Jump to content

Разговарајте са др Драганом Богдановићем о здрављу и лечењу

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

2 do 4 nedelje,u zavisnosti od dijagnoze
hvala...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ako su tako rekli na tom predavanju onda su bolje obavesteni od mene, hvala na tome sad i ja znam nesto malo vise :)naucio sam nesto novo :)a jel su Vam rekli sto ga je pojela>? :)

Pa gladna žena. Gladni ljudi. Nemaju hrane, novca...hvataju slepe miševe i jedu ih. A slepi miševi su rezervoari ebole. I o kakvoj zdravstvenoj zaštiti u tim uslovima možemo govoriti. Kakve oni šanse imaju protiv ebole. Tuga...

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Pa gladna žena. Gladni ljudi. Nemaju hrane, novca...hvataju slepe miševe i jedu ih. A slepi miševi su rezervoari ebole. I o kakvoj zdravstvenoj zaštiti u tim uslovima možemo govoriti. Kakve oni šanse imaju protiv ebole. Tuga...

Tamo je to normalno jelo, supa ili čorba od slijepih miševa, šišmiša.

Nekakva gulašu nalik čorba, najpribližnije to tako izgleda a jede se u Gani.

http://www.livescience.com/44402-bat-soup-ebola-virus-outbreak.html

Tamo je to lokalni specijalitet kao recimo "Pileća srpska čorba" u Srbiji:

http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/14056/Pileca-srpska-corba

Važi kao delikatesa, jedu ih i bogati ljudi, nije to hrana siromašnih ljudi.

Problem je očigledno u tom što te šišmiše prije kuvanja niko ne nosi na

mikrobiološku analizu, kako ih ulove u prirodi tako si ih ravno i skuvaju.

Sad je medjunarodna zdravstvena organizacija zabranila konzumaciju

tog mesa šišmiša a izgleda da je i vlada Gane donijela i takav zakon.

fruit bat soup

http://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/NewsArchive/artikel.php?ID=226540

http://missoulian.com/lifestyles/health-med-fit/ebola-puts-ghana-s-bush-meat-traders-out-of-work/article_2a41329d-18d0-5335-a718-5221fc54eb54.html

Подели на овим сајтовима

Tamo je to normalno jelo, supa ili čorba od slijepih miševa, šišmiša.

Nekakva gulašu nalik čorba, najpribližnije to tako izgleda a jede se u Gani.

http://www.livescience.com/44402-bat-soup-ebola-virus-outbreak.html

Tamo je to lokalni specijalitet kao recimo "Pileća srpska čorba" u Srbiji:

http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/14056/Pileca-srpska-corba

Važi kao delikatesa, jedu ih i bogati ljudi, nije to hrana siromašnih ljudi.

E hvala, meni nekako delovalo da u nedostatku hrane jedu sve živo pa čak i šišmiše...eto razlika kulture.

Hvala još jednom

Подели на овим сајтовима

E hvala, meni nekako delovalo da u nedostatku hrane jedu sve živo pa čak i šišmiše...eto razlika kulture.

Hvala još jednom

Pa jesu oni sirošmašni onako, uopšte kad se uzme ali u hrani, pogotovo voću i povrću mi im ne možemo konkurovat i možemo im samo zavidjet. Znao sam jednog Afrikanca odnekud iz centralne Afrike koji je stalno ponavljao da se baš prevario što je došao u Evropu tj. u Češku jer mi Evropljani spram njih nemamo ništa normalno za jelo (ako s tim normalno - baš nije mislio na te šišmiše, ahahahaha). No rekao nam je da jedemo glavno meso hljeb, knedliki, tu i tamo malo tjestenine, riža i krompir, a začina nemamo gotovo nikakvih, sol, biber, paprika i gotovo, voće nam je nula, povrće i ispod nule u odnosu na ono što oni jedu i imaju tamo, voda iz česme nam smrdi itd. itd. A jedino što je kod nas bolje nego u Africi su recimo vodovod, struja, kanalizacija, grijanje, plin u svakoj kući, mnogo ljudi je bogatih, ima auto, opšti standard veći i bolje plate. A što se tiče hrane smo za njih mi Evropljani bijeda, strava i užas. Afrika je ogromna, nije sve Etiopija. A ne vladaju svugdje ni glad i ešxtremna neimaština kao u Etiopiji. U većini afričkih zemalja se ustvari dosta dobro živi.

Подели на овим сајтовима

Добар дан докторе,како помоћи некоме ко има шифру Ф.20 ?

Унапред хвала.

Dok Dragan ne dođe...

Kao porodica šta možemo učiniti za naše drage koji imaju takve probleme, jeste da im pružimo zdravo okruženje, bez stresa i konflikta. Ne treba razglabati o krivici i uzrocima bolesti jel to nikome ne pomaže, samo produbljuje problem. Što više šetnje po čistom vazduhu, fizička aktivnost. Lekovi su obavezni! Nemojte imati predrasude prema tome, sa lekovima je moguće omogućiti remisiju i kvalitetan život. Ko ima novca pomaže psihoterapija, grupna porodična terapija, ali ako je čovek verenik treba živeti liturgijskim životom. Ispovest, pričest, jeloosvećenje. Svakodnevna molitva, Isusova molitva, svakodnevno čitanje Svetog pisma(ovo su saveti Rafaila Karelina) To uglavnom i po meni jedino pomaže. Nije loše čitati poruke Pajsija svetogorca o tome kako pojednostaviti svoj život i osloboditi se bespotrebnih briga koji sami sebi stvaramo. To važi za celo okruženje obolelog. Eto to bi mogli biti saveti koje biste dobili i od psihoterapeuta, a besplatni su.(mislim na pouke Pajsija Svetogorca). Sve u svemu, bolest kao bolest-život se nastavlja. Čovek treba da živi u društvu među ljudima, bez izolacije. Radna sposobnost dok postoji ...treba raditi, profesiju prilagoditi da je bez stresa i nekih obaveza, koje opterećuju. Sve u svemu život se nastavlja...

Pa jesu oni sirošmašni onako, uopšte kad se uzme ali u hrani, pogotovo voću i povrću mi im ne možemo konkurovat i možemo im samo zavidjet. Znao sam jednog Afrikanca odnekud iz centralne Afrike koji je stalno ponavljao da se baš prevario što je došao u Evropu tj. u Češku jer mi Evropljani spram njih nemamo ništa normalno za jelo (ako s tim normalno - baš nije mislio na te šišmiše, ahahahaha). No rekao nam je da jedemo glavno meso hljeb, knedliki, tu i tamo malo tjestenine, riža i krompir, a začina nemamo gotovo nikakvih, sol, biber, paprika i gotovo, voće nam je nula, povrće i ispod nule u odnosu na ono što oni jedu i imaju tamo, voda iz česme nam smrdi itd. itd. A jedino što je kod nas bolje nego u Africi su recimo vodovod, struja, kanalizacija, grijanje, plin u svakoj kući, mnogo ljudi je bogatih, ima auto, opšti standard veći i bolje plate. A što se tiče hrane smo za njih mi Evropljani bijeda, strava i užas. Afrika je ogromna, nije sve Etiopija. A ne vladaju svugdje ni glad i ešxtremna neimaština kao u Etiopiji. U većini afričkih zemalja se ustvari dosta dobro živi.

Eto, podlegla sam propagandi: Hungry Africa. Lepo je čuti i neku informaciju o realnom stanju. Hvala Vam na tome.

Подели на овим сајтовима

:) Ma nije zbog toga, nisam video da si tu :) Ajde :)

Ajde kad sam ja već začačkala taj pojam onda i da ga prokomentarišem

Kao lekar i čovek savetujem da se tim pojmom porodica i oboleli uopšte ne bave jer nemaju nikakve koristi od toga. To je teška bolest, koju prate pitanja da li sam ja nešto kriv, osuđivanje drugih... ALi šta je tu je. Bolest kao bolest data nam od Boga, ne kao kazna već blagoslov da se kroz njeno trpljenje bez roptanja približimo Bogu i zaslužimo svoje spasenje. Trpi i bolesnik, trpe i bližnji...ali to nam je krst.

Na goooglu ćete naći i neke odgovore o toj krivici. F20 je generalno multifaktorijalna bolest, malo genetike, malo okruženja, dvojne poruke u detinjstvu, stres, traume... Ali i čak da u konkretnom slučaju postoje te "greške" okoline, treba znati da kod zdravih ne bi došlo do bolesti, već čovek jednostavno ima predispozicije za bolest i nije ni bitno koji je okidač.

Marihuana i druge droge takođe ne pomažu ovim ljudima...i  one bi mogle biti okidači.

Rafail Karelin govori o ljudima sa ovim problemom kao da su zaraženi sa crvom gordosti u detinjstvu, i da eto zbog svoje gordosti stvaraju i beže u svoj svet... Ma... čak i da je to tako..nismo li svi gordi i još gori od toga..

Sve u svemu...želim Vam svako dobro, želim Vam i snage da tu bolest bližnjeg prihvatite i iznesete lako. I da ne krivite nikog, a po najmanje Boga, već da živite život dalje i radujete se životu.

Mir Vam

Подели на овим сајтовима

Sve u svemu...želim Vam svako dobro, želim Vam i snage da tu bolest bližnjeg prihvatite i iznesete lako. I da ne krivite nikog, a po najmanje Boga, već da živite život dalje i radujete se životu.

Хвала, не само да не кривим никога,него ми је просто несхватљиво да се било каква кривица спомиње у вези болести, да ли је могуће да се провлачи таква могућност опште,мени је то потпуно непојмљиво. Окидач може бити свакакав откуд идеја да се спомиње окидач у смислу,неко је узео наркотик и ето проблема.

Ја колико разумем проблема односно болест би свакако наступила јер је већ у човеку. Дакле питање је кад. Но да не разглабамо о томе ако је то већ јасно.

Све ово говорим,јер су добронамерни чланови породице,помоћи ради пре неких месец дана имали разговор са болесником,у смислу,па сам си крив.

Тако да ме је твој одговор,потстакао да размишљам о томе и потпуно ме је зачудило да је то колико видим учестала пракса. 

Не дефинитивно сам мишљења да породици која прихвата болесника и жели да живи са њим,је потребна едукација,јер болесник колико процењујем супер сензитивно прима и обрађује реакције ближњих,јер у њима види и свој спас,односно помоћ.

Мислим да је ипак потребна едукација,јер колико имам искустава болест никад неће престати и биће све време присутна у таквој  породици,што изискује више информација од кратких диспанзерских разговора.

Но како год,заиста ти хвала за ову преписку и захваљујем доктору на простору. 

Мир нам :)

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...