постанемо у Есхатону, отуда и код нас толико психичких ломова. Да није тако, онда бисмо већ достигли обожење, а ко је достигао обожење када се свеопште Васкрсење још није догодило? Па није могуће стећи христолошку свест без имало смирења. Оно води ка покајању, а покајање ка почетку духовног живота, христолошке свести, пута ка Христу... А у томе, био неко геј, убица и слично, помаже закон пре свих закона, положен словесну природу: савест. "Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 Цитат Цитат Слажем се, али нажалост нема свако ту ослобађајући христолошку свест о себи и другима. Како неко ко има нагон да чини ствари које нису у складу ни са етиком, а камоли новом онтологијом у Христу, може да прихвати себе или друге - на пример, убица, геј, агресиван човек? Другим речима, као да се гаси динамизам усавршавања личности, било етички или благодатно, код онога ко се мири са оним што јесте. Већина људи које познајем нису црквене личности и оне иако јадикују у ономе што јесу немају намеру да буду бољи од онога што јесу. Демаскирати себе је подвиг и психологије и Духологије. Ни ми хришћани нисмо оно што јесмо већ оно што тек требамо да постанемо у Есхатону, отуда и код нас толико психичких ломова. Да није тако, онда бисмо већ достигли обожење, а ко је достигао обожење када се свеопште Васкрсење још није догодило? Па није могуће стећи христолошку свест без имало смирења. Оно води ка покајању, а покајање ка почетку духовног живота, христолошке свести, пута ка Христу... А у томе, био неко геј, убица и слично, помаже закон пре свих закона, положен словесну природу: савест. Добри мој, слажем се са једним перцепирањем твог мишљења, само говорим да новчић има и другу позадину 0205_whistling Онај ко стоји у неком промашају, тако да своје зло види као добро, како може уопште идентификовати смирење као смирење. Смирење у светоотачкој терминологији има ово значење које јеси навео, али за овакве људе којима измиче таква свест, смирење је у задовољењу своје страсти и палости, у признању себе таквог какав јесте али на смртан начин. Такав не види бесмртност као алтернативу да би се према њој пасовао. За психологе који истражују такве личности је загонетка када ће и да ли ће савест уопште прорадити јер то нико не може да предвиди и изнуди. Дакле, ако нема критеријума за такве шта је добро, како ће савест рећи свој став када на погрешном темељу стоји? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lion Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 У том случају, таква личност је само у Божијим рукама. Старац Силуан је то лепо објаснио, да гордима само Бог може помоћи. "Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 сте размишљали о гордости као о затворености ума и живота у илузији? наравно, упорним одбијањем да се створени свет у глави не може поистоветити са реалним стањем, доводи до крајње неочекиваних реакција код таквог разболелог ума ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lion Написано Април 26, 2010 Пријави Подели Написано Април 26, 2010 Цитат сте размишљали о гордости као о затворености ума и живота у илузији? Мислим да се ради о далеко дубљој и опаснијој ствари. Гордост се налази у основи свакога греха. "Гордост је гроб љубави" (Св.исповедник Варнава Хвостански) Да се надовежем на твоју реченицу: Затвореност ума и живота у илизији и обоготворавање те илузије. "Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 14, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2013 Godinama sam bio nervozan (neurotičan). Bio sam plašljiv, depresivan iohol. I svako mi je govorio: Ti se moraš promijeniti. I svaki bi mirekao kako sam neurotičan. Bili su mi već dosadni, i ja sam im obećavao imislio sam se promijeniti, ali nikad nisam uspio pa koliko god sam setrudio. To što me je najviše boljelo, bilo je da mi je najboljiprijatelj uvijek govorio kako sam neurotičan. I on je uvijek ponavljao,da se moram promijeniti. I njemu sam obećavao, pa opet nije od toga biloništa, to nikad nisam uspijevao. Tako sam se osećao bespomoćan izarobljen. Jednog mi dana reče on Ne mijenjaj se! Ostani kakav jesi! Inije važno, da li ćeš se ti promijeniti ili ne! Volim te, onakvog kakavjesi. Tako neka bude. Te riječi su zvučale poput muzike u mojim ušima.Ne mijenjaj se, ne mijenjaj se, volim te…. Ija sam se opustio i postao sam življi, i gle čuda nad čudom – ja sam sepromijenio. A sada znam da se nisam uistinu mogao promijeniti, doknisam našao nekoga, ko me zaista volio, bez obzira da li ću sepromijeniti ili ne. Volim te rado te prihvatam onakvog kakav jesi, kadse nekome kaže, onda njemu ili njoj čini neobično dobro. Biti voljen bezpreduslova i pretpostavki omogućuje život pun smisla. Ako se nekoosjeća voljen i ljubljen onda može velikodušno darovati svoj život, možese zauzimati za ljude, a da uopšte ne gleda šta mu to donosi. Neodbacujte sebe govoreći kako ništa ne vrijedite! Dopustite sebi dabudete voljeni! Prihvatite sebe takvi kakvi jeste sa svim svojimvrlinama i manama! Antoni de Melo blue, Ignjatije, ПЧЕЛИЦА and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 14, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2013 да ли ви прихватате себе....да ли волите себе....да ли би нешто променили код себе....? како да заволимо себе, како да себи опростимо...? верујем да сва ова питања муче већину људи....и то је сасвим природно...као и већина људи и ја бих желела да доста тога код себе променим....постоје ствари (на пр. карактер, менталитет....) које не можемо променити, али неке лоше навике, лоша учења, стечена знања сигурно можемо...наравно за то је потребно много времена и труда, али је важно да смо постали свесни својих недостатака и да смо решили да хоћемо да се мењамо...а ако је то на нашу корист и спасење, Господ ће нам сигурно помоћи... каква су ваша осећања и мишљења ...? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука