Jump to content

Због шамара и прута (потенцијално) у затвор - Још једна идеолошка утопија од које ћемо имати штете

Оцени ову тему

Препоручена порука

što si postavio smatram veoma loše napisanim i ekvivalentnim Margaretinim

Ne znam kako je doslo do toga da jedan miran i stalozen tekst izjednacis sa izlivom gneva i besa, meni bas nema nikakve slicnosti.

U svakom slucaju, tvoje je misljenje, ne bi da sad ulazim u to, da ne bude kako posle vrsim (elektronsko) nasilje nad tobom... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 347
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

kada kažeš nasilje to onako zvuči negativno

Pa zar moze ta rec da zvuci pozitivno uopste?... Po meni ne moze.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pa zar moze ta rec da zvuci pozitivno uopste?... Po meni ne moze.

Može ako nasilje koristiš recimo da bi sputao drugo nasilje (dao Avokado primer sa kriminalcima) ili ako nasilje koristiš radi nečijeg dobra u ovom slučaju u kojem pričamo vršiš nasilje time što biješ dete jer na drugi način nemožeš da mu objasniš da je nešto opasno po njega i to je jedini način da ga sprečiš da to nešto opasno uradi. U tom slučaju ti tim vršenjem nasilja potencijalno spašavaš život deteta. 

Подели на овим сајтовима

Ne znam kako je doslo do toga da jedan miran i stalozen tekst izjednacis sa izlivom gneva i besa, meni bas nema nikakve slicnosti.

U svakom slucaju, tvoje je misljenje, ne bi da sad ulazim u to, da ne bude kako posle vrsim (elektronsko) nasilje nad tobom... grin.gif

Možda jeste miran i staložen, al ise bavi ekstremnim slučajevima i tu sliku pokušava da projektuje na sve. NE izlaže nikakve argumente i dokaze za svoje izjave, tj. kao što sam već napisao koristi se poluistinama, za ovo mislim da sam već dosadan ovo je treći ili četvrti put da kažem isto, tako da iako se slažem sa tobom u skoro svemu semu definiciji reči nasilje, smatram ovaj tekst lošim i punim nedostataka što se tiče ove teme.

Подели на овим сајтовима

Ne bih umeo da potpuno jasno i nedvosmisleno definisem samo nasilje kao pojam ovog momenta - siguran sam, recimo, da tu ulazi i psihicko nasilje, ne samo fizicko - ali sam potpuno i bez ostatka siguran da vaspitno kaznjavanje nikako ne moze da bude ni blizu nasilja, a kamoli da je bas to.

Meni je, inace, bas definisanje nasilja na tako suv i neziv nacin - nasilje, i nad logikom i nad zivotom uopste... :)

Kako god... u pitanju je samo definicija... ti očigledno smatraš da je potrebno štelovati definiciju nasilja tako da obuhvati samo neopravdano nasilje... ja se ne slažem jer se tako ne prave definicije... a u suštini nije ni važno za ovu temu... pa ćemo se složiti da se ne slažemo oko definicije nasilja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Može ako nasilje koristiš recimo da bi sputao drugo nasilje (dao Avokado primer sa kriminalcima) ili ako nasilje koristiš radi nečijeg dobra u ovom slučaju u kojem pričamo vršiš nasilje time što biješ dete jer na drugi način nemožeš da mu objasniš da je nešto opasno po njega i to je jedini način da ga sprečiš da to nešto opasno uradi. U tom slučaju ti tim vršenjem nasilja potencijalno spašavaš život deteta. 

Nasilje bi bilo ono sto ima zao i rdjav kraj ili cilj. Zdrav razum ne prihvata da naziva nasiljem ono sto ima dobro kao ishod. Mozda bi mogli da kazemo da je to-i-to jedna prinuda, ali takva koja ima upravo jasan i bistar cilj, i kao takva je ne samo opravdana nego i potrebna.

Подели на овим сајтовима

Možda jeste miran i staložen, al ise bavi ekstremnim slučajevima i tu sliku pokušava da projektuje na sve.

Pa rekoh vec, ako si procitao, nisu to nikakvi ekstremni slucajevi, nego veliki broj dece danas, nije rec o izuzecima.

Подели на овим сајтовима

Pa rekoh vec, ako si procitao, nisu to nikakvi ekstremni slucajevi, nego veliki broj dece danas, nije rec o izuzecima.

Prvo mislim da ih nema koliko ti misliš da ih ima, bio sam relativno skoro đak, a druga stvar za te je pre svega zaslužno ono što si ti nazvao "stav roditelja" i celokupno vaspitavanje deteta, a ne koliko batina dobijaju, dok ovaj tekst hoće da prikaže kako su batine jedini (ako ne jedini onda daleko najvažniji faktor), dok se ja ne slažem sa tim. Pisac je prvenstveno svaio batinama ispred svega a nakva ponašanja pripisao pre svega nedostatku istih, dok je slučaj drugačiji. Imao sam druga koga je otac bio (ono normalno ništa preterano), ali mu je sve povlađivao itd. jurio sa njim u školu hvatao veze oko ocena itd. i upravo je ispao onakav kakav je opisan gore.

TJ. nisam ja hteo da kažem takvih nema ima dosta (mada smatram da ih ima manje nego što ti misliš, da su u porastu jesu), ali mislim da nedostatak batine nije ni približno glavni razlog tome nego pre svega, neodgovornsot roditelja. Tj. nemanje vremena za porodicu i uvek odlazak manjim otporom, daj mu sve što traži da ne bi kukao. Moj burazer je bio veoma naporan kao mali, ali moja majka ga je veoma retko bila, jednostavno kada nešto hoće (što ne može da dobije) on počne da plače. U tom slučaju veliki broj današnjih roditelja odmah da to nešto da ne bi moralo da sluša dete kako plače (hoće da se odmori, naporan dan, nema vremena da se zamlaćuje sa detetom ili ko zna koje razloge nalaze). Dok moja majka recimo pustila ga je da plače i kada skonta da od plakanja i dranja nema ništa i da sve jedno neće dobiti ono što traži koliko god da se dere prestao je. 

Krivac za današnje stanje nije nedostatak batina (kako pisac pokušava da predstavi), nego nedostatak volje i želje roditelja da vaspitavaju dete, preveliko udovoljavanje i slično.

Подели на овим сајтовима

ovaj tekst hoće da prikaže kako su batine jedini (ako ne jedini onda daleko najvažniji faktor), dok se ja ne slažem sa tim

Nigde toga nema u tekstu, ima samo proste apologije kroiscenja vaspitnog kaznjavanja uopste gledano, nista drugo.

Krivac za današnje stanje nije nedostatak batina (kako pisac pokušava da predstavi), nego nedostatak volje i želje roditelja da vaspitavaju dete, preveliko udovoljavanje i slično.

Pa to i Milivojevic prica, s tim da je jasno ostavio prostor da roditelji vaspitno (i fizicki) kazne decu po potrebi.

Подели на овим сајтовима

igde toga nema u tekstu, ima samo proste apologije kroiscenja vaspitnog kaznjavanja uopste gledano, nista drugo...

Vidiš moguće, na brzinu sam pročitao, a tema je o fizčkom kažnjavanju pa sam nešu sam spojio. Inače nemam sada baš mnogo vremena za ponovno čitanje. Uglavnom ako je tako slažem se da kažnjavanje treba da postoji i jeste važno, ali sam na to da se fizičko smanji na minimum koji vaspitanje deteta zahteva.

Ako je ovo tačno, ovu zamerku onda povlačim, ali dve i dalje ostaju, ono zaključivanje bez dovoljno podataka i nedostatak izvora istraživanja. Sve u svemu iako ovaj tekst donekle brani moj pogleda na to da li decu treba kažnjavati ili ne ja ga ne bih slao nekome da mu objasnim ašto je kažnjavanje dobro, mislim da je je moglo mnogo bolje da se napiše i svojim rečima. Mada to je neko moje mišljenje, ne mora da bude tačno.

A i ono tema nije jedan teks, niti definicija reči nasilje, već to da li treba decu vizički kažnjavati i ovaj novi zakon, a mi smo malo skrenuli, tj. nije problem što smo skrenuli nego smo počeli da se vrtimo u krug.

Подели на овим сајтовима

Када разуман родитељ користи батине као васпитну меру, он то ради с мером и кад треба. А кад се неразуман родитељ ухвати батина то најчешће нема везе с васпитањем већ прераста у злостављање. Закон је пожељан због ових неразумних а разуман ће и поред тога што му закон прети искористити прут кад је неопходно. Свако разуман зна да свакодневно батинање није васпитање већ злостављање.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Kao sto i naslov teme kaze, ogromna i jeziva steta moze da nastane kad se naprave propusti sa decom, makar oni bili na prvi pogled najbezazleniji. Pomenite ovu jadnu decu sto su nastradala u teskom udesu, kad je njihov auto upao u Dunav...

Auto zavrsio u Dunavu - nastradalo troje mladih

Ovo su Anastasija, Nemanja i Miloš, troje mladih koji su nastradali na Adi Huji!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

"Fizičko kažnjavanje nije isto što i zlostavljanje deteta"

Izvor: Beta

Prednacrt Građanskog zakonika ne donosi mnogo novina u oblasti zloupotreba roditeljskog prava, jer i sadašnji propisi predviđaju kažnjavanje roditelja koji to čine, izjavila je zamenica Pokrajisnkog ombudsmana za zaštitu prava deteta Marija Kordić.

153510943054b4d1d669a9d680208278_640x424
Ilustracija; Foto: pixabay.com

Prednacrt Građanskog zakonika izradila je i objavila Komisija Vlade Srbije, a njegove odredbe propisuju zabranu da roditelji fizički kažnjavaju decu.

Kordić je na tribini "Fizičko kažnjavanje dece - uzroci i posledice" u Novom Sadu, rekla da taj zakonik neće podrazumevati kaznu zatvora za roditelje, kako su to protumačili pojedini mediji, već će roditelji od organa starteljstva, odnosno Centra za socijalni rad, "dobiti upozorenje".

"Centri za socijalni rad će izvršiti 'korektivni nadzor' i u slučaju da roditelji primenjuju fizičko kažnjavanje, uputiće ih na savetovanje u specijalizovane ustanove, koje će ih onda edukovati kako da svoje roditeljske metode promene", objasnila je Kordić.

Dodala je da i sadašnje odredbe Porodičnog zakona predviđaju da dete može da prijavi svoje roditelje, da to mogu da učine komšije ili prijatelji, ali da upravo zbog toga postoje "organi starateljsva", koji imaju ulogu da procene da li je nešto svarno povreda zakona ili ne.

Profesorka sa Odseka za psihologiju Univerziteta u Novom Sadu Marija Zotović Kostić ocenila je da je problem u javnosti nastao jer se ljudi "plaše da je fizičko kažnjavanje isto što i zlostavljanje deteta".

"Postoje različiti oblici fizičkog kažnjavanja. Ako se najblaži oblik, odnosno pljeskanje po rukama i slično, koristi da bi se sprečilo dete da stavi, na primer prst u rernu, onda naravno da je to poželjno i neophodno", kazala je ona.

Predstavnica Mreže organizacija za decu Srbije Tatjana Lazor Obradović poručila je da je moguće decu vaspitavati bez fizičkog kažnjavanja, kao i da je potrebno "eksplicitno u zakonima napisati tu zabranu".

"Postoje brojne alternative u vaspitanju i zakoni moraju propisati šta je to što se ne sme dozvoliti. Roditeljima je onda potrebna podrška, odnosno da im se pokaže i objasni šta da rade ako znaju da ne smeju da fizički kažnjavaju decu", rekla je Lazor Obradović.

Dodala je da je naše drušvo još uvek društvo u kojem vladaju "tradicionalizmi i jak uticaj prošlih vremena i patrijarhata", i da zbog toga roditelji za fizičko kažnjavanje dece koriste izgovore tipa "i ja sam dobijao batine pa šta mi fali".

Tribinu "Fizičko kažnjavanje dece - uzroci i posledice" organizovao je Odsek za psihologiju Univerziteta u Novom Sadu.

Подели на овим сајтовима

Fizicko kaznjavanje je sirok pojam.. od "cuske" do sutiranja u glavu.... 

Mislim da ga treba strogo definisati ukoliko bude bilo dozovoljeno. 

Mada licno mislim da roditelji mnogo vise fizicki kaznjavaju svoju decu nego sto bi trebalo.... bar iz onoga sto sam ja video na kozi mene i mojih drugara u detinjstvu. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Nekada su roditelji više fizički kažnjavali svoju decu (fizički kažnjavali, a ne zlostavljali!) dok su ih vaspitavali... pamtim i ja varjače :)  Ali, danas mnogi roditelji idu iz krajnosti u krajnost, vaspitavajući decu. Ili ih zlostavljaju ili ih uopšte ne vaspitavaju pa sve više raste kriminal među decom. Većina zapravo i ne zna da vaspitava decu. Ne valja biti ni previše strog, ni previše popustljiv i ''mekan'' - jer ako mu se može dete će to maksimalno iskoristiti. A ko koga onda vaspitava - roditelji decu ili deca roditelje?!

Naravno, velika je razlika između fizičkog kažnjavanja (ili batina) i zlostavljanja. Ali, malo batina od roditelja ni jednom detetu neće škoditi. Ponekad su batine i neophodne, ako ponašanje deteta preti da izmakne kontroli. Nisam za batine, ali treba i to primeniti samo kad je zaista neophodno.

Kad je to neophodno, i Biblija podržava batine: 

- ''Ko žali prut, mrzi na sina svog; a ko ga ljubi, kara ga za vremena.'' (Pr. Sol. 13:24)

- ''Karaj sina svog dokle ima nadanja i na pogibao njegovu da ne prašta duša tvoja. Velik gnev pokazuj kad praštaš kar, i kad oprostiš, posle većma pokaraj.'' (Pr. Sol. 19:18,19)

- ''Ne uskraćuj kar detetu; kad ga biješ prutom, neće umreti. Ti ga bij prutom i dušu ćeš mu izbaviti iz pakla.'' (Pr. Sol. 23:13,14)

- ''Prut i kar daju mudrost, a dete pusto sramoti mater svoju. ... Karaj sina svog, i smiriće te, i učiniće milinu duši tvojoj.'' (Pr. Sol. 29:15,17)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...