Jump to content

Предавања епископа Атанасија Јевтића

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

• Гости

Видим да је ова тема већ била на ЖРУ постављена од стране Мартија али ме чуди да нема никаквих реакција. Мартијев пропуст је што није поставио прво обраћање еп. Атанасија него само одговор Лубардића па неко можда не зна о чему се ради.

Да , сад видим да сам направио тај пропуст и извињавам се због тога,

очито да нисам приметио , пронашао или видео обраћање еп. Атанасија ,

иначе поставио бих!

Хвала ти на овом разјашњењу !

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

По мом мишљењу, проф. Лубардић је однео победу у овом дијалогу. Одлично да има оваквих дискусија и даће Бог да их буде још више. Владика Атанасије често и морам рећи, неаргументовано, у последње време пише о стварима које очигледно не схвата најбоље. Пример је овај случај, али и расправа са др Јеротићем о светом деспоту Стефану. Једно је када на себи својствен начин говори на трибинама намењеним широким народним масама, а сасвим друго када пише нешто што је упућено богословима.

И мени је еп. Атанасије један од најдражих богослова уопште и веома ми је жао што му се овакве ствари догађају.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Ја сам потпуно убијеђен у то.

Једном приликом је мени држао буквицу о музици (наравно, прича је била "ниђе везе" и са циљем да испровоцира сујету), међутим мени је то било толико симпатично да сам све вријеме умирао од смијеха, и онда је одустао и био попут Ј(ј)агњета.

А што се тиче теологије може се слободно рећи и да су Арије, Несторије, Евтихије и екипа били теолошки далеко креативнији од својих светих савременика ;)

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Ја сам потпуно убијеђен у то.

Једном приликом је мени држао буквицу о музици (наравно, прича је била "ниђе везе" и са циљем да испровоцира сујету), међутим мени је то било толико симпатично да сам све вријеме умирао од смијеха, и онда је одустао и био попут Ј(ј)агњета.

Хаха, да, има пуно тих прича о њему :)

Само, мислим да би било јако чудно да се по питању богословља упушта у тако нешто...мада, ко зна.

А што се тиче теологије може се слободно рећи и да су Арије, Несторије, Евтихије и екипа били теолошки далеко креативнији од својих светих савременика ;)

Па сад...боље да не отварамо ту тему овде.

Подели на овим сајтовима

• Гости

А што да не? Уживам да читам Евгеника, Лазара, Ацу, Марка, Николу... слободно, тема је отворена и многи који немају шта рећи желе да чују мишљења наших младих и одличних богослова као што сте ви.

Подели на овим сајтовима

Мене је гађао грудвом снега на сабору вероучитеља, умало ми није сломио мобилни телефон. :D

Подели на овим сајтовима

А има и она клетва: Дабогда био ђакон код +Атанасија. 0102_laugh Ух, не бих баш волео ту опцију.

Подели на овим сајтовима

Па сад...боље да не отварамо ту тему овде.

Ајд отвори нову, мени је то баш интересантно и јако ме занима твој став и став браће теолога, даклем:

- гдје су границе у теологији? да ли је "следовање Оцима" некреативна ствар и са научне стране пуко преписивање "већ готових доктората"? докле се може/смије бити креативан и шта то уопште значи?

(ево, сад сам закувао и одох да приставим кокице) :)

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

МОже, ево ја ћу отворити и ставити ова питања, за почетак, па ћу изнети неко своје мишљење и позвати друге да кажу исто понешто :) Тема је изуетна, а питања инспиративна.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Што се пак тиче Римског, или тачније „Римоцентричног" Екуменизма,

који је прокламован нарочито на Другом Ватиканском концилу...

Рим, нажалост, не ради на стварном јединству Цркве, него на подчињењу свих Цркава Римском папизму.

Rimokatolici su priznali, i sabornom odlukom obavezali sve vernike, da za apostolske naslednike drze sve zakonite pravoslavne episkope, i od njih rukopolozene pravoslavne svestenike. Uvideli su, i saborno priznali, i to, da pored u Katolickoj (RKC) crkvi, i u Pravoslanoj crkvi (ne misli se tu na unijatske, to jest tzv. istocno katolicke crkve!) evharistijski darovi zaista postaju Telo i Krv Hristova.

Medjutim, ostaje kao glavni problem, u dijalogu izmedju PC i RKC, s jedne strane, pravoslavno vidjenje da je svaki zakoniti episkop na mestu Hrista (kako je o tome lepo bogoslovio Sv. Ignjatije), a sa druge strane, rimokatolicko vidjenje, da je to samo episkop grada Rima (papa!).

Zato rimocentricni ekumenizam polazi od toga da je Crkva samo Katolicka crkva (RKC),

a da Pravoslavna crkva jeste crkva, ali u smislu da samo ima sve veze sa izvorom - Crkvom,

tj. Katolickom crkvom (RKC).

Dakle, ima ne samo Sveto Pismo (kao npr. protestanti koji imaju samo to od crkve),

vec sve elemente crkve, ali da, uprosceno receno, nedostaje joj jedinstvo sa rimskim papom.

To je stav u smislu - vi jeste crkva, ali "manjkava"!

Zato cilj ekumenskog dijaloga vide kao "vracanje" istocne ili pravoslavne crkve u jedinstvo sa rimskim papom, i to je shvaceno upravo kao vracanje u Katolicku crkvu.

Mi, pravoslavni, to nikada necemo prihvatiti,

a i zasto bi kada imamo zajednicu sa Hristom 2151379420.gif (to nam i sami priznaju).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Владика Атанасије: "Како је диван и велик човјек, када је човјек"

Tagged:

74:58 минута (10.74 МБ)

P4080702.jpgПредавање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија на тему "Како је диван и велик човјек, када је човјек" које је одржао у недјељу 8. априла, на празник Уласка Господа и Спаса нашег Исуса Христа у Јерусалим - Цвијети у Епархијском дому у Требињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...