Лазар Нешић Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Šta je po tebi novo? О, па то је питање које много пита. Ако бих укратко могао да кажем, онда би било овако: ново је лични допринос самој ствари, тј. из сопствене ствари додати, допринети, рећи и дописати и лично до-живети самој ствари. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 О, па то је питање које много пита. Ако бих укратко могао да кажем, онда би било овако: ново је лични дорпинос самој ствари, тј. из сопствене ствари додадти, допринети, рећи и дописати и лично до-живети самој ствари. I sta je po tebi doprinos o Zorana? Pljuvanje po Sv Kirilu bez preispitivanja izvora a kasnije i po vladiki Atanasiju? Ako to nazivas doprinosom hvala lepo! Дијана., Milan Nikolic and Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 @, Tačno tako brate. Samo još šta to doneti. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Pljuvanje po Sv Kirilu bez preispitivanja izvora a kasnije i po vladiki Atanasiju? То је твој лични - да не кажем погрешни - доживљај, тј. твој је проблем што си у свему овоме видео толико негативности. Хвала и теби лепо, али ниси разумео о чему се ради ... а ја не умем да ти објасним боље од осталих учесника на теми. @, Tačno tako brate. Samo još šta to doneti. Сопствени окушај/искуство/доживљај/проживљеност саме ствари; наставити тамо где су они пре нас стигли ... направити корак даље ... не знам ... шта ти мислиш о томе?шта би било то ново? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Bojim se da za ,,novo'' treba sve veća borba. A ne vidim ko nije pošao lakšim putem - uključujući sebe. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 То је твој лични - да не кажем погрешни - доживљај, тј. твој је проблем што си у свему овоме видео толико негативности. Хвала и теби лепо, али ниси разумео о чему се ради ... а ја не умем да ти објасним боље од осталих учесника на теми. Pa da neargumentovane teze postavlajti kao odgovore po tebi je uredu, Znas u svakoj nauci pa i patroloskoj postoji tzv. vrednovanje izvora. Cela teza oca Zorana zasniva se na jednom pismu koje je pod znakom pitanja prvo kao autenticno a cak i ako se uzme da je autenticno treba odgovoriti na pitanje ko ga je pisao i kakvi su odnosi pisca dokumenta prema Sv Kirilu. Elementarno poznavanje istorije crkve bi pokazalo da je covek koji je napisao to pismo tj. tada arhidjakon Dioskor bio u svemu zavidan svom slavnom predhodniku da je cak i njegove rodjake proganjao. O tome mozes naci kod Bolotova. Drugo ako malo detaljnije citas izvore o dogadjaima sa IV sabora videces da je sada vec patrijarh Dioskor samo koristio Kirilovo ime da bi sproveo svoj naum. No nazalost kao sto vec jednomrekoh nemam kod sebe odgovarajucu referencu pa da napisem ponesto na ove tvrdnje oca Zorana o Kirilu kako o ovom tekstu u vezi podmicivanja tako i u vezi progona Jevreja , Hipatiji i td. A o nacinu kako se obraca vladici Atanasiju to je ispod nivoa ulicara. Voleo bih ja od jednog teologa mnogo vise da vidim ono ko tebe kamenom a ti njega hlebom nego pljuvbanja. Дијана. and LISA је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Bojim se da za ,,novo'' treba sve veća borba. A ne vidim ko nije pošao lakšim putem - uključujući sebe. Слажем се, тако то бива - што би рекао Јагањац. Мало људи може уоште да допринесе самој ствари, мучан је то посао. Истина, овде се нисам укључио да бих рекао како је о. Зоран у овом тексту рекао богзна шта ново - што се тише саме ствари теологије - већ сам био сабжањен понашањем епископа Атанасија. Стварно не приличи ни његовим годинама, нити лику. Али добро, доста о томе. Pa da neargumentovane teze postavlajti kao odgovore po tebi je uredu, Znas u svakoj nauci pa i patroloskoj postoji tzv. vrednovanje izvora. Cela teza oca Zorana zasniva se na jednom pismu koje je pod znakom pitanja prvo kao autenticno a cak i ako se uzme da je autenticno treba odgovoriti na pitanje ko ga je pisao i kakvi su odnosi pisca dokumenta prema Sv Kirilu. Elementarno poznavanje istorije crkve bi pokazalo da je covek koji je napisao to pismo tj. tada arhidjakon Dioskor bio u svemu zavidan svom slavnom predhodniku da je cak i njegove rodjake proganjao. O tome mozes naci kod Bolotova. Drugo ako malo detaljnije citas izvore o dogadjaima sa IV sabora videces da je sada vec patrijarh Dioskor samo koristio Kirilovo ime da bi sproveo svoj naum. No nazalost kao sto vec jednomrekoh nemam kod sebe odgovarajucu referencu pa da napisem ponesto na ove tvrdnje oca Zorana o Kirilu kako o ovom tekstu u vezi podmicivanja tako i u vezi progona Jevreja , Hipatiji i td. A o nacinu kako se obraca vladici Atanasiju to je ispod nivoa ulicara. Voleo bih ja od jednog teologa mnogo vise da vidim ono ko tebe kamenom a ti njega hlebom nego pljuvbanja. Све је то лепо, али мене ниси баш убедио. Трифке брате, читао сам ја документа тог сабора, хвала што их препоручујеш, управо их преводим и то у целини, али нисам прочитао у њима што и ти. Отац Зоран ме је, пак, убедио у свему својим текстом. Што се тиче обраћања, ако је о. Зоран на нивоу уличара, онда се бојим где је тек и на ком нивоу еп. Атанасије... П.С. Молио бих и уваженог Бићанића да скрене пажњу брату Трифкету на речник о оцу Зорану. Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Šta je to vl.Atanasije rekao ružno ocu Zoranu? Meni ništa nije bilo ružno. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 A ne vidim ko nije pošao lakšim putem Има пар људи који су у 20. веку допринели самој ствари, јер и нису ишли лакшим путем. Али, углавном нису били баш ни еклисиолошки расположени ... Šta je to vl.Atanasije rekao ružno ocu Zoranu? Meni ništa nije bilo ružno. Све на страну, можда је то ипак мој доживљај, али помињање Зечевића ... ма дај ... дно! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Слажем се, тако то бива - што би рекао Јагањац. Мало људи може уоште да допринесе самој ствари, мучан је то посао. Истина, овде се нисам укључио да бих рекао како је о. Зоран у овом тексту рекао богзна шта ново - што се тише саме ствари теологије - већ сам био сабжањен понашањем епископа Атанасија. Стварно не приличи ни његовим годинама, нити лику. Али добро, доста о томе. Све је то лепо, али мене ниси баш убедио. Трифке брате, читао сам ја документа тог сабора, хвала што их препоручујеш, управо их преводим и то у целини, али нисам прочитао у њима што и ти. Отац Зоран ме је, пак, убедио у свему својим текстом. Што се тиче обраћања, ако је о. Зоран на нивоу уличара, онда се бојим где је тек и на ком нивоу еп. Атанасије... П.С. Молио бих и уваженог Бићанића да скрене пажњу брату Трифкету на речник о оцу Зорану. Хвала. Svako vidi ono sta hoce. Nemam namere da te ubedjujem jedino mogu da se molim Bogu da te prosvetli i uputi. A sto se tice nivoa vladike Atanasija ti tesko da o tome mozes da govoris. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 A sto se tice nivoa vladike Atanasija ti tesko da o tome mozes da govoris. Што да не? Па кад свака шуша може свашта да каже о било чему, што ја не бих могао и о драгом ми епископу Атанасију, са којим се и лично познајем? Не брини ти о томе, опусти се w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Што да не? Па кад свака шуша може свашта да каже о било чему, што ја не бих могао и о драгом ми епископу Атанасију, са којим се и лично познајем? Не брини ти о томе, опусти се Pa tesko da se covek ne zabrine posle ovoga sto si rekao. No ja ipak verujem da ces ti sa vremenom shvatiti a i kako god ti si najpre Bozji i On brine o tebi tako da nema potrebe ja da se brinem. Eto da te podsetim da si mi obecao jednu studiju koju nikako da vidim. ;-) Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 О, па то је питање које много пита. Ако бих укратко могао да кажем, онда би било овако: ново је лични допринос самој ствари, тј. из сопствене ствари додати, допринети, рећи и дописати и лично до-живети самој ствари. Sa ovim se ne slazem. Mislim da se reci iz Novog Zaveta: 52. А он им рече: Зато је сваки књижевник који се научио Царству небескоме као домаћин који износи из ризнице своје ново и старо. (Mat.13): odnose na teologe koji dolaze. Gospod kaze da su domacini koji iznose i staro i novo. Ne kaze da iznose samo novo, vec i staro. Dakle ono novo sto se iznosi mora se bazirati na starom, i biti u harmoniji sa njim, inace se nece poklapati i odudarace. Ne iznosi se novo na ustrb starog, vec se novo iz licnog opita iznosi da bude u saglasnosti sa starim koje se mora dobro izuciti da bi se uopste moglo iznositi bilo sta novo. Ako se staro ne izuci kako treba, kako ce se iznositi? Na cemu ce se zasnivati novo ako se staro nipodastava i nezna? Onaj koji tako radi, tj poznaje, postuje i prihvata staro, on moze i izneti nesto novo u harmoniji sa starim i on dobija pozitivni naziv od Gospoda : Domacin. A znamo da je suprotnost reci domacin, raspikuca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 @@Milan Nikolic, Лепо је ово што си започео о новом у теологији, дај да се манемо осталог, ако може. Ја ћу завршити своје учешће на овоој конкретној теми (у нади да ћеш можда отворити нову о овом питању). Сума: епископ Атанасије ме је јако саблазио, а - по речима Господњим - ко саблазни једног од ових малих ... знате већ шта. Молим се да владика дође себи. Поздрав П.С. Шалим се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Eto da te podsetim da si mi obecao jednu studiju koju nikako da vidim. ;-) Хвала ти брате Трифке О чему то беше? Хоћу, само ме подсети ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука