cloudking Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 ili si ti tek od nedavno u Crkvi Ateisti su u suštini najobičnije neznalice, samo su mnogo glasni, bahati često i suviše vulgarni. Ako je njiima evolucija dogma onda to zaista najrealnije govori o njima Ja iskreno ne poznajem ni jednog ateistu kome je evolucija (ili bilo koja naucna teorija) dogma. Nema radosnije stvari za nauku nego kad se dokaze da je neka teorija netacna, tj. kad otkrijemo novu, bolju... Tako i ateisti razmisljaju i kada bi se danas pojavio naucni rad koji "obara" evoluciju svaki ateista bi tu novu teoriju prihvatio a TE odbacio istog monenta... Tolko o dogmama... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 ili si ti tek od nedavno u Crkvi Како бре то закључи,по којој логици??? Погрешио сам ли,нису ли Свети Оци тумачили прилично буквално.По заповести Божијој ни изчега постаде нешто,у тренутку. Св,Јефрем Сиријски,св.Василије Велики,св.Јован Златоусти,ти људи су светитељи,свакако ћу се управљати светитељима а не науци. Наука по којој се нешто ствара из ничега само по себи. Ја могу да прихватим велики прасак,он није споран,одговара речима "и растави Бог светлост од таме",али креационизам је нешто друго,и по мени не може постојати компромис између еволуције и постања,не може се тумачити алегоричније. И да цитирам Серафима Роуза Ми нисмо слободни да тумачимо Свето Писмо како нам се прохте,већ треба да следимо Свете Оце. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Погрешио сам ли,нису ли Свети Оци тумачили прилично буквално.По заповести Божијој ни изчега постаде нешто,у тренутку. Св,Јефрем Сиријски,св.Василије Велики,св.Јован Златоусти,ти људи су светитељи,свакако ћу се управљати светитељима а не науци. Наука по којој се нешто ствара из ничега само по себи. Ја могу да прихватим велики прасак,он није споран,одговара речима "и растави Бог светлост од таме",али креационизам је нешто друго,и по мени не може постојати компромис између еволуције и постања,не може се тумачити алегоричније. И да цитирам Серафима Роуза Ми нисмо слободни да тумачимо Свето Писмо како нам се прохте,већ треба да следимо Свете Оце. Uopste nije tacno da su tumacili samo bukvalno. Tumacili su bukvalno ucenici antiohijske skole. S druge strane u aleksandrijskoj skoli Pismo se pretezno tumacilo alegorijski. Osim toga citaj Sestodnev, u kome Sv.Vasilije pokusava da prica malo o prirodi i kako funkcionise. On se zalagao za bukvalno tumacenje jer je djak antiohijske skole, i pozivajuci se na pismo. Kad procitas citav Sestodnev, onda zapazi koliko je puta pogresio sto se tice uredjenja zemlje, kretanja sunca itd...ne nije ga Sv.Duh nadahnuo da govori kako je za odvijanje toplote potrebna voda, pa zbog toga vode iznad svoda sluze, kako Bog pomice sunce s jednog mjesta na drugo kako se jedan dio zemlje ne bi previse zagrijao itd....citaj malo pa ce ti mozda biti jasno da ni svetitelji nisu bili bezgresni. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Uopste nije tacno da su tumacili samo bukvalno. Tumacili su bukvalno ucenici antiohijske skole. S druge strane u aleksandrijskoj skoli Pismo se pretezno tumacilo alegorijski. Osim toga citaj Sestodnev, u kome Sv.Vasilije pokusava da prica malo o prirodi i kako funkcionise. On se zalagao za bukvalno tumacenje jer je djak antiohijske skole, i pozivajuci se na pismo. Kad procitas citav Sestodnev, onda zapazi koliko je puta pogresio sto se tice uredjenja zemlje, kretanja sunca itd...ne nije ga Sv.Duh nadahnuo da govori kako je za odvijanje toplote potrebna voda, pa zbog toga vode iznad svoda sluze, kako Bog pomice sunce s jednog mjesta na drugo kako se jedan dio zemlje ne bi previse zagrijao itd....citaj malo pa ce ti mozda biti jasno da ni svetitelji nisu bili bezgresni. Учење из школа тог доба је било да је земља центар дешавања,људи нису могли осетити под ногама да се земља помера.Могли су само да расуђују по ономе што је привидно.Посматрајући небо изгледало им је као да се звезде и Сунце крећу. Није било инспирисано Светим Духом,ово је типично овоземаљско размишљање по учењима тадашњих научника.Ето наука греши од почетка. Тако да ту погрешку можемо приписати човековој машти,слободном размишљању,на крају крајева и данас едукација утиче на свест људи,па ето имамо еволуцијске православце и међу свештеничким редом. Дух Свети не служи да нам сипа сво знање и тајне Божије промислености. Бог човека створио на земљи,дао законе и заповести није му рекао да се интересује за ствари ван земље и није му открио тајне које се крију у универзуму и како је Он шта урадио. Крстио нас је Духом Светим да и ми будемо духовни,и да задобијемо вечан живот. Бог нам је прећутао оно што нам није потребно. Заиста, превелика световна мудрост једном ће их до страшнога суда довести... Св.Василије Велики Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Заиста, превелика световна мудрост једном ће их до страшнога суда довести... Св.Василије Велики Нека земља пусти из себе душу живу. Остала је та заповест унутар земље, и ова не престаје да служи своме Творцу. Јер, неке врсте животиња на свет долазе тако што их рађају оне које су постале пре њих, а неке, што се и ада може запазити, излазе живе из саме земље. Јер, земља у кишним периодима не испушта из себе само цврчке или безбројно мноштво каквих птичијих врста које се роје по ваздуху, од којих је већина толико сићушна да нема ни свога имена, већ она из своје утробе рађа и којекакве мишеве и жабе. Дешава се чак да се у Тиви у Египту, кад у време летње припеке наиђу обилне кише, земља сместа испуни пацовима; видимо, исто тако, да глисте не настају другачије, него од блата, јер нити излазе из јајашца нити на било који други начин постају, већ су рођене из земље. Много је врста птица којима, да би зачеле, није потребно никакво парење са мужјаком. И док код других птица неоплођена јаја бивају неродна, веле да белоглави суп без икаквог парења углавном полаже плодна јаја; и поред тога супови знају да живе веома дуго, јер се њихов живот често протеже и до сто година. Ово нарочито запамти између свих прича које си о птицама чуо, па ако се некада деси да видиш неке људе који се подсмевају тајни наше вере, па кажу како је немогуће и како је изван закона природе да девојка роди, а да се њено девојаштво очува нетакнутим, сети се да је Онај, Који је благоизволео да лудошћу проповеди спасе оне који верују, унапред устројио небројене природне доказе који потврђују веру у оно што је противно уму. Св. Василије Велики Oglo and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Нека земља пусти из себе душу живу. Остала је та заповест унутар земље, и ова не престаје да служи своме Творцу. Јер, неке врсте животиња на свет долазе тако што их рађају оне које су постале пре њих, а неке, што се и ада може запазити, излазе живе из саме земље. Јер, земља у кишним периодима не испушта из себе само цврчке или безбројно мноштво каквих птичијих врста које се роје по ваздуху, од којих је већина толико сићушна да нема ни свога имена, већ она из своје утробе рађа и којекакве мишеве и жабе. Дешава се чак да се у Тиви у Египту, кад у време летње припеке наиђу обилне кише, земља сместа испуни пацовима; видимо, исто тако, да глисте не настају другачије, него од блата, јер нити излазе из јајашца нити на било који други начин постају, већ су рођене из земље. Много је врста птица којима, да би зачеле, није потребно никакво парење са мужјаком. И док код других птица неоплођена јаја бивају неродна, веле да белоглави суп без икаквог парења углавном полаже плодна јаја; и поред тога супови знају да живе веома дуго, јер се њихов живот често протеже и до сто година. Ово нарочито запамти између свих прича које си о птицама чуо, па ако се некада деси да видиш неке људе који се подсмевају тајни наше вере, па кажу како је немогуће и како је изван закона природе да девојка роди, а да се њено девојаштво очува нетакнутим, сети се да је Онај, Који је благоизволео да лудошћу проповеди спасе оне који верују, унапред устројио небројене природне доказе који потврђују веру у оно што је противно уму. Св. Василије Велики Не можемо дозволити себи да се спрдамо таквим стварима,са светитељима на тај начин,да их показујемо као луде. Прво добро треба да сагледамо,па да расудимо.Јесмо ли ми духовно бољи од њих?Јесмо ли праведнији,моралнији и вернији него што су они били? Нисте ли видели да и црквени великодостојници умеју да изненаде нечим апсурдним?Не грешимо ли ми сви кад се затрујемо разним учењима и литературама? Кажем опет,по мени човек размишља на два начина,духовно и овоземаљски.Претходно сам објаснио у то време су била учења таква,заснована на људском слободном маштом,па и ова погрешна Аристотелова биологија.Није само Василије већ и многи други учени људи из тог времена су веровали тој античкој науци. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Не можемо дозволити себи да се спрдамо таквим стварима,са светитељима на тај начин,да их показујемо као луде. Прво добро треба да сагледамо,па да расудимо.Јесмо ли ми духовно бољи од њих?Јесмо ли праведнији,моралнији и вернији него што су они били? Niko se ne sprda sa njima, vec braca pokusavaju da ti objasne da nije sve sto svetitelji napisu vodjeno duhom svetom, i da nije sve istina. A to je stav koji ti zastupas. Svetitelji su kao i svi drugi ljudi - nesavrsheni, i samim tim grese. Ono sto su svetitelji pisali a sto jeste sigurno vodjeno duhom svetim je u nasoj dogmi. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Srdjane, kako sebi objasnjavas sve one suprotnosti, nelogicnosti i netacnosti koje se nalaze u bibliji ako je bukvalno tumacis? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Не можемо дозволити себи да се спрдамо таквим стварима,са светитељима на тај начин,да их показујемо као луде. Прво добро треба да сагледамо,па да расудимо.Јесмо ли ми духовно бољи од њих?Јесмо ли праведнији,моралнији и вернији него што су они били? Нисте ли видели да и црквени великодостојници умеју да изненаде нечим апсурдним?Не грешимо ли ми сви кад се затрујемо разним учењима и литературама? Кажем опет,по мени човек размишља на два начина,духовно и овоземаљски.Претходно сам објаснио у то време су била учења таква,заснована на људском слободном маштом,па и ова погрешна Аристотелова биологија.Није само Василије већ и многи други учени људи из тог времена су веровали тој античкој науци. Kakvo spdanje, covjek je samo citirao od rijeci do rijeci Sv.Vasilija. Poenta je da se vidi da Duh Sveti nije prisiljavao ljude tog davnog doba da razumeju da se bazis svakog zivota zasniva na DNK, da je univerzum ogroman, da se zemlja okrece oko sunca, da su dan i noc posljedica rotacije, da za odvijanje toplote ne treba voda, i da zivotinje ne nastaju iz zemlje itd....On ih prosto nije prisiljavaju da znaju vise nego sto mogu da razumiju. Pa posto ih nije prisiljavao onda su i opisi iz knjige Postanja opisi razumjevanja prirode onog vremena po naucnim mogucnostim tog doba, a ne Boziji diktat o tome kako je tacno sve postalo. Jer sustina i nadahunce Duha u pismu se krije u opisu odnos covjeka i Boga, i ono sto izdvaja Stari Zavjet od ostalih religijskih knjiga tog doba je da govori da je jedan Bog uzrok svemu tome, a ne bogvoi, bogici, ili polubogovi....i to nekako uvijek izostaje savremenim bukvalistima, a hvataju se za minorne stvari za koje bi cijedili komarca i zasnivali citavo vjerovanje. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Браћо немојте мислити да сам мислио непријатељски кад сам написао о спрдању,већ у смислу да недозволимо да будемо оштри при расуђивању.Човек цитирао Василија Великог на мој цитат "заиста, превелика световна мудрост једном ће их до страшнога суда довести." па испаде као да се св.Василије осудио овиме што је рекао. Није Дух Свети присиљавао људе на свеопште разумевање,то сам и мислио кад сам претходно написао да Дух Свети не служи да нам сипа сво знање и тајне Божије промислености,већ неку другу сврху. Човек је човек као такав увек греши,у свему ономе што није од Духа Светога. Ја сам традиционални верник,као такав сам конзервативнији,и све што има епитет новог и модерног за мене представља нешто што ми неће бити на корист.Зато су моји ставови такви. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Ја сам традиционални верник,као такав сам конзервативнији,и све што има епитет новог и модерног за мене представља нешто што ми неће бити на корист.Зато су моји ставови такви. Ironija je u tome da su prvi hriscani za to vreme bili vrlo moderni i cak ispred svog vremena. Da su bili konzervativni danas ne bi imao pravoslavlje. Млађони and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Ја сам традиционални верник,као такав сам конзервативнији,и све што има епитет новог и модерног за мене представља нешто што ми неће бити на корист.Зато су моји ставови такви. Imas ti pravo na svoje glediste, ali nemoj da predstavljamo kao sustinsko u veri - nesto sto nije, i kao istinu vere - nesto sto je misljenje. Ironija je u tome da su prvi hriscani za to vreme bili vrlo moderni i cak ispred svog vremena. Da su bili konzervativni danas ne bi imao pravoslavlje. "For the scientist who has lived by his faith in the power of reason, the story ends like a bad dream. He has scaled the mountain of ignorance; he is about to conquer the highest peak; as he pulls himself over the final rock, he is greeted by a band of theologians who have been sitting there for centuries." Robert Jastrow (September 7, 1925 – February 8, 2008) was an American astronomer, physicist and cosmologist. He was a leading NASA scientist, populist author and futurist. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Ono sto su svetitelji pisali a sto jeste sigurno vodjeno duhom svetim je u nasoj dogmi. Наша догма јесте од Духа Светога.Штета што више немам књиге догматике,пре пар година их мој отац дао некоме па их тај није вратио. Него која то догматика оправдава постање човеково по еволуцији,ја такву догматику нисам читао. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Imas ti pravo na svoje glediste, ali nemoj da predstavljamo kao sustinsko u veri - nesto sto nije, i kao istinu vere - nesto sto je misljenje. "For the scientist who has lived by his faith in the power of reason, the story ends like a bad dream. He has scaled the mountain of ignorance; he is about to conquer the highest peak; as he pulls himself over the final rock, he is greeted by a band of theologians who have been sitting there for centuries." Robert Jastrow (September 7, 1925 – February 8, 2008) was an American astronomer, physicist and cosmologist. He was a leading NASA scientist, populist author and futurist. Dzana ti sve sad. Danas su vernici najkonzervativnija grupa ljudi. A broj modernih medju njima je na nivou statisticke greske... Negde ste usput u proteklih 2000 godina nesto debelo pobrkali... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Наша догма јесте од Духа Светога.Штета што више немам књиге догматике,пре пар година их мој отац дао некоме па их тај није вратио. To sta je od duha svetoga to odredjuje sabornost. Него која то догматика оправдава постање човеково по еволуцији,ја такву догматику нисам читао. NIje bitno sto nijedna odobrava, bitno je da ne postoji nijedna koja joj se protivi.Nijedna dogma ne govori o tome na koji nacin, kojim mehanizmima je gospod stvorio coveka, samo da ga je stvorio. Da li je to od jednom ili kroz neke prirodno procese, to je s tvar misljenja. Ne vidim zast oje tebi toliko neverovatno da gospod stvori coveka kroz evoluciju... zasto da ne? Stvorio prirodu i njene zakone i tokove, samim tim i evolujciju kao jedan tog prirode kroz koju je kreirao po slici svojoj, kreaciju coveka - coveka. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука