Deja Vu Написано Март 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2014 Сад ћу можда мало да скренем са теме, мада везано је за Библију свакако. Да ли ће на крају, после Страшног суда, они који буду осуђени на огњено језеро, горети вечно или ће горети док не сагоре и потпуно нестану? Библија говори колико знам и о једном и о другом, мада спомињу се вечне муке и слично. Е сад, Исус каже да ко пође са Њим и слично, добија живот вечни. То онда значи да онај који не пође за Њим, добија смрт? Шта би онда била друга смрт? Потпуно умирење и тела и душе, престанак било каквог односа са Богом и одлазак у ништавило и смрт каква се и сматра, крај, ништа или је то нешто друго? Исус је на крсту умро и другом смрћу, тако кажу. После тога је био у аду и избавио праведнике, што ме ето сад подсети да питам, ако је већ био у аду, онда је то место, а не доживљај односа са Богом или пак није? На крају је наравно васкрсао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 23, 2014 Пријави Подели Написано Март 23, 2014 Сад ћу можда мало да скренем са теме, мада везано је за Библију свакако. Да ли ће на крају, после Страшног суда, они који буду осуђени на огњено језеро, горети вечно или ће горети док не сагоре и потпуно нестану? Библија говори колико знам и о једном и о другом, мада спомињу се вечне муке и слично. Е сад, Исус каже да ко пође са Њим и слично, добија живот вечни. То онда значи да онај који не пође за Њим, добија смрт? Шта би онда била друга смрт? Потпуно умирење и тела и душе, престанак било каквог односа са Богом и одлазак у ништавило и смрт каква се и сматра, крај, ништа или је то нешто друго? Исус је на крсту умро и другом смрћу, тако кажу. После тога је био у аду и избавио праведнике, што ме ето сад подсети да питам, ако је већ био у аду, онда је то место, а не доживљај односа са Богом или пак није? На крају је наравно васкрсао. To je jeres koja uci o anihilaciji,i postoje neki stihovi u Bibliji koji zastupnici ove teorije koriste da pokazu kako vecno ne znaci neprekidno Kazna za Edom ovako glasi. "Nece se gasiti ni nocu ni danju, doveka ce se dizati dim njezin..." Isaija 34,10 Da li mi danas vidimo da Edom gori i da se dize dim iz njega Kolaps argumenta vecnog mucenja gresnih. Gde crv njihov ne umire, i oganj se ne gasi. Marko 9,44, Marko 9,46, Marko 9,48 Evo zasto to nije dokaz vecnog mucenja gresnika. Isus je citirao stih iz Isaije Izlazeci, gledat cu trupla ljudi koji se od mene odmetnuse: crv njihov nece umreti i njihov se oganj nece ugasiti - bit ce na gadost svim ljudima. Isaija 66,24 Dakle u ognju ce da budu mrtva tela koja ce da budu unistena za vecnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 23, 2014 Пријави Подели Написано Март 23, 2014 Tako sto bi u tom slucaju besmrtnosrcu duse dobio beskrajnost pa bi opet bio vecan jer bi trajao vecno. Kapish? Najednostavnije... kapirao bi ja kao ti da nema obećanog Carstva Nebeskog. Gde nam je po tebi kraj ako nije u Hristu kao alfa i omega Života!? Pričamo o Bogočoveku u kome je i naš početak i naš kraj. Van Hrista je zlo (smrt)koje što se Boga tiče može da traje i večno jer ionako nije Božja volja niti Boga šta umanjuje,u svoj blagodatnoj darovanoj nam večnosti Života. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 23, 2014 Пријави Подели Написано Март 23, 2014 Да ли ће на крају, после Страшног суда, они који буду осуђени на огњено језеро, горети вечно или ће горети док не сагоре и потпуно нестану? Najviše boli potpuno nestajanje. (večnost nekome ljubav a nekome i ne tako miran i simpatičan rastanak od Ljubavi koji bi se objasnio spavanjem i ne budjenjem ever) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 23, 2014 Пријави Подели Написано Март 23, 2014 Акви некако успева да прескочи други део који је апсолутно на становишту Светих отаца. Ми јесмо СМРТНИ ПО ПРИРОДИ јер смо створени, али смо и БЕСМРТНИ ПО БЛАГОДАТИ јер смо створени - за вечност. Управо та бесмртност по благодати (одређење човека за вечност) се одражава у старозаветном "Ја рекох - богови сте" (са малим б), као и "Ја нисам Бог мртвих него Бог живих, Бог Аврама, Исака, Јакова". Тиме се и окретање ОД Бога НЕ завршава аутоматски, по природи у не-егзистенцији, јер пре свега не би било Сатане - као оног ко је апсолутно окренут ОД Бога. Ова бесмртност (по благодати) је камен спотицања за неке, јер сматрају да (ако је човек бесмртан) онда му не требају ни Бог ни покајање да би постојао у вечности. Напротив, показује се да је то суштински битно јер ако ћемо БИТИ на неки начин, није свеједно КАКО ћемо бити. Ако нећемо БИТИ никако онда можемо и против Бога, или бити без страха Божијег (одатле и олако несвесно хуљење на Духа Светога који је кроз пророке говорио), јер после, по дифолту смртности, неће нас ни бити, јер из Бога црпимо БИТИСАЊЕ. Напротив, БИЋЕМО, али на незамисливо одвојен начин, што и представља Пакао. Дакле, смртни по природи, бесмртни по благодати, створени да надиђемо своју природу и сјединимо је са Богом у вечности - или се вечно окрећемо од Њега и свега Његовог, у вечној тежњи за НИЧИМ или НЕЧИМ које НИКАКО не можемо остварити... Тања1, DYNABLASTER, Срђан(Православац) and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 23, 2014 Пријави Подели Написано Март 23, 2014 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 23, 2014 Пријави Подели Написано Март 23, 2014 Iz dogmatike. Cije? Ne znam kako da izbrisem post, jer posle postavljenog pitanja, procitah da je iz Zizjulasove dogmatike. Logicno. bgpj and Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 23, 2014 Пријави Подели Написано Март 23, 2014 Cije? Ne znam kako da izbrisem post, jer posle postavljenog pitanja, procitah da je iz Zizjulasove dogmatike. Logicno. Митрополит Зизјулас није (још) свети. И подложан је критици као и светитељи, па и много више, јер се још није доказао пред Црквом као свети. Што не значи да је све (или већина) што је написао погрешно. Треба АРГУМЕНТОВАНО критиковати, не овако паушално да је логично чим је од Зизјуласа. DYNABLASTER, Млађони, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 23, 2014 Пријави Подели Написано Март 23, 2014 O njemu niti mogu niti zelim da govorim argumentovano jer mi je nemoguce citati ga. Nece dusa, a veruj da sam zdusno probao. Dovoljne su mi kritike grckih doktora i profesora teologije a i pojedinih Episkopa, da bih imao sliku o njemu. Ne zaboravimo i to da je pokrenuta peticija za njegovo rascinjavanje. Naravno ne iz Srbije jer mi sad podsecamo na Atinu u vreme kada ju je Apostol Pavle posetio. Срђан(Православац) and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Dusa je besmrtna po blagodati kao i duhovna bica. Demoni i gresnici koji budu bili vaskrsnuti i baceni u oganj nece da odu u nistavilo. То ми је познато, да све створено не постоји по својој природи, постоји само по вољи Божијој, како је @Јанко написао. Oво је мени тако компликовано да разумем шта пишете, читам да већина форумаша на теми (о бесмртности душе) не знају ни сами шта пишу, па ни они што би требали да знају...те овај догмат, те онај догмат, те овај није светитељ, те онај је написао погрешно...ич не ме занима више, Господ нека одлучи, лаку ноћ! (@Jанко је дао најразумљивије објашњење) Јанко, Volim_Sina_Bozjeg and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 O njemu niti mogu niti zelim da govorim argumentovano jer mi je nemoguce citati ga. Nece dusa, a veruj da sam zdusno probao. Dovoljne su mi kritike grckih doktora i profesora teologije a i pojedinih Episkopa, da bih imao sliku o njemu. Ne zaboravimo i to da je pokrenuta peticija za njegovo rascinjavanje. Naravno ne iz Srbije jer mi sad podsecamo na Atinu u vreme kada ju je Apostol Pavle posetio. О томе зашто не можеш да га читаш не могу да судим. Ја могу, као што могу и смем да кажем у чему се не слажем. А ено нпр одличне критике Аце Милојкова по питању митрополитовог писања о блаженом Августину. Шта ће на крају бити видећемо. Има ствари где се потпуно неаргументовано напада, а као што видимо и ових других.... Млађони је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Ne pise. To su neke tvoje veoma lose i povrsne interpretacije i karikature. Dakle ti ipak nesto dodajes, ako drugo ne dodajes interpretaciji. Нисам био присутан,видим расписали се људи доста. Невезано за све што се писало. Морао сам да тражим по догматици да видим јесам ли погрешио.По Јустиновој наравно јер другу неку нисам никада читао. И наравно нађем. ПРЕПОДОБНИ ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ ДОГМАТИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ДЕО ДРУГИ - ОДЕЉАК ПРВИ Однос Бога према твари - Бог као Творац света У делу постанак човечанског света "Преимућство човековог стварања састоји се у томе што је Триипостасни Бог лично и непосредно, тако рећи својим сопственим рукама, саздао тело човеково и дао му свој дах живота, а није га земља, по заповести Божјој, сама произвела, као што је то био случај са осталим живим бићима на земљи.