Гости Guest Alefshin Написано Јануар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 1. Мојсијева, глава 14 1. А кад беше Амарфал цар сенарски, Арион цар еласарски, Ходологомор цар еламски и Таргал цар гојимски, 1 Мој. 10:10, Иса. 11:11 2. Завојеваше на Валу цара содомског, и на Варсу цара гоморског, и на Сенара цара адамског, и на Симовора цара севојимског и на цара од Валаке, која је сада Сигор. 1 Мој. 19:22, 5 Мој. 29:23, Јаков 4:1 3. Сви се ови скупише у долини сидимској која је сада слано море. 4 Мој. 34:12, 5 Мој. 3:17, Ис.Н. 3:16, Псал. 107:34 4. Дванаест година беху служили Ходологомору, па тринаесте године одметнуше се. 5. А четрнаесте године дође Ходологомор и цареви који беху с њим, и побише Рафаје у Астароту карнајимском и Зузеје у Аму и Омеје у пољу киријатајском, 2 Сам. 5:18 6. И Хореје у планини њиховој Сиру до равнице фаранске покрај пустиње. 7. Од туда вративши се дођоше у Ен-Миспат, који је сада Кадис, и исекоше све који живеху у земљи амаличкој, и Амореје који живеху у Асасон-Тамару. 2 Дн. 20:2, Језек. 48:28 8. Тада изиђе цар содомски и цар гоморски и цар адамски и цар севојимски и цар од Валаке, које је сада Сигор, изађоше на њих у долину сидимску, Ос. 11:8 9. На Ходологомора цара еламског, и на Таргала цара гојимског, и на Амарфала цара сенарског, и на Ариоха цара еласарског, четири цара на пет. 10. А у долини сидимској беше много рупа из којих се вадила смола; и побеже цар содомски и цар гоморски, и онде падоше, а шта оста побеже у планину. 1 Мој. 11:3, 1 Мој. 19:17, 1 Мој. 19:30 11. И узеше све благо у Содому и Гомору и сву храну њихову, и отидоше. 12. Узеше и Лота, синовца Аврамовог, и благо његово, и отидоше, јер живеше у Содому. 1 Мој. 11:31, 1 Мој. 13:12, Јер. 2:17, Јер. 2:19 13. А дође један који беше утекао, те јави Авраму Јеврејину, који живеше у равни Мамрија Аморејина, брата Есхолу и брата Авнану, који беху у вери с Аврамом. 1 Мој. 14:24 14. А кад Аврам чу да му се заробио синовац, наоружа слуге своје, триста осамнаест, који се родише у његовој кући, и пође у потеру до Дана. 1 Мој. 13:8, 1 Мој. 15:3, 1 Мој. 17:27, Јов 19:15, Проп. 2:7 15. Онде разделивши своје удари на њих ноћу са слугама својим, и разби их, и отера их до Ховала, који је на лево од Дамаска, 1 Сам. 30:8, 1 Сам. 30:18 16. И поврати све благо; поврати и Лота синовца свог с благом његовим, и жене и људе. 1 Сам. 30:18, Авд. 1:11 17. А цар содомски изиђе му на сусрет кад се врати разбивши Ходологомора и цареве што беху с њим, у долину Савину, које је сада долина царева. 2 Сам. 18:18 18. А Мелхиседек цар салимски изнесе хлеб и вино; а он беше свештеник Бога Вишњег. Псал. 76:2, Псал. 110:4, Мих. 6:6, Дела 16:7, Јевр. 7:1, Јевр. 7:10 19. И благослови га говорећи: Благословен да је Аврам Богу Вишњем, чије је небо и земља! 20. И благословен да је Бог Вишњи, који предаде непријатеље твоје у руке твоје! И даде му Аврам десетак од свега. Јевр. 7:4 21. А цар содомски рече Авраму: Дај мени људе, а благо узми себи. 22. А Аврам рече цару содомском: Дижем руку своју ка Господу Богу Вишњем, чије је небо и земља, заклињући се: Псал. 24:1, Дан. 12:7, Мат. 11:25, Откр. 10:5 23. Ни конца ни ремена од обуће нећу узети од свега што је твоје, да не кажеш: Ја сам обогатио Аврама; Јест. 9:10, Јест. 9:15, 2 Кор. 11:9 24. Осим што су појели момци, и осим дела људима који су ишли са мном, Есхолу, Авнану и Мамрију, они нека узму свој део. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Јануар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 Када се дешава свеопшти рат међу локалним ''царевима'' Мелхиседек се не помиње. Иако у њему учествују сви релевантни политички чиниоци на датој територији. И онда одједном излази на сцену и то са титулом свештеник Бога Вишњег! Заиста, ко је био Мелхиседек!? Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Децембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 :291291291: ko su mu bili roditelji? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 Можда би и то помогло да се дође до одговора. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 Мало података оставља пуно места са претпоставке... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Август 22, 2013 Пријави Подели Написано Август 22, 2013 "Јер овај Мелхиседек беше цар салимски, свештеник Бога Највишег, који срете Авраама кад се враћаше с боја царева, и благослови га; Коме и Авраам даде десетак од свега. Прво дакле значи цар правде, потом и цар салимски, то јест цар мира: Без оца, без матере, без рода, не имајући ни почетка данима, ни свршетка животу, а испоређен са сином Божијим, и остаје свештеник довека“. (Посланица Јеврејима 7.1). moze pojasnjenje bodlovanog? Milojkov il neko od teologa... Срђан Шијакињић and Презвитер Дарко Јелић је реаговао/ла на ово 2 Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 23, 2013 Пријави Подели Написано Август 23, 2013 Христолошко тумачење Мелхиседека. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Август 23, 2013 Пријави Подели Написано Август 23, 2013 Христолошко тумачење Мелхиседека. Milojkov,cjenim tvoje pisanije,stoga ocekujem da se potrudis malo vise.Ono sto mene buni je to,kako neko moze biti Bez Oca I matere,(a da je ujedno covek ,to je za sad poznato samo za Adama)bez pocetka i kraja(Al' adam ima pocetak,i kraj) i da je slican Hristu i svestenik za vekove.Ko je zaprvao On,zsto o njemu nema vise podataka u sv.Pismu?Neki smatraju da je Melhisedek zapravo Hrist,pa ako jeste ,onda mi u sustini ocekujemo treci Hristov dolazak.Takodjer,ima istu istu titulu kao i Hrist,Prvosvestenik i Car(kao i neki rimski vladari )?Ako je on tad sluzio Gospodu(pored Avrama) u tom periodu,cudno da nema apsolitno nikakvih podataka o njemu.Definitivno Najmisterioznija licnst u sv pismu. PS. i dali ovo slican Hristu,zaprvao znaci-ravan,jednak HrIstu po slavi i casti? Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 23, 2013 Пријави Подели Написано Август 23, 2013 In popular culture Том Бомбадил је лик из Толкинове Средње земље који је створен по узору на Мелхиседека. Толкин је био велики верник и ту веру је елегантно уткао у своју књижевност. За њега се не зна одакле је, шта је, нити која је тачно његова улога. Међутим, показао се као најмоћнији становник Средње Земље и Прстен није имао никакво дејство на њега. Ево једног слободног поређења Тома Бомбадила са Мелхиседеком са једног форума: Not original with me; some have made the obvious comparison of Bombadil to Melchizedek of the Old Testament, an enigmatic character of great spiritual authority, who is "The King of Salem" (a reference with a double meaning---the king of the city that was to become Jerusalem, but also, literally translated, the "king of peace") and perhaps the prefiguration of the Christ to come. Jesus makes it very clear that his preisthood is not the same as that of the Levutes, but that he is "A priest of the Order of Melchizedek".Tom perhaps represents what Camus called "the tender indifference of the universe", an order above the ordered morality of men. A leopard is good in that it hunts the deer, even though that seems cruel to us. He is clearly good, but also answers to a clearly different morality and order of things than the other characters in the book. He is above their struggle, though not entirely indifferent to it. Срђан Шијакињић and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Andjelkovic Написано Август 23, 2013 Пријави Подели Написано Август 23, 2013 Melhisedek je bio Nojev sin Sim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 23, 2013 Пријави Подели Написано Август 23, 2013 Milojkov,cjenim tvoje pisanije,stoga ocekujem da se potrudis malo vise. Ја нисам неко ко мисли да зна све тајне овога света. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 23, 2013 Пријави Подели Написано Август 23, 2013 Mene zanimaju njegovi naslednici ( rodbinski ideoloshki tajni ili pak senka) Mada nije lose ni ono sa mamom i tatom da se upotpuni slika i sazna ko je on ustvari. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Било би лепо ко зна нешто о њему да напише, а не да се играмо погађалице. Tesko da neko zna nesto vise o njemu.Najmisterioznija Biblijska licnost. Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Ko je bio Melhisedek? Potpuno nevazna stvar, sa istorijske tacke gledista, jer to nikad nece biti moguce saznati. Vjerovanto nije ni postojao. Bitno je da Melhisedek simbolicki ukazuje na Hrista. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука