Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

kad citiras treba da stavis izvor tj. autora, inace se slazem sa citatom, "metafizicka" odbojnost postoji

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Moram priznati da ja ovdje ništa ne razumijem... kakav metafizički smrad?Mislim... naslov je toliko rogobatan da ko god da je to napisao ne slažem se sa njim. Ovo mi djeluje kao teško komplikovanje, bez potrebe...

Подели на овим сајтовима

Prijatne olfaktorne senzacije idu uz mirotocivost, zar ne?

Da li su ovo dva ekstrema metasmrad i miomiris?

Nisam se lijepo izrazila...Mislila sam na kontrast dvije krajnosti...covjek sa pozitivnim stavom kroz zivot i onaj koji ima negativne poglede na svijet,zivot i ljude.Naravno da ce ovaj prvi biti ugodniji u svom drustvu i da ce siriti pozitivnu i prijatnu energiju na ljude oko sebe,a ovaj drugi siri odbojnost za sta se u uvodnom postu ove teme koristio termin "smrad".

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Пошто смо се у теми о пушењу дотакли једног аспекта који повезује грех и неке делатности човека које саме по себи нису грех али је њихов продукт или резултат бављења тим делатностима могући грех, интересује ме да продискутујемо како се могу повезати разне делатности које човек обавља а које су у основи или имају као последицу немогућност избегавања греха.

У конкретној теми је поменуто једно виђење које звучи доста занимљиво а то је: Ако је пушење грех јер се тим чином скрнави здравље, то јест људско тело као храм Божији, да ли су сви радници у дуванској индустрији грешни?

Колега Радовановић је проширио са још примера из индустрије оружја, па онда можемо дотаћи и индустрију продаје тела ради преживљавања...

Колико су наши поступци безгрешни у неком свом развоју и у некој надоградњи?

Подели на овим сајтовима

Сви се слажемо да је Христос као Бог несумњиво и без расправе без греха али исто и као човек. Једино што му оци приписују јесу ткз. непорочне страсти (спавање, храна, пиће, однмор, туга итд). И при крштењу у Јордану, Господ одмах излази из реке јер није имао шта да исповеда јер је без греха. Тако тумачимо, зар не?!

Али мене сад следећа ствар интересује, ако је Христос без греха, како тумачити узимање греха света на себе кроз страдање на крсту? Како описати, дефинисати то узимање? ДА ли је Христос узео грех на себе привидно, симболично или је узео стварно? Ако је узео стварно, је ли он онда без греха? Ако је узео симболично, да ли нас је онда заиста искупио?

Или је ово онај део богословља за који бисмо рекли да то "језик не може исказати"!?

Подели на овим сајтовима

Juristički bi moglo, ali to je rimokatolički pristup... i mene interesuju odgovori. Imam neke ideje, ali da ne lupam... Inače, počivši iguman mamastira Dajbabe reče da je to suština Jevanđelja, tako da... nije lako to objasniti, a opet odakle god kreneš do toga objašnjenja ćeš doći...

Подели на овим сајтовима

Сви се слажемо да је Христос као Бог несумњиво и без расправе без греха али исто и као човек. Једино што му оци приписују јесу ткз. непорочне страсти (спавање, храна, пиће, однмор, туга итд). И при крштењу у Јордану, Господ одмах излази из реке јер није имао шта да исповеда јер је без греха. Тако тумачимо, зар не?!

Али мене сад следећа ствар интересује, ако је Христос без греха, како тумачити узимање греха света на себе кроз страдање на крсту? Како описати, дефинисати то узимање? ДА ли је Христос узео грех на себе привидно, симболично или је узео стварно? Ако је узео стварно, је ли он онда без греха? Ако је узео симболично, да ли нас је онда заиста искупио?

Или је ово онај део богословља за који бисмо рекли да то "језик не може исказати"!?

Ja nisam teolog ali nešto mi pade na um. Mislim, da je On izistinski, u potpunosti uzeo na sebe grehe celoga sveta i onda ih naprosto "očistio". Gresi u dodiru sa bezgrešnošću su nestali. Tako je On, iako prihvatio svetski greh, ostao bezgrešan, jer je njegova bezgrešnost "jača" od svih grehova sveta. Samo na taj način, čini mi se, je i moguće "čišćenje" i naše pale prirode.

Подели на овим сајтовима

Како то мислиш привидно или симболично узео грехе на себе? Онда је и спасење привидно, и Његова жртва на крсту симболична, а не истинита.

Христос се оваплотио, постао човек и на себе примио људску природу која је смртна, дакле грешна. Јер грех у онтолошком смислу једнако је смрт, а не некакав прекршај моралних начела на којима си се ти задржао. Грех је далеко дубљи, то је начин постојања који се разилази са вољом Божијом. Дакле, Христос је примио на себе људску природу, смртну природу и премостио јаз који постоји између воље Божије и начина човековог постојања победом над смрћу.

Подели на овим сајтовима

Дејан и Малина су одговорили. Поента је да је Христос успео тамо где је Адам омануо и преко којег је смрт ушла у творевину.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Naravno da je istinski i stvarno uzeo na sebe grehe sveta, ali je ostao bezgresan jer su to gresi sveta, ne Njegovi, uzeo ih je ne po moranju, nego iz ljubavi koja nadilazi svako umovanje... a kako je to mogao - "tajna je ovo velika", kako bi rekao veliki Pavle...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Христос се оваплотио, постао човек и на себе примио људску природу која је смртна, дакле грешна

Само поседњи део реченице; да ли је људска природа смртна зато што је грешна или је то њен онтолошки статус, тј. зато што је створена? Ако је ствар само до примања природе ради очишћења греха онда зашто је било потребно страдање? Зар оваплоћење као сједињење двају природа то већ не нуди?

Подели на овим сајтовима

Људска природа је смртна зато што је створена. Адам је имао прилике да превазиђе смрт, али је уместо Творца изабрао творевину. 

Морао је да страда, јер је само кроз смрт, смрт могла бити уништена. Дакле, оваплоћење није могло да доведе до победе живота над смрћу. Како каже владика Давид - Христос је МОРАО да умре.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...