Аурор Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Дете, немој да пишеш бесмислице. Није лепо да истину обрћете. Док контрирате на другим темама ок, на овој то неће проћи. Срамота. Dobro, šta je ukazivalo na monstruoznu ili zlu prirodu nadvojvode Franca Ferdinanda? Šta smo dobili njegovim ubistvom? Zašto je to junački čin? Kako je to poboljšalo naše stanje? Da ne treba da podržim po defaultu postupak, jer je Princip "naš", a ovaj "tradicionalni neprijatelj"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Dobro, šta je ukazivalo na monstruoznu ili zlu prirodu nadvojvode Franca Ferdinanda? Не не нећемо тако. Ка прво, како вас није срамота да Ф. Фердинанда проглашавате за мученика, србофила и слично? А? Кад је тако добар онда га предложите за канонизацију, па га ставите у свеце. То се учи у школи, на факултету, немам ја шта теби да се правдам али да пишеш напамет бесмислице и лажи, то је срамно! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Добро људи... Зар и ова пригода мора да се извитопери? Свак` има своје погледе на свет... Про ет контра престолонаследника једене стране империје и исто тако, про ет контра, једног мученика, који је пострадао за неку идеју... Ако можемо, предлажем, да зарад даље дискусије, "усвојимо" најмањи заједнички садржалац ове приче, а то је, у најмању руку, да су то била друга времена и да се слобода ценила другојачије но данас... Ма могао сам и да одћутим ова тема би отишла у заборав непримећена... Али мислим да је добро за све нас да се мало преиспитамо и разбијемо ту наопаку митологију. Знам да ће ме неки извређати и већ су почели, али нема везе. Блажени јесте јегда поносјат вам итд. Што се мене тиче, Принцип није никакав мученик нити борац за слободу него убица који је заслужио своју казну, а свом народу нанео огромну штету. Мада је он био само пион, зна се ко је стајао иза свега. Ја те њихове злочине не могу да спојим са хришћанством и Јеванђељем па све да дубим на глави... Аурор, utopija, Orthophill and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Не не нећемо тако. Ка прво, како вас није срамота да Ф. Фердинанда проглашавате за мученика, србофила и слично? А? Кад је тако добар онда га предложите за канонизацију, па га ставите у свеце. То се учи у школи, на факултету, немам ја шта теби да се правдам али да пишеш напамет бесмислице и лажи, то је срамно! Није он био "србофил" него се залагао за добре односе са Србијом јер није желео да се замера Русији. У сваком случају нема никаквог оправдања за убиство, а камо ли да хришћани славе злочин и убицу... NemanjaVa, Млађони and utopija је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Ка прво, како вас није срамота да Ф. Фердинанда проглашавате за мученика, србофила и слично? Ne, ne, ne. Vaš stav je da je on loš, na vama je teret dokaza.Dokažite da je on loš. Valjda se smatra da su ljudi dobri dok se ne dokaže suprotno, zar ne?A sve i da je najgori na svetu, hrišćani ne bi smeli da podržavaju ubistvo. utopija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Ма могао сам и да одћутим ова тема би отишла у заборав непримећена... Али мислим да је добро за све нас да се мало преиспитамо и разбијемо ту наопаку митологију. Знам да ће ме неки извређати и већ су почели, али нема везе. Блажени јесте јегда поносјат вам итд. Што се мене тиче, Принцип није никакав мученик нити борац за слободу него убица који је заслужио своју казну, а свом народу нанео огромну штету. Мада је он био само пион, зна се ко је стајао иза свега. Ја те њихове злочине не могу да спојим са хришћанством и Јеванђељем па све да дубим на глави... Како год... Бог зна! Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Човек је почео да се бави политиком, желео је велику Аустроугарску где би он био главни баја, а то се не постиже добротом. Па није тачно уопште. Он је желео да Аустроугарску практично подели на националне државе јер је видео да централизам не функционише. Јужни Словени добили би своје државе без капи проливене крви. "The United States of Greater Austria (German: Vereinigte Staaten von Groß-Österreich) was a proposal, conceived by a group of scholars surrounding Archduke Franz Ferdinand of Austria, that never came to pass. This specific proposal was conceived by the lawyer and politician Aurel Popovici in 1906 and aimed at federalizing Austria-Hungary to help resolve widespread ethnic and nationalist tensions. ... Franz Ferdinand had planned to redraw the map of Austria-Hungary radically, creating a number of ethnically and linguistically dominated semi-autonomous "states" which would all be part of a larger confederation renamed the United States of Greater Austria. Under this plan, language and cultural identification was encouraged, and the disproportionate balance of power would be corrected." http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_of_Greater_Austria ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Јужни Словени добили би своје државе без капи проливене крви. Само Александар не би био њихов краљ, наравно. Што је било веома битно... Њему. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Само Александар не би био њихов краљ, наравно. Што је било веома битно... Њему. Isti pattern kao sa Slobom? To kod tebe nesto sve jednostavno u politici i ratovima verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Isti pattern kao sa Slobom? To kod tebe nesto sve jednostavno u politici i ratovima Чим је исти патерн мора да нисам у праву... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Ко ја да кажем, дајем сада Мађарима, Аустијанцима, Хрватима, Грцима... добићете полу аутономију, а ја сам ваш главни баја и то све желим без проливене крви, а ви ако се супродставите, онда сте крволоци и не желите мир. Лепо ти то гледаш историју. Па шта би им фалило? Не, него је требало жртвовати милионе људи да "главни баја" не би био Франц него Александар. А најтужније од свега је кад православни владика хвали и слави убицу... Па тај исти Димитријевић који је послао Принципа је свирепо убио српског краља и краљицу. Не говори ли то довољно о каквим људима се ради? Трагедија. utopija, NemanjaVa, Јефимија Крунић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 А по 20 година на исти начин Владо Черноземски је убио краља Александра... Ваљда и Владо је био Давид... Grizzly Adams, utopija and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 3 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Па би тај психопата у миру побио милионе људи, а претензије би имао и ка остатку Европе. Онај који осваја и који воли да влада великим државама, тј припајањем других држава својој није здрав, јер знамо како се завршавало са свим тим мирољубивим освајачима. На основу чега тврдиш да би "у миру побио милионе људи"? Нема никаквог основа за то. Он је планирао да од Аустроугарске направи савремену федерацију где би се власт пренела више на државе чланице. Није било никаквог наговештаја да је планирао било какво насиље и убијање. Па онда по теби ни Хитлера није требало дирати. Не би толико милиона било убијено, него много, много мање. По некада мислим да се баш спрдаш са нама. Свашта. Не можеш да поредиш Фердинанда и Хитлера... Хитлер је имао злочиначку идеологију и поступао у складу са њом. Наравно да га је требало зауставити. Нема никакве сличности међу њима. Мени нису оставиле владикине речи утисак да он некога хвали. Више ми је оставила утисак ова реченица "Nije dobro da se hvalimo stradanjima, to vidi Bog, ali, s druge strane, treba da iz toga izvučemo neku lekciju – naglasio je penzionisani vladika Atanasije." Али добро. Па и ја се питам да ли они то верно преносе његове речи или мало "додају". Ево шта су написали: "Umirovljeni vladika Atanasije poručio je da je Gavrilo Princip stao ispred tiranina, baš kao i biblijski David ispred mnogo jačeg Golijata." Немам разлога да сумњам да није истина. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 А по 20 година на исти начин Владо Черноземски је убио краља Александра... Ваљда и Владо је био Давид... Па и Димитријевића је Аца средио тек кад је схватио да ће се и на њега окренути. Лицемер. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 29, 2014 Пријави Подели Написано Април 29, 2014 Ево како су лепо описали тог умиљатог човека http://www.koreni.rs...ranc-ferdinand/ А ово је стварно супер... Франц је волео лов и убијао животиње па га је зато било оправдано смакнути. Сад је све јасно - Принцип је у ствари био из друштва за заштиту животиња! Orthophill, Ћириличар and utopija је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука