Jump to content

Хорови на Литургијама - да или не?

Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?  

138 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?

• Хор
      34
    • Добра певница
      107

Препоручена порука

Ovo sto si ti opisala je jedan krajnje subjektivan dozivljaj.

Ja znam za odlicne ali i za bukvalno katastrofalne pevnice, isto kao sto znam i za odlicne ali i za krajnje lose horove. Nema to veze gde i ko peva, nego kako peva.

Moj hor je, recimo, izuzetno omiljen bas zbog toga sto sa nama uvek peva cela crkva, mi smo ti koji vodimo ali ucestvuju svi, osim retkih izuzetaka koji vise vole da ucestvuju slusanjem.

Mi na sluzbi nikad ne koncertiramo, nego skladno i bez galame pratimo sluzitelje u oltaru, i prema njima udesavamo sve sto treba. Koristimo se poznatim i dobro naucenim melodijama, da bi paznja sasvim bila usmerena na sluzbu.

Sto se tice onih ljudi koji pevaju, redovno o tome pricamo nakon sluzbe (uvek imamo skromnu bratsku trpezu posle sluzbe, ono redovno - caj, kafa, keks i slicno) - svi koji o tome vode racuna kazu mi da nikad ne odu tako prazni sa Liturgije. Bas naprotiv.

Dakle, moje iskustvo ne poznaje takve podele, niti jedan opsti obrazac koji bi vazio za pevanje u crkvi. Ono sto je bitno i pretezno je da se Bogu svim bicem sluzi, a prema talentu koji covek ima - da li je to u horu, za pevnicom, ili pojedinacno, to je svakako krajnje nebitno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Inace, da dodam da je i samo glasanje na ovoj temi skroz bezvezno i vestacki postavljeno, kao kad bi neko rekao "koja je bolja liturgija, Vasilijeva ili Zlatoustova?"

Duh Sveti dise gde hoce...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Да сам ја нетко,ја бих забранио Мокрањца у Литургији!(срећом нисам)

Мислим на певање мокрањчеве Литургије. Сори и ескизе муа.

Мокрањац као генијални композитор остаје велика инспирација.

3,5,7 руковет су ремек дела светске културе,свих времена!

То је да паднеш на главу,расплачеш се и развеселиш,у пар минута!

Али...

Забранио бих га не каноски,већ догматски.Јер епископ је изнад

канона.А догмат је изнад Епископа.

Ово звучи као скојевизам и зилотизам и будализам...као да патим

од легеона изама.

Али...ја ћу са мојом браћом и сестрама,да певам истог,и са мојом

диригентицом Ружицом.Мало ћу да се копрцам,мало ћутим,али певаћу.

И то не зато што сам ја изнад истока и запада,као Коштуница,

већ зато што су то моји другари.Ми живимо једни са другима.

И ја са њима пијем пиво.

П.С. Ружица не пије пиво.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Iskreno mislim da horove brane samo ljudi koji su muzički obrazovani i razumeju se, jer na ovaj ili onaj način učestvuju u radu hora.

Znam dosta ljudi :( koji su promenili čak parohijsku crkvu zato da bi izbegli horove, ali to sam vremenom shvatio nema veze sa valjanošću ili ne horova ili pevnica, nego sa ličnim doživljajem i smirenošću.

Imao sam ja frku sa horovima jer guše po mom ne-muzičkom ukusu. Pevnica mi je uvek bila super. Međutim jednom prilikom sam čuo obraćanje patrijarhovo o horovima koje me je "pomirilo" sa istima.

Uvek će se naći nešto na Liturgiji što može da "sabotira" (gušenje horova, dečiji plač, ogovaranje baba...) smirenost ali je najbolji lek zapravo učestvovati na Liturgiji glasom. To uvek hteli ne hteli usmerava pažnju ka Liturgiji. A to što većina (pogotovo) muškaraca ne učestvuje je do njih.

I dan danas volim više pevnicu (prosto lepše mi zvuči a i kraća je služba :) ), ali nemam ništa ni protiv horova, mada ima one dve deonice ("Iže heruvimi..." i "Molim ti Sja Bože (veliko)") koje ne mogu da izvučem sa horom, ovo ostlao je laća.

Opet par puta u manastiru kada je bez hora naravno, nego samo monasi, nekako mi to zbrzano deluje, pogotovo ako nema monahinja, nego monasi to nekako u trku, gotova Liturgija za 50 minuta !!! što i nije tako loše :)))

Znači može i hor i pevnica (kao što uglavnom i jeste) ali bez nekih teških soliranja kao što ima pa neki mecosoprani mu daju po glasnim žicama ko da su labudovi što umiru.

Da se sutra uklone horovi ne bih plakao, ali i da ostanu ne bih bih isto tako.

• Волим 1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Мене су пар пута испрепадали хорови кад одједном након великог входа загаламе "Јако да царја". Од тада не волим хорове. Не знам зашто им треба да изводе тако нешто...

Подели на овим сајтовима

Ја сам за.

А шта мислите кад би се хор помешао са осталим народом

:)

То је супер. Много боље звучи него кад су горе на галерији. Сиђу понекад па се стисну тамо преко пута певнице. Ваљда морају ипак да буду горе да би боље видели службу и знали кад се убацују. Цело време и онако добијају инструкције од певнице или од неког од попова...

То су неки сигнали ко да су млади извиђачи.. Боље је чини ми се да то раде са заставицама :)))

Подели на овим сајтовима

Мене су пар пута испрепадали хорови кад одједном након великог входа загаламе "Јако да царја". Од тада не волим хорове. Не знам зашто им треба да изводе тако нешто...

Па добро зависи и у ком гласу певају, мада је обичном слушаоцу (учеснику у Литургији) који нема везе са певањем, то углавном нераспознатљиво. Да ли је први, четврти или пети... ко ће га знати.

Подели на овим сајтовима

Битно сви да учествују: антифоно појање са десном и левом певницом, а народ прати, наравно пазити да се не покрије свештеник као предводник, јер литургија није музичко сценско дело, веч дело причешче с Богом.

• Волим 1

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Па добро зависи и у ком гласу певају, мада је обичном слушаоцу (учеснику у Литургији) који нема везе са певањем, то углавном нераспознатљиво. Да ли је први, четврти или пети... ко ће га знати.

Зависи дали је источно црквено појање, јер има богослужбени карактер, а сваки глас своју специфику.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

То је супер. Много боље звучи него кад су горе на галерији. Сиђу понекад па се стисну тамо преко пута певнице. Ваљда морају ипак да буду горе да би боље видели службу и знали кад се убацују. Цело време и онако добијају инструкције од певнице или од неког од попова...

То су неки сигнали ко да су млади извиђачи.. Боље је чини ми се да то раде са заставицама :)))

мислио сам да се равномерно распореде по целој цркви, да се раштркају, па тако да певају

шта мислиш како би било?

Ал' вероватно би многима било непријатно да певају тако

Подели на овим сајтовима

Inace, da dodam da je i samo glasanje na ovoj temi skroz bezvezno i vestacki postavljeno, kao kad bi neko rekao "koja je bolja liturgija, Vasilijeva ili Zlatoustova?"

Duh Sveti dise gde hoce...

Подмуклост је особина ђавола.А ја ипак нисам дотле дошао.

А вређати неког ко се не слаже са музиком која се пева у Литургији,

није лепо,није фер.

А то што ја ту остајем то је нешто што се зове борба и жртва.

Ја не морам да певам.Али сам ту 15 година.И дуго имам своје мишљење,

које се разликује од важећег.Али опстајем ту по свему и за све.

Да у ком случају овде није Давид,но неко ко забрањује причешће,

и ја кажем ја се не слажем са тим,али остајем ту,да ли бих био подлац,НЕ.

Ја се не слажем са "теологијим" е.Никанора,и када би он дошао ја бих патио,

али бих остао ту.

А то се не зове подлост,но ношење слабости једни другух.

Дао си ми још једну дијагнозу.Да ниси мало претерао са дијагностиковањем.

Па ипак ти си само диригент.А мерило диригента за мене је Дмитрјак Генадије.

И знам шта је рекао о мом певању,у присуству мушког дела хора.Ескизе муа.

Подели на овим сајтовима

Reci cu ti samo jos jednu stvar, i odo` da odmaram, jer nemam ni snage ni vremena da gubim na ovako besmislene i prazne price: pogledaj samo gruzijsko crkveno pojanje, kako je potpuno cudno za nase poimanje.

I? Hoce li gruzijci da ga tek onako sklone da bi vestacki nakalemili nekakvu verziju vizantijskog, samo zato sto neko misli da je jedino ono predanjsko? Naravno da nece, da ne govorim o tome da je njihovo pojanje jos i starije od vizantijskog.

Nikad i nigde - i fala Bogu na tome - nece moci da se sprovede jedan opsti i uniformni kalup za pojanje, ikonopis, (imjarek...) u Crkvi.
Najprostije zato sto bi to bilo potpuno nenormalno i neprirodno.
Raznorodnost i bogatstvo su svojstvo sabornosti.

Ponovicu jos jednom ono sa vrha ove strane:

Ja znam za odlicne ali i za bukvalno katastrofalne pevnice, isto kao sto znam i za odlicne ali i za krajnje lose (ocajne) horove. Nema to veze gde i ko peva, nego kako peva.

Duh Sveti dise gde hoce, to uvek imaj u vidu...

Подели на овим сајтовима

Опет и опет мноштво коментара од оних који би да од Цркве праве некакав тржни центар у којем ће да бирају шта им се "свиђа". Е па, братијо у цркви нема "свиђања" и "не свиђања", имају вјечне истине - откровења и имају предања - плодови два миленијума духовног искуства које каже управо ово горе поменуто:

Raznorodnost i bogatstvo su svojstvo sabornosti.

Nema to veze gde i ko peva, nego kako peva.

Duh Sveti dise gde hoce, to uvek imaj u vidu...

Амин! Амин! Амин!

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Svakako hor...preporucujem da dodjete u manastir Vavedenje na Senjaku u Beogradu....tu je hor za 10-ku zaista

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...