Jump to content

Слобода у хришћанству

Препоручена порука

Ништа не постоји изван Бога, Он је Творац свега видљивог и невидљивог. И не само Творац него и Сведржитељ што значи да без Њега ништа не постоји. Он нас не "приморава" на заједницу него ми једино тако постојимо. Сви ми, не само верници.

Ajd' ovako:

- Za svete oce konacna i potpuna zajednica stvorenog sa Nestvorenim (=Bogom) ce se ostvariit tek nakon Drugog dolaska i vaskrsenja mrtvih;

- Svet se sada ne nalazi u potpunoj zajednici sa Bogom, ali on i dalje postoji zahvaljujuci Bozijoj volji, tj. ne vidimo da se vraca u nistavilo;

Pitanje: zasto je neophodno ostvarenje eshatoloske ("potpune", "konacne") zajednice svega stvorenog sa Nestvorenim kada je ocigledno da se postojanje sveta moze ostvariti i bez toga? 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ajd' ovako:

- Za svete oce konacna i potpuna zajednica stvorenog sa Nestvorenim (=Bogom) ce se ostvariit tek nakon Drugog dolaska i vaskrsenja mrtvih;

- Svet se sada ne nalazi u potpunoj zajednici sa Bogom, ali on i dalje postoji zahvaljujuci Bozijoj volji, tj. ne vidimo da se vraca u nistavilo;

Pitanje: zasto je neophodno ostvarenje eshatoloske ("potpune", "konacne") zajednice svega stvorenog sa Nestvorenim kada je ocigledno da se postojanje sveta moze ostvariti i bez toga? 

Овако ја то видим - заједница је нарушена само "једнострано". Ми смо нарушили своју заједницу са Богом, али Он није своју са нама (и створеним светом, наравно). Иначе би престали да постојимо. Дакле, постојање света зависи од те заједнице и не може се остварити без ње. Када би нас Бог "оставио" ми би престали да постојимо.

Цела та прича о есхатологији односи се на нас, на наш поремећени однос са Богом који треба да се обнови. Свет не може да постоји изван Бога. Ми тренутно патимо од духовног слепила па то не видимо и чини нам се да свет постоји без Бога. Када би имали духовни вид, видели би да је Он увек ту и одржава све што постоји.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Овако ја то видим - заједница је нарушена само "једнострано". Ми смо нарушили своју заједницу са Богом, али Он није своју са нама (и створеним светом, наравно). Иначе би престали да постојимо. Дакле, постојање света зависи од те заједнице и не може се остварити без ње. Када би нас Бог "оставио" ми би престали да постојимо.

Ok, imas pravo da gledas na to kako hoces. Moja zamerka se odnosi na ono kako to mahom shvataju danasnji teolozi i neki oci. A za njih ta konacna i potpuna zajednica nije mogla biti narusena, jer je ona nesto sto ce tek doci. 

Подели на овим сајтовима

Не ради се о томе да нас Бог "приморава" да ступимо у заједницу, него је Космос у коме живимо његово дело, ништа не постоји без њега, нити било шта постоји ван њега.

Можда је ово решење дилеме, Бог нас не приморава да будемо са Њим, већ онај ко носи пакао у себи, неће моћи да нађе мир у било којем кутку космоса, јер пакао долази изнутра, све и када би се Бог добљовољно "уклонио" из његовог живота. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Заједница човека са Богом, али сумњам да је ико од њих рекао да је Бог прекинуо своју заједницу са створеним светом. Он и даље одржава све што постоји. Имам утисак да си помешао те две ствари.

На пример, може моје дете да се наљути на мене и одвоји, али ја га и даље волим и плаћам му школовање.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Заједница човека са Богом, али сумњам да је ико од њих рекао да је Бог прекинуо своју заједницу са створеним светом. Он и даље одржава све што постоји. Имам утисак да си помешао те две ствари.

Ja sam lepo naznacio da se radi o potpunoj i konacnoj zajednici stvorenog sa Nestvorenim, tako da nisam iskljucio one "falicne" oblike zajednistva koji opet obezbedjuju postojanje stvorenog. I niko od njih nije rekao da je Bog prekinuo zajednicu vec da je nije ni uspostavio. Maksim smatra da ta savrsena zajednica ne moze ni da se raskine buduci da se covek nalazi u stalnom kretanju ka Bogu itd. Uostalom, pitaj Milojkova... on je barem o tome pisao mnogo puta... 

Подели на овим сајтовима

''Ko nije u jedinstvu sa Crkvom nije ni sa Hristom. Bez Hrista nema Crkve, a ni Crkva nikada nije bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja. Van Crkve je usamljeni autonomni bezdomni čovek sa svojom neposlušnošću Bogu i Crkvi'', rekao je patrijarh. 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=04&dd=19&nav_category=12&nav_id=838549

Подели на овим сајтовима

Па ОК. Верујем да је бољи од онога ко иде на богослужења, а не ради то остало. Има у предању светитеља који су отишли на богослужење једном или два пута, а остатак живота провели у добрим делима.

ОК. :)

Hippie.jpg

Онда да са своје стране закључим тему која је започела мојом опаском. Такво хришћанство јесте слобода. Али ово већинско, званично и црквено мени далеко више личи на уцену.

Подели на овим сајтовима

То је опет погрешна интерпретација... Не ради се о томе да нас Бог "приморава" да ступимо у заједницу, него је Космос у коме живимо његово дело, ништа не постоји без њега, нити било шта постоји ван њега. Као да кажеш да вода "приморава" рибе на заједницу или ваздух животиње.

Samo da napomenem da se ne zaboravi ,

da mi jesmo jedno sa kosmosom, jer smo sastavljeni od istih elemenata kao i zvijezde i uostalom i sva priroda oko nas; tako smo i mi djelo Tvorca odnosno sama kruna stvaranja. Ne može se čovjek posmatrati odvojen od prirode ili Boga.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Meni je objašnjeno da smo mi deljivi od Boga, samim tim što smo stvoreni (priroda).

Nedeljivi postajemo tek i samo blagodaću. 

objasnio

1656398_709196795789905_901808478_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/t1/1656398_709196795789905_901808478_n.jpg

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...