Од видљиве и невидљиве природе, вели свети Дамаскин, Бог је својим властитим рукама створио човека по образу својему и по подобију: од земље је саздао тело, а душу разумну и мислећу дао му дахом својим" Ето да се оправдам да не додајем ништа,а исто тако не могу другачије да интерпретирам. Што се тиче трећег,у потпуности се слажем да је писмо Богонадахнуто.Не мислим да је буквално свака реч од Бога ушла у уши писаца. Оно што мислим да нам је суштина коју писмо носи од важности,а друго као што кажеш небитно.И да нам није на корист да је у научне сврхе користимо,да је неки доказују као нетачну тако олако,јер ипак је ту Дух Свети а ја се не бих с тиме играо. То што су Оци писали неке апсурде за то је крива погрешна наука тог доба,коју су они мешали са вероучењем. Ја сам сматрао да је мало прегрубо уносити Свете Оце у расправу,јер су они ипак светитељи,а ми им нисмо не до колена већ ни до прстију ногу.Зато сам заузео одбрамбени став. DYNABLASTER and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 2 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 То што су Оци писали неке апсурде за то је крива погрешна наука тог доба,коју су они мешали са вероучењем. Ја сам сматрао да је мало прегрубо уносити Свете Оце у расправу,јер су они ипак светитељи,а ми им нисмо не до колена већ ни до прстију ногу.Зато сам заузео одбрамбени став. Aha znaci ipak ima to da su Oci pisali neke apsurde. A hoces onda da kazes da Sv.Vasilija nije nadahuno isti duh da pise Sestodnev u odnosu na Sv.Duha koji je nadahnuo pisca prvih stihova knjige postanja? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Aha znaci ipak ima to da su Oci pisali neke apsurde. A hoces onda da kazes da Sv.Vasilija nije nadahuno isti duh da pise Sestodnev u odnosu na Sv.Duha koji je nadahnuo pisca prvih stihova knjige postanja? Већ сам пре пар дана када је био цитиран пасус св.Василија из шестоднева написао шта сматрам Богонадахнућем а шта човековим расуђивањем по науци.Шта је он писао његова је воља да запише.Дух Свети сматрам да даје оно што нам је потребно у зависности од степена духовности неко добија више неко мање.Сад на мени и теби је да ли ћемо да запишемо оно што смо добили и да ли ћемо га помешати са световним учењем.То тако ја видим,боље не умем да објасним. На Свето Писмо већ гледам другачије,ту већ не смем да чачкам. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Већ сам пре пар дана када је био цитиран пасус св.Василија из шестоднева написао шта сматрам Богонадахнућем а шта човековим расуђивањем по науци.Шта је он писао његова је воља да запише.Дух Свети сматрам да даје оно што нам је потребно у зависности од степена духовности неко добија више неко мање.Сад на мени и теби је да ли ћемо да запишемо оно што смо добили и да ли ћемо га помешати са световним учењем.То тако ја видим,боље не умем да објасним. На Свето Писмо већ гледам другачије,ту већ не смем да чачкам. Vidi. Rec Bozija je rec Bozija. Zasto bi knjige Pisma imale ekskluzivnu tezinu i epitet "Rec Bozija" u odnosu na reci drugih svetih ljudi? Poseban epitet Pismu se daje kada se smatra da je Pismo diktat u vremenu kada je zivio pisac na koga je naslovljena odredjena knjiga ili dogadajaj. Pa se tako misli da je Bog diktirao Mojsiju koji je u tacno vrijeme zapisivao, pa je diktirao Jovu, pa je diktirao Isaiji, pa je diktirao Malahaji, pa apostolima, pa Pavlu itd...Medjutim sve knjige Sv.Pisma nastale su kasnije od opisanih dogadjaja, a na temelju usmenog i svjedoka dogadja, se cuvalo i prenosilo od generacije do generacije...Zar djela Zlatoustog, Vasilija Velikog, Grigorija Palame itd..nisu takodjer Rec Bozija? Pisem "Rec" velikim jer je Rec sa velikim Hristos, a mi svi vjerujemo da su Oci dosegnuli punocu do Hristovog rasta zato ih i zovemo svetima. Zato i kazemo da su nahadnuti Reciju, a to ne znaci da su njihove rijeci bile nepogresive vec da su nadahunuti Duhom pisali istine koje govore o odnosu Boga i coveka ispravno. Dakle pohvataj analogiju. Ako su sveti pisali tacne istine o odnosu Boga i covjeka, a pri tome su gresili oko iskazivanja nekih detalja poput iskaza o izgledu i nacinu funckionisanja tvorevine, onda se ista analogija moze primjeniti i na pisce Postanja i drugih biblijskih kniga gdje su oni tacno prenosili bogonadahnute poruke o odnosu o uzroku svega, o odnosu Boga i covjeka, a iskazivali su greske u opisivanju tvorevine i nacina kako ona postoji. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука