Number15648 Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 БЕСЕДА о господару и робу Ко жали прут, мрзи на сина својега; а ко га љуби, кара га за времена (Приче Сол. 13, 24) Човекољубље Божје превазилази човекољубље људско као што небо превазилази земљу, па ипак човекољубиви Бог бије људе. Бије Бог људе не да их убије него да их поправи и спасе. О благословеног бијења из љубави! Кога Господ љуби, онога и кара, и бије свакога сина којега прима (Јев. 12, 6). Чиме бије Бог? Прутом. Каквим прутом? Прутом болести, прутом недаћа, прутом губитка, прутом глади, прутом неродице, прутом суше, прутом поплаве, прутом смрти сродника и пријатеља, прутом злих демона, када овима попусти власт над човеком. То су прутови Божји, којима Бог шиба децу Своју, да би их поправио, уразумио, просветио и спасао. Зашто родитељ да не бије децу своју, ако их истински воли? Прут је оруђе велике љубави и бриге. Ако је дете неосетљиво за духовна карања, осетљиво је за прут. И што је неко дете неосетљивије духом и савешћу, осетљивије је телом. Тело и није дато човеку да само собом нешто значи, него да буде слуга духа, да помогне духу, да користи духу. Ако телесна казна пробуди дух у човеку, и са духом савест, онда је тело савршено испунило своју дужност према духу, господару своме. Ако господар спава, онда се на слуге удара, да би га пробудили. Пробуде ли слуге господара свога у часу опасности, неће жалити ударце, које су примиле, јер су спасле господара свога. А пробуђени и спасени господар умеће се одужити слугама својим. Отуда ваистину, ко жали прут, мрзи на сина својега. Ко штеди слугу, издаје господара. О Господе Премудри, отвори срце родитељима, да приме ову свету поуку Твоју. Теби слава и хвала вавек. Амин. Св. Николај Велимировић, Охридски Пролог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:00, Ayla рече Da sam bliže, možda bi me i udario...da shvatim Hajde probaj bez grubih riječi, polako...prijateljski. Probaj da objasniš. Shvatiću ja sve. I da si ljut što su tebe kažnjavali i da svoje dijete ne želiš da povrijediš jer mu želiš najbolje u životu. Najboljeg oca, najboljeg prijatelja i savjetnika...želiš da mu budeš uzor i da te ne pamti po batini i kazni, nego po dugim i mudrim razgovorima. Probaj, znam da možeš ja sam batine dobijao svaki dan skoro, kad bi ti pričao zbog čega sam batine dobijao vjerujem da bi me ti slomila da si mi bila majka, ali dobro. danas sam zahvalan roditeljima zbog toga znači skroz suprotno nego sto bi neko pomislio, dijete ne može da uzme to roditeljima za zlo, jer to i nije zlo, već ponekad nužnost, imaš primjera koliko hoćeš među velikim ljudima, čak i u vojsci je batina postojala do skoro i u školi, ja sam znao ponekad da dobijem u školi sa onim velikim lenjirom za tablu preko glave, svaka čast nastavnicima, ni njima ne uzimam za zlo, nego bi čak da im se nekako izvinem i odužim nekako.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:13, Дејан Бићанић рече svi smo mi slika i prilika svojih roditelja. To kad je dete patološki arogantno, nasilno ... sve je to on iz kuće poneo. Na deci se vidi ono što roditelji , kao odrasle jedinke, ne pokazuju... jednostavno nije tačno, znam mnogo ljudi iz divnih porodica koji su totalni propaliteti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.pravoslavni-odgovor.com%2FSvet_oko_nas%2Fo_vaspitavanju_dece.htm&ei=470cU8X_IYe7ygP8m4DYAg&usg=AFQjCNHzmJSd0EmpA9ReymcK_QTxqoNkbA&bvm=bv.62578216,d.bGQ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:13, Дејан Бићанић рече svi smo mi slika i prilika svojih roditelja. To kad je dete patološki arogantno, nasilno ... sve je to on iz kuće poneo. Na deci se vidi ono što roditelji , kao odrasle jedinke, ne pokazuju... pokazuju u međusobnim odnosima, a onda i deca tako nauče Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:07, Дејан Бићанић рече ja sam čitao jedno izdanje svetigore o vaspitanju dece, baš su obradili svetog Jovana Zlatoustog i tamo se jasno kaže, odnosno sveti Jovan kaže, da decu ne treba tući nikada, treba im zapretiti a pretnje se uglavnom nikad ne ostvare. Па овде говори више о кажњавању него о томе да их треба тући. Поставио сам линк испод цитата у даљем тексту се говори о правилном васпитању деце и оразличитим приступима васпитању. Али понекад понека пацка не може да шкоди наравно она која не оставља последице, зна се на који начин то може да се уради. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:16, Дејан Бићанић рече https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.pravoslavni-odgovor.com%2FSvet_oko_nas%2Fo_vaspitavanju_dece.htm&ei=470cU8X_IYe7ygP8m4DYAg&usg=AFQjCNHzmJSd0EmpA9ReymcK_QTxqoNkbA&bvm=bv.62578216,d.bGQ jel imao starac portirije svoju dijecu ? ja se ne bi složio sa tim njegovim gledištem, zato što su mi životna iskustva drugačija. imam i nećaka moja slika i prilika, ima mali mnoge moje navike i da se prestraviš kolika je psihička sličnost među nama, ima potpuno drugačije odgajanje od mene i mogu da gledam koliko zaostaje od mene u mnogo toga pozitivnog, glupo je da pišem konkretne primjere ispalo bi da sebe hvalim u nekim stavrima, ali pominjem ovo jer to je jedno od mojih iskustava u zivotu, ma ih još, ja se obično družim samo sa finim ljudima, kada bi uzeo njihove porodice kao nekakvu referencu , onda bi oni trebali uglavnom da budu užasni ljudi, zaista je tako, ja znam i na ovom forumu jedni od najboljih ljudi tu su imali uzas djetinjstvo, ljudi sa kojia sam postao bas prijatelj, ima ih nekoliko ni oni se ne uklapaju u ovu vašu teoriju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 @@kordun, sve je to u redu što ti pričaš, ali um caruje, snaga klade valja "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Знам човека који је сина наркомана везао за радијатор, тукао га сваки дан, давао му да једе врло мало и наравно излечио га од зависности. Сада је тај човек ожењен има двоје деце и сигурно ће бити захвалан своме оцу за цео живот. Тај родитељ је говорио ја када су га укоревали што то ради, ,, ја сам сина већ изгубио, он је већ мртав и једино што могу да урадим је да га поново оживим,, Натан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Натан, Mилена КШ and *Blue* је реаговао/ла на ово 3 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:23, kordun рече da se prestraviš kolika je psihička sličnost među nama odma da ti kažem da sam prestravljen i zabrinut za dete kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:14, kordun рече ja sam batine dobijao svaki dan skoro, kad bi ti pričao zbog čega sam batine dobijao vjerujem da bi me ti slomila da si mi bila majka, ali dobro. danas sam zahvalan roditeljima zbog toga znači skroz suprotno nego sto bi neko pomislio, dijete ne može da uzme to roditeljima za zlo, jer to i nije zlo, već ponekad nužnost, imaš primjera koliko hoćeš među velikim ljudima, čak i u vojsci je batina postojala do skoro i u školi, ja sam znao ponekad da dobijem u školi sa onim velikim lenjirom za tablu preko glave, svaka čast nastavnicima, ni njima ne uzimam za zlo, nego bi čak da im se nekako izvinem i odužim nekako.... Da sam ti ja bila majka, ti bi danas pisao drugačiji post. Zaista mi je žao i ne želim da raspravljam sa tobom. Vidim da si u biti dobar čovjek, samo...kažnjavan. Potiskivanje i opravdavanje sile je samo mehanizam odbrane. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:23, kordun рече jel imao starac portirije svoju dijecu ? ja se ne bi složio sa tim njegovim gledištem, zato što su mi životna iskustva drugačija. imam i nećaka moja slika i prilika, ima mali mnoge moje navike i da se prestraviš kolika je psihička sličnost među nama, ima potpuno drugačije odgajanje od mene i mogu da gledam koliko zaostaje od mene u mnogo toga pozitivnog, glupo je da pišem konkretne primjere ispalo bi da sebe hvalim u nekim stavrima, ali pominjem ovo jer to je jedno od mojih iskustava u zivotu, ma ih još, ja se obično družim samo sa finim ljudima, kada bi uzeo njihove porodice kao nekakvu referencu , onda bi oni trebali uglavnom da budu užasni ljudi, zaista je tako, ja znam i na ovom forumu jedni od najboljih ljudi tu su imali uzas djetinjstvo, ljudi sa kojia sam postao bas prijatelj, ima ih nekoliko ni oni se ne uklapaju u ovu vašu teoriju tvoja iskustva su tvoja ali to ne znači da je posle Zagreba kraj sveta i ne postoji amerika. Iskustva su različita, treba proširiti vidike. Mislim, kod mene u Lici ko ne tuče ženu taj nije normalan, u Švedskoj kad udariš ženu , ne ideš u zatvor već na psihijatriju. Dok Srbi nisu došli u skandinaviju, niko kuće i automobile nije zaključavao, dakle, normalnost je relativan pojam. Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Март 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Само да нешто разјаснимо. Не причамо о некаквим крајностима, тј. премлаћивању. Говоримо о једном шамару или пар удараца прутом. Говоримо о чињеници да ће неки "експерти" да доносе одлуку о томе да ли родитељи правилно васпитавају своју дјецу и да их на основу њихових закона шаљу у затвору. Дакле, не причамо о батинању!!! Натан, kordun, Данче* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 On 9. 3. 2014. at 19:34, Дејан Бићанић рече tvoja iskustva su tvoja ali to ne znači da je posle Zagreba kraj sveta i ne postoji amerika. Iskustva su različita, treba proširiti vidike. Mislim, kod mene u Lici ko ne tuče ženu taj nije normalan, u Švedskoj kad udariš ženu , ne ideš u zatvor već na psihijatriju. Dok Srbi nisu došli u skandinaviju, niko kuće i automobile nije zaključavao, dakle, normalnost je relativan pojam. istina, ali je glupo naturati metode odgoja skandinavaca balkancima, mi nismo isti ljudi, psihički nismo isti, postoji naučna disciplina koja se zove antropologija koja se bavi baš ovim stavrima razlike među ljudima od nivoa gena pa sve do kulturoloških stvari, balkanca i skandinavca il igermana ne možeš uopšte i porediti, a oni nama svoja pravila naturaju, to je agresija čista, to jednostavno nije za nas dobro, za njih možda jeste, ali za nas će da bude pogubno, mi smo ljudi temperamentniji mnogo i mnogo emotivniji , stoga ta njihova pravila nama mogu da nanesu nesagledive štete. da se razumijemo ne podrzavam ja nikakvo zlostavljanje nikoga, ali svako treba da bude svjestan gdje mu je mjesto i žena i djete i muž, zar ne, ak osvako bude na svom mjestu biće harmonije i sve će biti u redu, obično muškarac bi trebao da vodi o tom računa to je njegova uloga, na žalost danas se sve poremetilo, zašli smo u destrukciju, nije ovo ničija teorija zavjere nego moje mišljenje, moguće je da ja nisam u pravu, dozvoljavam, samo još me niko nije razuvijerio u ovome Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука