grigorije22 Написано Мај 5, 2012 Пријави Подели Написано Мај 5, 2012 Григорије, Петар - МОЖЕ, али НЕЋЕ. То да је добар и милосрдан, пита Атанасије Велики, да ли је особина коју Бог има по својој вољи или без своје воље? Ако прихватимо да ову особину има по својој вољи, то значи да је почео некада да буде добар и да би могао, уколико би то хтео, да буде и зао. Тако нешто међутим би било могуће само уколико би размишљао и одлучивао о својој доброти, ствар сасвим апсурдна и неприхватљива за Бога. Ако прихватимо такође да је добар и милосрдан без своје воље, тада сагласно са размишљањем Аријанаца има доброту по нужности и без да то хоће. Ко му је међутим наметнуо ту нужност? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 ... које је више пута поставио, и о којем сам често размишљао. Мислим да не бих умео да му одговорим. Да ли је то зато што је на то питање неодговориво ако ниси верник, хришћанин? Не знам, углавном човек га је више пута поставио, формулисао на разне начине, али чини ми се да је прошло без одговора. Нисам нашао најбољу формулацију (његову), уморио сам се тражећи, али мислим да је и ово довољно добро: pa i ja to kazem... akoizaberes bilo sta osim onog sto je "jedino ispravno" onda je to zloupotreba slobode? Ne, sloboda je kad imas slobodu... nije sloboda kad ti neko "daje" slobodu a pritom ti daje "uputstvo za koriscenje" te slobode Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Није упутство за коришћење слободе, него упутство за стизање до циља, до ког желиш да стигнеш, а циљ је Спасење. А слободу ти нико не брани да користиш. Дакле, "употреба слободе" није сврха сама себи, него средство којим се стиже до циља. А опет си слободан да не желиш ићи до тог циља, уколико не поверујеш да је тај циљ нешто што ће теби бити најбоље, што је опет твоја слободна воља. Драгана Милошевић and zuti car је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Значи постоји слобода којом бираш прави пут, и постоји слобода којом бираш криви пут. Али да би изабрао прави пут ти си обавезан да употребиш ону прву слободу... обавезан да употребиш... Да ли је то слобода? Јер ако изабереш другу слободу она те води у вечне окове. Онда је то условнo слобода? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 А која слобода je у питању? Економска слобода Политичка слобода Уметничка слобода Слобода говора Слобода кретања Слобода мишљења или Егзистенцијална слобода тј слобода постојања Перса је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Slobodan si i da ne koristiš "uputstvo", eto Драгана Милошевић and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Значи постоји слобода којом бираш прави пут, и постоји слобода којом бираш криви пут. Али да би изабрао прави пут ти си обавезан да употребиш ону прву слободу... обавезан да употребиш... Да ли је то слобода? Јер ако изабереш другу слободу она те води у вечне окове. Онда је то условнo слобода? Мислим да је погрешно постављено. Слобода је у избору, али избор увек подразумева и одређени метод којим се до циља стиже, не само у овој ствари. Дакле, пожелиш ли Спасење, имаш средства и путеве којима се то постиже, имаш и огромну помоћ на том Путу, и сам убрзо видиш колико је боље и лакше, само ако изабереш. А како много више, на жалост, управо изабере онај други пут, мислим да нема много простора да се говори о условној слободи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Слобода коју имају створења, ма колико да је Божанска, не може сама од себе обезбедити бесмртност. Зато постоји ,,упутство'' како да остваримо вечни живот. Не заборавимо, једино Бог има вечно постојање, док створења не могу сама по себи обезбедити вечно постојање. Створења су доведена у постојање дејством Створитеља који једини може одржавати то постојање. Дакле, слобода је избор између заједнице са Богом и одбацивања те заједнице. Све је то из разликовања ,,нествореног'' и ,,створеног'', тј. једино је Бог нестворен (тј. беспочетан), а ми смо призвани да створеност преобразимо путем ,,рађања одозго''. Свети Николај Жички је наглашавао Господње речи да ко се не роди одозго не може живети вечно. Изузетно је важно да слободу поистоветимо са нашим усиновљењем, јер то рађање није без нашег избора. DankaM and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 sloboda je sloboda ! Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Ne, sloboda je kad imas slobodu... nije sloboda kad ti neko "daje" slobodu a pritom ti daje "uputstvo za koriscenje" te slobode Тачно. Апсолутно се слажем. Милан Меденица :) and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Александре, подстичеш нас на дубља размишљања. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Бог ти не дозвоаљава слободу, Бог ти је нуди. А како каже Џони Штулић (бог екс ју рока! ) - Слобода је ко жена ... узми је http://www.youtube.com/watch?v=eYj_atK3rpo Срђан Шијакињић, Лидија Миленковић and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Можда је проблем у разумевању/доживљају слободе. Јер следећи cloudking-ов принцип ја могу овако да поставим ствари: Испред мене су две чаше. Једна је са отровом, једна није. Да ли ја имам слободу да изаберем између те две чаше? Ако узмем и попијем чашу са отровом умрећу. Дакле, ако желим добро себи ја не требам да узмем ту чашу. Већ ову другу. Што значи да нисам, по његовом принципу, слободан. Јер сам практично принуђен да узмем чашу без отрова. Онда смо ми, ако тако поставимо ствари, робови свега. Не смем да скочим без падобрана из авиона, не смем да уђем у базен са крокодилом, не смем да гурам прст у штекер... Дакле, зашто се не постављају питања слободе у тим малим стварима, него се пристаје на њих? Мада ово можда излази из контекста у ком је он говорио... Николa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Тачно. Апсолутно се слажем. Ne razumem kako mozes da se slazes kada religija nudi upravo suprotno. Slobodu izbora si dobio na poklon od boga. Pri tom ti je bog ostavio "uputstvo" kako da koristeci tu slobodu dodjes do odredjenog cilja. Можда је проблем у разумевању/доживљају слободе. Јер следећи cloudking-ов принцип ја могу овако да поставим ствари: Испред мене су две чаше. Једна је са отровом, једна није. Да ли ја имам слободу да изаберем између те две чаше? Ако узмем и попијем чашу са отровом умрећу. Дакле, ако желим добро себи ја не требам да узмем ту чашу. Већ ову другу. Што значи да нисам, по његовом принципу, слободан. Јер сам практично принуђен да узмем чашу без отрова. Онда смо ми, ако тако поставимо ствари, робови свега. Не смем да скочим без падобрана из авиона, не смем да уђем у базен са крокодилом, не смем да гурам прст у штекер... Дакле, зашто се не постављају питања слободе у тим малим стварима, него се пристаје на њих? Мада ово можда излази из контекста у ком је он говорио... Postavio si stvari upravo onako kako ih i ja vidim... taj problem paradoksa slobode mi jos niko nije dovoljno dobro objasnio sa teoloskog aspekta... U metafori sa dve case npr. apsolutno je jasno da sloboda ne postoji, odnosno postoji samo kao filozofski privid i apsoluno je licemerno reci da ti imas slobodu da izaberes koju ces casu popiti... nemas slobodu. Popices "dobru" casu jer ces od ove druge umreti a to nije sloboda nego uslovnost fizickih faktora jer "moras" da popijes prvu casu... Дуња је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 ovo je mindbogling pitanje :lol: Николa and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука