Jump to content

Хорови на Литургијама - да или не?

Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?  

138 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?

• Хор
      34
    • Добра певница
      107

Препоручена порука

Наравно, мислио сам на "даје".

Али то и даље не разјашњава шта си ти хтела рећи.

Чим се дигне (или спусти) интонација, мења се тоналитет.

Диригенти дају онај тоналитет (+/- пола тона) у ком ће хор бити најстабилнији.

Подели на овим сајтовима

I ne znam odakle ti to da hor ne uzima intonaciju od svestenika... pa od koga ce? Tako se valjda prati sluzenje u oltaru... Cak i kad svestenik nema sluha, hor opet moze lako da nadje ton prema kome ce da se vodi, a da bude u skladu sa svestenikom...

Нисам хтела да наставим полемику о овоме али ово ми је баш ''запарало'' очи. Ако пратите нотни текст, и певате Литургију за мешовити хор, у четири или више гласа, како то то чините ако не поштујете интонативни тон задат нотним текстом... Нисам претерано музички образована, али још нисам наишла на хор који пева Мокрањчеву Херувику интонацијом узетом од свештеника.

Опрости, заиста немам злу намеру овим питањем, него само ми није јасно.

E vidis, to je... Tako kao ti mnogi "kapiraju" hor, uhvate se slepo za note, i ako im svestenik pravi problem sa intonacijom ne umeju da se snadju...

To je zato sto - prosto receno - muziciraju...

Kad se peva na kom bilo bogosluzenju (bez obzira jel to pevnica ili hor), text mora da prednjaci.... on je glavni, njime se oblikuje sve...

To je molitva, ne bilo sta, ona oblikuje sama sobom duh/izraz tvoje muzike...

Sto se tice npr. heruvike koju si pomenula - pevamo ih 10-tak razlicitih, ukljucujuci i Mokranjca, naravno...

Kao sto ti je verovatno poznato, Mokranjceva heruvika prvog glasa zapisana je u Fm tonalitetu... kod nje, to konkretno znaci da ceo hor (obzirom da je pocetak unison) pocinje tonom F...

Medjutim, prema tome koji se trenutno ton drzi od strane svestenika, i prema mogucnostima pevaca, moze lako da se odstupi od toga... npr. da se pocne iz E ili Es tona, znaci nize, ili Fis ili G tona, odnosno vislje...

Generalno, mi intonaciju tokom sluzbe oblikujemo tako da pri dolasku npr. na heruviku budemo negde priblizno u okvirima postavljenog tonaliteta...

Sta sve ovo znaci? Heruvika ima oblik svoje melodije, uvek lako prepoznatljiv, koji moze da se peva u izvornom, ali i u drugim molskim tonalitetima, zavisno od trenutne potrebe i situacije... i naravano, uvek zvuci izvrsno...

Ovo apsolutno vazi za bilo koju liturgijsku pesmu...

Naravno, sve ovo omogucava da bogosluzenje bude doslovce zivo i prirodno, da nema vestackih prekida i skretanja u tonu... uz to, ja intonaciju dajem da je cuju samo clanovi, i to samo kad zaista treba, ne uvek... nema nikakvog prekida/pauze medju pesmama da bi se dala intonacija, to se cini neprimetno i u hodu...

Narocito obracamo paznju na jektenije, one su uvek sasvim lepo vezane sa prozbama koje izgovara djakon/svestenik...

@Miljan

Mi jektenije uoci heruvike uvek pevamo u rasponu od D do F dura, tako da se po glasovima (s.a.t.b.) krecemo u opsegu od Fis-D-A-D do A-F-C-F...

Tako nam je najlakse, i najprirodnije predjemo na bilo koju heruviku...

Najcesce pevamo Mokranjcevu kad je sastav veci, i Kovaljevskog (Dm) ako je sastav manji... gringrin

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постављена слика

Када он служи, хор иде да одмара... gringrin

Немам појма, ја био са хором на Литургији гдје је началствовао в.Атанасије па нисам одмарао gringrin

Подели на овим сајтовима

I ček... Mokranjčevu heruviku i na običnoj nedeljnoj liturgiji? Da nije predugačka malo?

И код нас је некада поју на обичној недељној литургији.

Него, хтедох да вас приупитам шта певате за причастно, тј. да ли певате типиком одрећене причастне?

Подели на овим сајтовима

Него, хтедох да вас приупитам шта певате за причастно, тј. да ли певате типиком одрећене причастне?

Ми у певници суботом причасне певамо по типику, на две стандардне мелодије ''Радујте се праведни'' или ''В памјат вјечну'', а у хору недељом ''Хвалите'', а за неке празнике и посебан причастен који иде...

Подели на овим сајтовима

Obi, mi pre Heruvike imamo neku jekteniju koja ide na T-SD-D (1-2-3), pa bi teško bilo mnogo dizati ili spuštati intonaciju, a ne remetiti glasove  :0104cheesy:

I ček... Mokranjčevu heruviku i na običnoj nedeljnoj liturgiji? Da nije predugačka malo?

Ne uvek, kad sluzi vise svestenika, ili kad je vladika tu... inace, cesce pevamo Kovaljevskog...

Ja privodim kraju harmonizaciju za onu "Na razorenoj Moskve", ima je vec i harmonizovane, ali ja sam nesto uradio po mojski, da bude sasvim prilagodjeno redovnom pevanju... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Mi pevamo Kornelijevo Hvalite (koje mene ubija u pojam koliko je dosadno, pa pevam tenor, da ne umrem držeći jedan ton). Kad odem u studenjak u paraklis, pevamo psalme.

Ja inače nikako da se nakanim da napravim novu, jednostavniju harmonizaciju Tjelo Hristovo po osmom glasu, pošto je to Mokranjac skroz bezveze odradio u onom A-duru i onako komplikovano. Potpuno nefunkcionalno i nepraktično, pa zato svi pevaju Govedaricu... koji isto ume da smori posle nekog vremena...

Подели на овим сајтовима

Помало ме пуне та причастна. По којим гласовима и на који напев се које причастно пева?

Ту је општа збрка. Ево упоредо:

[table][tr][td]По данима:[/td][td]Мокрљац[/td][td]Ресановић[/td][td]

Руси

[/td][td]

Грци

[/td][/tr]

[tr][td]В понедельник: Творяй ангелы Своя[/td][td]8 глас[/td][td]1 глас[/td][td]1 глас[/td][td]1 глас[/td][/tr]

[tr][td]Во вторник: В память вечную[/td][td]7 глас[/td][td]2 глас[/td][td]8 глас[/td][td] 7 глас[/td][/tr]

[tr][td]В среду: Чашу спасения прииму[/td][td]7 глас[/td][td]4 глас[/td][td]6 глас[/td][td]4 глас[/td][/tr]

[tr][td]В четверток: Во всю землю изыде[/td][td]8 глас[/td][td]8 глас[/td][td]6 глас[/td][td]8 глас[/td][/tr]

[tr][td]В пяток: Спасение соделал[/td][td]3 глас[/td][td]3 глас[/td][td]6 глас[/td][td]5 глас[/td][/tr]

[tr][td]В субботу: Радуйтеся праведнии о Господе[/td][td]6 глас[/td][td]7 глас[/td][td]5 глас[/td][td]5 глас[/td][/tr]

[/table]

Недељни је махом свуда у истом гласу.

89898989898989 Лудо кај не? Које је правилце у нашој цркви поводом овог питања?

Подели на овим сајтовима

Брате Оби Ван, Ти си маестро ?

У којој Цркви диригујеш ?

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Брате Оби Ван, Ти си маестро ?

У којој Цркви диригујеш ?

Leopold... :0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ево да се и ја уклјучим у ову тему.Мислим да је љепши осјећај на Литургији кад је добра пјевница бар мени .Пјевала сам и у хору и за пјевницом у хору 7 год за пјевницом 10 г и пјевам још увјек не активно као прије али пјевам.Док сам пјевала у хору после литургије сам била некако празна као да сам била негдје другдје а не на Светој Литургији.Када пјеваш у хору мораш да пратиш диригента да пазиш на неке непотребне ствари и изгубиш концентрацију и неможеш да се усредсредиш на службу бар ја можда неко нема тај осјећај.Кад за пјевницом пјеваш пјеваш опуштено једноставно имаш осјећај смирења нека те лјубав и срећа испуни наручито кад имаш људе са којим дуго пјеваш ,још ако је пјевница византиска предивно заиста предивно .ПС.Мислим да је болја пјевница на служби јер народ тад учествује у служби бар код нас кад пјева пјевница бруји читава црква јер сви пјевамо заједно ,а кад је хор сви само слушају нјих и нико непјева бар је код нас тако јер код нас једне неделје пјева хор једне пјевница . heaven 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Ovo sto si ti opisala je jedan krajnje subjektivan dozivljaj.

Ja znam za odlicne ali i za bukvalno katastrofalne pevnice, isto kao sto znam i za odlicne ali i za krajnje lose horove. Nema to veze gde i ko peva, nego kako peva.

Moj hor je, recimo, izuzetno omiljen bas zbog toga sto sa nama uvek peva cela crkva, mi smo ti koji vodimo ali ucestvuju svi, osim retkih izuzetaka koji vise vole da ucestvuju slusanjem.

Mi na sluzbi nikad ne koncertiramo, nego skladno i bez galame pratimo sluzitelje u oltaru, i prema njima udesavamo sve sto treba. Koristimo se poznatim i dobro naucenim melodijama, da bi paznja sasvim bila usmerena na sluzbu.

Sto se tice onih ljudi koji pevaju, redovno o tome pricamo nakon sluzbe (uvek imamo skromnu bratsku trpezu posle sluzbe, ono redovno - caj, kafa, keks i slicno) - svi koji o tome vode racuna kazu mi da nikad ne odu tako prazni sa Liturgije. Bas naprotiv.

Dakle, moje iskustvo ne poznaje takve podele, niti jedan opsti obrazac koji bi vazio za pevanje u crkvi. Ono sto je bitno i pretezno je da se Bogu svim bicem sluzi, a prema talentu koji covek ima - da li je to u horu, za pevnicom, ili pojedinacno, to je svakako krajnje nebitno.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...