Jump to content

Разговарајте са др Драганом Богдановићем о здрављу и лечењу

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Da li je moguće da scintigrafija pljuvačnh žlijezda ukaže na problem parotidnih i submandibularnih p. ž. koji navodi na dijagnozu sicca, a da u isto vrijeme nalaz biopsije pljuvačnih žlijezda pokazuje da nema patoloških elemenata koji odgovaraju sicca syndrom-u? 

U prilog dijagnozi idu i imunološki nalazi kao i pozitivan schirmer test (suvo oko). 

Hvala :)

ocigledno da je moguce,ali draga moja konsultujte endokrinologa,on ce Vam najbolje pomoci,veliki pozdrav

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Coxsackie virus (Koksaki virus)

Coxsackie virusi spadaju u familiju virusa Picornaviridae, a u rod Enterovirusa. Ovi virusi spadaju u RNK viruse što znači da u genomu imaju jednolančanu, linearnu RNK, najmanji su (20-30μm). Postoje Coxsackie A (23 serotipova) i B (6 serotipova) virusi. 

Put prenošenja

Izvor zaraze je čovek. Prenose se fekooralnim putem. Ima ih u otpadnim vodama i bazenima.

Patološki (medicinski) značaj

Najčešće izazivaju: 

• miokarditis
  • perikarditis
  • meningitis
  • herpanginu
  • respiratorne infekcije
Miokarditis

Najčešće postoje simptomi respiratorne infekcije koji su prethodili srčanoj simptomatologiji: malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima, kolapsna stanja i gubitak svesti. Kliničkim pregledom može se naći cijanoza perifernog tipa (modre usne, vrh nosa, jagodice lica, uši, vrhovi prstiju), ubrzan rad srca, poremećaji srčanog ritma, oslabljeni tonovi, snižen krvni pritisak. Navedeni simptomi i znaci mogu biti prisutni u manjem ili većem broju-što zavisi od težine miokarditisa i stepena hemodinamskih poremećaja, ali treba istaći da su oni nespecifični i da se zbog toga miokarditis i naziva "bolest sa 10 lica".

Eksudativni perikarditis

Zapaljenje srčane kese- perikardni izliv može da nastane kao odgovor na oštećenje perikarda i može biti serozan, bistar, gnojav, hemoragičan (prisustvo krvi u izlivu) i hilozan. Manji izlivi su asimptomatski ali kod većih bolesnik se žali na stalan bol ili pritisak u grudima, otežano disanje, otežano gutanje, kašalj, štucanje i promuklost.

Herpangin angina

Uzrokuju različiti tipovi Coxasckie virusa A. Počinje iznenada visokom temperaturom, opštim bolovima, gušoboljom, pojačanom sekrecijom pljuvačke. Na krajnicama, nepčanim lucima, ždrelu i resici stvaraju se male vezikule (plikovi) koje ubrzo postaju plitke ulceracije. Tegobe traju 1- 4 dana i prolazi bez komplikacija. 

Meningitis

Inkubacija traje od 3 - 5 dana, premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelgodnost i anoreksija sa mogućim prolivom i gušoboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu. Sledi meningealna faza - predstavlja skup manifestacija koje nastaju kao posledica povećanog intrakranijalnog pritiska. Najvažniji znaci su glavobolja, povraćanje, kod odojčadi napetost fontanela, meningealni znaci - odbrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića (ukočen vrat, znak Kerninga, znaci Brudžinskog i Vujićev znak), znaci pojačanog senzibiliteta (smeta mu svetlost, buka i svaki šum), neurovegetativni poremećaji-bradikardija(usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i  poremećaj svesti. Nakon 3 - 5 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Dijagnoza

Izoluje se iz brisa grla, nazofaringealnog sekreta, sadržaja vezikula, stolice, likvora, krvi. Od seroloških testova za detekciju antitela u serumu koriste se RVK, imunoflorescencije, ELISA, RIA.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Tretman se obično sastoji u ublažavanju simptoma. Bolesnik se mora puno odmarati i piti mnogo tečnosti, po potrebi se mogu uzeti sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (glavobolje), moguća je i primena kortikosteroida.

Подели на овим сајтовима

Поштовани др Богдановићу, ако будете имали времена, желео бих да чујем Ваше мишљење о следећој теми :

https://www.pouke.org/forum/topic/31069-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86-%D1%87%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%9B-%D0%B8%D0%B4%D1%83%D1%9B%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%98%D0%B5%D0%BC%D0%BE-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8/

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Nazalost ovo je moguce, ionako je vec stopa oboljevanja nasih ljudi od malignih bolesti u velikom porastu.

Osiromaseni uranijum koji je u velikim kolicinama bacan na nasu zemlju u vidu razlicitih vrsti bombi je kancerogena supstanca,i njegovo vreme poluraspada je oko 500 godina, sto znaci da on svo to vreme zagadjuje nasu okolinu, nasu zemlju, biljni i zivotinjski svet.

Ja licno poznajem dosta ljudi samo u svom neposrednom okruzenju koji su oboleli od malignih bolesti.

Ne znam sta da kazem, jednostavno situacija je takva kakva je.

Подели на овим сајтовима

Nazalost ovo je moguce, ionako je vec stopa oboljevanja nasih ljudi od malignih bolesti u velikom porastu.

Osiromaseni uranijum koji je u velikim kolicinama bacan na nasu zemlju u vidu razlicitih vrsti bombi je kancerogena supstanca,i njegovo vreme poluraspada je oko 500 godina, sto znaci da on svo to vreme zagadjuje nasu okolinu, nasu zemlju, biljni i zivotinjski svet.

Ja licno poznajem dosta ljudi samo u svom neposrednom okruzenju koji su oboleli od malignih bolesti.

Ne znam sta da kazem, jednostavno situacija je takva kakva je.

Хвала најлепше.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Vaistinu se rodi! :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Vaistinu se rodi dr. Draganu, i jedno strucno pitanje.

Moja majka je pre par meseci, lececi pluca, zaradila postantibiotski kolitis. Cak je i na infektivnom bila 9 dana, zalecila ga, ali se on sad malo (dosta manje nego pre) vratio, zbog nekih novih lekova, kao i zbog naseg nepoznavanja odgovarajuce dijete (ovde su nam samo ispricali neke sasvim opste savete).

Mozete li da mi kazete koji konkretno lek vi preporucujete u lecenju ove bolesti, i da li je ovaj rezim ishrane (na linku) po vama odgovarajuci za takvog bolesnika (male kilaze i sitne gradje, inace)?

Unapred hvala na odgovoru... :)

Moguca dijeta kod kolitisa

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

U svakom slucaju hvala... :)

Подели на овим сајтовима

Vaistinu se rodi dr. Draganu, i jedno strucno pitanje.

Moja majka je pre par meseci, lececi pluca, zaradila postantibiotski kolitis. Cak je i na infektivnom bila 9 dana, zalecila ga, ali se on sad malo (dosta manje nego pre) vratio, zbog nekih novih lekova, kao i zbog naseg nepoznavanja odgovarajuce dijete (ovde su nam samo ispricali neke sasvim opste savete).

Mozete li da mi kazete koji konkretno lek vi preporucujete u lecenju ove bolesti, i da li je ovaj rezim ishrane (na linku) po vama odgovarajuci za takvog bolesnika (male kilaze i sitne gradje, inace)?

Unapred hvala na odgovoru... :)

Moguca dijeta kod kolitisa

Vašoj majci nije na vreme dat vankomicin kada je to trebalo, tako da se stvar iskomplikovala. Bilo bi dobro da potražite pomoć gastroenterologa, po mogućnosti u KCS ili KBC Zvezdara. 

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Akutni respiratorni distres sindrom odraslih

Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) odraslih osoba klinički je sindrom akutne respiratorne insuficijencije, odnosno akutnog plućnog edema, nastaje usled oštećenja parenhima pluća i manifestuje se bilateralnom plućnim infiltratima, teškom i refrakternom hipoksemijom i teškom dispnejom, zbog redukcije plućne komplijanse.

Uzrok nastanka

Do nastanka ARDS dovode različita oboljenja i stanja, označeni kao faktori rizika ili predisponirajući faktori: difuzne plućne infekcije (virusne, bakterijske, gljivične), aspiracija (želudačni sadržaj, voda u toku davljenja), inhalacija toksičnih gasova i iritanasa (hlor, azot dioksid, dim cigarete, ozon, visoka koncentracija kiseonika), narkotici (heroin, metadon, morfin), lekovi (nitrofurantoin, bleomicin), imunološki (Goodpastureov sindrom, sistemski eritemski lupus), multiple traume, sistemske reakcije na proces van pluća (sepsa, hemoragični pankretatitis, embolija amnionskom tečnošću, masna embolija), postkardiopulmonalni bypass, šok, masivne opekotine, masivne transfuzije). Najčešći uzročnik je sepsa, zatim multiple traume i pneumonije.

Klinička slika

Klinička slika je tipična: nakon inicijalnog delovanja faktora rizika, nastaje latentni period, od 24 do 72 sata, a zatim se javlja tahipneja ( ubrzano disanje) i dispneja ( otežano disanje). Analizom respiracionih gasova u arterijskoj krvi otkriva se hipoksemija sa hipokapnijom. Fizikalni nalaz na plućima je najčešće normalan ili se čuju retki kasno - inspirijumski pukoti. Rendgenološki nalaz na plućima je normalan ili se uočavaju minimalne intersticijumske promene. Progresija bolesti je veoma brza: tahipneja i dispneja se pogoršavaju, razvija se cijanoza centralnog tipa (modar jezik). Na plućima se čuje masa kasnoinspirijumskih pukota, a na rendgenogramu pluća vide se difuzni bilateralni plućni infiltrati. U ovom stadijumu postoji teška hipoksemija, koja se ne može korigovati oksigenoterapijom. Ako bolest progredira dalje, u terminalnoj fazi se razvija i hiperkapnija, sa respiratornom acidozom i znacima insuficijencije desnog srca. Dolazi do hipotenzije u sistemskoj cirkulaciji i insuficijencije drugih organa. Sepsa je česta komplikacija bolesti.

Dijagnoza

Postavlja s ena osnovu postojanja faktrora rizika, tipične kliničke slike, refrakternosti na oksigenoterapiju i radioloških znakova na plućima.

Lečenje

Oksigenoterapija je prva terapijska mera. Međutim, vrlo brzo, uprkos maksimalno primenjenoj oksigenoterapiji, pritisak kiseonika u arterijskoj krvi pada i mehanička ventilacija je sledeća terapijska mera. Održavanje hemodinamskog stanja organizma podrazumeva održavanje adekvatnog minutnog volumena srca, periferne cirkulacije i normalnog kapilarnog pritiska u plućima. Od lekova se primenjuju prostaglandini, antioksidanti, antielastaze, anticitokini, surfaktant, antibiotici, kardijalni inotropni lekovi. Smrtnost bolesnika sa ARDS kreće se oko 50 do 60% obolelih, uprkos primeni svih terapijskih mera.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Uganuće skočnog zgloba ( Distorsio articulatio talocruralis)

Uganuće skočnog zgloba predstavlja skup povreda ligamenata, kapsule, sinovije i tetivnih insercija u predelu skočnog zgloba pri nezgodnom uvrtanju ili ređe izvrtanju stopala u toku posrtanja ili pada.

Uzrok nastanka

Distorzije se najčešće dešavaju prilikom sportskih i rekreativnih aktivnosti ili pri hodu po neravnoj površini, kada osoba iskrene nogu u skočnom zglobu. Tom prilikom nastajeistezanje, delimični ili potpuni prekid jednog ili više ligamenata oko skočnog zgloba.

Klinička slika

U kliničkoj slici dominira oštar bol otok u predelu skočnog zgloba. Koža skočnog zgloba je podlivena krvlju. Bol je najjače izražen na anterolateralnoj strani zgloba. Bolesnik štedi povređeni zglob. Oslonac i pokreti u skočnom zglobu su nesigurni i bolesnik prilikom hoda hramlje. Aktivni pokreti u skočnom zglobu su ograničeni, a pasivni su bolni.  Kod distorzija drugog stepena bolesnik ima utisak da mu je nešto puklo u zglobu. Kod distorzija trećeg stepena zglob se nalazi u nefiziološkom položaju, aktivni pokreti su onemogućeni bolom, a pasivni pokreti su preko fizioloških granica. Zglob je nestabilan.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskih snimaka.

Lečenje

Distorzije prvog stepena se leče imobilizacijom kompresivnim zavojem sedam do deset dana. Distorzije drugog stepena se leče imobilizacijom kompresivnim zavojem ili gipsanom longetom dve do tri nedelje. Neophodna je elevacija skočnog zgloba i lokalna primena hladnoće, kao i davanje analgetika. Po skidanju gipsane imobilizacije lečenje se nastavlja fizikalnom terapijom. Kada postoji poptuni prekid ligamenata (distorzija trećeg stepena) indikovano je hirurško lečenje (rekonstrukcija kapsule i ligamenata).

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Povišen krvni pritisak u trudnoći

Trudnoća može indikovati pojavu povišenog krvnog pritiska (pregnancy induced hypertension ili skraćenica PIH) ili dovesti do pogoršanja već postojećeg povišenog krvnog pritiska (hipertenzije). Povišen krvni pritisak, krvarenja i infekcije su najčešći faktori koji ugrožavaju život i zdravlje trudne žene. Smatra se da svake godine širom sveta 50 000 žena umire zbog posledica povišenog krvnog pritiska u trudnoći. U zemljama sa razvijenom antenatalnom zaštitom, ishod trudnoća komplikovanih hipertenzijom je daleko bolji nego u nerazvijenim zemljama.

Uzrok nastanka

Pored genetske predispozicije, kao mogući etiološki faktori razmatrani su imunološki poremećaji, analizirana je i uloga različitih ćelijskih i serumskih supstanci koje deluju na spazam krvnih sudova. U poslednje vreme se u stručnoj literaturi ističe značaj poremećaja u razvoju krvnih sudova na nivou materica – posteljica. Pušenje, deficit kalcijuma

Istraživanje u kojem je analizirano zdravstveno stanje oko 5.000 žena je pokazalo da je rizik za pojavu nekog kardiovaskularnog oboljenja, nakon 40. godine života bio duplo veći kod onih žena koje su tokom trudnoće imale povišen krvni pritisak, nego kod žena koje u trudnoći nisu imale problema sa hipertenzijom. Stručnjaci ne znaju zbog čega povišen krvni pritisak u trudnoći povećava rizik za pojavu navedenih oboljenja, ali navode da bi jedan od razloga za to mogla da bude gojaznost žene tokom trudnoće.

i gojaznost su predisponirajući faktori za nastanak hipertenzivne bolesti u trudnoći. 

Klinička slika

Hipertenzija u trudnoći podrazumeva krvni pritisak 140/90 mm Hg ili viši, ili ako je sistolni (gornji) pritisak viši za 30 mm Hg, a dijastolni (donji) za 15 mm Hg od uobičajenih vrednosti, u dva merenja sa razmakom od 6 ili više sati.

Trudnoćom uzrokovana hipertenzija se deli u tri kategorije: 

• hipertenzija
  • preeklampsija
  • eklampsija

Preeklampsija, pored povišenog krvnog pritiska podrazumeva postojanje pozitivnog nalaza belančevina u urinu trudnice i/ili izraženih otoka, najčešće na nogama, koji povremeno mogu biti veoma izraženi i generalizovani. Eklampsija podrazumeva pored hipertenzije pojavu toničko-kloničkih grčenja celog tela, praćenih gubitkom svesti i prekidom disanja tzv. konvulzijama koje su slične epileptičnom napadu. Dakle, hipertenzivna bolest u trudnoći varira od blago povišenog krvnog pritiska, pa do po život majke i deteta opasne, eklampsije.

I u fiziološkim, normalnim trudnoćama kardiovaskularni i bubrežni sistemi trpe značajne i impresivne promene kao rezultat adaptacije majke na graviditet. Pojava hipertenzije dodatno utiče na različite organe i organske sisteme majke, a posebno su opterećeni upravo kardio-vaskularni i bubrežni sistem, jetra i mozak trudnice. Jetra je posebno opterećena kada tokom preeklampsije/eklampsije dođe do pojave tzv. HELLP sindroma, koji podrazumeva trijas laboratorijskih nalaza: razgradnja crvenih krvnih ćelija (pojava anemije i porast bilirubina), pad broja trombocita i porast specifičnih enzima jetre. Hipertenzivna bolest dovodi i do lakše cirkulacije kroz posteljicu, a samim tim i nedovoljnog i nepotpunog snadbevanja fetusa potrebnim materijama i kiseonikom.

Ovakve promene imaju za posledicu fetalni intrauterusni zastoj i rast i pojavu smanjene količine plodove vode. Ukoliko se poremećaji uzrokovani hipertenzijom ne dijagnostikuju pravovremeno i neleče adekvatno rezultat zastoja u rastu može biti intrauterusna smrt ploda. 

Lečenje

Lečenje hipertenzije u trudnoći je specifično. U trudnoći se ne mogu primeniti svi raspoloživi antihipertenzivni lekovi. Mnogi od ovih lekova imaju štetno dejstvo na plod a većina od njih je nepoznatog delovanja na humani plod. Iz suženog izbora antihipertenzivnih lekova proističe deo terapijskih problema ginekologa/perinatologa koji leči hipertenzivnu bolest u trudnoći. Treba istaći da je najbolja terapija hipertenzivne bolesti u trudnoći porođaj trudnice, odnosno prekid trudnoće. Definitivnu odluku o prekidu trudnoće donosi trudnica na predlog lekara. Priroda se pobrinula da fetusi majki koje imaju hipertenziju u trudnoći iako se najčešće rađaju sa manjom telesnom masom, ipak imaju zrelija pluća. To im omogućuje da iako često vrlo sićušni dobro podnose zahteve koje pred njih postavlja spoljašnji svet.

Mogućnosti prevencije pojave hipertenzivne bolesti u trudnoći nisu rešene na potpun način. Nadoknada kalcijuma nije dala zadovoljavajući profilaktički efekat. Najbolja prevencija teških formi hipertenzivne bolesti i dalje ostaju pravovremena dijagnostika i adekvatna terapija i nadzor kako stanja majke, tako i ploda. Upravo su adekvatna antenatalna zaštita i postnatalna nega uticali u razvijenim zemljama na bolji ishod trudnoća komplikovanih hipertenzijom.

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog dr. Dragane .

Prije nesto manje od 2 godine imao sam povredu skocnog zgloba . Skoro deceniju sam trenirao fudbal , u zadnje vrijeme ga igram rekreativno ukljucujuci i turnire s vremena na vrijeme ,a imam zelju da se probam vratiti aktivnom bavljenju , nakon visegodisnje pauze zbog studija .

Medjutim , negdje krajem marta 2012. primio sam zestok udarac u unutrasnjem dijelu skocnog zgloba , na jednom terminu...kako mi se ranije , tokom igranja nisu desavale neke ozbiljnije povrede , ovo mi je bilo novo...i mislio sam da ce tako , samo od sebe proci . Zglob mi je nakon tog termina otekao , imao sam podlive...bolovi tokom hoda nisu prestajali .

Tek sam kod ljekara otisao nakon 2 mjeseca , a u medjuvremenu nisam prestajao sa fudbalom i turnirima , uprkos bolu . Kad sam se obratio ljekaru , dijagnostifikovana mi je kontuzija sk. zgloba i isao sam na neke fizikalne terapije , koje mi nisu Bog zna pomogle...odmarao sam potpuno par mjeseci do novog turnira , u tom periodu mazao sam neke preparate , plivao...ali bol nije stajao...u narednom periodu sam sve manje se bavio fudbalom , misleci da ce mi se od mirovanja stanje popraviti...kada ni nakon pola godine i vise mi se nije nesto popravilo , isao sam na par tretmana i kod nekog kiroprakticara , ali nije neka vajda...

Zelim da vas pitam , sta mi vi preporucujete , s obzirom da nakon ovoliko vremena i dalje osjecam bol i ne moze da mi taj desni skocni zglob bude funkcionalan kao ranije , a pri malo vecem intezitetu pokreta osjetim bol , ponekad i ostar ? Nemam uopste povjerenja u "zdravstveni sistem" u CG , lijecio bih se vjerovatno u Srbiji , koje metode lijecenja mi preporucujete , posto vjerovatno da su mi neki ligamenti pokidani ili dobro osteceni ?

Hvala i izvinite na ovolikoj opservaciji .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...