Jump to content

Тачност Библије?

Оцени ову тему

Препоручена порука

pazi jednu stvar meni je grozno čuti od nekoga da biblija nije tačna, toliko o tome i to ladno reći bez ikakvih argumenata, posljedice takvih nepromišljenih riječi mogu biti veliki greh, dobro je obi rekao treba mlo paziti šta piskarate po forumu, ovdije puno ljudi čita

Posto je Srdjan izbego odgovor aj tebe da pitam. Ako je biblija tacna, kako sebi objasnjavas sve one protivurecnosti, netacnosti i kontradiktornosti u bibliji?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Да је земља округла знали су скоро сви грчки филозофи и то тврдили у својим делима. Ератостен је чак и израчунао обим земље, један штап је забио у асуану а други у александрији на удаљености од око 800км. Потом је приметио да у подне штап у асуану не ствара сенку а онај у алексанрији ствара што га је довело до закључка да земља није равна јер су углови сенке у исто време под различитим угловима и то 7о и 20' разлике, па ако је 360 подељено са 7о 20' једнако 50 и пута 800км једнако је 40000, значи промашио је за само пар стотина километара. Атинска школа коју су завршли кападокијски оци па са њима и свети Василије Велики су знали за ово али је из неког разлога владало другачије мишљење, вероватно због уске повезаности многобоштва,културе и политике тога доба, па је он стога и навео другачије, или је пак навео актуелно опште мишљење свога времена, јер смисао његових дела није наука него питање вере и догматска питања.

http://nova-akropola.hr/kultura/tragom-povijesti-otkad-znamo-da-je-zemlja-okrugla/

Подели на овим сајтовима

Да је земља округла знали су скоро сви грчки филозофи и то тврдили у својим делима.

Nije Aristotel, a ckrva je bas njegovu nauku prihvatila. Kao josh neke greske, npr da teza tela padaju brze od laksih. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Posto je Srdjan izbego odgovor aj tebe da pitam. Ako je biblija tacna, kako sebi objasnjavas sve one protivurecnosti, netacnosti i kontradiktornosti u bibliji?

Кажи ми које то контрадикторности,нетачности?

Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо.

Подели на овим сајтовима

Ко је по ТЕ прво настао мушкарац или жена, или да нису можда у исто време?

Ko to zna.

Pozdravlja te Orangutan koji peca:

181271_170135136484768_570432797_n.jpg

Подели на овим сајтовима

Кажи ми које то контрадикторности,нетачности?

Pa to i tvoji pravoslavci znaju. Al ljudi lepo shvatili da biblija em nije udzbenik em su je pisalli ljudi em ne moze da pobegne iz vremena u kom je nastala.

Evo prvo sto mi pada na pamet jeste pitanje: ko je prvi sreo isusa posle uskrsnuca?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ко је по ТЕ прво настао мушкарац или жена, или да нису можда у исто време?

Pa vidiš upravo je to interesantno, tragovi dnk žene pokazuju da je postojala nekih 14 ooo (dodaj ili oduzmi nulu) prije muškarca.

Međutim kakve to veze ima sa prvim čovjekom, ako me razumiješ ; )

edit: vidi mene, opet na ovoj temi  joooj

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Nije Aristotel, a ckrva je bas njegovu nauku prihvatila. Kao josh neke greske, npr da teza tela padaju brze od laksih. :)

Аристотел је прихваћен тек касније и био је темељ стварања схоластике(9-14 век) тј. правца који се развио и био форсиранна западу а имао и великог утицаја на исток, да се логиком може спознати и разумети Бог. Тад је дошло до систематизације богословља, стварања клерикализма и поделе на свете тајне. Схоластика се оштро противила исихазму као једином могућем богопознању по мишљењу подвижника истока под вођством Григорија Паламе а утемељени на Григорију Богослову И Симеону Новом Богослову. У почетку су се свети оци држали Платона, тј. у односу на његово учење објашњавали хришћанство грцима.

Подели на овим сајтовима

Tu je tvoja greska brate, nije temelj crkve sveto pismo, vec samo Hristos i sabornost. Sveto pismo je nesto kao prirucnik.

Crkva je postojala i bez svetog pisma. Tako da ne vidim kako ono moze biti njen temelj.

Zato te ja u satiri i zovem protestantom, oni su se odvojili jer zele da im temelj crkve bude sveto pismo.

Naravno da nisi stvarno protestant.

Под Светим Писмом мислим као сведочанству о Христу.

А темељ цркве је само Христос,ништа више.

Коринћанима 3:11

Јер темеља другога нико не може поставити осим онога који је постављен, који је Исус Христос.

Матеја 21:42

А рече им Исус: Зар нисте никада читали у Писму: Камен који одбацише зидари, он је постао глава од угла;

1.Петрова 2:7

Вама, дакле, који верујете част је; а онима који се противе камен који одбацише зидари он поста глава од угла, и камен спотицања и стена саблазни:

Такође римљанима 9:33 дела апостолска 4:11

Црква је саборна(васељенска) зато јер није ограничена временом,простором,расом и језиком.

Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо.

Подели на овим сајтовима

Аристотел је прихваћен тек касније и био је темељ стварања схоластике(9-14 век) тј. правца који се развио и био форсиранна западу а имао и великог утицаја на исток, да се логиком може спознати и разумети Бог. Тад је дошло до систематизације богословља, стварања клерикализма и поделе на свете тајне. Схоластика се оштро противила исихазму као једином могућем богопознању по мишљењу подвижника истока под вођством Григорија Паламе а утемељени на Григорију Богослову И Симеону Новом Богослову. У почетку су се свети оци држали Платона, тј. у односу на његово учење објашњавали хришћанство грцима.

Tacno, u pravu si,  istok je vise bio za platona. Medjutim zasto je to bitno, poenta je da sveti oci mogu da pogrese po nekim pitanjima naucnog karaktera, koja nisu dogma crkve, a postoje misljenja svetih otaca o njima?

Под Светим Писмом мислим као сведочанству о Христу.

А темељ цркве је само Христос,ништа више.

Tacno tako, zato onda ne vidim zast ose toliko zamajavas oko tacnosti naucnih i istorijskih podataka u SZ?

Biblija ne salje laznu poruku i to je ono jedino bitno. Iako su neke price u SZ simbolichne(kako bi neki rekli, lazne).

Подели на овим сајтовима

Pa to i tvoji pravoslavci znaju. Al ljudi lepo shvatili da biblija em nije udzbenik em su je pisalli ljudi em ne moze da pobegne iz vremena u kom je nastala.

Evo prvo sto mi pada na pamet jeste pitanje: ko je prvi sreo isusa posle uskrsnuca?

Срела га је Марија Магдалена и мироносице. Зашто?

Подели на овим сајтовима

Марија Магдаленска

Подели на овим сајтовима

Sto se tiche novog zaveta, tu cak mogu biti neke greske. Jer je pisan par desetina godina posle samog dogadjaja, cak i postoje neke greske. Ateisti odlichno znaju koje jer ih koriste u kontraargumentaciji, i vrlo bolna rana onima koji drze do toga da je biblija "bezgresna"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...