Jump to content

Предавања епископа Атанасија Јевтића

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Kakvo misljenje patriJote danas imaju o siptarima?

kakvo misljenje su imali pre 20 godina?

Kakvo pre 50?

Eto tu lezi problem. I auror je lepo dotako taj aspekt. 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ти, бре, попут баба Ванге, а има ту мало и Трговчевића - знаш а и јавља ти све оно шта су други радили а и чему су надају.

И ти си, попут Звонка, у праву таман толико колико су у праву баба Ванга и Трговчевић - заједно.

Но друго вам и не преостаје већ да на Трговчевићев начин браните своје ставове. 

А значи био си ипак на Газиместану за Видовдан?  :0104_cheesy:

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Сећам се опаске вл. Атанасија... '' У мутну Марицу свака Југославија и бивша и нека будућа'

Којег Атанасија!? И по чему је Југославија била лоша творевина те би требало учинити тако са њом? Да је било мало више памети... Ал` добро, ово је мој став, оно је твој, све је то у реду... Али бих само молио да даљња прича иде у смеру чињеница... 

Подели на овим сајтовима

@@Милан Ракић,

Владике Атанасија Јевтића ... 

А што се тиче за и против Југославије .. заиста чињеницама бих с есамо и бавио и бавим с е.. никако некаквим идеолошким поставкама... Ја сам противник Југославије управо због тога.. а многе велике личности наше су неко време били пројугословени па су после то престајали да буду ..али и обратно.. тако да има ту пуно тога.. Владика Николај је био против Југославије па је онда говорио да је она наметнута краљу Александру .. а био је за СХС... у своје време.. Ја се пак усуђујем рећи да без првег ни другог било не би .. тако да ето то је тако .. Николај је на крају остао противник Југославије .. али је она у међувремену постала то што је и постала - комуњарско легло које је сахранило билокакву илузију о модерној Србији .. и то је ово што имамо... Али је  ''опростио '' Алекандру - јер је, бар тако је изгледало, схвати да мује Југославија била наменута.. а преко њега и Српском корпусу ..

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Немам намеру да ''избегавам'' одговор.. али је заиста више него комплексна поставка.. Довољно је надам се поменути да је било и сувише притисака за стварање Југославије јер СХС је била и сувише ''српска''  Већ ту се  видело да ће тешко све то ићи .. а против Југославије  заиста је већ велики број значајних личности, што Цркве што интелигенције изрекао свој глас у то време.. 

Сећам се опаске вл. Атанасија... '' У мутну Марицу свака Југославија и бивша и нека будућа''... 

У реду друже! Комплексно или не, предавања из повијести сам слушао у Војној школи, па на Војној академији, па на Богословском факултету и нигде ми нико не указа на ту "сувише српскост" и погрешност те творевине... Без обзира шта ми о њој мислили... А моје инсистирање на речемом је управо твој став... Дакле, ако је та Југославија била погрешка-онда треба лепо рећи где је наша грешка и при томе цитирати релевантне саговорнике... Или је то пак, накнадна памет, каква нам већ долази годинама из патриЈотског табора... Ако грешим-праштајте!

Подели на овим сајтовима

Мада сам често критиковао Звонка, у овој причи он је у праву!

Косово јесте изгубљено , и колико год ми вртели исту калимеровску плочу "па то је неправда" , од тога нема ништа...

Један по мени од основних разлога таквог расплета целе ове приче око Косова,јесте сам наш народ са Косова , народ који је отишао са вековних огњишта, без икакве жеље да се тамо врате!

Већина њих се одлично снашла у Србији, лично познајем десетине људи,и заиста у разговору са њима,мада они ретко и спомињу косово у било ком контексту, до истог им је стало,ко до лањског снега...

Куповали су и градили куће и станове, као од шале,са парама од својих бивших комшија, плус сместили се у државним и јавним предузећима,или сами отворили фирме...

То вам је слична прича као са гастабајтерима, којима не пада на памет да се врате у Србију...

Нико неће са коња на магарца...

Сдруге стране,шиптари нису нигде одлазили,већ су још и населили људе из Албаније, а земља је онога који тамо живи...

Дакле,сва наша брига и занимање за Косово ,свела се на пуку емотивно-патриотску јадиковку,без реалног сагледавања ситуације на терену,а још мање проналажење ,било каквог решења које ће задовољити обе стране....

И још једна ствар,а везано за честу употребу и стављање у функцију Хришћанства као главног адута срба,у њиховој улози добрих момака...

Колико смо се уздали и имали вере у Христа,тако смо и прошли...

Шумадија је добила назив по томе што је то био простор зарастао у шуму. Срби који су ту живели побегли су од турског зулума у аустроугарску и тамо су се добро скућили, покренули успешно трговину, образовне институције, средили Цркву, изградили мноштво манастира по Фрушкој Гори, и допрли су чак до Беча и ушли у администрацију аустријске државе. десетинама година простор шумадије није нико насељавао и Турци су молили неке од Срба да се врате, пробали да населе те просторе из Босне и са других места али није вредело.

То вам је слична прича као са гастабајтерима, којима не пада на памет да се врате...

Међутим Срби у Аустрији никад нису заборавили ко су и одакле су дошли. Када је потом Шумадију населило динарско становништво Срба и потом кад је Карађорђе покренуо устанак Срби из Аустрије су помагали шаком и капом, а када је створена слободна српска кнежевина сви ученији људи су дошли из те Аустрије и донели знање и образовање, нове технике и све што су знали да ту Србију учине бољом и напреднијом.

Разлика пак између ових и оних Срба које помињем ја и Зосима је само у томе што су живели на другим просторима и у другом времену и још једна ситница...Турци су молили Србе да се врате а косовским Србима је титиним законом повратак био забрањен.

Подели на овим сајтовима

У реду друже! Комплексно или не, предавања из повијести сам слушао у Војној школи, па на Војној академији, па на Богословском факултету и нигде ми нико не указа на ту "сувише српскост" и погрешност те творевине... Без обзира шта ми о њој мислили... А моје инсистирање на речемом је управо твој став... Дакле, ако је та Југославија била погрешка-онда треба лепо рећи где је наша грешка и при томе цитирати релевантне саговорнике... Или је то пак, накнадна памет, каква нам већ долази годинама из патриЈотског табора... Ако грешим-праштајте!

Ма не грешиш .. пријатељу нити сам ја у праву ... нама је то у оваквим полемикама просто немогућно .. јер су ова питања у вези Југославије потпуно другачије природе ако их гледамо из било ког ''бившег југословенскогу'' угла.. А ти ''углови'' су у односу на Србију постали велика већина... ево сада и Косово и Метохија прелази на ту ''већинску'' страну а колико сутра поћи ће и Воша тамо ..

Компексонија цела..

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Којег Атанасија!? И по чему је Југославија била лоша творевина те би требало учинити тако са њом? Да је било мало више памети... Ал` добро, ово је мој став, оно је твој, све је то у реду... Али бих само молио да даљња прича иде у смеру чињеница... 

https://www.pouke.org/forum/topic/13279-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0%D1%98-%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%9B%D0%B0-%D1%9A%D0%BA%D0%B2-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4/

https://www.pouke.org/forum/topic/22417-oslobođeni-gotovina-i-markač/?p=754832

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Ovo pričam iz iskustva člana moje bliže porodice koji je u to vreme bio regrutovan i poslat tamo:

Podeljeni su im mitraljezi sa bojevom municijom i rečeno im je "slobodan odstrel", što će reći da si mogao da ubiješ koga god hoćeš. Ljudi protestuju na ulicama - vojska puca na sve strane, u živo meso, ljudi padaju, mrtvih na sve strane. Pucanje, ubijanje ceo dan.

Nakon toga dolaze buldožeri i sklanjaju tela i kamioni sa šmrkovima peru krv sa ulica.

Ti koji su vam svima isprali mozak su ti verovatno ispričali drugačiju priču. A vojska je na Albance gledala kao na nešto tik niže od običnih životinja, isto kao što većina ljudi ovde i danas gleda na njih. Ne znam samo ko je tu "zatrovan".

Исто из искуства породице мог најближег рођака који је био официр у Приштини у то време. Брат се нашао на улици када се све то дешавало и годинама после тога имао ноћне море.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ovo pričam iz iskustva člana moje bliže porodice koji je u to vreme bio regrutovan i poslat tamo:

Podeljeni su im mitraljezi sa bojevom municijom i rečeno im je "slobodan odstrel", što će reći da si mogao da ubiješ koga god hoćeš. Ljudi protestuju na ulicama - vojska puca na sve strane, u živo meso, ljudi padaju, mrtvih na sve strane. Pucanje, ubijanje ceo dan.

Nakon toga dolaze buldožeri i sklanjaju tela i kamioni sa šmrkovima peru krv sa ulica.

Ti koji su vam svima isprali mozak su ti verovatno ispričali drugačiju priču. A vojska je na Albance gledala kao na nešto tik niže od običnih životinja, isto kao što većina ljudi ovde i danas gleda na njih. Ne znam samo ko je tu "zatrovan".

Kako su onda ti isti Siptari u velikom broju sluzili JNA sa mnom 1989. u mojoj ceti, otvoreno goovreci, bez ikakvih posledica, da ih vojska ne bi videla samo da su uspeli da nabave pasos.

Подели на овим сајтовима

Брат се нашао на улици када се све то дешавало и годинама после тога имао ноћне море

Сад би Драги реко-СУБОТАР!

Подели на овим сајтовима

Дакле, ако је та Југославија била погрешка-онда треба лепо рећи где је наша грешка и при томе цитирати релевантне саговорнике...

Па тражио си цитате, зар не?

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Па тражио си цитате, зар не?

Тако је! Ако има релевантан (или какав год) цитат гледе оснутка Краљевине СХС и њеног негативног ефекта на јужне Словене, баш бих био захвалан "објавитељу" такове информације... Обзиром значи, да су нас деценијама "држали" у заблуди...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...